Kako ukloniti malware

od Jake Doevan - - Ažurirano | Tip: Malware

Malware je apstraktan pojam koji opisuje široku lepezu malicioznih programa. Tu su uključeni Trojanski konji, crvi, aplikacije koje se nazivaju “rootkit”, ransomware programi, računalne prijetnje, pa čak i potencijalno nepoželjni programi (PUP, potentially unwanted programs). Malware se obično instalira u sistem računala bez znanja korisnika ili posebnog odobrenja, iskorištavanjem ranjivosti sigurnosnog sustava. Samo ažurirani anti-malware program sposobna je spriječiti infiltraciju. Stručnjaci za sigurnost sugeriraju korisnicima da razmisle o instaliranju renomirane aplikacije za zaštitu računala i izbjegavanje napada malware aplikacija.

Maliciozni software obično se koristi da bi pokrenuo neautorizirane aktivnosti na računalu i pomogao njegovim vlasnicima da generira zaradu. Takav program može biti dizajniran za krađu osobnih informacija, kao što su podaci za logiranje ili bankovni podaci, ili za pokušaj šifriranja dragocjenih datoteka na računalu i tjeranje žrtve da plati otkupninu u zamjenu za ključ za dešifriranje. Ipak, neke verzije malware aplikacija (adware, otimači preglednika i slične) koriste se samo za prikazivanje promotivnog materijala na računalima korisnika i generiranje pay-per-click zarade. Gotovo svaka od malware prijetnji sposobna je blokirati legitimni sigurnosni software. Uz to, takvi programi mogu sami sebe ažurirati, preuzimati dodatne malware aplikacije ili uzrokovati rupe u sigurnosti napadnutog PC sistema.

Kako se razvio malware

Prvi primjer malware programa pojavio se 1986. kad su dva brata iz Pakistana objavili program poznat pod naslovom Brain. Smatra se da je to bio prvi virus koji je bio kompatibilan s IBM-om. Širio se uz pomoć floppy diskova i uzrokovao prikazivanje dosadnih poruka na napadnutom računalu.

Sljedeća ozbiljna prijetnja pojavila se tek 1992. Program se zvao Michelangelo i čini se da je bio jako sličan današnjim virusima. Prema različitim izvještajima, gotovo 20,000 korisnika PC-ja prijavilo je gubitak podataka zbog virusa Michelangelo.

Početkom 2000-itih, stručnjaci za sigurnost počeli su primjećivati ozbiljan rast broja malware programa. Moderni virusi, kao što su crvi i Trojanski konji, počeli su se brzo širiti. Zaraženi PC-ji bili su spojeni na botnete i pretvoreni u mašine koje su donosile ogromnu zaradu.

Danas autori malware programa postaju sve ozbiljniji i objavljuju moderne verzije virusa. Izvještaji tvrde da se od 2005. količina malware programa povećala od 1 milijuna na čak 96 milijuna različitih verzija. Prilično impresivno, zar ne?

Načini na koje se maliciozni programi infiltriraju u računala

Malware programi mogu se širiti uz pomoć različitih tehnika. Evo nekoliko najučestalijih:

  • Ilegalne i zaražene web stranice. Ilegalne web stranice uvijek su se smatrale glavnim sudionikom u distribuciji malware programa. Većina takvih stranica puna je pornografskog sadržaja, no možete se zaraziti posjetom stranicama s igrama, torrentima, pa čak i na legitimnoj stranici s vijestima koja je kompromitirana nakon što su napadači u nju ubrizgali malicioznu skriptu.
  • Inficirani emailovi i privitci. Uobičajeno je da se shema distribucije malware programa oslanja na botnete koji se koriste za slanje obmanjujućih email poruka drugim primateljima. Ti lažni emailovi trebali bi uvjeriti korisnike da kliknu na maliciozni link ili preuzmu inficiranu izvršnu datoteku u svoj sistem. Danas su hakeri povećali količinu lažnih email poruka jer korisnici jedva stižu provjeravati njihovu vjerodostojnost prije preuzimanja na računalo.
  • Malvertising. Malware programi također se mogu širiti uz pomoć malicioznih reklama i linkova ta se metoda i danas aktivno iskorištava. Ti linkovi i reklame mogu se maskirati u ažuriranje za neki od programa, informacije o sniženju cijena ili ponude za sudjelovanje u anketi. Čim žrtva klikne na takav link ili reklamu, malware ulazi u sistem i uzrokuje nepoželjne aktivnosti.
  • Ostali malware. Različite vrste malware aplikacija mogu se koristiti za preuzimanje dodatnih prijetnji na napadnuti PC. Ako je vaše računalo zaraženo ransomware programom ili odmetnutom anti-spyware aplikacijom, možda ćete otkriti da je na vaše računalo instaliran još neki malware program, kao što je adware aplikacija ili otimač preglednika. To se, naravno, također dogodilo bez vaše autorizacije. 

Simptomi napada malware programa

Jedan od uobičajenih znakova koji pokazuju da je vaše računalo zaraženo malware programom su lažne sigurnosne notifikacije i obmanjujuće poruke upozorenja na desktopu (radna površina) računala. U tom slučaju, možda se ste zaraženi jednom od sljedećih verzija malware programa:

Prva grupa prijetnji nastoji prestrašiti korisnike i tako ih natjerati da vjeruju kako posjeduju renomirani sigurnosni alat koji ih pokušava upozoriti na opasnost od virusa. U stvarnosti, sva ta upozorenja koriste se samo za zastrašivanje i tjeranje na kupnju lažnog anti-spyware programa. Druga grupa malware aplikacija pokazuje samo jedno upozorenje u kojem se tvrdi da korisnici moraju platiti kaznu za ilegalne aktivnosti na internetu. Uz to, ransomware također može šifrirati važne vam podatke i onda vas natjerati da platite otkupninu.

Ako imate problema s preusmjeravanjem na pregledniku ili pretjeranom količinom pop-up reklama, tada imate problema sa sljedećim vrstama malware programa:

Ovi malware programi oslanjaju se na pay-per-click sheme, pa je njihov glavni cilj preuzeti kontrolu nad web preglednikom i prikazivati različite vrste pop-up reklama. Nakon što klikne na neku od njih, korisnik je preusmjeren na sponzoriranu stranicu. Većina takvih programa nije zapravo maliciozna, ali svojim nepoželjnim i ponekad čak i štetnim sadržajem zagorčavaju život svojim žrtvama.

Usporavanje sistema, problemi sa stabilnošću, problemi s performansama i blokiranje sigurnosnih aplikacija također se može primijetiti nakon infiltracije malware programa. Nažalost, uočavanje simptoma teško će vam pomoći u identificiranju vrste malware aplikacije koja vas je napala jer gotovo svi spadaju u viruse.

Svaka od ovih malware prijetnji sposobna je upotrijebiti znatnu količinu resursa računala. Uz to, takvi programi veoma lako mogu blokirati legitimni sigurnosni software i pokušati tako spriječiti vlastito uklanjanje. Budite oprezni jer ignoriranje tih simptoma može vas uvesti u nove i dodatne probleme, kao što je krađa identiteta ili gubitak bankovnih podataka i sličnih informacija. Na kraju, zadržavanje malware programa na računalu može samo izazvati ranjivost sistema i priliku drugim prijetnjama za napad u budućnosti.

Primjeri malware programa

PC Optimizer Pro. Ovaj program također se može dodati u kategoriju “lažnih alata za optimizaciju PC-ja” jer tvrdi da može unaprijediti performanse računala, no nikakve veze s tim nema. Njegova aktivnost bazira se na beskorisnim skenerima računala koji javljaju o izmišljenim unosima u registar, lošim datotekama i ostalim sistemskim komponentama koje navodno usporavaju PC. Jednom kad uvjeri svoju žrtvu da mora ukloniti “štetne” podatke iz računala, alat za optimizaciju preusmjerava korisnika na stranicu za kupovinu.. Naravno, nikada ne biste smjeli platiti za njegovu licenciranu verziju jer nakon preuzimanja na računalo uopće nećete vidjeti nikakav napredak.

Virus COM Surrogate. ovo je posebno opasan primjer malware aplikacije koji se isto tako može svrstati u kategoriju “Trojanskih konja”. Kad se nađe u sistemu, program će lako promijeniti postavke računala, pratiti vašu aktivnost i ukrasti vam važne podatke. On također može preuzeti druge prijetnje na računalo bez vašeg znanja i dopuštenja. Ovaj virtus aktivno se širio uz pomoć lažnih ažuriranja za Flash ili FLV Player, pa se vjeruje da su na tisuće računala bile zaražene malware programom COM Surrogate.

DNS Unblocker. Bez obzira na to što većina adware vrsta malware programa teško može na vašem računalu uzrokovati ozbiljne probleme, DNS Unblocker treba svakako izbjegavati. Prije svega, on može uzrokovati prikazivanje nevjerojatne količine pop-up reklama i sličnog komercijalnog sadržaja, i to na svakom od vaših omiljenih preglednika. Drugo, on može upotrijebiti te reklame za preusmjeravanje na maliciozne web stranice. Na kraju, on može prikupiti informacije o vašoj aktivnosti tijekom surfanja internetom i te podatke podijeliti s povezanim (i nepovezanim!) stranama.

Mogućnosti za uklanjanje malware programa

Najpouzdaniji način za uklanjanje malware aplikacija je upotreba pouzdanog anti-malware alata. Samo automatski način uklanjanja može vam pomoći da identificirate svaku verziju malware aplikacije i da eliminirate svaku od tih malicioznih komponenti. Uz to, može se dogoditi da imate problema s ozbiljnijim tipom malware programa, a tada bi vaš sigurnosni software mogao biti blokiran. Ako alat koji smo vam preporučili ne uspije u svom zadatku da vam pomogne popraviti računalo, morat ćete sami provesti sljedeće alternativne korake:

  • Ponovno instalirajte anti-spyware program. Nakon  toga promijenite ime izvršnoj datoteci i pokrenite je.
  • Ponovno pokrenite računalo u načinu rada “Safe Mode” i ponovite instalaciju anti-malware programa.
  • Instalirajte alternativni anti-malware program.
  • Upotrijebite funkciju programa SpyHunter – Spyware HelpDesk.
  • Kontaktirajte službu za korisnike tvrtke 2spyware kroz sekciju “Pitajte nas” (“Ask Us”).

Posljednji malware dodan u bazu podataka

Uklanjanje Android virusa

Virus Android nastavlja s napadima i tijekom 2020 Popis malicioznih aplikacija na kojem se nalazi skupina Android virusa još uvijek se širi.
Malware Virusi   17 ožujka, 2020

Podaci ažurirani: 2016-11-24

Pročitajte na drugim jezicima

Softver za uklanjanje malwarea
Usporedi