Uklonite virus “Is that you” Facebook (Vodič za uklanjanje) - ažurirano ruj 2019

“Is that you” Facebook Priručnik za uklanjanje virusa

Što je Facebook virus "Is that you"?

Opće postavke korisničkog računaFacebook virus “Its you” maliciozna je kampanja na društvenim mrežama i koristi se za iznuđivanje osobnih podataka

Virus "Its you Video group"

Facebook virus “Its you” tekstualna je poruka koja se prikazuje na aplikacijama društvenih mreža i tvrdi da ima podatke ili sadržaj povezan sa žrtvom. Tipično za ovaj virus je da se korisnici na prevaru natjeraju da kliknu na link jer video, fotografije ili neki drugi materijali izgledaju legitimno, a pošiljatelj se čini kao prijatelj iz stvarnog života. Međutim, ova kampanja vas samo nastoji natjerati da lajkate grupu “VIDEO HD group” i da kliknete na link koji izgleda poput linka na YouTube.

No, morate se kloniti linka koji vam je poslan jer isti može biti ili zaražen malware programom ili možete biti na prevaru nagovoreni da se prijavite svojim pravim Facebook računom i tako prevarantima otkrijete svoje podatke za prijavu, poput imena, lozinke ili nekog drugog vrijednog identifikacijskog podatka.

Prevara kao što je virus “It’s you” podsjeća na stari Facebook virus “hahaha” ili neki drugi tip Facebook virusa. Korisnici dobiju instant poruku preko Facebook Messengera u koju uključeno njihovo ime, link na “video” i pitanje “Its you?” (op. prev. “Jesi li to ti?”).

Obično link na “video” izgleda kao preusmjeravanje na YouTube, ali u većini slučajeva to završava na malicioznoj stranici za prijavljivanje koja vaš Facebook račun prosljeđuje prevarantima.

Naziv Facebook virus “Is that you”
Tip Malware
Simptomi Prikazuje poruku u Facebook Messengeru u kojoj se pita jeste li to vi na nekom videu
Verzija
Opasnost Želi na prevaru natjerati korisnike da otkriju svoje identifikacijske podatke, preusmjerava na opasne stranice, instalira maliciozne ekstenzije, poznatije kao malware programi
Distribucija Facebook Messenger
Eliminacija Na Facebooku ignorirajte poruku “Is that you” i očistite računalo programom FortectIntego, ako ste kliknuli na link koji je potencijalno maliciozan

Video virus “It’s you” još jedan je tip Facebook virusa koji prevaranti distribuiraju ne bi li došli do identifikacijskih podataka korisnika ili samo žele po internetu proširiti neku malware aplikaciju. Virus je po prvi puta detektiran 2017. Ovaj puta Facebookov tim je brzo zakrpao sigurnosni propust i zaustavio distribuciju virusa. Ipak, čini se da virus nije u potpunosti uništen jer je posljednji val prevara otkriven u lipnju 2019.

Glavni razlog zašto se ova prevara na društvenim mrežama kategorizira kao ekstremno opasna je curenje privatnih podataka. Jednom kad korisnik klikne na “video” link, Facebook Messenger virus “It’s you” preusmjerava na lažnu YouTube stranicu i pokreće stranicu za prijavljivanje (login” koja liči na Messenger. Ta prevara/virus koji vas pita jeste li to vi na videu neće dopustiti korisniku da pogleda video, osim ako on ili ona upišu svoje podatke za prijavu (login). U tom je kvaka YouTube virusa “Is this you”.

Facebook virus “It’s you” nastoji natjerati svoje žrtve da posjete zlonamjerne stranice, otkriju svoje email adrese ili račune na društvenim mrežama ili čak da instaliraju neku aplikaciju. Cyberkriminalci smišljaju različite tehnike i taktike za prevaru koje su dizajnirane ne bi li prikupile korisne podatke o samim korisnicima. Nema uopće sumnje u to da ta preusmjeravanja morate izbjegavati koliko god možete.

Facebook virus "Is that you"Facebook virus "Is that you" može na prevaru natjerati korisnike da otkriju svoje podatke za prijavu na Facebook.

I dok se žrtve na prevaru pokušava nagovoriti na spomenute aktivnosti, ovaj Facebook virus upotrebljava lažne tvrdnje da posjeduje sadržaj koji se odnosi na vas ili vašu rodbinu i bliske vam ljude. Nažalost, developeri virusa mogu se čak predstaviti kao vaši bliski prijatelji ili kao netko od kontakata iz Messengera, pa bolje dva put razmislite nego što kliknete na ponuđeni vam video ili link.

Međutim, klikanje na sadržaj koji prikazuje Facebook virus “Is that you” može vas odvesti na razna mjesta koja se smatraju nesigurnima:

  • komercijalne stranice
  • stranice koje se financiraju reklamama
  • partnerski (affiliate) sadržaj
  • stranice s malicioznim materijalom
  • promotivni pop-up sadržaj

Facebook virus “Is this your video” ne staje nakon početne poruke o kompromitirajućem videu. Jednom kad se klikne na link ili video, pojavljuje se formular za upisivanje podataka za prijavljivanje (login) ne bi li vam “pomogao” da se ulogirate u Facebook račun ili email. Nažalost, to je trenutak kada se podaci koje upišete pohranjuju i prikupljaju.

Facebook Messenger virus "Is that you"

Prikupljeni podaci za login i lozinke mogu se upotrijebiti na razne načine, uključujući personalizirane prevare i phishing kampanje. Podaci kao što su lozinke mogu se često upotrijebiti za direktno iznuđivanje ili prevare preko emaila jer korisnici često koriste istu lozinku za nekoliko računa. Uz to, ako je vaš Facebook račun komercijalan i povezan s PayPal računom, hakeri vam mogu ukrasti novac.

Nažalost, postoji još situacija u kojima hakeri i kriminalci mogu doći do takvih podataka ili upotrijebiti ukradene i pohranjene podatke. Facebook virus “Is that you” samo je jedna verzija malware programa namijenjenog za otimanje informacija.

Budite na oprezu jer Facebook virus postoji u mnogo verzija koje isto tako nastoje doći do osobnih informacija, ukrasti identifikacijske podatke ili neke druge vrijedne informacije koje pripadaju žrtvi. Uz to, možete biti preusmjereni na stranice prepune malicioznog sadržaja i one nude brze linkove na zlonamjerne ekstenzije i sličan sadržaj. Kao što smo vas već upozorili, Facebook virus “It’s you” pokazuje povećanu dozu aktivnosti na internetu, pa budite spremni, a također možete upozoriti vaše prijatelje i suradnike.

Poruka Facebook virusa "Is that you"

Ostale opasnosti povezane s Facebook virusom “Is that you”

Maliciozni linkovi na društvenim mrežama mogu se također koristiti za distribuciju malware programa ili ozbiljnih cyber infekcija, pa prije klikanja na sumnjive poruke koje ne izgledaju prirodno, pitajte prijatelja ili poznanika jesu li vam oni to poslali. Velika je vjerojatnost da je njezin/njegov račun inficiran Facebook virusom, pa je to razlog zašto se maliciozne poruke automatski generiraju.

Ako mislite da je vaš Facebook račun inficiran virusom “It’s you”, odmah to morate prijaviti Facebookovom timu za korisničku podršku i promijeniti lozinku svojeg računa.

Nakon toga morali biste preuzeti profesionalni anti-malware program ili ažurirati onaj koji već imate i pokrenuti kompletno skeniranje sistema. To je najbrži i najpouzdaniji način za uklanjanje Facebook virusa “It’s you”. U tu svrhu, mi vam preporučujemo FortectIntego, ali vi možete odabrati bilo koji pouzdani sigurnosni alat.

Distribucija virusa s porukama i dalje je ista

Iako to ne vrijedi baš za sve slučajeve, korisnici društvenih mreža najčešće su napadnuti putem poruke koja dolazi od nekog s liste kontakata. Infekcija se širi poput lančane reakcije, odnosno korisnici zapravo zaraze jedni druge klikanjem na maliciozne linkove.

Virus “Is this you” generira poruke koje imaju sljedeću strukturu – ime potencijalne žrtve, nakon toga riječ “video” koja je linkom povezana s malicioznom domenom i nasumični emoji. Stručnjaci za sigurnost na internetu otkrili su da je virus preveden na razne jezike, pa ako se žrtva nalazi u Italiji, ona ili no dobit će poruku na talijanskom.

Da biste svoj račun na društvenim mrežama zaštitili od napada, jednostavno se morate kloniti dvosmislenih reklama i vijesti koje se mogu tamo pronaći. Nemojte se navući na ponude da osvojite karte za letove s Ryanairom ili recimo ponude u kojima se iPhone nudi za jedan euro. Vijesti o polugolim ženama sa sloganima poput “Ova djevojka upropastila je svoj život u samo dvije minuta” također su prevara koja vas može preusmjeriti na phishing stranice.

Stručnjaci za sigurnost iz from NoVirus.co preporučuju korisnicima da aktiviraju provjeru autentičnosti u dva koraka. Ta mogućnost je korisna preventivna mjera koja pomaže u sprečavanju hakiranja računa. Kad je ta mogućnost aktivna, svaki put kad se netko pokušava ulogirati na vaš račun, dobit ćete potvrdu zahtjeva u kojoj se traži unošenje jedinstvenog sigurnosnog koda.

Naučite kako u potpunosti ukloniti Facebook virus “Is that you”

Facebook virus “Is that you” opasna je malware aplikacija koja vam može zaključati Facebook račun ili vas na prevaru natjerati da instalirate neku drugu cyber infekciju. Dakle, čim vam netko od vaših prijatelja javi da šaljete poruke preko Messengera u kojima se pita jeste li to vi, odmah skenirajte sistem nekim profesionalnim sigurnosnim programom, kao što je FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Osim toga, nemojte zaboraviti ODMAH promijeniti lozinku na Facebooku da biste spriječili krađu identiteta i curenje informacija. Također se preporučuje javiti svojim prijateljima da vam je račun možda hakiran i da ne smiju otvarati sumnjive poruke koje su im poslane s vašeg računa.

Uklanjanje virusa “Is that you” također zahtijeva temeljitu provjeru postavki aplikacije na Facebooku. Da biste onemogućili maliciozne dodatke, morate provesti sljedeće korake:

  1. Prijavite se u svoj Facebook račun i kliknite na mali trokut koji se nalazi na desnoj strani
  2. Kliknite na Postavke da biste otvorili Opće postavke korisničkog računa
  3. Na lijevoj strani potražite i odaberite Aplikacije
  4. Kliknite na gumb Uredi na dijelu Aplikacije, web-mjesta i igre
  5. Odaberite Isključi da biste zaštitili svoj račun od neautoriziranog pristupa aplikacijama trećih strana
Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Alice Woods
Alice Woods

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Alice Woods
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima