Pazite se prevaranata koji prijete da će ukloniti vašu Facebook stranicu!

Korisnici Facebooka morali bi biti na oprezu zbog prevaranata koji koriste podle trikove da bi hakirali račune na društvenim mrežama. Nedavno je naš tim na Facebooku uočio prevaru pod imenom “Your page will be unpublished”, a ona je otkrila novu metodu kradljivaca kojom se korisnici uvjeravaju i nagovaraju na otkrivanje svojih podataka za pristup Facebooku. Prevaranti kreiraju lažne stranice i maksimalno se trude da one izgledaju kao da pripadaju službenom osoblju koje radi za Facebook. Postavlja se opis stranice profesionalnog izgleda, koristi se Facebookov logo kao profilna slika i onda se takve maliciozne stranice koriste za dijeljenje postova s linkovima na stranice koje pripadaju legitimnim tvrtkama ili drugim nevinim korisnicima. Stranice kao što su Team Advert, Ads-Info., Ads Department Social i ostale ostavljaju komentare prilikom dijeljenja takvih postova u kojima piše da će spomenuta Facebook stranica biti uklonjena zbog prijave o lažnom imenu, prevari u koju je taj račun umiješan, korištenju slika drugih korisnika ili opscenih slika, kao i zbog pisanja uvredljivih komentara. U lažnoj poruci također stoji da će Facebook stranica biti permanentno onemogućena u funkcioniranju ako vlasnik ne potvrdi svoj identitet unutar ponuđenog vremenskog roka ili ako “Facebook” detektira sumnjive aktivnosti na računu.


“Your page will be unpublished” (“Vaša stranica će biti uklonjena”), “Your page will soon disabled” (“Vaša stranica bit će onemogućena u funkcioniranju”) i slične lažne poruke sugeriraju i tjeraju na posjet stranicama za “potvrdu” identiteta, a zapravo se radi o phishing stranicama (stranice za krađu identiteta i podataka za logiranje). Te stranice identične su izgledom stranici za pristup Facebooku i isto tako traže od žrtve da upišu svoju email adresu ili broj telefona i lozinku. Međutim, žrtva bi prije upisivanja tako osjetljivih podataka morala provjeriti URL stranice. Prema podacima naših istraživanja, prevaranti koriste sljedeće domene da bi na prevaru došli do korisničkih podataka za pristup Facebooku: page-support-uk.clan.su/security-confirm.html, support-recoverpage-info.esy.es/reconfirm.htm, wk-setting-page.hol.es i ostale. Ako korisnik upiše privatne informacije u te lažne formulare za logiranje, oni će odmah doći do prevaranata koji brzinom munje hakiraju žrtvin račun. To znači da će doći do potpune kontrole nad vašim profilom, privatnim informacijama, porukama, slikama i svime što ste ikad podijelili preko vašeg računa. Uz sve to, hakeri mogu umjesto vas poslati poruku vašim prijateljima da bi tako od njih izmamili novac. Moramo vas upozoriti da prevaranti mogu hakirati i Facebook stranice koje posjedujete, preimenovati ih i koristiti za širenje velikog broja obmanjujućih poruka.

Ako ste naletjeli na takvu prevaru ili ako ste postali žrtva, čim prije prijavite phishing Facebook stranicu pravim zaposlenicima Facebooka. Također, ako vam je hakiran račun, prijavite kompromitiran račun preko ove stranice. S više od 1.79 milijardi aktivnih korisnika mjesečno, ova društvena mreža primarna je platforma na kojoj cyber kriminalci traže svoje žrtve. Da biste saznali više o virusima na Facebooku, pročitajte ovaj članak.

O autoru
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Analitičar za malware...

Kontaktiraj Olivia Morelli
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima