Što je to _5_ HOWDO_text.html? Treba li ukloniti tu datoteku

Što da učinim s datotekom _5_ HOWDO_text.html?

Uz datoteke _HOWDO_text.html i _HOWDO_text.bmp, datoteka _5_ HOWDO_text.html pripada jednoj od najopasnijih cyber prijetnji danas – virusu ODIN. Ova cyber infekcija koja porijeklo vuče od zloglasnog virusa Locky pojavila se nedavno, ali već uspjela preuzeti kontrolu nad brojnim računalima diljem svijeta. Ako pogledamo tempo distribucije i štetu koja je prouzročena, ovaj ransomware bi uskoro mogao stajati uz bok ili čak preteći svojeg zloglasnog pretka. Zapravo je već krenuo tragovima napadanjem javne infrastrukture i inficiranjem računala koja pripadaju vatrogasnoj postaju u Honoluluu. Iskreno, ako na svojem računalu ugledate datoteku _5_ HOWDO_text.html, to može samo značiti loše vijesti za vas. Ako se to dogodi, odmah skenirajte svoje računalo anti-malware programom ili nekim drugim antivirusnim alatom.

Ako se vratimo samoj datoteci, moramo reći nekoliko riječi o njenoj svrsi. Datoteka _5_ HOWDO_text.html i ostatak ranije spomenutih varijanti ubačene su u sistem računala nakon što je ransomware ODIN šifrirao dokumente koje je pronašao na hard disku ili cloudu. Te datoteke sadrže poruku u kojoj se objašnjava da su podaci na računalu šifrirani, daje dodatne informacije o RSA i AES skriptama koje su se koristile za šifriranje i objašnjava kako se ovaj problem može riješiti. Drugim riječima, hakeri nude linkove na stranice anonimnog Tor Browsera na kojima korisnici moraju prebaciti određeni iznos novca za otkupninu. Uz te adrese, žrtva također dobiva jedinstveni identifikacijski broj prema kojem će se prepoznati upravo njegova/njena mašina i dešifrirati podaci. Nažalost, to se rijetko događa jer autori virusa su skloni bježanju s novcem u džepu. Dakle, bolje je obrisati virus ODIN i ukloniti datoteku _5_ HOWDO_text.html, a da niti ne pokušate analizirati. 

Kako se širi ta zarazna datoteka?

Kao što smo već spomenuli, datoteka _5_ HOWDO_text.html smješta se u računalo nakon infiltracije virusa ODIN. To znači da on putuje samo s infekcijom. Možete na prevaru biti natjerani na instalaciju ovog ransomware programa. Bit će tu i malicioznih spam kampanja koje vam zaraženi privitak šalju emailom. Maliciozna skripta može se potiho ubaciti u računalo uz pomoć Trojanskog konja ili nekog drugog “exploit kita”. Online linkovi i reklame također spadaju u još neke od načina na koje se virus može probiti u računalo. To samo dokazuje da je ovaj virus opasan, a način na koji će zaraziti neki sistem iznimno je nepredvidljiv. 

Kako pristupiti uklanjanju datoteke _5_ HOWDO_text.html?

Da biste uklonili _5_ HOWDO_text.html, morate isto tako ukloniti ransomware virus ODIN. Ako ne dekontaminirate njegove maliciozne procese i jednostavno obrišete zahtjev za otkupninom, ODIN neće imati problema s vraćanjem svojih ranijih postavki i nastavkom teroriziranja i iznuđivanja novca. Važnije od toga je da editiranjem zasebnih datoteka virusa može čak dovesti do gubitka podataka koji su šifrirani. Zato vam samo možemo sugerirati da eliminaciju virusa prepustite profesionalnim antivirusnim alatima, kao što je program FortectIntego, a tako ćete se pobrinuti i za metodično i sigurno uklanjanje virusa Odin i njegove poruke kojom traži otkupninu, a nalazi se u datoteci _5_ HOWDO_text.html.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.
O autoru
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Stručnjak za uklanjanje malware programa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Ugnius Kiguolis
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima