Što je to sistemski alati i kako ukloniti takav program

od Alice Woods - - Ažurirano | Tip: Sistemski alati

Sistemski alati su računalni programi koji se mogu koristiti za implementiranje različitih zadataka. Korisnici ih preuzimaju na svoja računala s određenim namjerama, na primjer izvršavanje nekog zadatka, poboljšanje performansi i sigurnosti samog sistema, dobivanje boljeg iskustva tijekom surfanja internetom ili popravak jednostavnih greški na PC-ju. Većina takvih programa pripada renomiranim kompanijama, pa su oni sigurni i jednostavni za korištenje. Sistemski alat možete deinstalirati s računala uz pomoć funkcije “uninstall”.

Sistemski alati mogu se podijeliti u dvije kategorije – legitimni i maliciozni. Stručnjaci za sigurnost računala upozoravaju korisnike na maliciozne sistemske alate jer mogu na vašem računalu provoditi aktivnosti koje rade virusi i malware aplikacije. Bez obzira na to što piše na službenoj stranici takvog programa, on može početi uzrokovati neočekivane aktivnosti čim se instalira na računalo. Uobičajeno je da sumnjive verzije sistemskih alata uzrokuju usporavanje računala, pokreću lažna skeniranja sistema, prikazuju neželjene notifikacije i pop-up reklame, preusmjeravaju korisnika na nepoznate web stranice i pokreću slične aktivnosti. Takvi sistemski alati mogu se staviti u kategoriju “potencijalno nepoželjnih programa” i moraju se čim prije deinstalirati s računala.

Treba također primijetiti da lažne sistemske alate možete naći na svojem računalu, a da ih uopće niste preuzeli. To se događa zato jer se takvi programi aktivno šire internetom u paketu s drugim (većinom legalnim) aplikacijama. Ovdje su oni prezentirani kao opcionalne komponente koje se mogu primijetiti samo ako korisnik prati proces instalacije takvog programa. Većina takvih sumnjivih sistemskih alata također se ne mogu deinstalirati s računala na tradicionalan način jer nastoje koristiti posebne tehnike za skrivanje od očiju korisnika. U tom slučaju, preporučuje se upotreba renomiranog anti-spyware programa.

Vrste malicioznih sistemskih alata koje bi se trebale izbjegavati::

  • Lažni alati za optimizaciju PC-ja. Bez obzira na to što se ovakvi programi smatraju bezazlenima, oni mogu uzrokovati naporna skeniranja računala i pojavu sigurnosnih notifikacija na vašem računalu. Obično tvrde da je računalo puno različitih grešaka (beskorisni unosi u registar, nepotrebne datoteke i ostali sadržaj) koje treba popraviti/eliminirati. Oni također nude popravljanje tih pogrešaka, ali korisnik u tom slučaju mora kupiti licenciranu verziju tog programa. Ovdje je glavni problem što takve aplikacije mogu otkriti samo mali dio nepotrebnih komponenti koje se nalaze na računalu korisnika. Osim toga, njihovo uklanjanje teško može povećati brzinu vašeg PC-ja jer biste morali ukloniti na tisuće takvih datoteka da bi se mogla primijetiti razlika u funkcionalnosti računala.
  • Scareware. Ovakav software također ne predstavlja nikakvu opasnost za sistem računala. Međutim, baš kao što sugerira samo ime, ovakvi programi mogu prikazati lažna skeniranja računala i lažne sigurnosne notifikacije i tako iskoristiti strah da natjeraju korisnika da pomisli kako je njegovo računalo zaraženo. Također vas mogu obavijestiti da je jedini način na koji se mogu greške popraviti, kupnja licencirane verzije određenog scareware programa. Jednom kad developeri ovakvih programa dobiju svoj novac, jednostavno će prestati s prikazivanjem poruka upozorenja na računalima svojih žrtvi
  • Tražilice sumnjive kvalitete. U većini slučajeva, takve stranice za pretraživanje interneta smatraju se pouzdanim alatima. No, takvi alati mogu se pojaviti u sistemu računala bez direktnog preuzimanja. Oni se aktivno šire internetom uz pomoć metode “bundlinga” (u paketu s drugim programom), pa korisnici mogu dopustiti njihovu instalaciju, a da to niti ne shvate. Neke verzije tih sistemskih alata mogu vam prikazati krivotvorene rezultate pretraga i odvesti vas na stranice koje vam nisu poznate ili na njih uopće ne želite otići.

Tehnike distribucije lažnih sistemskih alata:

Nimalo pošteni programi koje se kategoriziraju kao “sistemski alati” ne bi se smjeli preuzimati na računalo. Čak i ako ne predstavljaju direktnu opasnost za vaše korisne datoteke, oni mogu uzrokovati nepoželjne aktivnosti. Slijede najpopularnije metode koje se koriste za distribuciju sistemskih alata.

  • Službene stranice. Veoma lako možete instalirati sistemski alat s njegove službene stranice. Kao što smo spomenuli, većina takvih programa je bezopasna, pa se njihovoj promociji pomaže i na službenoj stranici.
  • Lažne pop-up reklame. Svaka pop-up reklame bi se trebala tretirati ekstremno pažljivo, pogotovo one koje nude besplatan popravak računala. Ako ne želite završiti sa sumnjivim sistemskim alatom na vašem računalu, morate se kloniti reklama u kojima se tvrdi da možete skenirati računalo besplatnim skenerom ili da biste trebali instalirati neku zakrpu na računalo. Obično se takve reklame koriste za širenje sumnjivih programa.
  • Paketi programa. Tehnika “bundlinga” ima veoma važnu ulogu u distribuciji legitimnih i sumnjivih sistemskih alata. Da biste se zaštitili, morate odabrati “Prilagođenu” ili “Naprednu” metodu instalacije svaki put kad instalirate besplatan program na računalo.

Primjeri sumnjivih programa koji bi se morali izbjegavati:

Disk Optimizer Pro tvrdi za sebe da se radi o programu koji popravlja greške, eliminira stare unose u registar i povećava brzinu rada računala. Nažalost, može vam promaknuti jasan napredak u performansama vašeg računala nakon što kupite aplikaciju. Mnogi korisnici PC-ja već su platili za licencu ovog programa i tvrde da uopće ne vide napredak ili poboljšanje funkcionalnosti njihovog PC-ja. Mi vam zapravo preporučujemo da izbjegavate bilo kakav alat za optimizaciju PC-ja ili, ako baš morate, koristite njihove besplatne verzije. To će vam garantirati da nećete izgubiti novac. Uz to, morali biste ukloniti te optimizatore koje ste instalirali na računalo u paketu s nekim drugim programom. 

Program PC Mechanic 2015 možete instalirati za zaštitu svojeg računala od malicioznih programa i uklanjanje nepoželjnih komponenti iz sistema. Nažalost, možda ćete biti veoma razočarani nakon što to učinite jer je dokazano da ovaj program nije sposoban za ništa. Teško da će vam pokazati maliciozne datoteke i ostale komponente koje ne bi trebale biti instalirane na vašem računalu. Uz to, on može početi uzrokovati pojavljivanje mnogih nepoželjnih notifikacija na računalu čim se smjesti u njegovom sistemu. To će raditi zato jer želi prestrašiti korisnika i natjerati ga na kupnju licencirane verzije.

YAC je veoma popularan sigurnosni alat, no morate biti jako pažljivi s njim. Prije svega, on može promijeniti vašu početnu stranicu i zadanu tražilicu. Nakon toga, on može početi s uzrokovanjem preusmjeravanja i neželjenih pop-up reklama na svakom od vaših web preglednika koje koristite, a cilj je promoviranje vlastite licencirane verzije. Na vama je da odlučite isplati li se kupovanje pune verzije ili ne. Ipak, većina stručnjaka za sigurnost vjeruje da ćete samo izgubiti novac.

Metode uklanjanja koje možete upotrijebiti za eliminiranje sistemskih alata:

U većini slučajeva korisnici se odlučuju na uklanjanje sistemskih alata jer su ih prestali koristiti ili jednostavno žele osloboditi prostor na hard disku. No, također možete odlučiti da se želite riješiti jednog od tih programa nakon što primijetite njegove nepoželjne aktivnosti na svojem računalu. Kao što smo već spomenuli, neki dio sistemskih alata smatra se malicioznim i mora biti uklonjen iz sistema. Slijede dvije različite mogućnosti koje možete odabrati:

Ručno uklanjanje sistemskih alata. Ako na računalu imate beskoristan sistemski alat, možete ga ručno deinstalirati.. Da biste to učinili, morate upotrijebiti “Programs and Features” biranjem i klikanjem na “Start”, “Control Panel” i “Programs”. kad na popisu ugledate program koji vam nije potreban, odaberite “Uninstall”.

Metoda automatskog uklanjanja za eliminaciju malicioznih sistemskih alata. Ako mislite da imate problem s malicioznom (ili sumnjivom) verzijom sistemskog alata, morat ćete odabrati automatsko uklanjanje. FortectIntego ili SpyHunter 5Combo Cleaner pomoći će vam da budete sigurni da u vašem računalu ne bude više nepoželjnih komponenti koje su povezane sa nekim sistemskim alatom.

 

Najnoviji virusi dodani u bazu podataka

što je SAntivirus

SAntivirus je sumnjiv antivirusni program koji može prikazati preuveličane rezultate skeniranja samo da bi korisnici kupili licencu.
Sustavski alati Virusi   12 listopada, 2020

Podaci ažurirani: 2016-10-12

Pročitajte na drugim jezicima

Datoteke
Softver
Usporedi