Zašto nam je potreban backup i kakve su naše mogućnosti?

Why do I need backup and what options do I have for that?Iz mjeseca u mjesec stručnjaci za sigurnost na internetu javljaju da su slučajevi napada ransomware programa u stalnom porastu i da nema šanse da hakeri prestanu s distribucijom tih virusa. Ako nikad niste čuli za ransomware, morate zapamtiti jednu stvar – nakon što inficiraju sistem, ove prijetnje vrlo lako mogu šifrirati neke vaše važne datoteke. Da bi dobili mogućnost dešifrirati te datoteke, virus će od vas tražiti plaćanje otkupnine. Uobičajeno je da se od žrtava traži plaćanje od 100 do 500 dolara za dešifriranje blokiranih datoteka, no nema nikakve garancije da se visina otkupnine u nekoj bližoj budućnosti neće povećati. Međutim, uopće ne bi morali razmišljati o plaćanju u slučaju da imate backup važnih datoteka. Da bi se osigurali od gubitka vaših datoteka nakon infiltracije prijetnji kao što su Cryptolocker, Cryptowall, CTB Locker, Cryptorbit, itd., odlučili smo napisati ovaj članak.

Prije svega, moramo odgovoriti na pitanje – za koje datoteke treba napraviti backup? Ovo u najvećoj mjeri ovisi o vama samima. Međutim, morali bi svakako napraviti backup važnih dokumenata (informacije vezane uz porez ili posao), vaših umjetničkih radova, fotografija, video materijala, glazbe ili zapravo bilo kakvog podatka koji vam se čini važnim i zbog čijeg gubitka bi bili vrlo razočarani.

Nakon biranja datoteka za backup, morate odabrati metodu. Kad tražite najbolji način za backup vaših datoteka, morate znati da postoje dva glavna izbora koji će vam pomoći u zaštiti dragocjenih fotografija, video materijala i dokumenata. Molim vas da proučite svaki od njih i razmislite koja metoda bi vam najbolje odgovarala. Pročitajte što bi morali znati o svakoj od tih metoda:

1. Eksterni backup

Ako želite jeftiniju opciju, odabrat ćete eksterni backup. Jedno od najpopularnijih pomagala je eksterni hard disk. Osim toga, svoje datoteke možete zaštiti tako da ih snimite na CD, DVD ili USB stick. Međutim, ne možemo tvrditi da je eksterni backup najsigurnija opcija. Naravno, svoje fotografije i dokumente možete zaštititi snimanjem njihovih kopija na CD ili DVD. No, ako želite da vaš prijenosni hard disk ili USB stick bude uključen u vaše računalo, teško ćete zaštititi te važne datoteke, jer su ransomware programi sposobni šifrirati podatke na svakom od hard diskova spojenih na računalo. U tom slučaju, morate se pobrinuti da je eksterni hard disk isključen i spremljen na sigurno kad ga ne koristite ili morate razmisliti o drugoj opciji.

2. Cloud backup

Ako želite napraviti backup svojih datoteka, a da to niste ni shvatili, razmislite o cloudu. No, da bi uopće mogli koristiti cloud, vaš PC mora biti spojen na internet. U tom slučaju, vaš backup čuva se na serveru koji je daleko od kataklizmi i virusa koji bi mogli pokušati prouzročiti štetu na eksternim diskovima povezanim s PC-jem. Što možete izabrati za cloud backup? Najpoznatija rješenja su Carbonite, Google Drive, Dropbox, iDrive, iCloud, itd. Naravno, postoji stotine sličnih usluga koje možete odabrati.

Na kraju, otkrit ćemo vam treće pravilo, a ono podrazumijeva spajanje obje navedene opcije i stvaranje još jedne dodatne kopije svake od važnih datoteka koje imate. Na primjer, jedan backup možete držati na eksternom hard disku i onda napraviti još jedan backup i spremiti ga u cloud. To će vam pomoći u izbjegavanju drame i najgorih mogućih scenarija…

O autoru
Jake Doevan
Jake Doevan - Život je prekratak da bi se trošio na borbu s virusima

Kontaktiraj Jake Doevan
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima
Datoteke
Softver
Usporedi