Računalni virusi i malware programi

od Lucia Danes - - Ažurirano | Tip: Svi

Računalni virusi (malware) maliciozni su programi kreirani za pokretanje neautoriziranih aktivnostima na napadnutim PC sistemima. To može dovesti do ozbiljnih problema, pa bi korisnici morali izbjegavati instaliranje virusa na računalo. U većini slučajeva, računalni virusi kreirani su za generiranje zarade, pa tako imaju mogućnost pratiti svoju žrtvu i prikupiti osobne identificirajuće i neidentificirajuće podatke. Osim toga, oni mogu uzrokovati preusmjeravanja, usporavanja i slične probleme. Adware programi, otimači preglednika, ransomware aplikacije, Trojanci i spyware najpopularnije su kategorije malware programa.

Malware program zarazit će sistem bez odobrenja korisnika, a napravit će to neprimjetno. Takav maliciozan software možete preuzeti na računalo u paketu s nelicenciranim programima, kao što su ilegalne kopije igara, “crackovi” za antivirusne i anti-spyware programe, i slično. Korisnici bi također morali biti veoma pažljivi s email porukama jer one mogu biti pune malicioznih linkova i inficiranih privitaka. Na kraju, stručnjaci koji se bave sigurnošću na internetu upozoravaju na ilegalne web stranice i obmanjujuće pop-up reklame koje se aktivno iskorištavaju za distribuciju malware aplikacija. Ako vam neki oglas izgleda predobro da bi bio istinit, ignorirajte ga. Gotovo svaki od tih programa može se zaustaviti uz pomoć pouzdanog anti-malware programa. No, ponekad čak ni najmoćniji sigurnosni software ne uspijeva zaštititi računalo jer se virusi konstantno ažuriraju, a potrebno je određeno vrijeme da bi se napravila nova zakrpa za anti-malware aplikaciju.

Funkcionalnost računalnih virusa ovisi o njihovom tipu, ali gubitak novca i podataka najčešći su problemi koje uzrokuju ovakvi maliciozni programi Žrtve mogu također naletjeti na probleme koji su povezani s preglednikom (promjena početne stranice i/ili nove kartice (tab), prikazivanje reklamnog sadržaja, preusmjeravanja na maliciozne stranice, itd.) ili samim PC-jem (usporavanje sistema, problemi s pokretanjem legitimnih programa, pojava lažnih programa za skeniranje sistema, itd.). Malware program također može zaraziti sistem dodatnim virusima ili čak pokušati spojiti napadnuto računalo na “botnet” i koristiti ga za distribuciju spam poruka. Većina prijetnji koje spadaju u kategoriju malware programa, rade neprimjetno u pozadini sistema, a korisnici nemaju pojma o tome što se događa. Ipak, sumnjivi procesi u Task Manageru, pojavljivanje čudne alatne trake u pregledniku, nepoznate promjene u postavkama sistema i usporavanja bi trebalo biti upozorenje da je ugrožena sigurnost vašeg PC-ja.

Ako ste već primijetili neki od navedenih problema, vaše računalo je možda već zaraženo. Da biste otkrili tko vam stvara probleme i koju metodu uklanjanja upotrijebiti, morate prvo identificirati prijetnju. To možete napraviti posjetom bazi podataka računalnih virusa ili pokretanjem skeniranja kompletnog sistema nekim od preporučenih anti-malware programa. Ako već znate ime malware aplikacije, možete također popraviti svoje računalo praćenjem detaljnih vodiča za uklanjanje ili pokretanjem skeniranja kompletnog sistema istim anti-spyware programom. Da biste odabrali pravi program, molimo vas da pročitate našu sekciju “Software”. Također vam savjetujemo da upotrijebite preporučene alate za popravak svojeg računala.

Najnoviji virusi dodani u bazu podataka

što je SAntivirus

SAntivirus je sumnjiv antivirusni program koji može prikazati preuveličane rezultate skeniranja samo da bi korisnici kupili licencu.
Sustavski alati Virusi   12 listopada, 2020

Podaci ažurirani: 2016-09-06

Pročitajte na drugim jezicima