Besplatna vožnja na Dan zahvalnosti? Ransomware hakirao javni prijevoz u San Franciscu

Dok je ransomware i dalje vruća tema u cyber svemiru, ti programi se konstantno prebacuju u stvarni svijet. Prošlog vikenda, putnici javne željeznice u San Franciscu (MUNI) osjetili su na vlastitoj koži posljedice napada ransomware virusa – a to im je omogućio ransomware Mamba, koji je hakirao sustav i nudio besplatne vožnje. Iako taj incident nije rezultirao velikim gubicima i teškim posljedicama, penetracija virtualnog virusa u stvarnost postaje zabrinjavajući problem.

Stanovnici San Francisca bili su u početku iznenađeni što im je pružena prilika da ih Municipal Railways prevozi besplatno na Black Friday. Dok su automati za prodaju karata prikazivali poruke “Ne radi” i “Besplatna vožnja”, svih 2000 povezanih sistema bilo je srušeno, uz poruku: “Hakirani ste, SVI podaci su šifrirani. Za ključ kontaktirajte (cryptom27@yandex.com)ID:681 ,Enter“. Prevaranti su tražili 100 Bitcoina (oko 73.000 američkih dolara) u zamjenu za vraćanje pristupa sistemu, ali još uvijek nema informacije je li MUNI uplatio novac ili nije. Stručnjaci smatraju da se radi o varijaciji virusa HDDCryptor. No, kao što smo već spomenuli, HDDcryptor čini samo jedan dio ogromne ransomware kampanje poznatije pod nazivom Mamba. Tragovi vode do kalifornijske grupe koja se zove Andy Saolis. Nije poznato jesu li sami hakeri prekinuli kontrolu nad sustavom u nedjelju poslije podne ili su to postigli IT stručnjaci za sigurnost.

Ovog puta obični ljudi možda su imali koristi od protesta koji su cyber kriminalci uputili određenoj kompaniji, no ovaj postupak postavio je mnoga pitanja na koja nema odgovora, ali i izazvao osjećaj zabrinutosti. Ako su prevaranti sposobni pristupiti tako bitnom sistemu, što bi se dogodilo da su paralizirali protok električne energije u nekom gradu, regiji ili cijeloj državi? I dok računalni sistemi ne prate samo operacije banaka, javnih službi i zabave, već i važnih društvenih sfera, kao što su bolnice ili javni prijevoz, hakerima se nove prilike otvaraju svakodnevno. Vrsta cyber napada u velikoj mjeri ovisi i o svijesti kriminalaca. I dok se neki developeri ransomware programa ne suzdržavaju od napada na bolnice, što rezultira otkazivanjem stotina medicinskih operacija, ostali nastoje svoje cyber vještine koristiti na drugi način. Takvi slučajevi hakerskog aktivizma također ne bi trebali biti ignorirani prije nego se i virtualni i stvarni svijet suoči s monstruoznim posljedicama.

O autoru
Julie Splinters
Julie Splinters - Specijalist za uklanjanje malware programa

Julie Splinters urednica je vijesti na Virusi.hr. Diplomirala je englesku filologiju.

Kontaktiraj Julie Splinters
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima