Ljestvica ozbiljnosti:  
  (11/100)

Uklonite virus Search Anonymo (Vodič za uklanjanje) - Jan 2021 ažuriranje

od Gabriel E. Hall - - | Tip: Otimač preglednika

Može li Search Anonymo zaštititi moju privatnost tijekom surfanja internetom?

Search Anonymo virus

Virus Search Anonymo prilično je problematičan programčić koji spada u kategoriju otimača preglednika. Dizajniran je za preuzimanje kontrole nad preglednicima Chrome i Firefox, ali nije isključeno da će u budućnosti napadati i druge preglednike. Ova aplikacija nastoji natjerati žrtve da prebace zadanu tražilicu na Searchanonymo.com i tvrdi za sebe da se radi o alatu za pretraživanje koji pomaže pri zaštiti privatnosti korisnika na internetu.

Ovaj potencijalno nepoželjan program (PUP, potentially unwanted program) obećaje da neće pratiti korisnika i da će poboljšati iskustvo tijekom surfanja ponudom najrelevantnijih rezultata pretrage; međutim, smatramo da su te izjave, u najboljem slučaju, prilično obmanjujuće. Jednom kad se instalira, Searchanonymo.com, virus koji uzrokuje preusmjeravanja, preuzima kontrolu nad Omniboxom vašeg računala i nudi svoje rezultate kad pokušate pretraživati internet direktno iz kućice preglednika u koju se upisuje adresa.

No, imajte na umu da je su za dio tih rezultata tvrtke trećih strana uplatile novac da bi se osigurale da će se određeni linkovi pojaviti u rezultatima pretrage virusa SearchAnonymo.com. Spomenuti rezultati mogu sadržavati linkove koji će vas odvesti na potpuno sigurne stranice, a možda ćete naletjeti na rezultate pune opasnih linkova.

Zbog toga vam toplo preporučujemo da se oslonite na vlastiti zdravi razum i ne pregledavate stranice koje izgledaju sumnjivo. Čini se da otimač preglednika Search Anonymo pokušava zaraditi novac preko marketinške sheme pay-per-click (plaćanje za klik), no gotovo uopće ga nije briga za pouzdanost tih linkova koje i sam promovira u rezultatima pretraživanja. To je jedan od razloga zašto vam ne možemo preporučiti upotrebu ove tražilice, a preporučit ćemo vam uklanjanje virusa Search Anonymo.

Virus Search AnonymoOtimač preglednika Search Anonymo može se instalrati sa svoje službene stranice, ali se on može instalirati i uz neki drugi besplatni program. Jednom kad se instalira, virus će promijeniti zadane postavke u preglednicima Chrome i Firefox.

Povrh svega, čini se da su sve te tvrdnje o sigurnijem iskustvu surfanja internetom notorna besmislica. Iako ovaj PUP obećaje da neće pratiti aktivnosti korisnika spojenog na internet i neće niti jednom zaviriti u povijest pretraživanja i rezultata pretraga, čini nam se da to uopće nije istina i da biste morali, što je prije moguće, prestati s korištenjem tražilice Search Anonymo.

Prema Izjavi o privatnosti ovog programa, čim korisnik instalira i pokrene “proizvod”, sam program će zabilježiti sljedeće informacije – IP adresa korisnika, datum i vrijeme pristupa, ime i URL datoteke koja se preuzela, geo-marketinški podaci, i još dosta toga. Osim toga, ovaj sumnjivi program hvali se da koristi rezultate pretraga kao i Microsoft i Yahoo, odnosno njihove tražilice da bi se isporučili rezultati pretraga. Također, navedene kompanije  mogu prikupiti ključne riječi koje traži korisnik, IP adresu, vrijeme i datum pretraživanja, itd.

Osim toga, ovaj besplatan program sumnjive kvalitete priznaje da koristi prikupljene informacije samo da bi ih prebacilo “nabavljačima sadržaja za treće strane i nabavljačima sponzoriranih linkova. Dakle, postaje očito da ovaj sumnjivi alat za pretraživanje zapravo prati korisnika, a tvrdnje o sigurnom i privatnom surfanju su besmislene. Da biste oslobodilo nešto prostora na vašem PC-ju, predlažemo vam da provedete uklanjanje virusa Search Anonymo uz pomoć programa ReimageIntego.

Kako sam se zarazio/la ovim virusom?

Prije svega, morate zapamtiti da je ovaj parazit, osim što je naporan, zapravo legitiman program. Dakle, on ne koristi nikakve ilegalne trikove da bi se instalirao u sistem računala svoje žrtve, a čak ima i svoju službenu stranicu koji korisnici mogu posjetiti i od tamo preuzeti opisani program. No neki korisnici računala i dalje uspijevaju na svoje uređaje instalirati ovaj program, a da to uopće niti ne shvate, pa nije iznenađenje kad se počnu raspitivati o distribuciji virusa Search Anonymo.

Većinom korisnici, bez da su svjesni toga, instaliraju ovaj virus uz neki freeware ili shareware program, a sve se događa zbog nedostatka pažnje tijekom instalacije, iako je uobičajeno da im se na izbor ponudi nekoliko načina instaliranja. Mnogi korisnici skloni su krivo pretpostaviti da je opcija auto-select (Zadana/Standardna/Osnovna) najmanje pouzdana od svih. U stvarnosti, ovi načini instalacije u sebi sadrže slaganje s prihvaćanjem programa trećih strana koji su paketu s glavnom aplikacijom. Upravo za te dodatne stvari u paketu obično se ispostavi da se radi o adware virusu, otimaču preglednika ili nekoj drugoj sumnjivoj aplikaciji koju nitko niti ne želi instalirati.

Ne moramo uopće posebno isticati da se takav programski paket mora obrisati prije instaliranja onog što ste preuzeli, pa zato morate odabrati Prilagođenu/Naprednu (Custom/Advanced) opciju za instaliranje i ukloniti odabir svih preporučenih dodataka. Pristanite na instalaciju preuzetog programa tek kad ste sigurni da niste odabrali niti jednu dodatnu stvar iz paketa.

Kako mogu ukloniti virus Search Anonymo iz preglednika Chrome ili Firefox?

Molimo vas da pratite upute koje se nalaze ispod da biste uklonili virus Search Anonymo iz napadnutih preglednika. Ne biste smjeli ignorirati ovaj problem; zamjena zaraženog web preglednika nekim drugim neće vam omogućiti bijeg od virusa jer isti može napasti nekoliko preglednika odjednom. Dakle, predlažemo vam da razmislite o uklanjanju virusa Search Anonymo.

Ako vam se ne sviđa ideja pokušaja ručnog brisanja ovog otimača preglednika, možete provesti brzo skeniranje sistema anti-spyware ili anti-malware programom i tako omogućiti automatsko eliminiranje ovog otimača.

Uz pomoć programa ReimageIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Search Anonymo Priručnik za uklanjanje virusa:

Uklonite Search Anonymo iz Windows sistema

Provjerite mapu Programs and Features i deinstalirajte sve sumnjive programe koje tamo pronađete. Toplo vam preporučujemo brisanje virusa Search Anonymo (naravno, ako ga možete pronaći). Ako ga ne možete pronaći, nastavite sa sljedećim korakom deinstalacije prema vodiču za uklanjanje virusa Search Anonymo i popravite svaki od napadnutih preglednika posebno.

 1. Kliknite Start Control Panel Programs and Features (ukoliko ste korisnik Windows XP, kliknite na Add/Remove Programs). Kliknite 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ukoliko ste korisnik 'Windows XP', kliknite na 'Add/Remove Programs').
 2. Ukoliko ste korisnik Windows 10 / Windows 8, kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se Quick Access Menu pojavi, odaberite Control Panel i Uninstall a Program. Ukoliko ste korisnik 'Windows 10 / Windows 8', kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se 'Quick Access Menu' pojavi, odaberite 'Control Panel' i 'Uninstall a Program'.
 3. Uklonite Search Anonymo i srodne programe
  Ovdje, potražite Search Anonymo ili bilo koje druge nedavno instalirane sumnjive programe.
 4. Uklonite ih te kliknite OK kako biste spremili ove promjene. Desni klik na svaki sumnjiv unos te odaberite 'Uninstall'
 5. Uklonite Search Anonymo sa Search Anonymo prečaca
  Desni klik na prečac od Mozilla Firefox te odaberite Properties. Desni klik na ikonu preglednika te odaberite 'Properties'
 6. idite na Shortcut prozor te potražite polje Target. Obrišite zlonamjeran URL koji je povezan s Vašim virusom. Odaberite 'Shortcut' prozor te obrišite 'http://isearch.babylon.com...' i ostale sumnjive URL adrese

Ponovite korake dane iznas sa svim prečacima preglednika, uključujući Internet Explorer i Google Chrome. Budite sigurni da ste označili sve lokacije ovih prečaca, uključujući Radnu Površinu, Start Meni te traku zadataka.

Uklonite Search Anonymo iz Mac OS X sistema

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite Search Anonymo ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Uklonite Search Anonymo iz Mozilla Firefox (FF)

[GI=mozilla-firefox]Čini se da je preglednik Firefox ranjiv na napade otimača Search Anonymo. Ako vam je Firefox već počeo gurati i nuditi rezultate pretrage sa searchanonymo.com, pratite ove upute i zauvijek obrišite ekstenziju Search Anonymo.

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite Mozilla Firefox, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Add-ons Extensions. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Add-ons'
 2. Ovdje, odaberite Search Anonymo i ostale upitne dodatke. Kliknite Remove kako biste obrisali ove unose. Odaberite 'Extensions' te potražite zlonamjerne unose. Kliknite na 'Remove' kako biste ih se riješili
 3. Promijenite svoju početnu stranicu ukoliko ju je virus promijenio:
  Kliknite na meni (gornji desni kut), odaberite Options General.
 4. Ovdje, obrišite zlonamjeran URL te unesite željenu web stranicu ili kliknite Restore to default.
 5. Kliknite OK kako biste spremili ove promjene. Kada ste u 'General' prozoru, obrišite zlonamjerne URL adrese iz sekcije 'Home Page' ili kliknite na gumb 'Restore to Default'. Kliknite 'OK' kako biste spremili promjene
 6. Resetirajte Mozilla Firefox
  Kliknite na Firefox meni u gornjem lijevom kutu te kliknite na upitnik. Ovdje, odaberite Troubleshooting Information. Kliknite na ikonu menija i onda na '?'. Odaberite 'Troubleshooting Information'
 7. Sada ćete vidjeti Reset Firefox to its default state poruku s Reset Firefox gumbom. Kliknite na ovaj gumb nekoliko puta te završite uklanjanje Search Anonymo. Kliknite na gumb 'Reset Firefox' nekoliko puta

Uklonite Search Anonymo iz Google Chrome

Za Chrome morat ćete pronaći obrisati ekstenziju naziva Search Anonymo. Ispod članka pronaći ćete tutorial koji objašnjava kako pronaći i obrisati spomenutu ekstenziju iz preglednika Chrome.

 1. Obrišite zlonamjerne dodatke
  Otvorite Google Chrome, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Tools Extensions. Kliknite na ikonu menija. Odaberite 'Tools' i 'Extensions'
 2. Ovdje odaberite Search Anonymo te ostale zlonamjerne dodatke te odaberite ikonu koša za smeće kako biste obrisali ove unose. Potražite zlonamjerne unose i obrišite svakog od njih klikom na ikonu koša za smeće
 3. Promijenite svoju početnu stranicu i zadanu tražilicu ukoliko ih je Vaš virus promijenio
  Kliknite na ikonu menija te odaberite Settings.
 4. Ovdje, potražite Open a specific page or set of pages pod opcijama On startup te kliknite na Set pages. Nakon klika na meni i 'Settings', odaberite 'Set pages'
 5. sada biste trebali vidjeti drugi prozor. Ovdje, obrišite zlonamjerne tražilice te unesite onu koju želite koristiti kao svoju početnu stranicu. Kliknite na 'X' kako biste uklonili zlonamjerne URL adrese
 6. Ponovo kliknite na ikonu menija te odaberite Settings Manage Search engines pod sekcijom Search . kada ste u 'Settings', odaberite 'Manage search engines...'
 7. Kada ste u Search Engines..., uklonite zlonamjerne tražilice. Trebali biste ostaviti samo Google kao svoje željeno ime domene. Kliknite na 'X' kako biste uklonili zlonamjerne URL adrese
 8. Resetirajte Google Chrome
  Kliknite na ikonu menija u gornjem desnom kutu Vašeg Google Chrome te odaberite Settings.
 9. Idite na kraj stranice te kliknite na Reset browser settings. Kada ste u 'Settings', idite dolje do gumba 'Reset browser settings' te kliknite na njega
 10. Kliknite Reset kako biste potvrdili ovu akciju i završili uklanjanje Search Anonymo. Kliknite na gumb 'Reset' kako biste završili uklanjanje

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Strastveni istraživač weba

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Gabriel E. Hall
O tvrtci Esolutions

Izvor: https://www.2-spyware.com/remove-search-anonymo-virus.html
Vodič za uklanjanje na drugim jezicima

Vaše mišljenje u vezi sa Search Anonymo virus