Ljestvica ozbiljnosti:  
  (99/100)

Uklonite virus Facebook Message (Instrukcija za uklanjanje) - kol. 2019 ažuriranje

od Lucia Danes - -   Messenger virus | Tip: Malware

Facebook Messenger virus automatski šalje poruke žrtvinim prijateljima

Primjeri Facebook Message virusa

Facebook Message virus je zlonamjeran softver koji žrtvin račun stavlja u rizičnu situaciju i šalje poruke koje sadržavaju zlonamjernu poveznicu svim njenim/njegovim prijateljima. Spam poruke dostavljaju skraćenu poveznicu koja izgleda poput videa. Jednom kada se na nju klikne, zlonamjeran URL preusmjerava na inficiranu web stranicu koja nudi instalaciju opasnog proširenja preglednika ili lažnog ažuriranja Flash Playera. Jednom kada je instaliran, radi štetu žrtvinom računu i počinje dalje širiti poveznicu.

Zlonamjeran vius radi kao trojanski konj i pripada širokoj grupi Facebook virusa. Virus je aktivan od 2013. i ažuriran je nekoliko puta. Posljednja verzija pojavila se u kolovozu 2017. – kriminalci distribuiraju zlonamjernu poveznicu kratkim naslovom “[ime pošiljatelja] Video :o” kako bi privukli žrtve da kliknu na nju.

Svrha virusa je hakirati žrtvin Facebook račun. Kako bi to učinio, virus napada ljude preko chat prozora: iskoči kao poruka individualnoj osobi koja je vaš prijatelj i prikaže poveznicu na neku web stranicu.

Ukoliko kliknete na poveznicu, vjerojatno ćete biti preusmjereni na lažnu kopiju YouTubea ili neke druge stranice koja će predložiti instalaciju dodatka preglednika ili softvera kako biste pogledali sadržaj. Ukoliko se žrtva s time složi, računalo će biti inficirano malwareom koji blokira sigurnosne softvere kako bi spriječio svoje uklanjanje.

Štoviše, počinje slati identičnu lažnu poruku žrtvinim kontaktima preko Facebook chat prozora. Molimo vas da ignorirate sve sumnjive poruke koje vam stignu u inbox. Štoviše, kontaktirajte pošiljatelja i pitajte ga o slici ili videu.

2016., francuski korisnici računala bili su napadnuti Facebook trojancem pod imenom “Eko” koji može špijunirati korisnike i prikupljati osobne informacije. Iste godine su korisnici čiji je materinji jezik engleski patili od vala spam poruka koje su širile video virus. Bile su dvije poruke koje su glasile: “Ti si u ovom videu? ” i “Ovo je tvoj video? .”

Prošle se godine jedna verzija Locky ransomwarea također distribuirala preko Messengera. Kriminalci šalju poruku sa slikom u SVG formatu. Jednom kada ljudi kliknu na nju, preusmjereni su na web stranicu koja zahtjeva instalaciju lažnog Chrome proširenja. Instalacije ove aplikacije vodi do infiltracije opasnog virusa koji enkriptira datoteke.

Još jedna stvar koju Facebook Messenger virus radi je neprekidna distribucija samog sebe preko žrtvinog Facebook računa. Možda se pitate zašto prevaranti stvaraju takve viruse. Otkriveno je da virus pomaže u krađi osobnih informacija, poput podataka za prijavu, bankarskih podataka i lozinki, te može upravljati računalom.

Facebook Messenger virus 2017 nastavio je posao prijašnjih verzija. Žrtve dobivaju lažnu YouTube poveznicu od svojih kontakata. Jednom kada osoba klikne na nju, virus je preusmjerava na lažnu web stranicu koja izgleda identično poput Facebooka. Ovdje se od korisnika traži da unese podatke za prijavu. Kao rezultat, žrtvin račun je preuzet od strane hakera i zlonamjerna poveznica se đalje svima na žrtvinoj kontakt listi.

Međutim, ukoliko ste kliknuli na zlonamjernu poveznicu, trebali biste smjesta ukloniti Facebook Message virus i promijeniti lozinku svog računa. Ukoliko ne možete postaviti novu lozinku, trebali biste prijaviti hakiranje Facebooku preko Centra za podršku. Štoviše, trebali biste promijeniti i lozinke drugih računa, posebice ukoliko koristite istu.

Za uklanjanje Faceboo Message virusa preporučamo korištenje Reimage. Ovaj anti-malware će pronaći sve zlonamjerne komponente na sustavu i u potpunosti ih ukloniti.

Ažurirano 25. kolovoza 2017. Primjećen je novi val zlonamjernog virusa. Ovog puta, prevaranti distribuiraju skraćenu bit.ly poveznicu pod kratkim nazivom “[ime primaoca] Video.” Jednom kada se na nju klikne, poveznica preusmjerava žrtvu na Google Doc stranicu koja sadrži sliku koja je automatski preuzeta sa žrtvine Facebook stranice.

Slika izgleda poput videa, pa će žrtva vjerojatno kliknuti gumb kako bi ga pokrenula. Nažalost, tada će virus preusmjeriti žrtvu na web stranicu koja otkriva tip žrtvinog preglednika, geolokaciju te ostale informacije.

Ovisno o žrtvinom oprativnom sustavu, dogodit će se još jedno preusmjeravanje. Kaspersky prijavljuje da će korisnici Firefoxa biti preusmjereni na stranicu koja nudi lažno ažuriranje Flash Playera, dok će se korisnike Chromea upitati da instaliraju zlonamjerno proširenje. Osobama koje koriste Safari na Macu će se predložiti da instaliraju “posljednu verziju Media Playera.”

Nakon instalacije malwarea, korisnikov račun je doveden u rizik i počinje automatski slati poveznicu na virus svim žrtvinim prijateljima. Međutim, još uvijek nije jasno kako se virus širi. Napadači mogu koristiti clickjacking napade ili špijunske softvere kako bi ukrali korisnikove podatke za prijavu.

Pitanja o Facebook Message virus

Primjeri Facebook Messenger virusa
Facebook Message vrius prevara ljude u otvaranje inficiranih poveznica ili slika kako bi preuzeo račun i ukrao osobne informacije

Žrtve virusa ubrzavaju distribuciju virusa

Virus lako može inficirati vaše računalo pomoću infektivne poruke koja se prikazuje na chatu. Tipično prikazuje “šokantnu sliku” ili “uzbudljiv video”. Mnogo korisnika ove društvene mreže je palo na ovu prevaru jer poruka izgleda kao da ju je poslao neki žrtvin kontakt.

Jednom kada osoba klikne na zlonamjernu poveznicu, virus ulazi u sustav. Štoviše, ista poruka se uobičajeno širi dalje žrtivnoj listi kontakata. Stoga, to je lančana reakcija koju je gotovo nemoguće zaustaviti.

Želimo vas podsjetiti da je jedini način da zaštitite svoje računalo, Facebook račun i osobne informacije da ne klikate na sumnjive poveznice koje vam šalju prijatelji, kolege ili članovi obitelji. Ukoliko mislite da sadržaj poruke izgleda sumnjivo, trebali biste pitati prijatelja da li je poveznicu sigurno otvoriti.

Imajte na umu da i kriminalci mogu odgovoriti žrtvama. Međutim, ukoliko poznajete osobu, neće biti teško vidjeti da li razgovarate s nekom drugom osobom. U suprotnome, trebali biste se pitati da li osoba s kojom niste pričali godinama stvari želi podjeliti video ili sliku s vama. Vjerojatno ne.

Uklanjanje Facebook Message virusa s uređaja

Iako se virus na Facebooku čini kao spam, trebali biste provjeriti stanje svog računala. Skeniranje računala anti-malware programom je posebice preporučeno ukoliko ste klikali na sumnjive poveznice ili preuzimati nepoznat sadržaj.

Kako biste uklonili Facebook Message virus, preporučamo skeniranje računala pomoću Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes. Možete koristiti i druge sigurnosne softvere. Kako god, nemojte zaboraviti ažurirati program koji odaberete.

Još jedan bitan korak u uklanjanju Facebook Messenger virusa je promjena vaše Facebook lozinke. Ukoliko su hakeri preuzeli vaš račun, mogu doći i do podataka poput emaila, banke, te drugih računa. Stoga, kako biste zaštitili svoju privatnost, trebali biste postaviti snažnu lozinku. Imajte na umu da dobra lozinka:

  • sadrži barem 12 znakova;
  • sadrži brojeve;
  • sadrži i velika i mala slova;
  • sadrži simbole (ukoliko je dopušteno);
  • ne sadrži vaše ime, prezime te druge osobe informacije;
  • nije riječ iz rječnika.
Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage (program za uklanjanje) Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Reimage (program za uklanjanje) Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Preporučujemo Reimage da biste uklonili štetu izazvanu virusom. Besplatan skener omogućava vam da provjerite je li vaš PC zaražen ili nije. Ako morate ukloniti malware program, morate kupiti licenciranu verziju Reimage alata za uklanjanje malware programa.
Facebook Message virus fotografija
Facebook Message virus fotografijaFacebook Message virus fotografija

O autoru

Lucia Danes
Lucia Danes - Istraživač virusa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Lucia Danes
O tvrtci Esolutions

Izvor: https://www.2-spyware.com/remove-facebook-message-virus.html

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima