Uklonite adware DNS Unlocker (Instrukcija za uklanjanje) - ažurirano kol 2018

DNS Unlocker Priručnik za uklanjanje adware-a

Što je Adware program DNS Unlocker?

Što je to DNS Unlocker?

DNS Unlocker adware

Dns Unlocker besplatna je aplikacija koja je već pokrenula brojne rasprave među korisnicima na internetu. Tako su stručnjaci za sigurnost odlučili to malo detaljnije istražiti. Nažalost, rezultati nisu baš sjajni jer izgleda da se ovaj alat može kategorizirati kao adware i potencijalno nepoželjna aplikacija.

Baš kao i njen klon CloudScout, ova aplikacija obećaje sljedeće: Unblock blocked websites and digital media for Free! Our DNS service is faster than VPM, simpler to setup... (op. prev. Besplatno deblokiranje blokiranih web stranica i digitalnih medija! naša DNS usluga brža je od VPM-a, jednostavnija za postavljanje…). Međutim, izgleda da korisnik niti ne razmišlja o preuzimanju ovog programa na računalo jer se on tamo može pojaviti bez njegovog direktnog odobrenja. To se događa zbog toga što se ovaj program širi zavaravajućom marketinškom strategijom koja se zove “bundling”.

Stručnjaci su detektirali ovu aplikaciju kako putuje rame uz rame s drugim freeware programima, npr. download managerima, programima za kreiranje PDF datoteka, media playerima, itd. Takvi paketi programa obično se reklamiraju na poznatim web portalima kao što su download.com, soft32.com, softonoc.com, cnet.com, itd. Osim toga, da bi se tijekom instalacije nekog besplatnog programa detektirao privitak koji sadrži adware DNS Unlocker, nužno je dobro obratiti pažnju na svaki od koraka instalacije, jer se ovaj alat trudi ostati neprimjetan na vrlo nepošten način. Zato je i okarakteriziran kao potencijalno nepoželjan program (PUP).

DNS Unlocker podržava najpopularnije preglednike, uključujući i Google Chrome, Mozillu Firefox i Internet Explorer. Jednom kad se nađe u ciljanom računalu, program će pokušati preuzeti svaki od ranije spomenutih preglednika i početi iniciranje marketinških kampanja koje generiraju zaradu od oglašavanja. Zbog toga će DNS Unlocker generirati tone reklama koje će se prikazivati u obliku linkova u tekstu, natpisa, pop-up reklama, itd.

Budite pažljivi s komercijalnim ponudama, čak i ako vam izgledaju privlačno. U stvarnosti, ovaj sumnjivi adware program želi vas primorati da posjetite unaprijed određene stranice koje, nažalost, mogu biti nepouzdane i nesigurne. Prema tome, da bi spriječili riskantna preusmjeravanja koja uzrokuje DNS Unlocker, preskočite svaki od tih oglasa i izbjegnite bilo kakav sadržaj do kojeg ste došli uz pomoć ovog programa.

Ako ste već primili lažnu reklamu, doživjeli preusmjeravanje, usporavanja i ostale probleme, najbolje bi vam bilo provesti kompletno skeniranje uz pomoć pristojnog anti-malware programa, kao što je FortectIntego.

DNS Unlocker adware

Kako DNS Unlocker može preuzeti kontrolu nad mojim računalom?

Kao što smo već spomenuli iznad, infiltracija DNS Unlockera usko je povezana s paketima programa. Developeri ove aplikacije oslanjaju se na metodu distribucije koju nazivaju “bundling”, što je zapravo prevara u distribuciji adware programa, otimača preglednika i ostalih potencijalno nepoželjnih programa među korisnicima koji toga uopće nisu niti svjesni.

Obično se reklame DNS Unlockera počinju prikazivati odmah nakon instalacije popularnih aplikacija kao što su download manageri ili software za emitiranje video materijala. Budite jako oprezni jer paketi programa sadrže više od samo dva programa, pa je vrlo lako moguće da je DNS Unlocker u pratnji još jednog potencijalno nepoželjnog programa, kao što je npr. YoutubeAdBlocker, Junk Cleaner, CouponScanner i mnogi drugi.

Ako želite spriječiti instalaciju ovog i sličnih programskih paketa, morate početi daleko pažljivije instalirati besplatne programe. Zapamtite da morate odabrati “Naprednu” ili “Prilagođenu” (op. prev. “Advanced” ili “Custom”) opciju za instalaciju koja također može biti označena i kao “Brza” ili “Jednostavna” (op. prev. “Quick” ili “Basic”). Na taj način doći ćete u situaciju da možete vidjeti i deselektirati sve “opcionalne komponente”. Da bi to učinili, morat ćete kroz cijeli proces instalacije proći korak po korak i poništiti kvačice koje su odabrane unaprijed umjesto vas.

Uklanjanje DNS Unlockera je preporučeno čim otkrijete ovu aplikaciju instaliranu na svom računalu. U suprotnome, možete početi patiti od raznih preusmjerenja, usporavanja, reklama, gubitka informacija i sličnih problema.

Ažuriranje uklanjanja DNS Unlocker virusa (1):

Čini se da ova reklamna infekcija može promijeniti DNS postavke Vašeg računala. Kako biste u potpunosti uklonili DNS Unlocker, morate pratiti korake za uklanjanje koji su dani na idućoj stranici ovog članka i vratiti DNS postavke na svom računalu. Za to, možete pratiti ovaj vodič:

 1. Otvorite “Upravljačku ploču” na svom računalu i idite na “Mreže i Internet” -> “Centar za mreže i zajedničko korištenje” -> “Promjena postavki prilagodnika”. Trebali biste vidjeti svoju aktivnu internet mrežu.
 2. Kliknite desnom tipkom miša na mrežu, odaberite “Svojstva” i pronađite “Verzija Internetskog Protokola 4 (TCP/IPv4)”. Odaberite je i ponovo kliknite na “Svojstva”. Kada ste u prozoru svojstva, provjerite da li su “Automatski pribavi IP adresu” i “Automatski pribavi adresu DNS poslužitelja” odabrani. Kao što smo Vas već upozorili, DNS Unlocker malware može pokušati promijeniti ove postavke kako bi spriječio njegovo uklanjanje.
 3. Odaberite “U redu” kako biste spremili promjene.

Ažuriranje uklanjanja DNS Unlockera (2):

Poznato je da se ova aplikacija tipa reklamne infekcije već nekoliko puta ažurirala. Sudeći prema posljednjim novostima, može sakrivati svoje datoteke u Vašem računalu u nadi da ih nećete otkriti. Ukoliko ste već koristili ažuran anti-spyware za skeniranje svog računala za zlonamjerne datoteke ili pratili naš vodič za uklanjanje DNS Unlockera i niste ga uspjeli ukloniti, pratite iduće korake:

 1. Otvorite “Upravljačku ploču” i idite na “Izgled i personalizacija” -> “Mogućnosti eksplorera za datoteke”
 2. Idite na karticu “Prikaz” i odaberite “Prikaži skrivene datoteke, mape i pogone” te odznačite “Sakrij datotečne nastavke za poznate vrste datoteka”. Kliknite na “Primjeni” kako biste spremili promjene.
 3. Sada kliknite tipku Windows i R istovremeno kako biste pokrenuli Pokreni i unesite %temp%. Nakon što kliknete na Enter, trebali biste se naći u novom direktoriju.
 4. Odaberite svaku privremenu datoteku koju vidite i sve ih obrišite.

Također biste trebali provjeriti svoje “Programske Files” i “Program Data Folders” za sumnjive datoteke koje pripadaju DNS Unlocker irusu. Budite sigurni da ste provjerili oba diska, C: i D:. Napokon, ukoliko se DNS Unlocker nije prestao prikazivati na Vašem web pregledniku, trebali biste ići u “Appdata” mapu i obrisati svoje profile za ovaj web preglednik.

Ostale verzije DNS Unlockera:

Dns Unlocker Version 1.3: Ovaj tip DNS Unlockera je jednak svom prethodniku. Tvrdi da je u mogućnosti dopustiti pristup raznim DNS serverima, što, kao posljedica, pruža ljudima pristup na blokirane domene. Kako god, baš poput svoje početne verzije, podržava reklame i pokušava generirati prihode od reklamiranja. Može ući u računalo preko paketa softvera i tada prikazivati sponzorirane pop-up reklame, uzrokovati preusmjerenja preglednika, instalirati kolačiće, prikupljati/dijeliti podatke, krivo kroistiti resurse računala, koruptirati postavke preglednika, blokirati pokušaje da ga se ukloni, te ostale aktivnosti.

DNS Unlocker Version 1.4: Nedugo nakon pojave DNS Unlocker verzije 1.3, pojavilo se još jedno ažuriranje DNS Unlockera. Može se pronaći pod imenom DNS Unlocker version 1.4. Unačin tome što su neka ažuriranja bila zbog tehničkih stvari, prinicp ove aplikacije ostaje isti – inficirati web preglednike i prikazivati sponzorirane reklame. Programiran je tako da generira web promet sponzoriranim web stranicama i povećuje rang domena trećih strana.

Bez da spominjemo da je također postavljen da prikuplja osobne neidentifikacijske informacije bez pitanja za dozvolu, te da može negativno utjecati na rad web preglednika.

Uz pomoć programa FortectIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni DNS Unlocker Priručnik za uklanjanje adware-a

Deinstalacija iz Windowsa

Da biste uklonili Adware program DNS Unlocker računala s Windowsima 10 ili 8, molimo vas da pratite sljedeće korake:

 1. Upišite Control Panel u kućicu s tražilicom za Windowse i stisnite Enter ili kliknite na rezultate pretraživanja.
 2. Ispod sekcije Programs, odaberite Uninstall a program. Deinstalacija iz Windowsa
 3. Na popisu pronađite unose povezane s Adware program DNS Unlocker (ili bilo kojim nedavno instaliranim sumnjivim programom).
 4. Desnom tipkom miša (Right-click) kliknite na aplikaciju i odaberite Uninstall.
 5. Ako se pojavi User Account Control, kliknite na Yes.
 6. Pričekajte da se proces deinstalacije završi i kliknite na OK. Deinstalacija iz Windowsa

Ako ste korisnik Windowsa 7 ili XP, pratite upute koje slijede:

 1. Kliknite na Windows Start > Control Panel koji se nalazi na desnoj strani otvorenog menija (ako ste korisnik Windowsa XP, kliknite na Add/Remove Programs).
 2. U Control Panelu, odaberite Programs > Uninstall a program. Deinstalacija iz Windowsa
 3. Odaberite nepoželjnu aplikaciju tako da na nju kliknete jednom.
 4. Pri vrhu, kliknite na Uninstall/Change.
 5. Na upit o potvrdi vaše akcije, odaberite Yes.
 6. Kliknite na OK jednom kad se proces uklanjanja završi.

Uklonite DNS Unlocker iz Mac OS X sistema

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite DNS Unlocker ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Obrišite nepoželjne ekstenzije iz preglednika MS Edge:

 1. Odaberite Menu (tri horizontalne točkice u gornjem desnom kutu prozora) i odaberite Extensions.
 2. S popisa odaberite ekstenziju i kliknite na Gear (ikonicu zupčanika).
 3. Kliknite na Uninstall koji se nalazi pri dnu. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Očistite kolačiće i ostale podatke spremljene tijekom surfanja:

 1. Kliknite na Menu (tri horizontalne točkice u gornjem desnom kutu prozora preglednika) i odaberite Privacy & security.
 2. Pod Clear browsing data odaberite Choose what to clear.
 3. Odaberite sve (izostavite lozinke, iako biste mogli ostaviti i Media licenses, ako je moguće) i kliknite na Clear. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Vratite postavke za novu karticu (tab) i početnu stranicu u početno stanje:

 1. Kliknite na ikonicu manija i odaberite Settings.
 2. pronađite sekciju On startup.
 3. Kliknite na Disable ako ste pronašli neku sumnjivu domenu.

Resetirajte MS Edge ako vam koraci iznad nisu pomogli:

 1. Pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Task Manager.
 2. Kliknite na strelicu More details koja se nalazi pri dnu prozora.
 3. Odaberite karticu (tabDetails.
 4. Sada skrolajte prema dolje i pronađite svaki unos koji u sebi sadrži naziv Microsoft Edge. Desnom tipkom miša kliknite na svaki od tih unosa i odaberite End Task da biste prekinuli rad preglednika MS Edge. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Ako vam ovo rješenje nije pomoglo , morat ćete upotrijebiti naprednu metodu resetiranja preglednika Edge. Prije nastavka morali biste napraviti sigurnosnu kopiju svojih podataka.

 1. Na računalu pronađite sljedeći folder: C:\\Users\\%username%\\AppData\\Local\\Packages\\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 2. Pritisnite na tipkovnici Ctrl + A da biste odabrali sve foldere.
 3. Desnom tipkom miša kliknite na njih i odaberite Delete. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge
 4. Sada desnom tikom miša kliknite na gumb Start i odaberite Windows PowerShell (Admin).
 5. Kad se otvori novi prozor, kopirajte i zalijepite sljedeću komandu, pa pritisnite Enter:

  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\\AppXManifest.xml” -Verbose Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Upute za Edge Chromium

Obrišite ekstenzije iz preglednika MS Edge (Chromium):

 1. Otvorite Edge i klikanjem odaberite Settings > Extensions.
 2. Obrišite nepoželjne ekstenzije tako što ćete kliknuti na Remove. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Očistite cache i podatke od spremljene tijekom surfanja:

 1. Kliknite na Menu i idite na Settings.
 2. Odaberite Privacy and services.
 3. Pod Clear browsing data odaberite Choose what to clear.
 4. Pod Time range birajte All time.
 5. Odaberite Clear now. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Resetirajte MS Edge (Chromium):

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Na lijevoj strani odaberite Reset settings.
 3. Odaberite Restore settings to their default values (resetirajte postavke na početne vrijednosti).
 4. Potvrdite s Reset. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Resetirajte Mozillu Firefox

Uklonite opasne ekstenzije:

 1. Otvorite preglednik Mozilla Firefox i kliknite na Menu (tri horizontalne linije u gornjem desnom kutu prozora).
 2. Odaberite Add-ons.
 3. Ovdje odaberite pluginove koji su povezani s Adware program DNS Unlocker i kliknite na Remove. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte početnu stranicu (homepage):

 1. Kliknite na tri horizontalne crte u gornjem desnom kutu da biste otvorili meni.
 2. Odaberite Options.
 3. Pod opcijama za Home, upišite adresu vaše omiljene stranice koja će se otvoriti svaki put kad pokrenete preglednik Mozilla Firefox.

Očistite kolačiće i podatke o stranicama:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Options.
 2. Idite na sekciju Privacy & Security.
 3. Skrolajte prema dolje i pronađite Cookies and Site Data.
 4. Kliknite na Clear Data…
 5. Odaberite Cookies and Site Data, kao i Cached Web Content i kliknite na Clear. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte Mozillu Firefox

U slučaju da niste uspjeli ukloniti Adware program DNS Unlocker prateći upute iznad, morat ćete resetirati Mozillu Firefox:

 1. Pokrenite preglednik Mozilla Firefox i kliknite na Menu.
 2. Idite na  Help i tamo odaberite Troubleshooting Information. Resetirajte Mozillu Firefox
 3. Unutar sekcije Give Firefox a tune up kliknite na Refresh Firefox…
 4. Jednom kada vam iskoči pop-up prozor, potvrdite željenu akciju klikanjem na Refresh Firefox – to bi trebalo završiti uklanjanje Adware program DNS Unlocker. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte Google Chrome

Obrišite maliciozne ekstenzije iz preglednika Google Chrome:

 1. Otvorite Google Chrome, kliknite na Menu (tri vertikalne točke u gornjem desnom kutu) i odaberite More tools > Extensions.
 2. U novootvorenom prozoru vidjet ćete sve instalirane ekstenzije. Deinstalirajte sve što vam je sumnjivo i što bi moglo biti povezano s Adware program DNS Unlocker tako da kliknete na Remove. Resetirajte Google Chrome

Očistite cache i podatke  web stranica iz preglednika Chrome:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Pod Privacy and security, odaberite Clear browsing data.
 3. Odaberite Browsing history, Cookies and other site data, kao i Cached images i files.
 4. Kliknite na Clear data. Resetirajte Google Chrome

Promijenite početnu stranicu:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Potražite sumnjive stranice kao što je Adware program DNS Unlocker u sekciji On startup.
 3. Kliknite na Open a specific or set of pages i kliknite na tri točkice da biste došli do opcije Remove.

Resetirajte Google Chrome:

Ako vam prethodne metode nisu pomogle, resetirajte Google Chrome da biste eliminirali Adware program DNS Unlocker i sve njegove komponente:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Settings skrolajte prema dolje i kliknite na Advanced.
 3. Skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Reset and clean up.
 4. Sada kliknite na Restore settings to their original defaults.
 5. Potvrdite s Reset settings da biste završili uklanjanje Adware program DNS Unlocker. Resetirajte Google Chrome

Resetirajte Safari

Uklonite nepoželjne ekstenzije iz preglednika Safari:

 1. Kliknite na Safari > Preferences…
 2. U novom prozoru odaberite Extensions.
 3. Odaberite nepoželjne ekstenzije povezane s Adware program DNS Unlocker i odaberite Uninstall. Resetirajte Safari

Očistite kolačiće i ostale podatke web stranica iz Safarija:

 1. Kliknite na Safari > Clear History…
 2. Iz padajućeg menija pod Clear, odaberite all history.
 3. Potvrdite vaš odabir s Clear History. Resetirajte Safari

Ako vam koraci iznad nisu pomogli, resetirajte Safari:

 1. Kliknite na Safari > Preferences…
 2. Idite na karticu (tabAdvanced.
 3. Stavite kvačicu u kućicu pokraj Show Develop menu.
 4. U meniju kliknite na Develop i zatim odaberite Empty Caches. Resetirajte Safari

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite DNS Unlocker tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Stručnjak za uklanjanje malware programa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Ugnius Kiguolis
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima