Zabrinjavajuće statistike: najzlonamjerniji spam e-mailovi donose ransomware

Baš nedavno smo pričali o ovogodišnjem porastu spam aktivnosti koji je dosegao i već i prešao sveukupne rezultate 2010. Više nas ne čudi svakodnevni pronalazak deset ili sto spam e-mailova u inboxu. Iskusniji korisnici su ih naučili ignorirati, ali manje informirani članovi online zajednice su još uvijek pod rizikom od uključivanja u razne vrste prevara. Štoviše, neoprezan susret sa spamom također može dovesti do ozbiljne računalne infekcije. U ovom trenu, ransomware je kibernetička prijetnja koje se najviše treba bojati. Ovi programi su opasni: jednom kada infiltriraju računalo, zaključavaju datoteke koje se nalaze na tvrdom disku i na vanjskim uređajima za pohranu, ukoliko je neki ukopčan. Nakon toga, od žrtve traže da plati otkupninu ukoliko želi dobiti svoje datoteke natrag.

Locky virus je bio jedan od prvih ransomware infekcija, čiji su kreatori posvojili zlonamjerne spam kampanje kako bi širili ovaj zlonamjeran program okolo. Iako su instance ove tehnike korištene i prije, Locky ju je uspio iskoristiti na bolji i nikad prije viđen način. Mnogi pratitelji Lockya poput Zepto i ODIN ransomware infekcija koriste identične metode kako bi ušli u žrtvina računala. Govoreći o konkretnijim brojevima, trebali bismo spomenuti Proofpoint-ov “Sažetak prijetnji” trećeg kvartala 2016. koji prikazuje da 96,8% zlonamjernih e-mailova diljem svijeta nose Locky ili verziju te malware infekcije. Proofpoint također spominje druge ransomware infekcije, uključujući CryptFile2, MarsJoke i Cerber, koje možda nisu toliko rasprostranjene ali su također aktivno distribuirane tijekom zadnjeg kvartala. Sve u svemu, širenje ransomware infekcija se povećalo 10 puta od 2015. godine. Takvi brojevi su vrlo zabrinjavajući i dokazuju samo to da su spam kampanje aktivnije nego ikad, dok je velik broj korisnika interneta još uvijek preslabo informiran o kibernetičkoj sigurnosti ili je jednostavno ignoriraju. Nažalost, to samo pridonosi daljnjem povećanju malware spama.

Imajući na umu sve ove zastrašujuće statistike, možda se pitate da li je uopće moguće da se zaštitite od ransomware infekcija. Budimo iskreni: kreatori malware infekcija mogu biti vrlo kreativni u svojim pokušajima da nasamare korisnike da preuzmu zlonamjerne email privitke. Računi legitimnog izgleda, kazne za prebrzu vožnju, potvrde o kupnji i čak službena upozorenja vam mogu biti dostavljena, ali se nikad ne biste trebali požurivati da preuzmete bilo koji od tih dokumenata, iako vjerujete osobi koja ih je poslala. Umjesto toga, provjerite s pošiljateljem kako biste bili sigurni da su e-mailovi sigurni i namjenjeni vama. Također, visoko je preporučeno da imate backup svojih važnih datoteka na nekom vanjskom uređaju za pohranu, u slučaju nezgode.

O autoru
Alice Woods
Alice Woods

Voli učiti korisnike o prevenciji virusa...

Kontaktiraj Alice Woods
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima