Ljestvica ozbiljnosti:  
  (10/100)

Uklonite virus Piesearch.com (Poboljšane instrukcije)

od Lucia Danes - - | Tip: Otimač preglednika

Što moram upamtiti o virusu Piesearch.com?

Piesearch.com je tražilica koja se pokušava natjecati s drugim renomiranim stranicama za pretragu interneta. No, iako izgleda kao obična tražilica, probajte napravit kratko istraživanje o njoj i sigurni smo da ćete pronaći mnogo negativnih iskustava vezanih baš uz tu stranicu. Različiti davatelji usluga složili su se s etiketiranjem ove web stranice kao “otimača preglednika” i “potencijalno nepoželjnog programa” (potentially unwanted program, PUP) zbog nekoliko bitnih razloga.

Prije svega, primijetili smo da nije moguće preuzeti/instalirati otimač preglednika Piesearch.com na računalo kao individualnu aplikaciju jer se uvijek širi internetom uz pomoć programskih paketa. To znači da ćete, odmah nakon što preuzmete media player, program za kreiranje PDF datoteka, download manager ili neku drugu besplatnu aplikaciju, otkriti da su početna stranica preglednika koji koristite i zadana tražilica zamijenjene ovom tražilicom. Prva stvar koju morate primijetiti tijekom surfanja internetom je problem s preusmjeravanjima stranice Piesearch.com. Bez obzira na to što vam se čini da se prikazuju rezultati pretraga kao i na Googleu, ne bi smjeli vjerovati rezultatima koje isporučuje ova tražilica jer njih sponzoriraju treće strane, a to znači da su puni sponzoriranih linkova na partnerske stranice. Ovo vrlo lako možete provjeriti ako probate tražiti isti pojam koristeći Google ili pogledate rezultate koje vam daje Google preko virusa Piesearch.com. Morate biti veoma pažljivi jer, barem tako tvrde stručnjaci za sigurnost na internetu, ova tražilica može prikazati linkove na nepouzdane ili čak opasne domene trećih strana. Uz to, zadržavanje ovog otimača preglednika na računalu je riskantno jer on može aktivirati kolačiće (cookies) za praćenje i konstantno vas špijunirati s namjerom da saznaju što više o vašim navikama tijekom surfanja i da vas preplave prilagođenim reklamama. I posljednje, no nikako najmanje važno, ova tražilica upitne kvalitete može umanjiti performanse preglednika koji koristite i uzrokovati ozbiljna rušenja istog.

Znate li zašto se sve to događa? Vjerojatno ne znate. Vaš zadatak je što prije ukloniti virus Piesearch.com. U tome će vam najviše pomoći ReimageIntego ili neki drugi renomirani anti-spyware program.

the main page of Piesearch virus

Metode distribucije koje se koriste za širenje otimača preglednika:

Kako Piesearch.com može preuzeti kontrolu nad mojim računalom. Poznata je činjenica da ovaj virus može ući u računalo sa ili bez vašeg odobrenja. Jednom kad se to dogodi, on se smješta u svaki od preglednika (Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Safari) i može promijeniti zadanu tražilicu, početnu stranicu i novu karticu (tab). Ako želite izbjeći ovu sumnjivu tražilicu, morate se paziti sljedećih distribucijskih tehnika:

 • Obmanjujuće oglašavanje. Problem s preusmjeravanjima koja uzrokuje Piesearch i slični problemi mogu vas početi ometati u radu nakon što nasjednete na obmanjujuću stranicu na kojoj se tvrdi da je ova tražilica vrlo pouzdana i profesionalna. Zapravo, postoje deseci različitih stranica na kojima se sumnjive tražilice promoviraju kao korisni alati. Molimo vas da budete iznimno pažljivi.
 • Bundling. Ova distribucijska metoda uključuje freeware i shareware programe koji su puni dodataka trećih strana, plug-inova, alatnih traka i ekstenzija. Ako ne pratite instalaciju nekog freeware programa, možete na prevaru biti natjerani na instalaciju ovog otimača preglednika koji će odmah postati vaša zadana tražilica ili početna stranica. Da bi to izbjegli, morate odabrati “Naprednu” ili “Prilagođenu” (“Advanced” ili “Custom”) opciju za instalaciju i pažljivo pratiti cijelu proceduru.

Kako ukloniti virus Piesearch.com?

Da bi iz sistema uklonili virus Piesearch.com, morate odabrati ručnu ili automatsku metodu uklanjanja. Obje ove metode smatraju se pouzdanima. Međutim, ako mislite na niste napredni korisnik PC-ja, trebali bi odabrati automatsko uklanjanje ovog otimača preglednika. Zašto preporučujemo ovu metodu? Prije svega, otimači preglednika šire se internetom u pratnji raznih komponenti koje se prilično teško mogu ručno pronaći. Osim toga, oni mogu uzrokovati preusmjeravanja na nesigurne web adrese pune sumnjivog materijala. Najlakši način da osigurate da vaše računalo bude u potpunosti sigurno je skeniranje pouzdanim anti-spyware programom. Svi alati potrebni za takav proces prezentirani su vam niže:

Uz pomoć programa ReimageIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Piesearch.com Priručnik za uklanjanje virusa:

Uklonite Piesearch.com iz Windows sistema

 1. Kliknite Start Control Panel Programs and Features (ukoliko ste korisnik Windows XP, kliknite na Add/Remove Programs). Kliknite 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ukoliko ste korisnik 'Windows XP', kliknite na 'Add/Remove Programs').
 2. Ukoliko ste korisnik Windows 10 / Windows 8, kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se Quick Access Menu pojavi, odaberite Control Panel i Uninstall a Program. Ukoliko ste korisnik 'Windows 10 / Windows 8', kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se 'Quick Access Menu' pojavi, odaberite 'Control Panel' i 'Uninstall a Program'.
 3. Uklonite Piesearch.com i srodne programe
  Ovdje, potražite Piesearch.com ili bilo koje druge nedavno instalirane sumnjive programe.
 4. Uklonite ih te kliknite OK kako biste spremili ove promjene. Desni klik na svaki sumnjiv unos te odaberite 'Uninstall'

Uklonite Piesearch.com iz Mac OS X sistema

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite Piesearch.com ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Uklonite virus Piesearch.com iz preglednika Microsoft Edge

Resetirajte postavke za Microsoft Edge (1. metoda)

 1. Pokrenite aplikaciju Microsoft Edge i kliknite na More (tri točke u gornjem desnom kutu ekrana)
 2. Kliknite na Settings za više opcija.
 3. Jednom kada pojavi prozor Settings, kliknite na gumb Choose what to clear pod opcijom Clear browsing data. Idite na Postavke i odaberite 'Choose what to clear'
 4. Ovdje odaberite sve što želite ukloniti i kliknite na Clear. Odaberite 'Clear'
 5. Sada biste desnom tipkom miša trebali kliknuti na Start (logo Windowsa). Ovdje odaberite Task Manager. Otvorite 'Start menu' i odaberite 'Task Manager'
 6. Kada ste u Processes, potražite Microsoft Edge.
 7. Kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite Go to details. Ukoliko ne možete vidjeti Go to details, kliknite na More details i ponovite prijašnje korake. Kliknite desnom tipkom miša na 'Microsoft Edge' i odaberite 'Go to details' Odaberite 'More details' ukoliko se ne pojavi 'Go to details'
 8. Kada se pojavi kartica Details, pronađite svaki unos koji sadrži naziv Microsoft Edge. Kliknite na svaki od njih desnom tipkom miša i odaberite End Task kako biste završili te unose. Pronađite unose Microsoft Edgea i odaberite 'End Task'

Resetiranje preglednika Microsoft Edge (2. metoda):

Ukoliko vam 1. metoda nije pomogla, morate upotrijebiti naprednu metodu za resetiranje Edgea.

 1. Pažnja: morate napraviti sigurnosnu kopiju podataka prije korištenja ove metode.
 2. Pronađite ovu mapu na svojem računalu: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Odaberite svaki unos koji je tamo pohranjen i kliknite desnom tipkom miša. Nakon toga kliknite na Delete. Idite u mapu Microsoft Edge na svojem računalu, desnim klikom odaberite sve unose i kliknite na 'Delete'
 4. Kliknite na Start (logo Windowsa) i unesite window power u kućicu Search my stuff.
 5. Kliknite desnom tipkom miša na unos Windows PowerShell i odaberite Run as administrator. Pronađite Windows PowerShell, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite 'Run as administrator'
 6. Jednom kada se pojavi prozor Administrator: Windows PowerShell, zalijepite ovu liniju koda nakon PS C:\WINDOWS\system32> i pritisnite Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Kopirajte i zalijepite potreban kod i pritisnite 'Enter'

Jednom kada su ti koraci dovršeni, Piesearch.com bi trebao biti uklonjen iz preglednika Microsoft Edge.

Uklonite Piesearch.com iz Mozilla Firefox (FF)

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite Mozilla Firefox, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Add-ons Extensions. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Add-ons'
 2. Ovdje, odaberite Piesearch.com i ostale upitne dodatke. Kliknite Remove kako biste obrisali ove unose. Odaberite 'Extensions' te potražite zlonamjerne unose. Kliknite na 'Remove' kako biste ih se riješili
 3. Resetirajte Mozilla Firefox
  Kliknite na Firefox meni u gornjem lijevom kutu te kliknite na upitnik. Ovdje, odaberite Troubleshooting Information. Kliknite na ikonu menija i onda na '?'. Odaberite 'Troubleshooting Information'
 4. Sada ćete vidjeti Reset Firefox to its default state poruku s Reset Firefox gumbom. Kliknite na ovaj gumb nekoliko puta te završite uklanjanje Piesearch.com. Kliknite na gumb 'Reset Firefox' nekoliko puta

Uklonite Piesearch.com iz Google Chrome

 1. Obrišite zlonamjerne dodatke
  Otvorite Google Chrome, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Tools Extensions. Kliknite na ikonu menija. Odaberite 'Tools' i 'Extensions'
 2. Ovdje odaberite Piesearch.com te ostale zlonamjerne dodatke te odaberite ikonu koša za smeće kako biste obrisali ove unose. Potražite zlonamjerne unose i obrišite svakog od njih klikom na ikonu koša za smeće
 3. Ponovo kliknite na ikonu menija te odaberite Settings Manage Search engines pod sekcijom Search . kada ste u 'Settings', odaberite 'Manage search engines...'
 4. Kada ste u Search Engines..., uklonite zlonamjerne tražilice. Trebali biste ostaviti samo Google kao svoje željeno ime domene. Kliknite na 'X' kako biste uklonili zlonamjerne URL adrese
 5. Resetirajte Google Chrome
  Kliknite na ikonu menija u gornjem desnom kutu Vašeg Google Chrome te odaberite Settings.
 6. Idite na kraj stranice te kliknite na Reset browser settings. Kada ste u 'Settings', idite dolje do gumba 'Reset browser settings' te kliknite na njega
 7. Kliknite Reset kako biste potvrdili ovu akciju i završili uklanjanje Piesearch.com. Kliknite na gumb 'Reset' kako biste završili uklanjanje

Uklonite Piesearch.com iz Safari

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u meniju u gornjem lijevom kutu ekrana. Jednom kada učinite ovo, odaberite Preferences. Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Preferences'
 2. Ovdje, odaberite Extensions i potražite Piesearch.com ili ostale sumnjive unose. Kliknite na gumb Uninstall kako biste se riješili svakog od njih. Idite na 'Extensions' i uklonite zlonamjrne dodatke
 3. Resetirajte Safari
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u sekciji meni u gornjem lijevom kutu ekrana. Ovdje, odaberite Reset Safari.... Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Reset Safari...'
 4. Sada ćete vidjeti detaljan dijaloški prozor pun opcija resetiranja. Sve ove opcije su većinom označene, ali možete odabrati koje od njih želite resetirati. Kliknite na gumb Reset kako biste završili proces uklanjanja Piesearch.com. Odaberite sve opcije i kliknite na gumb 'Reset'

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite Piesearch.com tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Lucia Danes
Lucia Danes - Istraživač virusa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Lucia Danes
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima