Ukloni Searchmarquis.com (Tutorial) - ažurirano lis 2020

Searchmarquis.com Priručnik za uklanjanje

Što je Searchmarquis.com?

Searchmarquis.com obmanjujuća je ekstenzija koja može promijeniti postavke web preglednika na macOS uređajima

Program Search Marquis

Search Marquis je virus koji preuzima kontrolu nad web preglednikom. On će svoju vlastitu tražilicu postaviti kao početnu da bi tako promovirao sponzorirane web stranice i generirao prihod od oglašavanja. Pripada grupi potencijalno nepoželjnih aplikacija (PUA, potentially unwanted application) koje napadaju isključivo Macove, i to uz pomoć sumnjivih paketa aplikacija trećih strana. Nakon instalacije, virus nastoji promijeniti glavnu tražilicu, početnu stranicu i novu karticu na https://www.searchmarquis.com.

Kasnije, tražilica Search Marquis može dodati dodatne programe bazirane na pregledniku, ekstenzije ili sistemske aplikacije da bi kontrolirao što više online prometa i funkcija preglednika ili čak i sam uređaj. Takve infekcije mogu biti kategorizirane kao potencijalno nepoželjni programi zbog tihe infiltracije i intruzivnih simptoma.

Nakon što sve to odradi, virus Search Marquis počinje s inicijalizacijom svojih lažnih aktivnosti – preusmjeravanje na oglašivačke usluge i prikupljanje zarade preko pay-per-click mehanika. Otimač preglednika smješta kolačiće u preglednik da bi špijunirao korisnikove online aktivnosti i nudio mu atraktivne reklame. Istraživanje je pokazalo da je Searchbaron veoma usko povezan s ovim otimačem preglednika, pa ne biste trebali biti iznenađeni ako nakon nekoliko klikova budete preusmjereni na tu domenu. Većina ili gotovo niti jedan otimač preglednika nema nikakvu vrijednost, pa biste trebali temeljito očistiti svoj uređaj da biste zaustavili pretjerano praćenje i preusmjeravanja.

Naziv Searchmarquis.com, Search Marquis
Tip Otimač preglednika
Podvrsta Potencijalno nepoželjan program (PUP), cyber prijetnja bazirana na pregledniku
Meta Korisnici macOS-a
Simptomi Tražilica se odjednom pojavljuje u pregledniku i počine preusmjeravati na druge stranice povezane sa samom tražilicom ili online uslugama za oglašavanje. Sav dodatni sadržaj koji se isporučuje na vaš ekran uzrokuje pojavljivanje pop-up reklama, natpisa i ostalog komercijalnog materijala. Isto tako, pokušaji pretraživanja interneta daju rezultate pune linkova u tekstu i ostalog sadržaja bez ikakve vrijednosti i koristi.
Distribucija Besplatni ili shareware programi, nezaštićene mreže za download, npr. peer-to-peer izvori, sve to može sadržavati potencijalno nepoželjne programe poput ovog kao dodatni dio procesa instalacije. razni promotivni oglasi u kojima se tvrdi da njihovi proizvodi imaju korisne mogućnosti, a čak i direktne web stranice mogu ponuditi izravno preuzimanje ove tražilice.
Eliminacija Ovog otimača preglednika i sve ostale lažne aplikacije povezane s ovom prijetnjom možete otkriti uz pomoć antimalware programa i tako u potpunosti ukloniti Searchmarquis.com
Popravak Budući da na računalo mogu dodatno utjecati procesi u pozadini i datoteke dodane u sistemske mape, trebali biste se osloniti na alat kompatibilan s vašim operativnim sistemom te na alat koji može provjeriti, pa čak i popraviti štetu koju je napravio virus. Probajte alat za popravak FortectIntego.

Search Marquis pripada kategoriji potencijalno nepoželjnih programa jer upotrebljava tehnike “nevidljivosti” da bi ušao u ciljano računalo. to se obično odnosi na mjere s programima u paketu (bundling) ili na web stranice s manjkom zaštite. Jednom kad se ova aplikacija nađe u računalu, pripremite se na suočavanje s lažnim aktivnostima.

Slijede glavni simptomi sumnjive tražilice pod imenom Searchmarquis.com:

 • početna stranica, nova kartica i tražilica mijenjaju se u Search Marquis
 • svi pokušaji pretraživanja interneta preusmjereni su na neke druge stranice, prikazuju se rezultati puni linkova i drugih tipova komercijalnog materijala
 • alatne trake, ekstenzije, dodaci i ostali sadržaj instalira se bez vašeg znanja ili dozvole
 • reklame se pojavljuju na stranicama na kojima ih ne bi trebalo biti

Searchmarquis.com je virus koji preusmjerava i može sam sebe prezentirati kao koristan proizvod, no nemojte nasjedati ili vjerovati tim tvrdnjama developera jer će vas veoma lako prevariti. Oni mogu otimaču preglednika dodati “korisne mogućnosti”, kao recimo brz pristup popularnim mrežama. Međutim, prava mogućnost ovog programa je postavljanje ili podmetanje komponenti za praćenje i skupljanje neosobnih podataka:

Skupljamo neidentificirajuće nagomilane informacije (neosobne informacije) o vašem uređaju i vašem korištenju Usluga. Neosobne informacije koje se prikupljaju uključuju: tehničke informacije koje emitira vaš uređaj, vaše korištenje Usluge, statistika, tip preglednika i početna preferirana tražilica, tip operativnog sustava, jezik i vrijeme i datum pristupa i korištenja Usluge, web stranica koja vas je dovela do Ponude, približna geografska lokacija, davatelj internetskih usluga (ISP), IP adresa, itd.

Dok ovakav tip prikupljenih informacija može izgledati bezazleno na prvi pogled, imajte na umu da otimači preglednika, kao što je Search Marquis, generiraju lažne ponude i popuste koji se baziraju na tim podacima i privlače velik broj korisnika. Nemojte kliknuti niti na jedan od tih oglasa koji stižu od ovog virusa jer biste mogli biti preusmjereni na neko stvarno opasno mjesto.

Virus Search MarquisSearch Marquis - otimač preglednika koji putuje internetom u sklopu paketa program ili kroz nezaštićene mreže

Ovdje smo došli do još jednog problema s virusom Search Marquis – preusmjeravanje. Česta preusmjeravanja većinom su napravljena tako da posjetitelja odvedu na partnersku web stranicu i nagovore ga da kupi neki beskoristan proizvod. No, ponekad se može dogoditi da dođete na web stranicu puni infektivnog materijala.

Uklanjanje Search Marquisa neophodan je korak koji se mora poduzeti ako se krećete u smjeru ultimativne sigurnosti za računalo i za surfanje internetom. Uz pomoć antimalware alata veoma lako ćete pronaći sve lažne proizvode koji bi se mogli nalaziti u vašem računalu. Naravno, slobodni ste odabrati bilo koji drugi tip programa.

Isto tako, pripremili smo vam na kraju članka nekoliko detaljnih vodiča koji bi vam trebali pomoći u uklanjanju virusa Searchmarquis.com iz vašeg macOS X računala i očistiti lažne modifikacije iz web preglednika kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer ili Safari. Programi za optimizaciju ili popravak PC-ja, kao što je FortectIntego, mogu vam pomoći i u čišćenju računala popravljanjem štete koju je uzrokovao virus ili popravkom oštećenih datoteka.

Zauvijek uklonite tražilicu Search Marquis iz Chromea

I dok je većina otimača preglednika prilično bezazlena i laka za uklanjanje, ima i onih koji upotrebljavaju razne tehnike “nevidljivosti” ili “upornosti” i to sprečava njihovo lagano uklanjanje. Na primjer, neki potencijalno nepoželjni programi (PUP) na preglednik postavljaju status “Managed by your organization“, što će odbiti bilo kakve pokušaje deinstalacije ove ekstenzije. U tom slučaju, najbolji način da se riješite tih postavki je resetiranje samog web preglednika u cijelosti.

Uz to, neke postavke mogu biti spremljene u Googleovoj bazi podataka – ekstenzije, aplikacije, automatsko popunjavanje, teme i ostale postavke. U nekim slučajevima, tamo se mogu nalaziti nepoželjne komponente, i to unutar vašeg Google računa. Rezultat je sljedeći – čak i ako uklonite Search Marquisa iz Chromea, on bi se mogao vratiti sa svim nepoželjnim aktivnostima.

Dakle, veoma lako možete resetirati Chrome sinkronizaciju pristupanjem posebnoj stranici u vašem web pregledniku – Sinkronizacija podataka iz Chromea (Data from Chrome sync). Jednostavno skrolajte do dna stranice i kliknite na “Resetiraj sinkronizaciju” (“Reset Sync“).

Search Marquis Chrome

Sumnjive stranice za download aktivno su uključene u partnerski (affiliate) marketing

Stručnjaci za tehnologiju sa stranice LesVirus.fr izjavili su da će se otimači preglednika i ostali potencijalno nepoželjni programi infiltrirati u ciljana računala/uređaje kroz izvore kojim manjka potrebna zaštita. Kao takve lokacije poznate su razne peer-2-peer mreže, poput torrenta.

Uz to, lažni proizvodi veoma lako će ući u nečije računalo putem programa u paketu. Programi koji se dijele besplatno za preuzimanje ili instalaciju ne uključuju niti malo preporučene sigurnosti i zaštite. Zbog toga biste uvijek trebali birati Prilagođeni/Napredni (Custom/Advanced) način instalacije.

Osim toga, ako na računalu imate pokrenut renomirani antivirusni program, on će pola tog posla oko sigurnosti odraditi sam. No, ipak ne možete baš sve ostaviti antimalware programu jer ste upravo vi odgovorni za svoje vlastite programe, kao i za razinu sigurnosti vašeg računala ili uređaja.

Kako se riješiti otimača preglednika Search Marquis? Pogledajte vodič za uklanjanje!

Ako vam u posljednje vrijeme probleme radi virus Search Marquis, najbolji potez je eliminacija tog potencijalno nepoželjnog programa zajedno sa svim dodatnim sadržajem koji je isti donio u računalni sustav i aplikacije za pregled weba, kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox ili Safari.

Potencijalno nepoželjan program (PUP) Search Marquis

Uklanjanje virusa Searchmarquis.com može se izvršiti na dva različita načina – ručno ili preuzimanjem/instaliranjem proizvoda za automatsko uklanjanje. Imajte na umu da je druga varijanta daleko efikasnija i cijeli proces ćete moći obaviti za nekoliko minuta. Tako možete očistiti računalo od ovog otimača preglednika, ali i od ostalih nametnika.

Međutim, ako vjerujete u sebe i mislite da su vaše vještine u sigurnosti na internetu dovoljne da biste se riješili ove aplikacije koja preuzima kontrolu nad preglednikom, možete virus Search Marquis ukloniti iz web preglednika i operativnog sustava uz pomoć vodiča koji se nalazi niže. Dvostruka provjera je uvijek dobar savjet prije nego se vratite normalnom korištenju računala.

Uz pomoć programa FortectIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Searchmarquis.com Priručnik za uklanjanje

Uklonite Searchmarquis.com iz Mac OS X sistema

Svoj macOS X možete očistiti od lažnih proizvoda koje je dodao ovaj otimač preglednika. Pratite niže objavljeni vodič da biste uspješno obavili taj zadatak:

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite Searchmarquis.com ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Resetirajte Mozillu Firefox

Mozilla Firefox može se očistiti od sumnjivog sadržaja i vratiti u prvobitno stanje ako izvršite korake vodiča koji slijedi:

Uklonite opasne ekstenzije:

 1. Otvorite preglednik Mozilla Firefox i kliknite na Menu (tri horizontalne linije u gornjem desnom kutu prozora).
 2. Odaberite Add-ons.
 3. Ovdje odaberite pluginove koji su povezani s Searchmarquis.com i kliknite na Remove. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte početnu stranicu (homepage):

 1. Kliknite na tri horizontalne crte u gornjem desnom kutu da biste otvorili meni.
 2. Odaberite Options.
 3. Pod opcijama za Home, upišite adresu vaše omiljene stranice koja će se otvoriti svaki put kad pokrenete preglednik Mozilla Firefox.

Očistite kolačiće i podatke o stranicama:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Options.
 2. Idite na sekciju Privacy & Security.
 3. Skrolajte prema dolje i pronađite Cookies and Site Data.
 4. Kliknite na Clear Data…
 5. Odaberite Cookies and Site Data, kao i Cached Web Content i kliknite na Clear. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte Mozillu Firefox

U slučaju da niste uspjeli ukloniti Searchmarquis.com prateći upute iznad, morat ćete resetirati Mozillu Firefox:

 1. Pokrenite preglednik Mozilla Firefox i kliknite na Menu.
 2. Idite na  Help i tamo odaberite Troubleshooting Information. Resetirajte Mozillu Firefox
 3. Unutar sekcije Give Firefox a tune up kliknite na Refresh Firefox…
 4. Jednom kada vam iskoči pop-up prozor, potvrdite željenu akciju klikanjem na Refresh Firefox – to bi trebalo završiti uklanjanje Searchmarquis.com. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte Google Chrome

Ako ste primijetili neočekivane promjene u vašem pregledniku Google Chrome, možete ih eliminirati izvršavanjem zadataka koji su navedeni ovdje:

Obrišite maliciozne ekstenzije iz preglednika Google Chrome:

 1. Otvorite Google Chrome, kliknite na Menu (tri vertikalne točke u gornjem desnom kutu) i odaberite More tools > Extensions.
 2. U novootvorenom prozoru vidjet ćete sve instalirane ekstenzije. Deinstalirajte sve što vam je sumnjivo i što bi moglo biti povezano s Searchmarquis.com tako da kliknete na Remove. Resetirajte Google Chrome

Očistite cache i podatke  web stranica iz preglednika Chrome:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Pod Privacy and security, odaberite Clear browsing data.
 3. Odaberite Browsing history, Cookies and other site data, kao i Cached images i files.
 4. Kliknite na Clear data. Resetirajte Google Chrome

Promijenite početnu stranicu:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Potražite sumnjive stranice kao što je Searchmarquis.com u sekciji On startup.
 3. Kliknite na Open a specific or set of pages i kliknite na tri točkice da biste došli do opcije Remove.

Resetirajte Google Chrome:

Ako vam prethodne metode nisu pomogle, resetirajte Google Chrome da biste eliminirali Searchmarquis.com i sve njegove komponente:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Settings skrolajte prema dolje i kliknite na Advanced.
 3. Skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Reset and clean up.
 4. Sada kliknite na Restore settings to their original defaults.
 5. Potvrdite s Reset settings da biste završili uklanjanje Searchmarquis.com. Resetirajte Google Chrome

Resetirajte Safari

Očistite vaš Safari od sumnjivog sadržaja. Niže napisani koraci pokazat će vam kako ukloniti objekte poput ekstenzija i plug-inova:

Uklonite nepoželjne ekstenzije iz preglednika Safari:

 1. Kliknite na Safari > Preferences…
 2. U novom prozoru odaberite Extensions.
 3. Odaberite nepoželjne ekstenzije povezane s Searchmarquis.com i odaberite Uninstall. Resetirajte Safari

Očistite kolačiće i ostale podatke web stranica iz Safarija:

 1. Kliknite na Safari > Clear History…
 2. Iz padajućeg menija pod Clear, odaberite all history.
 3. Potvrdite vaš odabir s Clear History. Resetirajte Safari

Ako vam koraci iznad nisu pomogli, resetirajte Safari:

 1. Kliknite na Safari > Preferences…
 2. Idite na karticu (tabAdvanced.
 3. Stavite kvačicu u kućicu pokraj Show Develop menu.
 4. U meniju kliknite na Develop i zatim odaberite Empty Caches. Resetirajte Safari

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite Searchmarquis.com tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Lucia Danes
Lucia Danes - Istraživač virusa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Lucia Danes
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima