Ransomware: web stranice i banke koje su među zadnjim metama

Nedavno, stručnjaci za sigurnost su objavili upozorenje koje prijavljuje o očitom rastu ransomware napada. Sudeći prema njima, posljednje verzije CTB Locker, Cryptowall, Teslacrypt i drugih ransomware prijetnji su počele inficirati web stranice i otimati njihove datoteke u zamjenu za otkupnine. Čini se da su Magento e-komercijalne platforme glavne mete. Kako god, ne postoji garancija da vlasnici WordPress stranica i ostali administratori neće trebati ponovo izgraditi svoje web stranice zbog CBT Lockera i ostalih ransomware infekcija. Duplo pohranjivanje podataka je najvažnija stvar kdo zaštite datoteka web stranica, stoga budite sigurni da to učinite ukoliko ste administrator.

Drugo upozorenje dolazi od FFIEC (ili US Federal Financial Institutions Examination Council). Tvrdi da su ransomware prijetnje počele napadati banke. Nakon infiltracije sustava, ransomware infekcije koje napadaju banke pokušavaju nasamariti posjetitelje da ih FBI, Department of Homeland Security ili drugo tijelo Vlade traže da plate otkupninu za ilegalne aktivnosti na Internetu. Naravno, ransomware enkriptira datoteke prije nego što pokaže ovo upozorenje na zaslonu korisnikovog računala i tada traži od korisnika da plati svotu u iznosu od $5000.

Ransomware: websites & banks among the latest targets

Već je utvrđeno da Cryptowall i ostale ransomware prijetnje mogu pomoći ‘osvojiti’ svojim kreatorima i oko $400,000 mjesečno, i ne postoji šansa da će ovi brojevi prestati rasti u bliskoj budućnosti. Hakeri pokušavaju poboljšati svoje metode za širenje ovih virusa, i čini se da su svi operativni sustavi ranjivi na CTB Locker i ostale prijetnje iz ove kategorije (Linux je uključen).

Zaštita protiv ransomware-a, isto kao i eliminacija, ne može biti ostvarena bez pouzdanog alata za sigurnost i njegovih zadnjih ažuriranja. Nažalost, ali čak i nakon instalacije najpouzdanijeg anti-spyware alata, ljudi zaborave ažurirati svoje programe na posljednje verzije i tako ostavljaju svoja računala nezaštićena. Također, korisnici ne primjenjuju sigurnosna pretraživanja. Imajte na umu da su dvije tehnike distribucije ransomware-a ujedno i najpopularnije. One uključuju prevare tehničkih podrški i utječu na WordPress stranice koje preusmjeruju posjetitelje na izvore ransomwae-a. Trebali biste ih se kloniti. Napokon, nemojte zaboraviti duplo pohraniti svoje podatke jer je to najlakši način da vratite inficirane datoteke. Ukoliko imate sigurne pohrane, možete biti sigurno da Vas pojava ransomware prijetnje neće ostaviti bez Vaših datoteka.

O autoru
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Strastveni istraživač weba

Gabriel E. Hall strastvena je istraživačica malware aplikacija koja radi za virusi.hr gotovo cijelo desetljeće.

Kontaktiraj Gabriel E. Hall
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima
Datoteke
Softver
Usporedi