Prijetnja godine: Cryptolocker

The threat of the year: CryptolockerČini se da je vrijeme da objavimo prijetnju godine! Virus koji može biti pronašen na skoro svakom forumu o sigurnosti ili web stranici za viruse je Cryptolocker. Sudeći prema podacima u zadnjih 14 mjeseci, FBI-ov Internet Crime Complain Center (IC3) je primio oko 1000 žalbi povezanih s Cryptolocker-om. Također je procijenjeno da su inficirane strane (tvrtke i korisnici računala) izgubili oko $18 milijuna. Dok nije prijavljeno o gubitcima koji su uzrokovani raznim verzijama ovog ransomware-a, poput Cryptowall ili CTB Locker, možemo zamisliti da je broj vrlo sličan.

Što uzrokuje takve velike gubitke? Naravno, to je svota koju Cryptolocker uobičajeno zahtjeva odmah nakon enkripcije korisnikovih datoteka. Kako bi ih kriptirala, ova prijetnja koristi AES algoritme, stoga je nemoguće pogoditi kod koji je potreban za dekripciju inkriptiranih datoteka. Isto tako, teško možete primjeniti jedan od onih alata koji se promoviraju kao alati za oporavak jer su ove prijetnje konstantno ažurirane. Ukoliko ne platite svotu, postoji rizik od gubitka datoteka jer napadači tvrde da će unišititi Vaš privatni ključ ukoliko im ne platite. Ukoliko ste zainteresirani koliko ovaj virus traži u zamjenu za oporavak inficiranih datoteka, trebali biste znati da ova prijetnja zahtijeva svotu između $200 i $10,000.

Naravno, isplata ove svote nije jedini gubitak koji je uzrokovan infiltracijom Cryptolocker-a. Ukoliko je meta neka velika tvrtka, gubitak uključuje svote asocirane sa zaposleničkom produkcijom, svotama IT servisa, migracije mreže, greške mreže, itd.

Očito, obitelji i tvrtke bi trebale učiti svoje ljude kako bi im pomogle identificirati takve prijetnje i zlonamjerne email privitke. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da oni koji žele spriječiti infiltraciju Cryptolocker virusa moraju biti oprezni sa svakom email porukom od nepoznatog pošiljatelja. Dodatno, trebali bi se kloniti sumnjivih reklama koje izgledaju predobro da bi bile istinite. Napokon, trebali bi izbjegavati i nikad ne posjećivati inficirane web stranice koje su prepune sadržajima za odrasle. Napokon, trebali bismo Vam dati još jednu informaciju koju je dao FBI: “If you receive a ransomware popup or message on your device alerting you to an infection, immediately disconnect from the Internet to avoid any additional infections or data losses.”

O autoru
Lucia Danes
Lucia Danes - Istraživač virusa

Kontaktiraj Lucia Danes
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima
Datoteke
Softver
Usporedi