Ljestvica ozbiljnosti:  
  (10/100)

Uklonite adware DNS Unlocker (Instrukcija za uklanjanje) - ažurirano Dec 2020

od Ugnius Kiguolis - -   DNS Unlocker ads | Tip: Adware programi

Što je to DNS Unlocker?

DNS Unlocker adware

Dns Unlocker besplatna je aplikacija koja je već pokrenula brojne rasprave među korisnicima na internetu. Tako su stručnjaci za sigurnost odlučili to malo detaljnije istražiti. Nažalost, rezultati nisu baš sjajni jer izgleda da se ovaj alat može kategorizirati kao adware i potencijalno nepoželjna aplikacija.

Baš kao i njen klon CloudScout, ova aplikacija obećaje sljedeće: Unblock blocked websites and digital media for Free! Our DNS service is faster than VPM, simpler to setup... (op. prev. Besplatno deblokiranje blokiranih web stranica i digitalnih medija! naša DNS usluga brža je od VPM-a, jednostavnija za postavljanje…). Međutim, izgleda da korisnik niti ne razmišlja o preuzimanju ovog programa na računalo jer se on tamo može pojaviti bez njegovog direktnog odobrenja. To se događa zbog toga što se ovaj program širi zavaravajućom marketinškom strategijom koja se zove “bundling”.

Stručnjaci su detektirali ovu aplikaciju kako putuje rame uz rame s drugim freeware programima, npr. download managerima, programima za kreiranje PDF datoteka, media playerima, itd. Takvi paketi programa obično se reklamiraju na poznatim web portalima kao što su download.com, soft32.com, softonoc.com, cnet.com, itd. Osim toga, da bi se tijekom instalacije nekog besplatnog programa detektirao privitak koji sadrži adware DNS Unlocker, nužno je dobro obratiti pažnju na svaki od koraka instalacije, jer se ovaj alat trudi ostati neprimjetan na vrlo nepošten način. Zato je i okarakteriziran kao potencijalno nepoželjan program (PUP).

DNS Unlocker podržava najpopularnije preglednike, uključujući i Google Chrome, Mozillu Firefox i Internet Explorer. Jednom kad se nađe u ciljanom računalu, program će pokušati preuzeti svaki od ranije spomenutih preglednika i početi iniciranje marketinških kampanja koje generiraju zaradu od oglašavanja. Zbog toga će DNS Unlocker generirati tone reklama koje će se prikazivati u obliku linkova u tekstu, natpisa, pop-up reklama, itd.

Budite pažljivi s komercijalnim ponudama, čak i ako vam izgledaju privlačno. U stvarnosti, ovaj sumnjivi adware program želi vas primorati da posjetite unaprijed određene stranice koje, nažalost, mogu biti nepouzdane i nesigurne. Prema tome, da bi spriječili riskantna preusmjeravanja koja uzrokuje DNS Unlocker, preskočite svaki od tih oglasa i izbjegnite bilo kakav sadržaj do kojeg ste došli uz pomoć ovog programa.

Ako ste već primili lažnu reklamu, doživjeli preusmjeravanje, usporavanja i ostale probleme, najbolje bi vam bilo provesti kompletno skeniranje uz pomoć pristojnog anti-malware programa, kao što je ReimageIntego.

DNS Unlocker adware

Kako DNS Unlocker može preuzeti kontrolu nad mojim računalom?

Kao što smo već spomenuli iznad, infiltracija DNS Unlockera usko je povezana s paketima programa. Developeri ove aplikacije oslanjaju se na metodu distribucije koju nazivaju “bundling”, što je zapravo prevara u distribuciji adware programa, otimača preglednika i ostalih potencijalno nepoželjnih programa među korisnicima koji toga uopće nisu niti svjesni.

Obično se reklame DNS Unlockera počinju prikazivati odmah nakon instalacije popularnih aplikacija kao što su download manageri ili software za emitiranje video materijala. Budite jako oprezni jer paketi programa sadrže više od samo dva programa, pa je vrlo lako moguće da je DNS Unlocker u pratnji još jednog potencijalno nepoželjnog programa, kao što je npr. YoutubeAdBlocker, Junk Cleaner, CouponScanner i mnogi drugi.

Ako želite spriječiti instalaciju ovog i sličnih programskih paketa, morate početi daleko pažljivije instalirati besplatne programe. Zapamtite da morate odabrati “Naprednu” ili “Prilagođenu” (op. prev. “Advanced” ili “Custom”) opciju za instalaciju koja također može biti označena i kao “Brza” ili “Jednostavna” (op. prev. “Quick” ili “Basic”). Na taj način doći ćete u situaciju da možete vidjeti i deselektirati sve “opcionalne komponente”. Da bi to učinili, morat ćete kroz cijeli proces instalacije proći korak po korak i poništiti kvačice koje su odabrane unaprijed umjesto vas.

Uklanjanje DNS Unlockera je preporučeno čim otkrijete ovu aplikaciju instaliranu na svom računalu. U suprotnome, možete početi patiti od raznih preusmjerenja, usporavanja, reklama, gubitka informacija i sličnih problema.

Ažuriranje uklanjanja DNS Unlocker virusa (1):

Čini se da ova reklamna infekcija može promijeniti DNS postavke Vašeg računala. Kako biste u potpunosti uklonili DNS Unlocker, morate pratiti korake za uklanjanje koji su dani na idućoj stranici ovog članka i vratiti DNS postavke na svom računalu. Za to, možete pratiti ovaj vodič:

 1. Otvorite “Upravljačku ploču” na svom računalu i idite na “Mreže i Internet” -> “Centar za mreže i zajedničko korištenje” -> “Promjena postavki prilagodnika”. Trebali biste vidjeti svoju aktivnu internet mrežu.
 2. Kliknite desnom tipkom miša na mrežu, odaberite “Svojstva” i pronađite “Verzija Internetskog Protokola 4 (TCP/IPv4)”. Odaberite je i ponovo kliknite na “Svojstva”. Kada ste u prozoru svojstva, provjerite da li su “Automatski pribavi IP adresu” i “Automatski pribavi adresu DNS poslužitelja” odabrani. Kao što smo Vas već upozorili, DNS Unlocker malware može pokušati promijeniti ove postavke kako bi spriječio njegovo uklanjanje.
 3. Odaberite “U redu” kako biste spremili promjene.

Ažuriranje uklanjanja DNS Unlockera (2):

Poznato je da se ova aplikacija tipa reklamne infekcije već nekoliko puta ažurirala. Sudeći prema posljednjim novostima, može sakrivati svoje datoteke u Vašem računalu u nadi da ih nećete otkriti. Ukoliko ste već koristili ažuran anti-spyware za skeniranje svog računala za zlonamjerne datoteke ili pratili naš vodič za uklanjanje DNS Unlockera i niste ga uspjeli ukloniti, pratite iduće korake:

 1. Otvorite “Upravljačku ploču” i idite na “Izgled i personalizacija” -> “Mogućnosti eksplorera za datoteke”
 2. Idite na karticu “Prikaz” i odaberite “Prikaži skrivene datoteke, mape i pogone” te odznačite “Sakrij datotečne nastavke za poznate vrste datoteka”. Kliknite na “Primjeni” kako biste spremili promjene.
 3. Sada kliknite tipku Windows i R istovremeno kako biste pokrenuli Pokreni i unesite %temp%. Nakon što kliknete na Enter, trebali biste se naći u novom direktoriju.
 4. Odaberite svaku privremenu datoteku koju vidite i sve ih obrišite.

Također biste trebali provjeriti svoje “Programske Files” i “Program Data Folders” za sumnjive datoteke koje pripadaju DNS Unlocker irusu. Budite sigurni da ste provjerili oba diska, C: i D:. Napokon, ukoliko se DNS Unlocker nije prestao prikazivati na Vašem web pregledniku, trebali biste ići u “Appdata” mapu i obrisati svoje profile za ovaj web preglednik.

Ostale verzije DNS Unlockera:

Dns Unlocker Version 1.3: Ovaj tip DNS Unlockera je jednak svom prethodniku. Tvrdi da je u mogućnosti dopustiti pristup raznim DNS serverima, što, kao posljedica, pruža ljudima pristup na blokirane domene. Kako god, baš poput svoje početne verzije, podržava reklame i pokušava generirati prihode od reklamiranja. Može ući u računalo preko paketa softvera i tada prikazivati sponzorirane pop-up reklame, uzrokovati preusmjerenja preglednika, instalirati kolačiće, prikupljati/dijeliti podatke, krivo kroistiti resurse računala, koruptirati postavke preglednika, blokirati pokušaje da ga se ukloni, te ostale aktivnosti.

DNS Unlocker Version 1.4: Nedugo nakon pojave DNS Unlocker verzije 1.3, pojavilo se još jedno ažuriranje DNS Unlockera. Može se pronaći pod imenom DNS Unlocker version 1.4. Unačin tome što su neka ažuriranja bila zbog tehničkih stvari, prinicp ove aplikacije ostaje isti – inficirati web preglednike i prikazivati sponzorirane reklame. Programiran je tako da generira web promet sponzoriranim web stranicama i povećuje rang domena trećih strana.

Bez da spominjemo da je također postavljen da prikuplja osobne neidentifikacijske informacije bez pitanja za dozvolu, te da može negativno utjecati na rad web preglednika.

Uz pomoć programa ReimageIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.
Adware program DNS Unlocker fotografija
Adware program DNS Unlocker fotografijaAdware program DNS Unlocker fotografijaAdware program DNS Unlocker fotografijaAdware program DNS Unlocker fotografijaAdware program DNS Unlocker fotografijaAdware program DNS Unlocker fotografija
Adware program DNS Unlocker fotografija

Ručni DNS Unlocker Priručnik za uklanjanje adware-a:

Uklonite DNS Unlocker iz Windows sistema

 1. Kliknite Start Control Panel Programs and Features (ukoliko ste korisnik Windows XP, kliknite na Add/Remove Programs). Kliknite 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (ukoliko ste korisnik 'Windows XP', kliknite na 'Add/Remove Programs').
 2. Ukoliko ste korisnik Windows 10 / Windows 8, kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se Quick Access Menu pojavi, odaberite Control Panel i Uninstall a Program. Ukoliko ste korisnik 'Windows 10 / Windows 8', kliknite desnom tipkom miša na donji lijevi kut ekrana. Jednom kada se 'Quick Access Menu' pojavi, odaberite 'Control Panel' i 'Uninstall a Program'.
 3. Uklonite DNS Unlocker i srodne programe
  Ovdje, potražite DNS Unlocker ili bilo koje druge nedavno instalirane sumnjive programe.
 4. Uklonite ih te kliknite OK kako biste spremili ove promjene. Desni klik na svaki sumnjiv unos te odaberite 'Uninstall'

Uklonite DNS Unlocker iz Mac OS X sistema

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite DNS Unlocker ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Uklonite DNS Unlocker iz Internet Explorer (IE)

 1. Uklonite opasne dodatke
  Otvorite Internet Explorer, kliknite na ikonu Alata (IE meni) u gornjem desnom kutu preglednika te odaberite Manage Add-ons. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Manage add-ons'
 2. Vidjet ćete Manage Add-ons prozor. Ovdje, potražite DNS Unlocker te ostale sumnjive dodatke. Zaustavite ove unose klikom na Disable: Desni klik na svaki od zlonamjernih unosa te odaberite 'Disable'
 3. Promijenite svoju početnu stranicu ukoliko ju je virus promijenio:
  Kliknite na ikonu alata (meni) u gornjem desnom kutu preglednika te odaberite Internet Options. Ostanite u General prozoru.
 4. Ovdje, uklonite zlonamjeran URL te unesite željeno ime domene. Kliknite Apply kako biste spremili promjene. Obrišite zlonamjerne URL adrese, unesite ime željene domene te kliknite 'Apply' kako biste spremili promjene
 5. Resetirajte Internet Explorer
  Kliknite na ikonu alata (meni) ponovo te odaberite Internet options. Idite u Advanced prozor.
 6. Ovdje, odaberite Reset.
 7. Kada ste u novom prozoru, označite Delete personal settings i ponovo odaberite Reset kako biste završili uklanjanje DNS Unlocker. Idite na 'Advanced' prozor te kliknite gumb 'Reset'. Sada odaberite 'Delete personal settings' te ponovo kliknite na gumb 'Reset'

Uklonite adware program DNS Unlocker iz preglednika Microsoft Edge

Resetirajte postavke za Microsoft Edge (1. metoda)

 1. Pokrenite aplikaciju Microsoft Edge i kliknite na More (tri točke u gornjem desnom kutu ekrana)
 2. Kliknite na Settings za više opcija.
 3. Jednom kada pojavi prozor Settings, kliknite na gumb Choose what to clear pod opcijom Clear browsing data. Idite na Postavke i odaberite 'Choose what to clear'
 4. Ovdje odaberite sve što želite ukloniti i kliknite na Clear. Odaberite 'Clear'
 5. Sada biste desnom tipkom miša trebali kliknuti na Start (logo Windowsa). Ovdje odaberite Task Manager. Otvorite 'Start menu' i odaberite 'Task Manager'
 6. Kada ste u Processes, potražite Microsoft Edge.
 7. Kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite Go to details. Ukoliko ne možete vidjeti Go to details, kliknite na More details i ponovite prijašnje korake. Kliknite desnom tipkom miša na 'Microsoft Edge' i odaberite 'Go to details' Odaberite 'More details' ukoliko se ne pojavi 'Go to details'
 8. Kada se pojavi kartica Details, pronađite svaki unos koji sadrži naziv Microsoft Edge. Kliknite na svaki od njih desnom tipkom miša i odaberite End Task kako biste završili te unose. Pronađite unose Microsoft Edgea i odaberite 'End Task'

Resetiranje preglednika Microsoft Edge (2. metoda):

Ukoliko vam 1. metoda nije pomogla, morate upotrijebiti naprednu metodu za resetiranje Edgea.

 1. Pažnja: morate napraviti sigurnosnu kopiju podataka prije korištenja ove metode.
 2. Pronađite ovu mapu na svojem računalu: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Odaberite svaki unos koji je tamo pohranjen i kliknite desnom tipkom miša. Nakon toga kliknite na Delete. Idite u mapu Microsoft Edge na svojem računalu, desnim klikom odaberite sve unose i kliknite na 'Delete'
 4. Kliknite na Start (logo Windowsa) i unesite window power u kućicu Search my stuff.
 5. Kliknite desnom tipkom miša na unos Windows PowerShell i odaberite Run as administrator. Pronađite Windows PowerShell, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite 'Run as administrator'
 6. Jednom kada se pojavi prozor Administrator: Windows PowerShell, zalijepite ovu liniju koda nakon PS C:\WINDOWS\system32> i pritisnite Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Kopirajte i zalijepite potreban kod i pritisnite 'Enter'

Jednom kada su ti koraci dovršeni, DNS Unlocker bi trebao biti uklonjen iz preglednika Microsoft Edge.

Uklonite DNS Unlocker iz Mozilla Firefox (FF)

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite Mozilla Firefox, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Add-ons Extensions. Kliknite na ikonu menija te odaberite 'Add-ons'
 2. Ovdje, odaberite DNS Unlocker i ostale upitne dodatke. Kliknite Remove kako biste obrisali ove unose. Odaberite 'Extensions' te potražite zlonamjerne unose. Kliknite na 'Remove' kako biste ih se riješili
 3. Resetirajte Mozilla Firefox
  Kliknite na Firefox meni u gornjem lijevom kutu te kliknite na upitnik. Ovdje, odaberite Troubleshooting Information. Kliknite na ikonu menija i onda na '?'. Odaberite 'Troubleshooting Information'
 4. Sada ćete vidjeti Reset Firefox to its default state poruku s Reset Firefox gumbom. Kliknite na ovaj gumb nekoliko puta te završite uklanjanje DNS Unlocker. Kliknite na gumb 'Reset Firefox' nekoliko puta

Uklonite DNS Unlocker iz Google Chrome

 1. Obrišite zlonamjerne dodatke
  Otvorite Google Chrome, kliknite na ikonu menija (gornji desni kut) te odaberite Tools Extensions. Kliknite na ikonu menija. Odaberite 'Tools' i 'Extensions'
 2. Ovdje odaberite DNS Unlocker te ostale zlonamjerne dodatke te odaberite ikonu koša za smeće kako biste obrisali ove unose. Potražite zlonamjerne unose i obrišite svakog od njih klikom na ikonu koša za smeće
 3. Ponovo kliknite na ikonu menija te odaberite Settings Manage Search engines pod sekcijom Search . kada ste u 'Settings', odaberite 'Manage search engines...'
 4. Kada ste u Search Engines..., uklonite zlonamjerne tražilice. Trebali biste ostaviti samo Google kao svoje željeno ime domene. Kliknite na 'X' kako biste uklonili zlonamjerne URL adrese
 5. Resetirajte Google Chrome
  Kliknite na ikonu menija u gornjem desnom kutu Vašeg Google Chrome te odaberite Settings.
 6. Idite na kraj stranice te kliknite na Reset browser settings. Kada ste u 'Settings', idite dolje do gumba 'Reset browser settings' te kliknite na njega
 7. Kliknite Reset kako biste potvrdili ovu akciju i završili uklanjanje DNS Unlocker. Kliknite na gumb 'Reset' kako biste završili uklanjanje

Uklonite DNS Unlocker iz Safari

 1. Uklonite opasna proširenja
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u meniju u gornjem lijevom kutu ekrana. Jednom kada učinite ovo, odaberite Preferences. Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Preferences'
 2. Ovdje, odaberite Extensions i potražite DNS Unlocker ili ostale sumnjive unose. Kliknite na gumb Uninstall kako biste se riješili svakog od njih. Idite na 'Extensions' i uklonite zlonamjrne dodatke
 3. Resetirajte Safari
  Otvorite web preglednik Safari te kliknite na Safari u sekciji meni u gornjem lijevom kutu ekrana. Ovdje, odaberite Reset Safari.... Kliknite na 'Safari' i odaberite 'Reset Safari...'
 4. Sada ćete vidjeti detaljan dijaloški prozor pun opcija resetiranja. Sve ove opcije su većinom označene, ali možete odabrati koje od njih želite resetirati. Kliknite na gumb Reset kako biste završili proces uklanjanja DNS Unlocker. Odaberite sve opcije i kliknite na gumb 'Reset'

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Stručnjak za uklanjanje malware programa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Ugnius Kiguolis
O tvrtci Esolutions

Izvor: https://www.2-spyware.com/remove-dns-unlocker-adware.html
Vodič za uklanjanje na drugim jezicima

Vaše mišljenje u vezi sa DNS Unlocker adware