Ljestvica ozbiljnosti:  
  (99/100)

Uklonite virus Zepto (Vodič za uklanjanje) - 2021 ažuriranje

od Olivia Morelli - -   zepto ransomware | Tip: Ransomware programi

Zepto virus je nova verzija Locky ransomwarea

Zepto virus

Zepto ransomware je novi Locky virus, i brat nedavno otkrivenom Bart malware. Zepto eknriptira datoteke koristeći RSA-2048 i AES-123 algoritme, čini ih nedostupnima, i na kraju procesa enkripcije, mijenja pozadinu radne površine sa slikom koja prezentira informacije o virusu i onome što je učinio s računalnim sustavom.

Tijekom procesa enkodiranja, virus mijenja nazive datoteka s dugačkim kodovima, koji počinju sa žrtvinim ID-em a završavaju s nasumičnim znacima i .zepto proširenjem. Na primjer, ukoliko je žrtvin ID A4E2H02F74165D00, tada će enkriptirane datoteke biti nazvane A4E2H02F-7416-5D00-[4 nasumična znaka]-[12 nasumičnih znakova].zepto.

Poput ostalih virusa koji zahtjevaju otkupninu, ovaj virus ostavlja poruku otkupnine nazvanu _[2 znaka]_HELP_instructions.html i _[2 znaka]_HELP_instructions.txt koje sadrže informacije o procesu dekriptiranja, u nekoliko mapi. Tvrdi da nema načina dekriptirati dateteke osim plaćanjem otkupnine i primanjem prvatnog ključa i programa za dekripciju.

Pružene su upute kako doći do stranice za Zepto uplatu, kojoj se može pristupiti preko Tor preglednika. Otkrili smo da stranica za uplati reklamira Locky dekriptora, kojeg se može kupiti za 4 bitcoinsa (otprilike 2541 USD). Čini se da je to povećalo iznos otkupnine sudeći prema tome koliko je žrtava platilo otkupninu nakon što su otkrili Locky na svojim računalima.

Zepto virus

Zepto je novi virus, i nažalost, za njega ne postoji lijek. Osim toga, teško je da će istraživači malware infekcija uskoro otkriti alat za Zepto dekripciju, jer su ga kreirali isti kriminalci koji su kreirali Locky.

Taj virus je bio, i još uvijek je, jedna od najsnažnijih varijanti ransomware infekcija, i nijedan pokušaj istraživača malwarea da kreiraju dekripcijski alat nije bio uspješan. Nažalost, čini se da kibernetički kriminalci znaju što rade, i uzimaju svoje vještine programiranja u korist jer njihove zlonamjerne programe nije moguće ukloniti.

Ukoliko čitate ovaj članak, a vaše računalo još nije inficirano, molimo vas da pratite iduća pravila kako biste zaštitili svoje računalo od Zepto napada:

 • Instalirajte anti-malware softver na svoje računalo kako bi bio zaštićen od malware virusa;
 • KSve softvere održavajte ažurnima. Naš savjet je da omogućite automatska ažuriranja;
 • Napravite BACKUP svojih datoteka. U stvari, to je jedini način da se osigurate od enkripcije. Morate kreirati kopije datoteka i spremiti ih na vanjski uređaj, te ga tada izvaditi iz računala. Možete koristite backup pohrane u slučaju da vaše računalo pogodi ransomware.
 • Nikad nemojte otvarati sumnjive emailove ili datoteke koje su im pripojene! Kibernetički kriminalci šire svoje viruse šaljući sumnjive poruke tisućama email računa, tvrdeći da dostavljaju račune, kazne za brzu vožnju, životopise, i slične dokumente.

Kako se ovaj virus širi?

Kao što smo već spomenuli, kreatori ovog virusa kreiraju lažne email račune, trude se da izgledaju pouzdano, te šalju datoteke koje izgledaju službeno, uobičajeno Word dokumente. Tipično, na taj način unose zlonamjerne kodove u Word dateteku, koja je nazvana Račun. 

Takav zlonamjeran kod može biti aktiviran preko Word makro funkcije, stoga budite sigurni da to ne učinite, u slučaju da vidite čudan tekst nakon otvaranja Word dokumenta kojeg ste dobili preko e-maila. Krimialci također šalju JS datoteke, koje mogu biti aktivirane prilikom otvaranja.

Općenito, preporučamo da izbjegavate klikanje ili otvaranje bilo kakvog sadržaja online ukoliko niste sigurni da li je siguran. Kibernetički kriminalci koriste razne tehnike kako bi primamili korisnike računala, i može biti teško pratiti sve novosti i znati sve izvore infekcija.

Savjetujemo vam da zaštitite svoje računalo anti-malware softverom, napravite backup podataka, i klonite te sumnjivih e-mailova i web stranica. Za više informacija o spriječavanju Zepto napada, pročitajte ovaj članak – Kako zaštititi svoje računalo od Locky virusa? 5 savjeta za preuzimanje kontrole.

Kako ukloniti Zepto ransomware?

Uklanjanje Zepto infekcije je kompliciran proces, i NE biste trebali pokušati sami obrisati njegove komponente.

Čak i kvalificani istraživači malware infekcije teško pronalaze načina kako ukloniti ovaj malware, stoga savjetujemo da nabavite alat za uklanjanje malware-a (na primjer, ReimageIntego) koji je dizajniran od strane naprednih istraživača malwarea i automatski uklanja Zepto virus.

Nema sumnje da će vas ova infekcija pokušati spriječiti da to učinite, stoga vas molimo da pratite iduće upute za pokretanje anti-malware programa:

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Reimage Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Supported versions Kompatibilan sa OS X Supported versions
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Reimage Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Reimage Intego ima besplatan ograničeni skener. Reimage Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Reimage, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.
Zepto virus fotografija
Zepto virus fotografijaZepto virus fotografijaZepto virus fotografijaZepto virus fotografijaZepto virus fotografija
Zepto virus fotografija

Ručni Zepto Priručnik za uklanjanje virusa:

Ukloni Zepto koristeći Safe Mode with Networking

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Safe Mode with Networking Odaberite 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Networking u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Korak 2: Ukloni Zepto

  Ulogirajte se u vaš inficirani račun i pokrenite preglednik. Preuzmite ReimageIntego ili neki drugi renmirani anti-spyware program. Ažurirajte ga prije kompletnog skeniranja sistema i uklonite maliciozne datoteke koje pripadaju ransomware programu i završite uklanjanje virusa Zepto.

Ako ransomware program blokira Safe Mode with Networking, pokušajte sa sljedećom metodom.

Ukloni Zepto koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije Zepto. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa ReimageIntego i pobrinite se da je uklanjanje virusa Zepto uspješno provedeno

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od Zepto i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Olivia Morelli
O tvrtci Esolutions

Izvor: https://www.2-spyware.com/remove-zepto-virus.html
Vodič za uklanjanje na drugim jezicima

Vaše mišljenje u vezi sa Zepto virus