Kako onemogućiti makro naredbe za Windows i Mac OS X?

Kako onemogućiti makro naredbe za Windows i Mac OS X?

Ransomware programi definitivno su danas jedne od najgroznijih cyber infekcija. Njihovi napadi mogu biti veoma destruktivni i rezultiraju gubitkom podataka, javnim razotkrivanjem osjetljivih informacija ili financijskim gubitkom (navedene su samo neke od posljedica).

Prema statistikama, tijekom 2017, gotovo 50% organizacija bilo je meta napada nekog oblika virusa koji zaključava podatke, a tu nisu uključeni milijuni zaraženih računala koja korisnici imaju kod kuće. Tako su stručnjaci za cyber sigurnost natjerali institucije i privatne korisnike da poduzimaju odgovarajuće mjere predostrožnosti ne bi li osigurali svoje podatke i spriječili potencijalne napade.

Kreiranje sigurnosnih kopija podataka (backup) bez sumnje je garantirani način očuvanja vrijednih informacija i osiguranje lakog vraćanja istih u slučaju neočekivanog upada u sistem računala. No, što je s prevencijom ransomware programa? Je li uopće moguće obraniti se od takvih virusa?

Nažalost, ne postoji 100% učinkovit recept koji će vam dopustiti da u potpunosti budete aktivni na internetu i da, istovremeno, budete sigurni u vlastitu sigurnost. Ipak, nekoliko je stvari koje možete učiniti i tako umanjiti rizik ransomware napada. Ne moramo posebno govoriti da vaš software i operativni sustav budu redovito ažurirani, kao i podatak da biste morali nabaviti program za zaštitu od virusa koji nudi podršku u stvarnom vremenu (real-time support).

Dok se većina korisnika najviše brine o koracima koje smo upravo naveli, neki od njih zaborave da se 59% ransomware programa širi preko privitaka u emailovima koji nose zaražene Word dokumente dizajnirane da izvedu napad baziran na makro naredbama. Makro je sposobnost koja omogućava automatiziranje različitih zadataka uz pomoć niza unaprijed određenih komandi.

Nažalost, hakeri su prilagodili tu skriptu za ubacivanje malware aplikacija na ciljana računala. Većina ransomware programa neće se moći pokrenuti ako nije omogućeno korištenje makro naredbi; zbog toga vam savjetujemo da vam ta funkcija bude onemogućena u startu. Morate imati na umu da OS X također ima tu funkciju, pa ako ste Mac korisnik, nemojte zaboraviti to isključiti i na svojem uređaju! Ispod ćete naučiti kako isključiti makro naredbe Windowse ili Mac OS X.

Kako isključiti makro naredbe na Windowsima:

 1. Otvorite dokument u Microsoft Officeu (Word, Excel, PowerPoint, etc.) i idite na karticu (tab) File tab
 2. Kad se pojavi padajući meni, odaberite Options; Disable Macros on Windows. Step 2
 3. Pronađite Trust Center i kliknite na njega. Nakon toga kliknite na gumb Trust Center Settings…;Disable Macros on Windows. Step 3
 4. Idite na Macros Settings i kad se nađete tamo, odaberite jednu od dvije opcije disable all Macros. Kliknite na OK da biste pohranili promjene;
  Disable Macros on Windows. Step 4
 5. Ponovno startajte vaš PC.

Kako isključiti makro naredbe za Mac OS X:

Na verzijama Mac OS X-a, ako krećemo iz 2016. prema ovamo, obično je u startu onemogućeno korištenje makro naredbi, pa ne morate brinuti o njihovom isključivanju. Ipak, sami se možete uvjeriti da je sve u redu, ako pratite korake koji slijede:

 1. Otvorite Microsoft Office dokument na svojem Macu;
 2. Kliknite na the title of the application (naziv aplikacije, u ovom primjeru je to Word), a vidjet ćete ga u meni traci iznad, odmah pokraj Appleove ikone. Kad se pojavi padajući meni, idite na Preferences;Disable Macros on Mac OS X. Step 1
 3. Kad se pojavi novi prozor, navigirajte na Personal Settings (osobne postavke) i birajte Security & Privacy (sigurnost i privatnost);
  Disable Macros on Mac OS X. Step 2
 4. U novom prozoru, pobrinite se da se postavi kvačica u kućici pokraj Warn before opening a file that contains macros (Upozori me prije nego se otvore datoteke koje sadrže makronaredbe);
  Disable Macros on Mac OS X. Step 3

Nadamo se da će vam ove informacije pomoći, pogotovo ako imate želju dodati toliko potreban dodatni sloj zaštite za vaš uređaj, kao i ako želite smanjiti rizik od infiltracija ransomware programa.

O autoru
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Strastveni istraživač weba

Gabriel E. Hall strastvena je istraživačica malware aplikacija koja radi za virusi.hr gotovo cijelo desetljeće.

Kontaktiraj Gabriel E. Hall
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima
Datoteke
Softver
Usporedi