Kako resetirati Safari?

Ukoliko je malware promijenio vaše uobičajene Safari postavke ili jednostavno želite početi ispočetka sa čistim, praznim web preglednikom, najbolja opcija koju imate je resetirati preglednik.

Dok se u prijašnjim Mac OS X verzijama Safari mogao resetirati koristeći opciju “Resetiraj Safari…”, posljednje verzije, uključujući Yosemite, El Capitan te Sierra ne pružaju brzu opciju vraćanja. Stoga ćete morati obaviti nekoliko metoda kako biste u potpunosti resetirali Safari i riješili njegove probleme.

How to reset Safari?

Molimo da zapamtite da ćete tijekom procesa resetiranja Safarija biti u mogućnosti ukloniti sva instalirana proširenja, teme, kolačiće, dopuštenja na web stranicama, povijest pretraživanja, resetirati upozorenja o lokaciji te također očistiti popis preuzimanja, automatsko nadopunjavanje, spremljene lozinke i korisnička imena, itd.

Ukoliko ne želite izgubiti bitne informacije, budite sigurni da pohranite svoje podatke prije početka resetiranja. Jednom kada to učinite, koristite metode iz ovog članka.

Metoda 1. Obrišite povijest u Safari web pregledniku

Jedna od najjednostavnijih metoda resetiranja Safarija je brisanje njegove povijest. Za to možete koristiti njegove ugrađene značajke koje će vam pomoći očistiti povijest preglednika, te podatke i kolačiće:

 1. Pokrenite Safari
 2. Kliknite na Safari izbornik u alatnoj traci na vrhu ekrana
 3. Iz padajućeg izbornika odaberite unos koji kaže Obriši povijest… Method 1 Step 1
 4. Odaberite željeno razdoblje za koje želite ukloniti podatke te kliknite Obriši povijest.Method 1 Step 2

Metoda 2: Uklonite predmemoriju u Safari web pregledniku

Čišćenje predmemorije Safarija je također preporučeno kada pokušavate potpuno resetirati preglednik. Ovo biste trebali učiniti ako vam prva metoda nije pomogla riješiti probleme s preglednikom. Zapamtite da se na prvu ne čini lagano jer je prva metoda sakrivena unutar Develop izbornika u pregledniku. Kako biste očistili predmemoriju pratite iduće korake:

 1. OtvoriteSafari
 2. Kliknite Safari izbornik i odaberite Opcije…Method 2 Step 1
 3. U prozoru opcija idite na karticu Napredno te odaberite kućicu pored Prikaži Develop u izbornikuMethod 2 Step 2
 4. Develop kartica će se pojaviti u alatnoj traci. Kliknite je te odaberite Obriši predmemoriju. Brži način za čišćenje predmemorije je klikanje na Option + Command + E.Method 2 Step 3

Metoda 3: Uklonite zlonamjerna/sumnjiva proširenja na Safariju

Nije neuobičajeno da se preglednici počnu čudno ponašati nakon pojave novih proširenja ili dodataka. Ovo se uobičajeno događa kada su proširenja i dodaci, koji bi trebali poboljšati iskustvo pretraživanja, zaposleni od strane sumnjivih softver developera kako bi prikupljali informacije, preusmjeravali korisnike na nepoznate i često opasne web stranice ili čak prikupljali podatke za prijavu i podatke o karticama. Ukoliko vam prijašnje metode nisu pomogle popraviti svoj preglednik, važno je da otkrijete zlonamjerne dodatke preglednika i obrišete ih. Kako biste onemogućili nepoželjna proširenja i dodatke, pratite korake objašnjene ispod.

 1. U otvorenom Safari pregledniku idite na Opcije…
 2. U pop-up izborniku odaberite karticu Proširenja i pažljivo prođite kroz popis proširenja u potrazi za nepoznatim i sumnjivim unosima te ih uklonite ili onemogućite. Također, možete i onemogućiti sva proširenja odjednom te vidjeti da li se i dalje suočavate s nekim zlonamjernim dodacima.Method 3 Step 1
 3. Kada ste gotovi s proširenjima, idite na karticu Sigurnost te odznačite kućicu pored opcije Dopusti proširenja. Također možete onemogućiti dodatke za određene web stranice odabirom na Postavke dodataka.Method 3 Step 2
 4. Ugasite i ponovo pokrenite Safari kada ste gotovi s ovim koracima.

Metoda 4. Ručno resetirajte Safari

Prijašnje spomenute metode resetiranja Safarija, koje se oslanjanju na ugrađene značajke, su od koristi kada trebate očistiti svoj preglednik. Međutim, pnekad nisu dovoljno za uklanjanje problema. Stoga ćete trebati pristupiti resetiranju iz drugog kuta i vratiti program na sam početak.

 1. Zatvorite sve programe i kliknite Idi na gornjoj alatnoj traci
 2. Držite tipku Opcija dok se ne pojavi opcija Biblioteka te je klikniteMethod 4 Step 1
 3. U novom prozoru locirajte mapu Safari te je premjestite na svoju radnu površinu ili bilo gdje drugdje.Method 4 Step 2

Ponovo idite u mapu Biblioteka te obrišite određene datoteke iz idućih mapa:

 • U mapi Stanje spremljenih aplikacija potražite mapu com.apple.Safari.savedState te je obrišite
 • U mapi Predmemorija pronađite sve mape com.apple.Safari i obrišite ih
 • U mapi Kolačići pronađite datoteku pod imenom com.apple.Safari.SafeBrowsing.binarycookies te je obrišite
 • U mapi Opcije uklonite sve datoteke koje sadrže com.apple.Safari

Kombinacija ručnog uklanjanja i ugrađenih značajki bi trebala pomoći riješiti probleme koji se pojavljuju na vašem Safari pregledniku i dopustiti vam da ponovo uživate u surfanju.

O autoru
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Analitičar za malware...

Kontaktiraj Olivia Morelli
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima
Datoteke
Softver
Usporedi