Stručnjaci upozoravaju da će se aktivnost malware programa povećati na Black Friday

25. studeni je dan koji jedva čekaju mnogi kupci. I dok se neki pripremaju izaći van i poharati dućane, ostali ostaju kod kuće s nadom da će preko interneta uloviti najbolje ponude za Black Friday. Nažalost, za posljednju grupu kupaca ludilo shoppinga moglo bi završiti tako da nalete na nešto potpuno drugačije od stvari koje priželjkuju kupiti, npr. virus Locky. Autori malware aplikacija pripremaju najgore vrste zlih i pokvarenih programa za dva mjeseca vjerojatno najvećeg prometa internetom tijekom cijele godine. Rade na tome da na internet izbace što je moguće više inficiranog materijala i sadržaja. Zato postoje veće šanse da ćete postati žrtvom malware napada upravo tijekom ovog perioda.

Prema statistikama, prošle je godine broj malware infekcija se dvostruko povećao, ako ih usporedimo s napadima provedenim 2014. Ove godine se također predviđa daljnji rast. Stručnjaci upozoravaju na tri glavne vrste taktika koje ovom prilikom upotrebljavaju prevaranti na internetu i hakeri:

  • Lažno oglašavanje. Tijekom velikih rasprodaja i općenito predblagdanske sezone, tvrtke investiraju daleko više u oglašavanje, pa je uobičajeno da primijetite da vam se češće nego obično prezentiraju razne ponude. Autori malware programa koriste ovu navalu da bi umetnuli maliciozne reklame odmah pokraj legitimnih i tako poboljšali distribuciju svojih prevarantskih kreacija, kao što su virusi mylucky123.com ili web-start.org virus. Obično lažne reklame nisu uopće sumnjive, pa ih je teško razlikovati od onih pravih.
  • Email spam. Ne zvuči li vam baš zgodno kad biste ponude za Black Friday dobili direktno u vaš inbox (pretinac) odakle vas samo jedan klik dijeli od čitanja i, toplo se nadate, kupovanja nekih stvari koje već dulje vrijeme tražite? To bi svakako bilo korisno, ali ako takve ponude ne dolaze od službenih prodavača, već od nepoznatih pošiljaoca – vjerojatno ste meta prevaranata koji rade na tome da korisnike inficiraju ransomware virusom Thor ili nekom sličnom prijetnjom. Budite jako pažljivi! Pametniji kriminalci mogu glumiti da predstavljaju renomirane kompanije i pokušati vas navući na kupnju njihove robe.
  • Maliciozni linkovi na web stranicama. Ovo je još jedna tehnika koja hakerima daje mogućnost da korisnicima ponude maliciozan sadržaj u trenucima kad preko interneta traže stvari koje bi kupili. Ti linkovi mogu biti prikazani na renomiranim web stranicama ili već umetnuti od strane malware aplikacija, kao što su otimači preglednika i adware programi.

Morate imati na umu da takve infekcije mogu dovesti do gubitka podataka ili curenja istih, problema s performansama sistema ili čak potpunom uništenju. Zato je uvijek korisno držati se stare izreke i nadati se najboljem, ali se istovremeno i pripremiti na najgore. Klonite se foldera sa spamom u vašem emailu i suzdržite se od otvaranja nepoznatih poruka, bez obzira što vam one nudile. Isto vrijedi i za reklame – nemojte vjerovati svemu što vidite na internetu, a prije nego bilo što poduzmete pažljivo razmislite o potencijalnim posljedicama. Zato, samo naprijed, zabavite se i kupujte što više (ili barem koliko vam novčanik dozvoljava), ali nemojte zaboraviti na to da morate cijelo vrijeme biti oprezni!

O autoru
Lucia Danes
Lucia Danes - Istraživač virusa

Kontaktiraj Lucia Danes
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima