Adware i otimači preglednika na drugom su mjestu među malware programima

Adwares and browser hijackers are now in the second place among malwaresPrva polovica 2015. godine pripada adware programima i otimačima preglednika. Stručnjaci za sigurnost već su otkrili da adware programi i otimači zauzimaju drugo mjesto među malware programima, dok su krajem 2013. bili tek na petom mjestu, a na kraju 2012. – sedmom! Trojanci još uvijek nose titulu najpopularnije prijetnje od svih malware programa, ali je više nego očito da su adware programi postigli nevjerojatne rezultate.

Kako to najbolje objasniti? Prije svega, uz pomoć takvih potencijalno neželjenih programa hakerima se pruža veća mogućnost zarade. Oni ne moraju više inficirati računala bankarskim trojancima i pokušati krasti novac bankama koje aktivno prilagođavaju tehnologije poput provjeravanja autentičnosti u dva koraka. Hakeri sada samo trebaju preusmjeriti korisnike prema svojim partnerskim stranicama i pokupiti zaradu. Također, pojava komercijalnih pop-up reklama tijekom surfanja internetom ne čini se previše alarmantnom. Neki od pogođenih korisnika samo nastave sa surfanjem zatvarajući prozore s reklamama, a nisu ni shvatili da su njihova računala već zaražena. Nažalost, to je izravan put do gubitka osobnih neidentificirajućih informacija koje prikupljaju adware programi i otimači preglednika. Uz to, možete biti preusmjereni na web stranice upitne kvalitete koje se koriste za promociju sumnjivih programa. Zašto bi to trebao biti vaš problem?

Što bi vam moglo pomoći u otkrivanju činjenice da se neki od adware programa ili otimača preglednika krije u vašem računalu? Prva stvar je promjena početne stranice i/ili zadane tražilice. Ako ste upravo otkrili da se delta-homes.com [delta-homes.com], isearch.omiga-plus.com [isearch.omiga-plus.com], mystartsearch.com [mystartsearch.com] ili nešto slično nalazi na mjestu vaše omiljene tražilice, morali bi pokrenuti antivirusni ili anti-spyware program. Prema tvrdnjama analitičara za sigurnost na PC-ju, to su otimači preglednika na koje korisnici najčešće nalete, a postoje stotine drugih koji su se aktivno širili tijekom prve polovice 2015. godine. Sve te prijetnje imaju mogućnost prikazivanja izmijenjenih rezultata pretrage i preusmjeravanja žrtve prema određenim stranicama, pa ih treba izbjegavati.

Drugi znak koji ukazuje na to da je adware ili neki drugi potencijalno neželjeni program ušao u vaše računalo bez vaše dozvole, pojava je napornih reklama. Vjerujemo da nema korisnika koji nije vidio Adchoices reklame tijekom surfanja internetom. No, također možete primijetiti ‘Reimage’ PC Repair Online, Picexa i slične pop-up reklame tijekom pretraživanja interneta. Najopasnije od njih su one koje vas obavještavaju o potrebnim ažuriranjima programa ili sistema. Te reklame tvrde da korisnik treba ažurirati programe kao što su Java, Flash Player, FLV Player, download manager ili neki preglednik. Naravno, sve je to samo trik kojim se korisnika računala uvjerava da treba preuzeti ta ažuriranja koja mu nedostaju. U stvarnosti, “ažuriranja” su novi potencijalno neželjeni programi, pa čak i virusi.

Na kraju, kad vam se na računalu nalazi adware program ili otimač preglednika, možete primijetiti sumnjiva usporavanja u svakom od vaših preglednika. To je zbog toga što ovi opasni programi mogu dodati vlastite komponente svakom od preglednika koje pronađu u vašem sistemu.

Međutim, još uvijek vjerujemo da su ransomware programi, kao što su Cryptolocker ili CTB Locker, još uvijek najopasniji. Dok vam otimač preglednika ili adware program radi iza leđa te vas izlaže riziku od krađe identiteta ili infiltracije malware programa, pritajeni ransomware programi sposobni su šifrirati svaku od vaših datoteka i učiniti je beskorisnom. Uz svako šifriranje dolazi zahtjev za otkupninom koji može iznositi od 100 do 500 dolara, pa i više…

O autoru
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Stručnjak za uklanjanje malware programa

Ugnius Kiguolis je profesionalni analist zloćudnih softvera kao i osnivač i vlasnik Virusi.hr-a. Trenutno radi kao glavni urednik.

Kontaktiraj Ugnius Kiguolis
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima
Softver
Usporedi