Novi nasljednik Locky virusa - Zepto ransomware - se pojavio

Čini se da je nedavno Locky virus držao virtualno društvo vrlo čvrsto u svojoj šaci. Na svjetlu dana se pojavio ransomware koji se usudio ciljati na jednu bolnicu u SAD-u. Polako je evoluirao u prijetnju koja je postala vrlo poznata cijelom svijetu. Korisnici, koji se nalaze u Južnoj Americi ili dalekim pokrajinama Japana, su prijavili da su inficirani ovom ransomware infekcijom. Prije nekoliko mjeseci se virus utišao. Činilo se da se napokon možemo riješiti tenzija, ali su izvješća dostigla međunarodnim istraživateljima virusa, pokazivajući nove znakove Locky nasljednika – Zepto virus.

IT stručnjaci su počeli sumnjati da je ovaj virus srodan nepoznatnim prijetnjama nakon pristiglih rezultata uzroka ransomware infekcije. Osim dizajna poruke otkupnine, koja je vrlo slična onoj koju koristi Locky, postoje i druge sličnosti. Prije svega, Zepto virus prati prijašnju prijetnju tako da koristi anonimni Tor preglednik za primanje otkupnine. Locky je bio jedan od onih virusa koji su počeli s trendom korištenja Tor preglednika. Štoviše, sama poruke otkupnine je čista kopija prijašnje spomenutog virusa. Zepto koristi RSA-2048 i AES-128 algoritme za enkriptiranje korisnik podataka. Cilja na širok spektar glazbenik, .doc, video, excel datoteka. Štoviše, od žrtve se očekuje da instalira Tor preglednik i tada kupi Bitcoinse. Još jedno svojstvo Zepto virusa – dodaje .zepto svim enkodiranim datotekama.

s

U trenutku kada je Locky podivljao, uspjeo je izvući milijune dolara širom svijeta jer nije napadao samo obične, već i korporativne korisnike. Stoga, IT stručnjaci sumnjaju na to da su kreatori Zepto virusa također htjeli zaraditi velik profit na svojim radnjama. Sada kibernetički kriminalci zahtjevaju 300 dolara po računalu, ali ukoliko virus postane uspješniji, iznos otkupnine će se također povećati. Korisnike podsjećamo da bi trebali paziti svoja leđa tako da ažuriraju svoje sigurnosne programe i izbjegavaju surfanje nesigurnim domenama. Ostanite pozorni jer nikad ne možete znati kada će Zepto virus pokucati na vrata vašeg operativnog sustava.

O autoru
Julie Splinters
Julie Splinters - Specijalist za uklanjanje malware programa

Julie Splinters urednica je vijesti na Virusi.hr. Diplomirala je englesku filologiju.

Kontaktiraj Julie Splinters
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima