Koliko novaca mogu zaraditi cyber kriminalci širenjem virusa?

How much cash could cybercriminals make from viruses?Kao što ste i sami mogli zamisliti, virusi su izmišljeni da bi donijeli zaradu. Međutim, jeste li ikad pokušali otkriti koliko novaca mogu zaraditi “negativci” koji su odgovorni za njihovo stvaranje?

Prema podacima istraživanja koje je provela tvrtka Trustwave, poznata na polju sigurnosti i zaštite na internetu, hakeri mogu zaraditi i do 1500% nakon investiranja u neki ransomware program. Ako znamo da je prosječna cijena ransomware programa oko 5900 dolara, povrat investicije je prilično impresivan – do 90.000 dolara za operaciju u trajanju od mjesec dana! Koliko se može zaraditi uz pomoć otimača preglednika ili adware programa, još uvijek nije poznato, no ne možemo tvrditi da ti virusi nisu sposobni svojim vlasnicima donijeti sličan prihod.

Prema izjavama stručnjaka iz tvrtke Trustwave, hakeri trebaju tri različita alata da bi mogli provoditi kriminalne radnje uz pomoć ransomware programa – virus, skup programa za eksploataciju i gomilu žrtvi. Stručnjaci tvrde da tijekom svog istraživanja nije bilo problema u pronalaženju svakog od tih alata u istočnoj Europi, Aziji i Južnoj Americi. Kupac neće dobiti samo kod malicioznog ransomware programa i online pribor. Čini se da će kupac dobiti i izvor žrtava s kompromitirane web stranice i pokušati ih zaraziti ransomware programima kao što su CTB Locker, Cryptolocker, Cryptowall i ostali. Nakon što uđu u sistem, ti virusi vrlo lako mogu šifrirati žrtvine važne datoteke i početi s traženjem plaćanja otkupnine. Tvrtka Trustwave također navodi sljedeći primjer: ako kriminalac zarazi 10% od 20.000 posjetitelja kompromitirane web stranice svaki dan, a samo 0,5% tih žrtava plati 300 dolara otkupnine, pojedina kampanja može zaraditi oko 90.000 dolara mjesečno.

Molimo vas da poduzmete mjere sigurnosti da bi mogli izbjeći plaćanje otkupnine tim cyber kriminalcima. Da bi to napravili, morate razmisliti o izradi dodatnih kopija važnih datoteka i ostalih dokumenata. Kako ćete napraviti te kopije? Možete birati između eksternog backupa ili cloud backupa. Ovdje možete pročitati više o svakoj metodi: Zašto nam je potreban backup i kakve su naše mogućnosti?

O autoru
Julie Splinters
Julie Splinters - Specijalist za uklanjanje malware programa

Julie Splinters urednica je vijesti na Virusi.hr. Diplomirala je englesku filologiju.

Kontaktiraj Julie Splinters
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima
Datoteke
Softver
Usporedi