Najbolji alati za uklanjanje ransomware programa u 2021.

Pronađite najbolji alat za uklanjanje ransomware aplikacija da biste zaštitili svoje računalo od napada

The best ransomware removal tools of 2021

Napadi ransomware programa globalna su prijetnja već više od desetljeća. Zapravo, dok su se infekcije velikih razmjera pojavile tijekom tek nekoliko godina unatrag, kriminalci su još od 2005. razvijali viruse koji šifriraju datoteke. Nažalost, napadi ransomware aplikacija značajno su premašili broj tradicionalnih provala i krađe podataka tijekom posljednjih 11 godina, a stručnjaci vjeruju da hakeri neće samo tako napustiti ovakav profitabilan, iako ilegalan način zarade.

Međutim, evidentno je da suvremeno društvo punom parom juri na krilima tehnologije i globalizacije. Isto tako, sigurno se neće vratiti olovci i papiru. Na primjer, zamislite rad bolnice ili međunarodne tvrtke bez tehnoloških uređaja i mogućnosti prebacivanja informacija između institucija. Takve ogromne kompanije ili javne organizacije zapravo su više sklone ransomware infekcijama jer imaju mogućnost platiti znatne iznose za otkupninu u relativno kratkom vremenskom roku.

Dakle, jedini način da se zaštiti oboje, i individualci i institucije, od financijskih gubitaka je nabaviti profesionalni sigurnosni software koji će braniti mreže i sisteme od ransomware napada prije nego virus koji šifrira podatke uđe u računalo. I dok se robusni anti-ransomware alati moraju kupiti, oni ipak imaju vremenski ograničen rok za isprobavanje, tako da stranke mogu provjeriti i procijeniti njihovu efikasnost.

Pripremili smo vodič koji prezentira najbolje alate za uklanjanje ransomware aplikacija u 2021., a oni su pogodni za stalne korisnike računala, ali i velike korporacije. Iako, pazite i budite sigurno da anti-ransomware software preuzimate isključivo s njihovih službenih stranica jer će prevaranti pokušati navesti ljude na kupnju lažnih kopija legitimnih programa. Zato vas lijepo molimo da budete oprezni i pažljivi.

1. Besplatan Bitdefender Anti-ransomware alat cijepi vaše računalo i štiti od cyber prijetnji

The best ransomware removal tools of 2021

Ovaj besplatni software za uklanjanje ransomwarea upotrebljava tehniku cijepljenja da bi zaštitio vaše računalo od specifičnih ransomware obitelji virusa. Posebno će pomoći u izbjegavanju virusa TeslaCrypt, Locky, BTC-Locker i originalne verzije crypto-malwarea Petya. Metoda koju koristi slična je cijepljenju u stvarnom životu – anti-ransomware alat prevari virus i navede ga da pomisli kako je računalo već zaraženo.

Budući da kriminalci ne nastoje infiltrirati svoje maliciozne programe na računala koja su već zaražena, ovaj alat za uklanjanje ransomwarea zapravo odlično obavlja svoj posao. Problem je što ponovna infekcija PC-ja može uzrokovati da šifrirane datoteke ne mogu dešifrirati čak niti hakeri koji su kreirali sam ransomware. Zbog toga se pokušavaju izbjeći takvi potezi da bi se zadržao taj mali djelić povjerenja koji su im žrtve ipak poklonile.

Anti-ransomware alat Bitdefender kreira datoteku koja funkcionira kao signal da je ciljano računalo već inficirano. Na isti način se odbija napad. Međutim, ova tehnika ne mora uvijek funkcionirati, a developeri programa dizajnirali su ga da počne s radom odmah pri pokretanju računala i da radi u pozadini u funkciji dodatne zaštite.

Još jedna odlična mogućnost ovog alata za uklanjanje ransomware aplikacija je njegova kompatibilnost sa svim računalima i nikakva potreba za komercijalnim postavkama. No, morate imati na umu da ste zaštićeni samo od četiri obitelji ransomware programa. Dakle, savjetujemo da protiv nekih napada koristite još neki anti-malware software.

Za Protiv Zaključak
Besplatan i za privatne i za poslovne korisnike Ne može zaštititi protiv drugih obitelji virusa i ransomware programa I dok vas anti-ransomware alat Bitdefender definitivno može zaštititi od originalnih verzija virusa Petya, BTC-Locker, Locky i TeslaLocker, da biste se zaštitili od drugih cyber prijetnji morate upotrijebiti neki drugi sigurnosni software
Štiti računalo protiv 4 određene vrste ransomware programa
Koristi se efikasnom tehnikom cijepljenja
Uvijek radi u pozadini

2. Besplatan Malwarebytes Anti-ransomware Beta software detektira crypto-malware programe na osnovu njihovog ponašanja

The best ransomware removal tools of 2021

Ovo je još jedan besplatan alat za uklanjanje ransomware aplikacija i predstavlja odličnu dodatnu komponentu vašem primarnom sigurnosnom softwareu. I dok je to originalno jedan od elemenata pune verzije programa Malwarebytes Antivirus koji se prodaje po cijeni od 39,99 dolara, korisnici mogu ovu beta verziju instalirati besplatno.

Ovaj software za uklanjanje ransomwarea kompatibilan je sa sljedećim operativnim sustavima:

 • Windows 10 (32/64-bit);
 • Windows 8.1 (32/64-bit);
 • Windows 8 (32/64-bit);
 • Windows 7 (32/64-bit).

Malwarebytes Anti-ransomware Beta štiti korisnikovo računalo kontrolom pristupa važnim domenama ili specifičnim tipovima datoteka. Drugim riječima, ako neki neautorizirani program pokuša modificirati ili doći do lokacije/datoteke koja se kontrolira, sigurnosni software upozorava korisnika o potencijalnom ransomware napadu.

Primijetit ćete da se najčešće upotrebljavani programi, kao što je Microsoft Office ili Windows Components, ne prepoznaju kao prijetnja. No, zbog ostalih će se upaliti crveno svijetlo. Srećom, korisnik ima mogućnost samo jednim klikom staviti programe na popis dopuštenih aplikacija, a može ih i poslati u karantenu.

Nažalost, može se pronaći slučajeva kada ransomware preuzme ulogu programa koji se nalazi na listi dopuštenja i neprimjetno uđe u vaš sistem. Zbog toga stručnjaci kategoriziraju ovaj alat kao odličan dodatni sloj zaštite i kao dodatak primarnom sigurnosnom programu.

Za

Protiv Zaključak
Beta verzija besplatna je za privatne i poslovne korisnike Neke datoteke mogle bi biti šifrirane prije nego se ransomware pošalje u karantenu Malwarebytes Anti-ransomware Beta software izvrstan je dodatni sloj vašoj primarnoj sigurnosnoj aplikaciji jer će uloviti sve cyber prijetnje koje mogu promaknuti primarnom programu
Detektira ransomware ispitivanjem njegovog ponašanja i slanjem u karantenu
Uvijek je aktivan u pozadini

3. Kaspersky Anti-ransomware za poslovne, efikasan je i za privatne korisnike

The best ransomware removal tools of 2021

Kaspersky Lab također nudi odličan i besplatan alat za uklanjanje ransomware programa. Unatoč implikacijama zbog imena, koje bi vas mogle navesti da pomislite kako samo poslovni projekti većih razmjera mogu imati koristi od ovog programa, ovaj sigurnosni software može poslužiti i privatnim korisnicima. Iako se od korisnika traži da tijekom registracije unesu neke podatke vezane uz posao kojim se bave, oni ga također mogu dobiti besplatno.

Kaspersky Anti-ransomware podržava sljedeće operativne sustave:

 • Windows 7;
 • Windows 8;
 • Windows 8.1;
 • Windows 10.

Ovaj anti-ransomware software nudi odličnu kombinaciju modela Kaspersky's System Watcher uz dodatak detaljnog praćenja ponašanja aplikacije u svrhu potpune zaštite. On će također omogućiti korisnicima stavljanje na popis dopuštenih programa koji mogu, nažalost, dopustiti nekim malicioznim programima da se ušuljaju u sistem uz pomoć obmanjujućih tehnika. No, Kaspersky Anti-ransomware alat nudi mogućnost vraćanja kompromitiranih datoteka u slučaju da se vaš PC zarazi nekom ransomware aplikacijom.

Još jedna izvrsna mogućnost ovog sigurnosnog programa je da čak i kad virus koji šifrira datoteke uspije ugasiti aplikaciju, on se istog časa odmah ponovno pokrene i automatski počne raditi. Ipak, dobro je znati da ovaj program ne može raditi s nekom drugom Kaspersky aplikacijom, a tada bi to bio vrlo dobar drugi sloj zaštite.

Za Protiv Zaključak
Besplatan za poslovne korisnike Ne može raditi uz neki drugi Kaspersky proizvod Kaspersky Anti-ransomware za poslovne korisnike sigurnosni je software koji je koristan svima – štiti od cyber prijetnji i uspijeva vratiti šifrirane podatke nakon napada ransomware aplikacije
Mogu ga koristiti i individualci Zahtijeva registraciju i unošenje osjetljivih podataka
Omogućava stavljanje programa na popis dopuštenih aplikacija
Nudi vraćanje šifriranih datoteka

4. Trend Micro RansomBuster nudi više slojeva zaštite

The best ransomware removal tools of 2021

Trend Micro objavio je efikasan sigurnosni software imena RansomBuster koji nema samo jedan, već više slojeva zaštite protiv ransomware napada. Uz to, besplatan je za sve, redovne korisnike računala, ali i velike korporacije. Međutim, može ga se dobiti i kao dodatnu komponentu pri kupnji proizvoda Trend Micro Antivirus + Security.

RansomBuster je primarno dizajniran da kreira sigurnosne kopije čim njegovo praćenje ponašanja drugih aplikacija upali crveno svjetlo. Isto tako, ako je uzbuna opravdana, sigurnosni software eliminira cyber prijetnju i vraća datoteke iz ranije napravljenih sigurnosnih kopija.

Prema mišljenju stručnjaka, Trend Micro RansomBuster kompatibilan je sa sljedećim operativnim sustavima:

 • Windows 7;
 • Windows 8;
 • Windows 8.1;
 • Windows 10 i novije verzije.

Kao dodatak, ovaj software tvrtke Trend Micro ima još jednu sposobnost imena Folder Shield, a ona omogućava zaštitu najvažnijih dokumenata od bilo kakvih neautoriziranih modifikacija. Međutim, imajte na umu da je ova sigurnosna aplikacija dizajnirana da funkcionira uz primarni antivirusni program. U suprotnom, moglo bi se dogoditi da neke infekcije promaknu i uđu u sistem.

Sve u svemu, Trend Micro RansomBuster odličan je izbor, ako se uzme u obzir da je besplatan. Isto tako, njegov Folder Shield odrađuje posao za koji je namijenjen, no to je limitirano na samo dva foldera. Uz to, neki stručnjaci ističu da bi se njegova sposobnost detekcije na osnovu ponašanja ipak morala unaprijediti. Prema tome, koristite ga samo kao dodatni sloj zaštite.

Za Protiv Zaključak
Folder Shield blokira neautorizirane aplikacije u pristupu zaštienim folderima Folder Shield štiti maksimalno dva foldera

Trend Micro RansomBuster nudi više slojeva zaštite koji ne pomažu samo pri sprečavanju ransomware napada, već mogu vratiti šifrirane datoteke. No, savjet je da se koristi kao dodatni sigurnosni software zbog nužnih poboljšanja detekcije bazirane na ponašanju aplikacija

Besplatan za sve
Detekcija na bazi ponašanja drugih aplikacija funkcionira u svim direktorijima
Kreira sigurnosne kopije za vraćanje datoteka nakon napada

5. Zemana Anti-malware nudi ne samo zaštitu u stvarnom vremenu, već i 24-satnu tehničku podršku

The best ransomware removal tools of 2021

Zemana Anti-malware ima i besplatnu i premium verziju koje se razlikuju po dodatnim mogućnostima. I dok se besplatna verzija sastoji od pametnog skeniranja i drag & drop opcije, puna verzija nudi zaštitu u stvarnom vremenu, kao i duboko skeniranje datoteka. Još jedna odlična funkcija koja je uključena u obje varijante je mogućnost kontaktiranja 24-satne tehničke podrške.

Pametno skeniranje odgovara brzom skeniranju koje provjerava samo uobičajene direktorije u kojima neki ransomware može obitavati. Naravno, potrebno je daleko manje vremena za izvršavanje te provjere u usporedbi s dubokim skeniranjem koje obično pregledava baš sve datoteke na računalu. Morate biti svjesni da premium verzija košta samo 24.95 eura godišnje, a stručnjaci definitivno preporučuju nabavku programa Zemana Anti-Malware.

Zemana Anti-malware podržava sljedeće operativne sustave:

 • Windows XP with Service Pack 2 or higher (32bit and 64bit);
 • Microsoft Windows Vista (32bit and 64bit);
 • Microsoft Windows 7 (32bit and 64bit);
 • Microsoft Windows 8 (32bit and 64bit);
 • Microsoft Windows 8.1 (32bit and 64bit);
 • Microsoft Windows 10 (32bit and 64bit).

Još jedna odlična mogućnost alata Zemana Anti-malware je ta da obje verzije nude funkciju drag & drop za skeniranje datoteka. Prema testovima, ta funkcija donosi benefite onima koji koriste besplatnu verziju jer se radi o dubljem skeniranju od Pametnog skeniranja koje nudi ova verzija. Također se to smatra nekom srednjom opcijom za one koji imaju punu verziju i skloni su skeniranju samo određenih datoteka.

Zemana AntiMalware dokazao se kao najbolja zaštita od ransomware virusa… (Source: MRG Effitas)

Nadalje, ova aplikacija sposobna je detektirati i ukloniti rootkitove i bootkitove iz vašeg sistema, kao i štititi od budućih infekcija. Za razliku od ostalih anti-ransomware alata, ovaj eliminira razne potencijalno nepoželjne programe (PUP), uključujući i otimače preglednika, spyware i adware programe. Stoga je to odličan izbor za one koji žele koristiti samo jedan software za potpunu sigurnost.

Za Protiv Zaključak
Nudi zaštitu u stvarnom vremenu i 24-satnu tehničku podršku Besplatna verzija ne uključuje Duboko skeniranje i zaštitu u stvarnom vremenu Zemana Anti-malware odličan je izbor za potpunu zaštitu jer ne samo da sprečava ransomware napade, već i eliminira brojne potencijalno nepoželjne programe
Uklanja adware, spyware i otimače preglednika
Detektira buduće prijetnje
Omogućava biranje između Pametnog skeniranja, Dubokog skeniranja i ima funkciju Drag & Drop function

BONUS: Reimage je jedini software svoje vrste koji nudi usluge popravljanja Windowsa

The best ransomware removal tools of 2021

Reimage je jedini software koji koristi vlastitu ogromnu bazu Windows datoteka i instantno preuzima i instalira datoteke koje su uništene, oštećene ili nedostaju u vašem operativnom sustavu. On je čak u mogućnosti u potpunosti ponovno instalirati Windowse bez potrebe za dodatnom reinstalacijom ostalih aplikacija.

Nezavisna istraživanja pokazala su da je Reimage jedna od najboljih opcija kada se pokušavate riješiti potencijalno nepoželjnih programa (PUP) kao što su otimači preglednika, adware, spyware, pa čak i cyber prijetnje poput crva, rootkitova i trojanskih konja. Isto tako, stručnjaci toplo savjetuju upotrebu ovog sigurnosnog softwarea za zaštitu svog PC-ja.

Svakako morate imati na umu da Reimage dolazi u više verzija u koje su uključene različite mogućnosti. Slobodno isprobajte besplatnu verziju prije kupnje premiuma. Ako ste zadovoljni rezultatima, Reimage Plus košta 45,92 eura i donosi bezbrojne mogućnosti.

Računala koja pokreću sljedeće verzije operativnih sustava kompatibilne su s aplikacijom Reimage:

 • Windows XP (32bit);
 • Windows Vista (32 & 64bit);
 • Windows 7 (32 & 64bit);
 • Windows 8 (32 & 64bit);

Korisnici Maca također mogu upotrijebiti Reimage za zaštitu svog sistema. On donosi stabilnost računalu i ima visoku stopu učinkovitosti pri detekciji malware programa i na Macu i na Windowsima. Međutim, korisnici Windowsa bi morali biti svjesni činjenice da ovaj program neće popraviti ili nadomjestiti datoteke programa trećih strana.

Za Protiv Zaključak
Vraća oštećene datoteke Windowsa i nadomješta one koje nedostaju Nema zaštite u stvarnom vremenu

Reimage je prekrasan alat za popravak sistema nakon napada ransomware programa. No, budući da ne nudi zaštitu u stvarnom vremenu, stručnjaci ga preporučuju kao dodatni software primarnom antivirusnom programu

U potpunosti reinstalira Windowse bez potrebe da korisnik ponovno instalira postojeće programe
Održava stabilnost računala
Sposoban je eliminirati razne potencijalno nepoželjne programe, kao i opasne cyber prijetnje
O autoru
Lucia Danes
Lucia Danes - Istraživač virusa

Kontaktiraj Lucia Danes
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima