Što je to rundll32.exe? Treba li ukloniti tu datoteku

Datoteka Rundll32.exe – legitiman proces za ubacivanje .dll biblioteka u memoriju

Rundll32.exe je legitiman proces unutar Microsoftovog Windows OS-a koji nema negativnih utjecaja na performanse sistema. Originalna datoteka odgovorna je za učitavanje i rad .dll (dynamic link library) datoteka. No, mnogi korisnici znali su prijaviti datoteku rundll32.exe kao virus. I dok su se neki susreli s porukom“Error code: rundll32.exe” tijekom surfanja pomoću Chromea, Firefoxa, Internet Explorera ili Edgea, ostali su primijetili višestruke procese Rundll32.exe unutar Task Managera i konstantno visoku upotrebu CPU-a. Takve i tome slične pogreške na toj datoteci mogu ukazivati na činjenicu da je PC zaražen potencijalno nepoželjnim programom, adware aplikacijom, spywareom, Trojancem, keyloggerom, programom za rudarenje kriptovalute ili nekom drugom infekcijom.

Naziv rundll32.exe
Autor Microsoft
Nalazi se u Task manager
Povezano s explorer.exe
Razina opasnosti Gotovo nikakva
Provjera pouzdanosti datoteke Da biste se uvjerili da je Rundll32.exe sigurna za korištenje, pokrenite FortectIntego 

Originalna verzija datoteke Rundll32.exe dolazi u svim verzijama Windowsa i funkcionira upotrebom funkcije koja se izvlači iz specifičnog DLL modula. Laičkim rječnikom, ona pomaže pri izvršavanju DLL datoteka i smješta njihove biblioteke u memoriju sistema. Niti pod kakvim okolnostima ne biste smjeli prekinuti taj proces jer je on nužan za normalno funkcioniranje cijelog sistema.

Međutim, ako ste primijetili višestruke Rundll32.exe procese u Task Manageru ili vam se počela prikazivati pop-up poruka “Error code: rundll32.exe”, toplo bismo preporučili provjeru sistema programom FortectIntego ili nekim drugim profesionalnim anti-malware programom. Vjerojatno ste nedavno instalirali neki freeware program i slučajno pristali na instalaciju njegovih dodataka.

Virus rundll32.exe može se pokrenuti i aktivirati ekstenzijom za preglednik koja podržava reklamiranje, a osim oglasa vezanih za Rundll32.exe mogu se pojaviti i sljedeće nuspojave problematične za performanse vašeg PC-ja:

  • Prekomjerna količina nametljivih reklama
  • Iritantne reklame preko cijelog ekrana (interstitial ads)
  • Usporavanje preglednika
  • Preusmjeravanja prema nepoznatim i sumnjivim stranicama
  • Smrzavanje sistema, itd.

VAŽNO: Adware infekcija nije najgori dio ove priče. Datoteka rundll32.exe često je meta hakera koji nastoje prikriti ozbiljnije računalne infekcije kao što su spyware programi, keyloggeri, Trojanci i ostali. U ovim trenucima hakerima se iznimno sviđa sakrivanje programa za rudarenje kriptovaluta unutar Windows datoteka.

Legitimna rundll32.exe datoteka obično se nalazi u mapi (folderu) C:\Windows\System32. Ako sumnjate da vam je virus ili malware napao datoteku, provjerite njenu lokaciju. Ako se ona ne nalazi u mapi System32, tada biste istog trena morali ukloniti datoteku rundll32.exe. U tu svrhu možete upotrijebiti pouzdani antivirusni program s ažuriranim definicijama. U suprotnom, virus će početi s preuzimanjem malware aplikacija na vaše računalo. 

Glavne tehnike širenja malware programa

Većina legitimnih Windows datoteka ugrađena je u operativni sustav i ne mogu se preuzeti kao samostalne instalacijske datoteke. U slučaju infekcije, takve se sistemske komponente mogu normalno popraviti instaliranjem najnovijeg ažuriranja ili upotrebom profesionalnih alata za optimizaciju sistema (jedna od njih je Reimage).

No, malware koji se pretvara da je zapravo riječ o jednoj od sistemskih datoteka može se na različite načine uvući u sistem. Jedna od najraširenijih tehnika širenja malwarea su paketi freeware programa. U svrhu monetizacije, developeri freeware aplikacija dodaju u svoje proizvode ekstenzije za preglednik, dodatke i alatne trake, a sve to putuje internetom označeno kao zadana i nužna komponenta. Posljedica je, ako korisnik odabere Brzu metodu instalacije, automatski pristaje na instalaciju cijelog paketa programa. Da bi se spriječilo adware i preuzimanje kontrole nad preglednikom, obavezno se mora uvijek birati Napredna metoda instalacije i ukloniti kvačicu ispred neželjenih komponenti.

Ozbiljnije računalne infekcije obično se šire uz pomoć exploit kitova, zlonamjernim spamom i privitcima u email porukama, inficiranim linkovima, lažnim ili phishing web stranicama, lažnim obavijestima o ažuriranju, ilegalnim instalacijama programa, itd. Iako nema 100% zaštite od jakih infekcija, ažuriranje sistema i instalacija profesionalnog anti-malware alata obično je sasvim dovoljan alat za suzbijanje infekcija. 

Opsežan tutorial za uklanjanje virusa Rundll.exe

Originalna datoteka Rundll32.exe ne bi se smjela obrisati niti modificirati na bilo koji način. Uklanjanje datoteke Rundll32.exe može izazvati ozbiljne probleme u funkcioniranju sistema, pa čak i rušenje. No, ako sumnjate da je upravo ta datoteka kompromitirana, morate skenirati sistem anti-malware programom. Ne postoji način da se virus Rundll32.exe ukloni ručno.

Prvi znak virusa Rundll32.exe je povećano korištenje procesora (CPU). Uz to, višestruki procesi baš te datoteke mogu se pronaći u Task Manageru i niti jedan od njih se ne smije prekinuti. Naposljetku, općenito usporavanje sistema, rušenja i smrzavanja također su uobičajeni simptomi malware programa Rundll32.exe.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.
O autoru
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Strastveni istraživač weba

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Gabriel E. Hall
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima