“Nastavit će se”: Počeo se širiti novi oblik Facebook virusa

Više uopće nije velika vijest da je ova društvena mreža cilj konstantnih napada hakera i svih vrsta prevaranata. Oni smišljaju svakojake ideje da bi iznenadili internetsku zajednicu nekom novom cyber prijetnjom. Prije nekog vremena napali su korisnike s nekoliko različitih vrsta Facebook virusa. Bili su to računalni crvi koji su inficirali račune žrtava i širili linkove s virusom na sve ostale njegove ili njene račune. Ovaj puta, kriminalci su upotrijebili sličnu tehniku infiltracije u račun. Zaraženi korisnik protiv svoje volje poslao je video koji sadrži ime primatelja. Ukratko, ovaj malware program nazvan je Facebook video virus. Dakle, postavlja se pitanje – kako se boriti protiv toga?

Tijekom svojeg postojanja, Facebook je već u više navrata doživio cyber napade. Čini se da su se korisnici nedavno uspjeli riješiti raznih varijacija Facebook malware programa. jedan od najpoznatijih slučajeva bili su Facebook Invitation i Message virusi. To nisi bili ništa drugo nego računalni crvi. Ako je netko neoprezno surfao zaraženom web stranicom ili preuzeo pokvareni program, mogao je nehotice preuzeti i ovu malware aplikaciju. U roku nekoliko sekundi, računalni virus infiltrirao bi se u njegov Facebook račun i počeo slati intrigantne ili zabavne video snimke svim kontaktima žrtve. Drugi korisnici podlegli su urođenoj ljudskoj znatiželji i neoprezno kliknuli na link, a nisu bili svjesni da će se zaraziti. I tako se lanac infekcija počeo ponovno širiti. Srećom, ova tehnika prevare brzo je razotkrivena i korisnici su počeli biti oprezniji. Hakeri su krenuli dalje, nisu odustali i smislili su Facebook Suspension virus. Ciljani korisnici dobivali su privatne poruke da će njihovi računi biti suspendirani. Upozoreni takvim notifikacijama, korisnici bi klikali na lažne linkove za verifikaciju. Naravno, opet su nasjeli na trik.

Nažalost, cyber kampanja protiv Facebooka se nastavlja. U ovom trenutku kriminalci su objavili virus koji također funkcionira kao računalni crv. Nakon infekcije, žrtva nenamjerno šalje video koji sadrži ime primatelja. Zbog toga malo korisnika sumnja da bi video s njihovim imenom mogao biti lažan. Dakle, takva neopreznost samo pogoduje uspješnoj distribuciji Facebook video virusa. Zato biste se mogli zapitati, postoji li način da se izbjegne ovakva prevara? Budući da je promet ovog malware programa teško kontrolirati, mala je mogućnost da ćete ga izbjeći, pogotovo ako je preuzet račun nekog od vaših prijatelja. Ono što možete učiniti je ažurirati svoje sigurnosne aplikacije ili nabaviti snažnije koje će vam omogućiti zaštitu u stvarnom vremenu. Na kraju, jednostavno možete izbjeći klikanje na takve linkove i njihovo otvaranje.

O autoru
Julie Splinters
Julie Splinters - Specijalist za uklanjanje malware programa

Julie Splinters urednica je vijesti na Virusi.hr. Diplomirala je englesku filologiju.

Kontaktiraj Julie Splinters
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima