Najsigurniji internet preglednik 2024

Najsigurniji preglednik nikada nije bio toliko važan kao sada, 2024. godine

The Most Secure Browser of 2021

Sigurnost i privatnost na internetu bile su neke od iznimno vrućih tema 2023. Nezaustavljiv rast cyberkriminala, curenje podataka i slučajevi neprikladnog prikupljanja podataka već su dobrano zabrinuli korisnike interneta kad je u pitanju online sigurnost. Ako uzmemo u obzir da je preglednik alat koji se na dnevnoj bazi koristi za surfanje internetom, odlučili smo pronaći najsigurnije preglednike ove godine.

Danas korisnici mogu odabrati neke od brojnih popularnih i manje popularnih web preglednika – svi oni obećavaju bolje iskustvo surfanja, povećanu zaštitu privatnosti, personalizirane rezultate pretraga i mnoge druge mogućnosti. Kad se radi o masivnim curenjima informacija koji su se dogodili u kompanijama kao što su First American, TrueDialog, MyFitnessPalI i sličnim visoko profiliranim tvrtkama, s korisničke strane ne može se napraviti previše, no biranje pravog preglednika moglo bi definirati činjenicu hoćete li se zaraziti nekim malware programom ili biti prevareni na neki način.

IT infrastruktura 2024. uključuje mnoge tehnologije bazirane na umjetnoj inteligenciji, unaprijeđene IoT uređaje, 5G, kvantna računala, oblak i još mnogo, mnogo toga. I dok ti faktori većinom neće utjecati obične korisnike računala, odabir pravog internet preglednika mogao bi činiti veliku razliku kad je u pitanju personalizirano iskustvo i online sigurnost tijekom nadolazeće 2024. godine.

Google Chrome nudi snažnu zaštitu protiv malicioznih web stranica, iako se muči s privatnosti korisnika

The Most Secure Browser of 2021

2019. Google Chrome proslavio je svoj 11. rođendan i svaka godina pokazala se kao veoma uspješna za ovaj web preglednik, budući da ga je 63.4% korisnika interneta odabralo za redovno surfanje internetom, prema podacima iz rujna 2019. Iako je to samo dva posto rasta od prethodne godine, i dalje je to povećanje i pobjeda ako se na tu činjenicu gleda sa stajališta samog Googlea.

Nema sumnje da su prema korisniku okrenuta funkcionalnost i visoka stopa sigurnosti dali svoj doprinos uspjehu ovog preglednika, koji je 2019. prezentirao nekoliko ažuriranja i postao brži, lakši, pa čak i još sigurniji. Na primjer, kad je 10. prosinca 2019. objavljen Chrome 76, korisnici su direktno bili upozoreni kad su njihove lozinke bile provjeravane i uspoređivane s kompromitiranima tijekom curenja informacija.

Chrome se može smatrati najsigurnijim preglednikom zahvaljujući mogućnostima koje slijede:

 • Sigurno surfanje internetom i upozorenja na moguće prijetnje prilikom otvaranja 'phishing' ili zlonamjernih web stranica
 • 'Sandboxing' s kojim dolazi dodatni sloj zaštite i prevencija automatske instalacije malware aplikacija
 • Automatsko ažuriranje koje dopušta automatsko instaliranje svih ažuriranja i eliminira sigurnosne propuste
 • Lagan način upravljanja 'kraticama' (op. prev. shortcuts) i mogućnost dobivanja odgovora direktno u traku preglednika
 • Jedinstvene lozinke automatski se generiraju i spremaju unutar samog preglednika

Preglednik ima 'Incognito' način rada i nudi ručno prilagođavanje postavki privatnosti. Međutim, Google ima mogućnost pratiti svaki korak i klik korisnika i to može izazvati zabrinutost. To znači, čak i ako se Chrome smatra jednim od najsigurnijih web preglednika, njegova mogućnost praćenja, prikupljanja i iskorištavanja podataka najveće su mu mane.

Firefox nastavlja s poboljšavanjem online iskustva, a sigurnost isto tako ne zapostavlja

The Most Secure Browser of 2021

Mozilla Firefox bio je jedan od najljućih suparnika Google Chromeu i trenutno drži oko 4.5% udjela u globalnom tržištu. Usprkos tome, vrijedi mu posvetiti dio pažnje jer njegovi developeri ga konstantno osvježavaju poboljšanjima, sigurnosnim ažuriranjima i novim mogućnostima. Mozilla je objavila Firefox Quantum 14. studenog 2017. i u njemu su bile uključene sljedeće specifikacije:

 • Linux Sandboxing za sprečavanje pokušaja hakiranja
 • Zaštita od praćenja koja blokira određene komponente na web stranicama koje se posjećuju
 • Unaprijeđeni Control Center koji nudi brojne postavke da bi se osigurale najsigurnije i privatne seanse tijekom surfanja internetom
 • Contextual Feature Recommender (CFR) – sistem koji preporučuje dodatke pregledniku (add-on) i mogućnosti bazirane na iskustvu korisnika tijekom surfanja
 • Unaprijeđena zaštita od praćenja (Tracking Protection) koja onemogućuje isto
 • Firefox Monitor koji upozorava žrtvu ako je njezin ili njegov email uključen u curenje informacija

U pokušaju da Firefox postane najsigurniji preglednik, developeri su također odlučili omogućiti česta sigurnosna ažuriranja i popravke. S najnovijim ažuriranjem popravili su brojne sigurnosne propuste, uključujući pogrešku koja je omogućavala 'spoofing' napade (predstavljanje kao netko drugi, krađa identiteta) ili iskorištavanje proizvoljnog koda. U najnovijoj verziji Firefoxa, 72.0.1, developeri se fokusiraju na privatnost korisnika kao nikad do sad:

Firefoxov unaprijeđeni Tracking Protection obilježava novu veliku prekretnicu u našoj borbi protiv cross-site praćenja: sada možemo blokirati skripte za ostavljanje 'otisaka' (fingerprinting) u startu za sve korisnike i to je naš novi hrabri iskorak u borbi za privatnost naših korisnika.

Nova verzija se također riješila napornih pop-up notifikacija koje uvijek korisnicima postavljaju pitanje žele li primati obavijesti o stranicama koje posjećuju direktno na ekranu – ta mogućnost drastično je bila zloupotrebljavana od strane malicioznih stranica pri promoviranju i širenju virusa s 'push' notifikacijama, kao što je, recimo, Roboverify.xyz.

Opera uključuje ugrađeni VPN

The Most Secure Browser of 2021

Opera je još jedan alat za pretraživanje koji se našao na popisu “najsigurnijih preglednika”. Još od 2016., desktop verzija ovog preglednika baziranog na Chromiumu uključuje i ugrađeni adblock program (aplikacija za blokiranje reklama). No, ta mogućnost u startu je isključena i korisnici je moraju ručno uključiti u postavkama same Opere.

2015. godine Operu je kupila sjevernoamerička kompanija za online sigurnost SurfEasy. Tako se mogla ponuditi bolja privatnost za korisnike dodavanjem ugrađene virtualne privatne mreže (VPN). Međutim, tu se nude samo slučajno odabrane lokacije u Europi, u obje Amerike i Aziji, što znači da se ne može unaprijed odabrati država u koju biste se željeli spojiti. Iako nema mnogo mogućnosti za prilagodbu VPN-a, s obzirom na to da je transfer podataka neograničen i potpuno besplatan, to je mnogim korisnicima izvrsna opcija.

Ostale sigurnosne mogućnosti koje developeri nude:

 • Sigurnosne oznake (badge) – nude vrijedne informacije o stranici koja se posjećuje
 • Zaštita od prevara i malware aplikacija – upozorava na stranice koje predstavljaju potencijalnu opasnost
 • Ad-blocker – Funkcionira kao bilo koja druga aplikacija treće strane koja omogućava blokiranje reklama i cryptominer aplikacije

Kad se sve zbroji, ovaj preglednik korisnicima nudi neke ozbiljne prednosti i mogućnosti: mogu se izbjeći reklame trećih strana koje mogu sadržavati maliciozne procese i određenim stranicama može se pristupiti anonimno. No, sam preglednik prikuplja određenu količinu informacija o samom korisniku i može ih podijeliti sa svojim pouzdanim partnerima.

Microsoft Edge pobjednik u blokiranju 'phishing' stranica 2024. godine

The Most Secure Browser of 2021

Microsoft Edge prezentiran je internetskoj zajednici uz Windowse 10 kao zadani preglednik. Pozicioniran je kao sigurnija verzija Google Chromea koja dolazi s brojnim prednostima. U prosincu 2018. developeri su najavili objavu preglednika baziranog na Chromiumu s kojim su namjeravali obnoviti preglednik i ponuditi više internetske kompatibilnosti svojim korisnicima. Međutim, povele su se brojne rasprave diljem interneta koje su u pitanje dovodile želju da Edge postane samo još jedan Chrome koji je, očito, baziran na istom kodu.

Ipak, brojna mišljenja išla su u prilog podršci za Microsoft Edge i smatralo se da je upravo to jedan od najsigurnijih načina za surfanje internetom. Na primjer, Vijeće za sigurnost ovlasti certifikata (Security Council of Certificate Authorities) imenovalo je Edge kao najbrži i još sigurniji preglednik na tržištu. Prema njima, najveći problem u 2024. bit će šifrirane 'phishing' stranice koje se mogu pomiješati s pravima. Tijekom njihovog testiranja, Microsoft Edge bio je upravo taj koji je blokirao najveći broj 'phishing' stranica. Do tih rezultata došlo se korištenjem sljedećih mogućnosti:

 • Microsoftova Tehnologija Defender SmartScreen – pomaže pri detekciji malicioznih i 'phishing' stranica bolje od Chromea ili Firefoxa
 • tehnika Sandboxing – koristi se za odvojeno pokretanje programa da bu se spriječile ranjivosti koje donosi neki software
 • Mogućnost upravljanja lozinkama – radi zajedno sa sigurnosnim sistemom Windows 10 Passport

Microsoft Edge također dobiva automatska ažuriranja kroz uslugu Windows Update. No, korisnici koji su isključili automatsko ažuriranje Windowsa 10 ne mogu dobiti najnovije sigurnosne zakrpe i popravke propusta za svoj preglednik. Ako pričamo o zaštiti privatnosti, u Edge je uključena mogućnost 'Do Not Track' (Prestani pratiti). Međutim, većina web stranica ignorira te zahtjeve. Preglednik isto tako omogućava InPrivate način surfanja internetom i on ne bilježi povijest pretraživanja, kolačiće i privremene datoteke.

Microsoftov preglednik također ima još jednu prednost kojom preskače Google Chrome i koja mu može pomoći da postane najsigurniji web preglednik – sama tvrtka ne generira prihode prodajom ciljanih oglasa.

Safari nudi mogućnost prilagođavanja sigurnosnih opcija za surfanje internetom

The Most Secure Browser of 2021

Više od desetljeća korisnici macOS-a imali su Safari kao unaprijed instalirani program na svojim macOs i iOS uređajima. Može li to biti najsigurniji preglednik 2024.? Kad se usporedi s ostalim popularnim web preglednicima, Safari ima nešto više sigurnosnih propusta i pogrešaka koje cyberkriminalci mogu iskoristiti. Uz sve to, budući da Safari upotrebljava prilagođeni pokretač WebKit, ne dopušta se korištenje 'ad-blocking' ekstenzija kao što je, recimo, Ublock, i to još od početka 2018. Taj potez izazvao je ogroman val nezadovoljstva zajednice, a neki developeri su otišli toliko daleko da su prekinuli raditi za Safari.

Ipak, Apple i dalje nastavlja rad na svojem pregledniku. Safari 13 objavljen je u rujnu 2019. i dolazi s uključenim sigurnosnim mogućnostima, kao što je upit korisniku želi li promjenu slabije lozinke, mogućnost Sign with Apple, podrška za provjeru sigurnosnog ključa FIDO2 USB, kao i ostala poboljšanja sigurnosti i stabilnosti.

Preglednik uključuje korisne mjere za zaštitu privatnosti i sigurnosti korisnika od cyber prijetnji:

 • Inteligentna prevencija praćenja – dopušta identifikaciju oglašivača i sprečava 'cross-site' praćenje
 • Ugrađen 'sandboxing' za web stranice – pomaže pri detekciji malicioznog koda i izbjegavanju infiltracije malware programa
 • Upozorenja na štetne web stranice – pojavljuju se prije posjete potencijalno opasnoj ili inficiranoj stranici
 • Mogućnost privatnog surfanja internetom – sprečava prikupljanje i spremanje informacija vezanih uz pretraživanje interneta

Uz to, Safari nudi širok niz postavki za sigurnost i privatnost, što pomaže pri isključivanju lokacije, uključivanju mogućnosti 'Ask websites not to track me' (Zatražite od web stranice da me ne prati) i još mnogo toga. No, za maksimalnu sigurnost također ne biste smjeli zaboraviti odabrati i uključiti određene postavke, na primjer, isključiti Javu, blokirati kolačiće, itd.

Preglednik Epic Privacy Browser onemogućava usluge koje nudi Google

The Most Secure Browser of 2021

Epic Privacy Browser kreiran od strane tvrtke Hidden Reflex baziran je na Chromium projektu otvorenog koda, baš kao i Google Chrome. Međutim glavna i bitna razlika je u tome što Epic onemogućava i uklanja sve usluge koje nudi Google. Dakle, gigant među tražilicama ne može pratiti što korisnik radi (osim u slučaju ako se logirate u Gmail i tako nastavite surfati internetom).

Glavni razlog zašto je Epic uključen na listu najsigurnijih preglednika je taj da preglednik funkcionira samo u privatnom načinu surfanja i u startu ima uključenu opciju 'Do Not Track'. Nakon svakog surfanja, kolačići, trackeri i svi ostali podaci vezani uz pretraživanje se brišu. Uz to, preglednik dopušta uključivanje šifriranog proxyja i to može zaštititi od otkrivanja vaše IP adrese i ostalih informacija od bilo koga online.

Ako je moguće, Epic će koristiti SSL konekciju, zaštitit će javne Wi-Fi konekcije i dolazi s ugrađenim ad-blockerom. Uz to, sam program ne prikuplja nikakve informacije o korisniku. Jedina informacija koja ga zanima je IP adresa “da bi došao do rezultata pretraživanja koji su geografski relevantni.”

Međutim, jedna od glavnih mana je što vam ovaj preglednik ne dopušta instaliranje dodataka (add-on). Tvrtka tvrdi da su upravo ekstenzije neke od najopasnijih komponenti koje korisnika izlažu riziku. Dakle, podržava se samo nekoliko dodataka koji se smatraju pouzdanima. Isto tako je može se naći prijava o sporijem učitavanju web stranica ili preskakanu standardnih modifikatora pretraživanja.

Internet preglednik Comodo Dragon sličan je Chromeu, ali se korisnici Windowsa mogu osjećati sigurnije

The Most Secure Browser of 2021

Baš kao i Epic Privacy Browser, Comodo Dragon baziran je na projektu Chromium. Preglednik uključuje sve mogućnosti kao i Chrome, ali nudi i bolju sigurnost i privatnost tijekom surfanja internetom. Tako da, ako niste veliki obožavatelj Chromea i ako umjesto njega preferirate Mozillu, kao najsigurniji preglednik nameće se Comodo Dragon.

Najveće prednosti ovog preglednika su:

 • Tehnologija provjere domena (Domain Validation) koja identificira sigurne SSL certifikate
 • Blokiranje kolačića i ostalih tehnologija za praćenje
 • Zaustavlja praćenje preuzimanja unutar preglednika

Uz to, preglednik podržava plug-inove i dodatke i oni ga čine više okrenutim samom korisniku i ugodnom za korištenje. No, preglednik ima jednu veliku manu. Kompatibilan je samo sa starijim verzijama Windowsa, i to Windows 8, 7, Vista i XP.

Preglednik Tor nudi anonimnost

The Most Secure Browser of 2021

Web preglednik Tor zloglasan je zbog toga što ga koriste hakeri. Međutim, to uopće ne znači da u samom programu postoji nešto sumnjivo ili opasno. Trenutno je to najsigurnija tražilica dostupna potpuno besplatno, pa je moramo prezentirati kao jedan od najsigurnijih preglednika interneta.

Cijelim tim projektom upravljaju volonteri i posvećen je cilju da svi stanovnici interneta mogu surfati anonimno. Program sakriva IP adresu, lokaciju, informacije vezane uz surfanje i koristi višestruke slojeve šifriranja da bi spriječio bilo koga u otkrivanju vaših aktivnosti online. No, ne radi se o usluzi VPN-a.

Preglednik se bazira na Firefoxu. Upotrebljava HTTPS konekciju, dopušta pristup zaključanim web stranicama, pa čak i posjećivanje dark weba. No, ne možemo preporučiti iskorištavanje te mogućnosti jer je dark web prepun sumnjivog, ilegalnog, pa čak i uznemiravajućeg sadržaja.

Međutim, u mane Tora uključuje se i prilično tromo izvođenje, nezgrapno i pomalo komplicirano korištenje. Uz to, ovaj preglednik gubi bitku s konkurencijom kad su u pitanju torrenti i streaming i to čak može otkriti vašu pravu IP adresu. I dok davatelji internetskih usluga (ISP) i vlada ne mogu vidjeti što radite ako koristite Tor, oni svejedno znaju da ga koristite, pa to može izazvati neželjenu sumnju i privući pažnju, čak i ako se preglednik koristi za posjet legitimnim web stranicama.

Konačna presuda: Odabrali smo najsigurniji preglednik

Naš izvještaj “Najsigurniji preglednik” otkriva jako bitnu činjenicu – niti jedan od gorespomenutih preglednika nije savršen. I dok neki od navedenih alata za pretraživanje interneta nude maksimalnu zaštitu od malware programa, ostali mogu osigurati najbolje postavke sigurnosti i mogu vam veoma lako pomoći da postanete anonimni online. No, ti isti preglednici ne moraju biti previše okrenuti korisniku i često su prilično nezgrapni za korištenje.

Prema našem mišljenju, 5 najsigurnijih internet preglednika u 2024. godini su:

 1. Mozilla Firefox
 2. Opera
 3. Google Chrome
 4. Tor
 5. Microsoft Edge

Firefox je odnio pobjedu u utrci za najsigurnijeg preglednika 2024., i to s izrazitim fokusom na privatnost korisnika, dok se poboljšavao višestrukim objavama ažuriranja tijekom prošle godine. No, uvijek biste morali birati preglednik prema vlastitim preferencijama – razmislite o tome koliko osobnih informacija ste voljni podijeliti s developerima, Googleom ili trećim stranama, smeta li vam prikazivanje personaliziranih oglasa tijekom surfanja, itd. Svi spomenuti preglednici osigurat će vam zaštitu od cyberkriminalaca, iako morate imati na umu činjenicu da niti jedan preglednik nije savršen.

O autoru
Alice Woods
Alice Woods

Voli učiti korisnike o prevenciji virusa...

Kontaktiraj Alice Woods
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima