Što je to _HOWDO_text.bmp? Treba li ukloniti tu datoteku

Što morate znati o datoteci _HOWDO_text.bmp?

_HOWDO_text.bmp je datoteka sa slikom i ona je usko povezana s ransomware virusom ODIN. Taj virus poznat je kao ažurirana verzija zloglasnog virusa Locky, a riječ je o moćnoj i destruktivnoj računalnoj infekciji koja može u potpunosti uništiti vaše osobne datoteke tako da ih šifrira. Ako pričamo o datoteci _HOWDO_text.bmp, baš kao i u slučaju datoteke _HOWDO_text.html, radi se o poruci u kojoj se traži plaćanje otkupnine, a na zaraženom računalu ostavlja je sam virus. U njoj se nalaze informacije o opcijama za dešifriranje. Uobičajeno je da virus pohrani ovu sliku unutar sistema i postavi je kao pozadinsku sliku na desktopu (radnoj površini) računala. Slika sadrži informacije koje nude i sve ostale verzije virusa Locky – u njoj piše da su svi podaci šifrirani kodovima RSA-2048 i AES-128, nude se linkovi na Wikipedija članke o tim algoritmima i da je jedini mogući način za vraćanje podataka plaćanje otkupnine preko jedinstvene ODIN web stranice za plaćanje. Stranici se može pristupiti jedino pomoću Tor preglednika, pa se zbog toga od žrtve traži da se isti instalira na računalo. Stranica za plaćanje sugerira kupovanje Locky decryptora (program za dešifriranje) koji košta 3 Bitcoina ili približno 1860 američkih dolara. Tako velika suma novca traži se upravo zbog zloglasne reputacije kojom se može pohvaliti virus Locky, tako tvrde stručnjaci za malware programe, a gotovo da ne postoji način da se ovaj virus pobijedi i pronađe ključ za dešifriranje bez intervencije samih autora i kreatora virusa.

Ako ste otkrili datoteku _HOWDO_text.bmp na svojem računalu, velika je šansa da je vaš PC zaražen ransomware virusom ODIN. Nezavidna je to situacija, ali mi vam toplo preporučujemo da ne plaćate otkupninu. pa čak i ako to znači da više nikad nećete imati pristup svojim datotekama. Ako odlučite platiti otkupninu, morate shvatiti da na taj način ohrabrujete kriminalce da nastave sa svojim prljavim poslovima i još aktivnije rade na širenju virusa. Ako je vaš PC zaražen ovim ransomware programom, uklonite _HOWDO_text.bmp zajedno s ostalim ODIN datotekama tako da upotrijebite anti-malware alat kao što je FortectIntego, a svoje podatke vratite uz pomoć sigurnosne kopije (backup). Ako je nemate, možete upotrijebiti tehnike za vraćanje podataka koje su objašnjene u ovom članku.

Kako se datoteka _HOWDO_text.bmp našla u vašem PC-ju?

Malware povezan s datotekom _HOWDO_text.bmp širi se internetom tehnikama tipičnim za ransomware viruse.  Najčešće ulazi u sisteme kad ih preuzme Trojanski konj, “exploit kit” ili ga jednostavno aktivira sam korisnik. Ova zadnja mogućnost vam vjerojatno zvuči sumnjivo, ali kad u obzir uzmemo taktike prevaranata koje se koriste za distribuciju malware programa, korisnik može na lagan način biti prevaren i prisiljen na otvaranje maliciozne datoteke, a ona će do njega najlakše doći preko emaila. Cyber kriminalci nastoje kreirati maliciozne Word datoteke i nadopuniti ih zlonamjernim skriptama koje se aktiviraju makro naredbama. Stoga vam toplo preporučujemo da ignorirate emailove koje vam šalju nepoznati ljudi, da uvijek pažljivo pročitate email adresu pošiljaoca i potvrdite da se ne radi o lažnom predstavljanju. Osim toga, redovito morate ažurirati programe koje imate na računalu ili jednostavno omogućite ili aktivirajte automatsko ažuriranje da biste izbjegli infiltraciju malicioznih programa.Takve aplikacije ponekad iskoriste rupe u sigurnosti sistema i neprimjetno se instaliraju. Dakle, ne moramo posebno naglašavati da računalo mora biti osigurano anti-malware programom, a zaštita će tada biti maksimalna.

Kako ukloniti datoteku _HOWDO_text.bmp?

Iako možete samo obrisati svaku zasebnu datoteku _HOWDO_text.bmp, mi vam preporučujemo da _HOWDO_text.bmp uklonite zajedno s ransomware virusom ODIN, i to uz pomoć anti-malware programa kao što je FortectIntego ili SpyHunter 5Combo Cleaner. Ovaj virus je zlonamjeran i opak neprijatelj vašeg računalnog sistema i on mora biti čim prije eliminiran. Molimo vas da ne pokušavate ručno uklanjati ovaj malware jer biste mogli u sistemu ostaviti maliciozne ostatke datoteka i tako značajno umanjiti nivo zaštite računala. Za kompletne upute kako ukloniti _HOWDO_text.bmp, pogledajte ovaj članak.

 

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.
O autoru
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Strastveni istraživač weba

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Gabriel E. Hall
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima