FBI sugerira žrtvama ransomware virusa da ne plaćaju otkupninu

U nedavnoj objavi, FBI je upozorio na povećani broj napada ransomware virusa na računala korisnika i dao nekoliko savjeta kako se boriti protiv takvih programa. Ne iznenađuje što FBI dijeli takve informacije jer je broj napada nevjerojatno porastao. Cyber kriminalci počeli su kreirati ransomware viruse jedan za drugim od 2015., a broj njihovih varijanti nastavio je rasti i tijekom 2016. godine. Ova vrsta malware programa cilja na bolnice, manje i veće tvrtke, škole, vladu, pa čak i kućna računala. Takav virus šifrirat će sve datoteke na zaraženom računalu ili će to učinit s cijelom mrežom, pa nakon toga tražiti plaćanje otkupnine u zamjenu za software za dešifriranje.

Cyber kriminalci razvili su napredne tehnike za neprimjetnu provalu u računala korisnika. Obično će korisniku poslati izvršne datoteke virusa preko email poruke i tvrditi da su to važni dokumenti i arhive. Kad žrtva otvori takav maliciozan privitak, virus napada sve datoteke na računalu. Uz to, lopovi su postali toliko vješti da mogu ubaciti zlonamjerna računalni kod u legitimne stranice na bilo koji sadržaj na koji se može kliknuti (linkovi, reklame, gumbi, itd.). Ne moramo uopće raspravljati koliko je bitno poduzimanje mjera sigurnosti i zaštita računala i datoteka u današnje vrijeme. Posebno se morate paziti virusa TeslaCrypt, Cerber (ransomware virus na Mac računalima), Cryptolocker i Locky.

Nema sumnje da je gubitak važnih datoteka tragično iskustvo. No, FBI tvrdi da žrtve ransomware virusa ne bi trebale plaćati otkupninu koju traže cyber kriminalci. James Trainor, FBI-jev pomoćnik ravnatelja divizije za cyber kriminal, potvrđuje da plaćanje otkupnine ne garantira da će lopovi žrtvi osigurati ključ ili program za dešifriranje i da ih to samo ohrabruje u nastavku ilegalnih aktivnosti, a sve više ljudi bude umiješano u kriminal. Zarada koju ostvaruju ransomware virusi nevjerojatna je, a samo možemo zamišljati kakve se sve prevare financiraju novcem kojim plaćaju žrtve.

FBI preporučuje poduzimanje preventivnih mjera za sprečavanje napada ransomware virusa. Pročitajte što možete učiniti da zaštitite svoje datoteke:

  • Obavijestite svoje zaposlenike o ransomware virusima i pobrinite se da upoznaju metode sprečavanja napada.
  • Instalirajte anti-malware programe na računala koja koristite vi i vaši zaposlenici. Napravite raspored redovitih automatskih skeniranja sistema.
  • onemogućite funkciju Macros u programima Microsoft Officea.
  • Redovito ažurirajte programe na računalu.
  • Izbjegavajte korištenje administratorskih profila/računa, osim ako je to nužno potrebno.
  • Redovno radite sigurnosne kopije važnih podataka. Idealno bi bilo da sigurnosne kopije spremate na eksterne diskove koji se iskopčaju iz računala.

FBI recommends taking precautions to prevent ransomware attacks. Here’s what you can do to secure your files:

O autoru
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Analitičar za malware...

Kontaktiraj Olivia Morelli
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima