Uklonite virus Search Anonymo (Vodič za uklanjanje) - kol 2017 ažuriranje

Search Anonymo Priručnik za uklanjanje virusa

Što je Virus Search Anonymo?

Može li Search Anonymo zaštititi moju privatnost tijekom surfanja internetom?

Search Anonymo virus

Virus Search Anonymo prilično je problematičan programčić koji spada u kategoriju otimača preglednika. Dizajniran je za preuzimanje kontrole nad preglednicima Chrome i Firefox, ali nije isključeno da će u budućnosti napadati i druge preglednike. Ova aplikacija nastoji natjerati žrtve da prebace zadanu tražilicu na Searchanonymo.com i tvrdi za sebe da se radi o alatu za pretraživanje koji pomaže pri zaštiti privatnosti korisnika na internetu.

Ovaj potencijalno nepoželjan program (PUP, potentially unwanted program) obećaje da neće pratiti korisnika i da će poboljšati iskustvo tijekom surfanja ponudom najrelevantnijih rezultata pretrage; međutim, smatramo da su te izjave, u najboljem slučaju, prilično obmanjujuće. Jednom kad se instalira, Searchanonymo.com, virus koji uzrokuje preusmjeravanja, preuzima kontrolu nad Omniboxom vašeg računala i nudi svoje rezultate kad pokušate pretraživati internet direktno iz kućice preglednika u koju se upisuje adresa.

No, imajte na umu da je su za dio tih rezultata tvrtke trećih strana uplatile novac da bi se osigurale da će se određeni linkovi pojaviti u rezultatima pretrage virusa SearchAnonymo.com. Spomenuti rezultati mogu sadržavati linkove koji će vas odvesti na potpuno sigurne stranice, a možda ćete naletjeti na rezultate pune opasnih linkova.

Zbog toga vam toplo preporučujemo da se oslonite na vlastiti zdravi razum i ne pregledavate stranice koje izgledaju sumnjivo. Čini se da otimač preglednika Search Anonymo pokušava zaraditi novac preko marketinške sheme pay-per-click (plaćanje za klik), no gotovo uopće ga nije briga za pouzdanost tih linkova koje i sam promovira u rezultatima pretraživanja. To je jedan od razloga zašto vam ne možemo preporučiti upotrebu ove tražilice, a preporučit ćemo vam uklanjanje virusa Search Anonymo.

Virus Search AnonymoOtimač preglednika Search Anonymo može se instalrati sa svoje službene stranice, ali se on može instalirati i uz neki drugi besplatni program. Jednom kad se instalira, virus će promijeniti zadane postavke u preglednicima Chrome i Firefox.

Povrh svega, čini se da su sve te tvrdnje o sigurnijem iskustvu surfanja internetom notorna besmislica. Iako ovaj PUP obećaje da neće pratiti aktivnosti korisnika spojenog na internet i neće niti jednom zaviriti u povijest pretraživanja i rezultata pretraga, čini nam se da to uopće nije istina i da biste morali, što je prije moguće, prestati s korištenjem tražilice Search Anonymo.

Prema Izjavi o privatnosti ovog programa, čim korisnik instalira i pokrene “proizvod”, sam program će zabilježiti sljedeće informacije – IP adresa korisnika, datum i vrijeme pristupa, ime i URL datoteke koja se preuzela, geo-marketinški podaci, i još dosta toga. Osim toga, ovaj sumnjivi program hvali se da koristi rezultate pretraga kao i Microsoft i Yahoo, odnosno njihove tražilice da bi se isporučili rezultati pretraga. Također, navedene kompanije mogu prikupiti ključne riječi koje traži korisnik, IP adresu, vrijeme i datum pretraživanja, itd.

Osim toga, ovaj besplatan program sumnjive kvalitete priznaje da koristi prikupljene informacije samo da bi ih prebacilo “nabavljačima sadržaja za treće strane i nabavljačima sponzoriranih linkova. Dakle, postaje očito da ovaj sumnjivi alat za pretraživanje zapravo prati korisnika, a tvrdnje o sigurnom i privatnom surfanju su besmislene. Da biste oslobodilo nešto prostora na vašem PC-ju, predlažemo vam da provedete uklanjanje virusa Search Anonymo uz pomoć programa FortectIntego.

Kako sam se zarazio/la ovim virusom?

Prije svega, morate zapamtiti da je ovaj parazit, osim što je naporan, zapravo legitiman program. Dakle, on ne koristi nikakve ilegalne trikove da bi se instalirao u sistem računala svoje žrtve, a čak ima i svoju službenu stranicu koji korisnici mogu posjetiti i od tamo preuzeti opisani program. No neki korisnici računala i dalje uspijevaju na svoje uređaje instalirati ovaj program, a da to uopće niti ne shvate, pa nije iznenađenje kad se počnu raspitivati o distribuciji virusa Search Anonymo.

Većinom korisnici, bez da su svjesni toga, instaliraju ovaj virus uz neki freeware ili shareware program, a sve se događa zbog nedostatka pažnje tijekom instalacije, iako je uobičajeno da im se na izbor ponudi nekoliko načina instaliranja. Mnogi korisnici skloni su krivo pretpostaviti da je opcija auto-select (Zadana/Standardna/Osnovna) najmanje pouzdana od svih. U stvarnosti, ovi načini instalacije u sebi sadrže slaganje s prihvaćanjem programa trećih strana koji su paketu s glavnom aplikacijom. Upravo za te dodatne stvari u paketu obično se ispostavi da se radi o adware virusu, otimaču preglednika ili nekoj drugoj sumnjivoj aplikaciji koju nitko niti ne želi instalirati.

Ne moramo uopće posebno isticati da se takav programski paket mora obrisati prije instaliranja onog što ste preuzeli, pa zato morate odabrati Prilagođenu/Naprednu (Custom/Advanced) opciju za instaliranje i ukloniti odabir svih preporučenih dodataka. Pristanite na instalaciju preuzetog programa tek kad ste sigurni da niste odabrali niti jednu dodatnu stvar iz paketa.

Kako mogu ukloniti virus Search Anonymo iz preglednika Chrome ili Firefox?

Molimo vas da pratite upute koje se nalaze ispod da biste uklonili virus Search Anonymo iz napadnutih preglednika. Ne biste smjeli ignorirati ovaj problem; zamjena zaraženog web preglednika nekim drugim neće vam omogućiti bijeg od virusa jer isti može napasti nekoliko preglednika odjednom. Dakle, predlažemo vam da razmislite o uklanjanju virusa Search Anonymo.

Ako vam se ne sviđa ideja pokušaja ručnog brisanja ovog otimača preglednika, možete provesti brzo skeniranje sistema anti-spyware ili anti-malware programom i tako omogućiti automatsko eliminiranje ovog otimača.

Uz pomoć programa FortectIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Search Anonymo Priručnik za uklanjanje virusa

Deinstalacija iz Windowsa

Provjerite mapu Programs and Features i deinstalirajte sve sumnjive programe koje tamo pronađete. Toplo vam preporučujemo brisanje virusa Search Anonymo (naravno, ako ga možete pronaći). Ako ga ne možete pronaći, nastavite sa sljedećim korakom deinstalacije prema vodiču za uklanjanje virusa Search Anonymo i popravite svaki od napadnutih preglednika posebno.

Da biste uklonili Virus Search Anonymo računala s Windowsima 10 ili 8, molimo vas da pratite sljedeće korake:

 1. Upišite Control Panel u kućicu s tražilicom za Windowse i stisnite Enter ili kliknite na rezultate pretraživanja.
 2. Ispod sekcije Programs, odaberite Uninstall a program. Deinstalacija iz Windowsa
 3. Na popisu pronađite unose povezane s Virus Search Anonymo (ili bilo kojim nedavno instaliranim sumnjivim programom).
 4. Desnom tipkom miša (Right-click) kliknite na aplikaciju i odaberite Uninstall.
 5. Ako se pojavi User Account Control, kliknite na Yes.
 6. Pričekajte da se proces deinstalacije završi i kliknite na OK. Deinstalacija iz Windowsa

Ako ste korisnik Windowsa 7 ili XP, pratite upute koje slijede:

 1. Kliknite na Windows Start > Control Panel koji se nalazi na desnoj strani otvorenog menija (ako ste korisnik Windowsa XP, kliknite na Add/Remove Programs).
 2. U Control Panelu, odaberite Programs > Uninstall a program. Deinstalacija iz Windowsa
 3. Odaberite nepoželjnu aplikaciju tako da na nju kliknete jednom.
 4. Pri vrhu, kliknite na Uninstall/Change.
 5. Na upit o potvrdi vaše akcije, odaberite Yes.
 6. Kliknite na OK jednom kad se proces uklanjanja završi.

Uklonite Search Anonymo iz Mac OS X sistema

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite Search Anonymo ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Resetirajte Mozillu Firefox

[GI=mozilla-firefox]Čini se da je preglednik Firefox ranjiv na napade otimača Search Anonymo. Ako vam je Firefox već počeo gurati i nuditi rezultate pretrage sa searchanonymo.com, pratite ove upute i zauvijek obrišite ekstenziju Search Anonymo.

Uklonite opasne ekstenzije:

 1. Otvorite preglednik Mozilla Firefox i kliknite na Menu (tri horizontalne linije u gornjem desnom kutu prozora).
 2. Odaberite Add-ons.
 3. Ovdje odaberite pluginove koji su povezani s Virus Search Anonymo i kliknite na Remove. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte početnu stranicu (homepage):

 1. Kliknite na tri horizontalne crte u gornjem desnom kutu da biste otvorili meni.
 2. Odaberite Options.
 3. Pod opcijama za Home, upišite adresu vaše omiljene stranice koja će se otvoriti svaki put kad pokrenete preglednik Mozilla Firefox.

Očistite kolačiće i podatke o stranicama:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Options.
 2. Idite na sekciju Privacy & Security.
 3. Skrolajte prema dolje i pronađite Cookies and Site Data.
 4. Kliknite na Clear Data…
 5. Odaberite Cookies and Site Data, kao i Cached Web Content i kliknite na Clear. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte Mozillu Firefox

U slučaju da niste uspjeli ukloniti Virus Search Anonymo prateći upute iznad, morat ćete resetirati Mozillu Firefox:

 1. Pokrenite preglednik Mozilla Firefox i kliknite na Menu.
 2. Idite na  Help i tamo odaberite Troubleshooting Information. Resetirajte Mozillu Firefox
 3. Unutar sekcije Give Firefox a tune up kliknite na Refresh Firefox…
 4. Jednom kada vam iskoči pop-up prozor, potvrdite željenu akciju klikanjem na Refresh Firefox – to bi trebalo završiti uklanjanje Virus Search Anonymo. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte Google Chrome

Za Chrome morat ćete pronaći obrisati ekstenziju naziva Search Anonymo. Ispod članka pronaći ćete tutorial koji objašnjava kako pronaći i obrisati spomenutu ekstenziju iz preglednika Chrome.

Obrišite maliciozne ekstenzije iz preglednika Google Chrome:

 1. Otvorite Google Chrome, kliknite na Menu (tri vertikalne točke u gornjem desnom kutu) i odaberite More tools > Extensions.
 2. U novootvorenom prozoru vidjet ćete sve instalirane ekstenzije. Deinstalirajte sve što vam je sumnjivo i što bi moglo biti povezano s Virus Search Anonymo tako da kliknete na Remove. Resetirajte Google Chrome

Očistite cache i podatke  web stranica iz preglednika Chrome:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Pod Privacy and security, odaberite Clear browsing data.
 3. Odaberite Browsing history, Cookies and other site data, kao i Cached images i files.
 4. Kliknite na Clear data. Resetirajte Google Chrome

Promijenite početnu stranicu:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Potražite sumnjive stranice kao što je Virus Search Anonymo u sekciji On startup.
 3. Kliknite na Open a specific or set of pages i kliknite na tri točkice da biste došli do opcije Remove.

Resetirajte Google Chrome:

Ako vam prethodne metode nisu pomogle, resetirajte Google Chrome da biste eliminirali Virus Search Anonymo i sve njegove komponente:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Settings skrolajte prema dolje i kliknite na Advanced.
 3. Skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Reset and clean up.
 4. Sada kliknite na Restore settings to their original defaults.
 5. Potvrdite s Reset settings da biste završili uklanjanje Virus Search Anonymo. Resetirajte Google Chrome

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite Search Anonymo tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Strastveni istraživač weba

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Gabriel E. Hall
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima