Uklonite virus StartPageing123.com (Instrukcija za uklanjanje) - ožu 2017 ažuriranje

StartPageing123.com Priručnik za uklanjanje virusa

Što je Virus StartPageing123.com?

Definiranje funkcionalnosti virusa StartPageing123.com

Virus StartPageing123.com agresivan je otimač preglednika koji je kompatibilan s preglednicima Firefox i Chrome. Međutim, zbog velikog broja napadnutih korisnika zapitali smo se koliko ćemo morati čekati da se ovaj virus pojavi na preglednicima Safari, IE i Microsoft Edge. Baš kao i svaki drugi otimač preglednika, i ovaj nastoji preuzeti kontrolu nad preglednikom bez direktnog traženja dozvole za to. On također može u task Manager vašeg računala dodati maliciozne procese, dodati vlastite procedure u Windows Task Scheduler, ostaviti ključeve u registru, itd. Usprkos toj činjenici, ovaj virus i dalje izgleda kao obična tražilica koja se može svakodnevno upotrebljavati. No, ako ste u očajnoj potrazi za novim alatom za pretraživanje interneta, ipak se ne biste trebali prebaciti na ovaj. Stručnjaci za sigurnost na internetu već su testirali ovu tražilicu i otkrili da je gotovo identična otimačima preglednika LuckySearch123.com, Mylucky123.com i LuckyStarting.com. Ipak, korisnik će naučiti sve o groznoj tendenciji preusmjeravanja virusa StartPageing123.com odmah nakon što se isti instalira na računalo.

Čim se ovaj potencijalno nepoželjan program (PUP, potentially unwanted program) ubaci u računalo, on nastoji promijeniti neke od postavki preglednika i zamijeniti početnu stranicu, adresu nove kartice (tab) i zadanu tražilicu, samo da bi prisilio korisnika na upotrebu njegovih usluga. Otimači preglednika zapravo su prilično bezopasni jer ne rade na krađi financijskih informacija svojim žrtvama ili šifriranju njihovih osobnih datoteka. No, oni mogu preusmjeriti svoje žrtve na maliciozne stranice što rezultira infiltracijom nekih od virusa koji se tamo nalaze. Uz to, kad se virus StartPageing123.com nalazi na vašem računalu, moći ćete primijetiti iznimno veliku količinu komercijalnog sadržaja. Nažalost, obimno oglašavanje već je postalo ozbiljan problem većini virtualne zajednice zbog određenih promjena u marketinškoj politici. Pazite se jer će vam pojavljivanje takvih reklama razorno djelovati na vaše živce, a to se može zaustaviti samo pokretanjem uklanjanja virusa StartPageing123.com iz vašeg računala. Možete to izvršiti brzo i lagano uz pomoć programa FortectIntego. Da biste se pobrinuli da je virus u potpunosti uklonjen iz sistema, također morate provesti nekoliko koraka koje ćete pronaći na kraju ovog članka.

Ilustracija virusa StartPageing123.comVirus StartPageing123.com tražilica je sumnjive kvalitete koja može preuzeti kontrolu nad web preglednikom i promijeniti njegove postavke.

Dok birate novu tražilicu, uvijek morate dobro proučiti Izjavu o privatnosti. Na veliko iznenađenje, Izjava o privatnosti, Ugovor s krajnjim korisnikom i slični dokumenti sadrže važne činjenice u kojima je opisano kakve i koje informacije developer virusa obično prikuplja, što se s tim informacijama događa nakon prikupljanja, itd. Slučajevi curenja podataka ohrabrili su tvrtke da u posljednje vrijeme pregledaju vlastite Izjave o privatnosti. Čini se da su developeri virusa StartPageing123.com također odlučili otkriti što ih to točno zanima – pripazite jer oni prikupljaju podatke povezane s imenom korisnika, njegovim spolom, datumom i mjestom rođenja. Uz to, autori virusa upotrebljavaju kolačiće (cookies) za praćenje da bi prikupili informacije vezane uz surfanje internetom i kasnije sve to podijelili s trećim stranama i poslovnim partnerima. Problem je što se vaši osobni/privatni podaci mogu podijeliti ne samo s oglašivačkim tvrtkama, već mogu doći i u ruke kriminalcima. I dok pokušavate ne razmišljati o najgorem, primijetit ćete da je ekran vašeg računala prekriven sponzoriranim oglasima. Međutim, baš u tom najgorem slučaju, vaše privatne informacije mogu doživjeti daleko goru sudbinu od preuzimanja kontrole nad PC-jem. Da biste spriječili takve probleme, toplo vam preporučujemo uklanjanje virusa StartPageing123 iz svakog od vaših preglednika.

Metode koje se koriste za distribuciju virusa

Ova pseudo-tražilica širi se primjenom sličnih tehnika kao i ostalu potencijalno nepoželjni programi (PUP). Prema onome što piše u sekciji “O nama”, virus iskorištava mogućnost da se ubaci u računalo zajedno s drugim besplatnim aplikacijama:

startpageing123 postao je partner s nekima od najpopularnijih programskih paketa na svijetu i daje vam mogućnost da naše postavke za pretraživanje interneta instalirate tijekom konfiguracije postavki, što mu daje mogućnost da vam svoje proizvode ponudi besplatno.

(startpageing123 has partnered with some of the most popular software packages in world, giving you the option to install our search settings during setup and giving them the opportunity to offer you their products for free.)

Tako ćete možda pokušati što brže proći kroz instalaciju nekog programa brzi pritišćući gumb “Dalje” (“Next”) i tako uštedjeti nešto vremena. No, rezultat koji ćete dobiti je preuzimanje kontrole nad preglednikom od strane virusa StartPageing123.com, a to će vam oduzeti još više vremena jer je procedura uklanjanja ovog otimača prilično komplicirana. Da biste izbjegli takve programske pakete, morat ćete na drugačiji način instalirati nove programe. Prije svega, morate odabrati “Prilagođenu” ili “Naprednu” instalaciju (“Custom” ili “Advanced”) da biste otkrili dodatne elemente. Nakon toga, pobrinite se da su uklonjene sve kvačice pokraj nepotrebnih dodataka, ekstenzija i ostalih komponenti, pa tek onda nastavite prema završetku instalacije. Imajte na umu da morate konstantno biti na oprezu tijekom surfanja internetom.

Kako ukloniti virus StartPageing123.com?

Ovisno o vašem tehničkom iskustvu, virus StartPageing možete ukloniti iz svojeg računala ručno ili automatski. Ako ste u žurbi, nemojte predugo čekati, nego uklonite ovog otimača preglednika uz pomoć anti-spyware aplikacije. Programi koje smo vam ponudili niže mogu vam pomoći popraviti sistem, a potrebno je samo nekoliko klikova. Osim toga, ti programi će u budućnosti zaštititi vaše računalo. Drugi način je provođenje koraka ručnog uklanjanja virusa StartPageing123.com iz računala. Da biste to učinili, morat ćete pratiti upute koje slijede.

Važno! Budite iznimno pažljivi prilikom provođenje tih koraka da biste minimalizirali sve moguće rizike i opasnosti za vaše računalo.

BONUS:

Ovo je veoma agresivan otimač preglednika, pa on može u Task Manageru ostaviti maliciozne procese. Da biste ih onemogućili, pritisnite Ctrl+Alt+Del i nakon toga završite (End) sve procese s čudnim imenima. Nemojte zaboraviti provjeriti njihove direktorije, a njih biste također trebali ukloniti.

Osim toga, provjerite i Windows Services te nalazili se tamo nešto povezano s virusom Startpageing123. Da biste to učinili, pritisnite “Win+R” i upišite “services.msc” (bez navodnika) i kliknite na OK. Morate onemogućiti nasumično nazvane usluge/servise ili one koje u imenu ili opisu sadrže ime ovog virusa.

Slijedi otvaranje Windows task Schedulera tako da pritisnete “Win+R” i upišete “taskschd.msc” (bez navodnika). Kliknite na OK i uklonite sve zadatke povezane s virusom Startpageing123.com.

Da biste očistili Windows Registry, pritisnite “Win+R” i upišite “regedit.exe” (bez navodnika). Nakon što kliknete na OK, morate ukloniti sve vrijednosti povezane s virusom Startpageing123.com.

Uz pomoć programa FortectIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni StartPageing123.com Priručnik za uklanjanje virusa

Deinstalacija iz Windowsa

Da biste uklonili StartPageing123.com iz operativnog sustava Windows, molimo vas da pratite upute koje slijede. Prije svega, morate deinstalirati otimač preglednika i programe s kojima je on povezan. Pobrinite se da deinstalirate startpageing123 i sve ostale unose koji su povezani s Yandexom. Nakon toga uklonite maliciozne Windows prečace (shortcuts). Svi koraci potrebni da biste uklonili link www.Startpageing123.com iz polja Target ponuđeni su ispod.

Da biste uklonili Virus StartPageing123.com računala s Windowsima 10 ili 8, molimo vas da pratite sljedeće korake:

 1. Upišite Control Panel u kućicu s tražilicom za Windowse i stisnite Enter ili kliknite na rezultate pretraživanja.
 2. Ispod sekcije Programs, odaberite Uninstall a program. Deinstalacija iz Windowsa
 3. Na popisu pronađite unose povezane s Virus StartPageing123.com (ili bilo kojim nedavno instaliranim sumnjivim programom).
 4. Desnom tipkom miša (Right-click) kliknite na aplikaciju i odaberite Uninstall.
 5. Ako se pojavi User Account Control, kliknite na Yes.
 6. Pričekajte da se proces deinstalacije završi i kliknite na OK. Deinstalacija iz Windowsa

Ako ste korisnik Windowsa 7 ili XP, pratite upute koje slijede:

 1. Kliknite na Windows Start > Control Panel koji se nalazi na desnoj strani otvorenog menija (ako ste korisnik Windowsa XP, kliknite na Add/Remove Programs).
 2. U Control Panelu, odaberite Programs > Uninstall a program. Deinstalacija iz Windowsa
 3. Odaberite nepoželjnu aplikaciju tako da na nju kliknete jednom.
 4. Pri vrhu, kliknite na Uninstall/Change.
 5. Na upit o potvrdi vaše akcije, odaberite Yes.
 6. Kliknite na OK jednom kad se proces uklanjanja završi.

Uklonite StartPageing123.com iz Mac OS X sistema

Ovaj otimač preglednika nije pripremljen za napad na Mac OS X. Međutim, ako ga možete pronaći u vašem sistemu, moglo bi se dogoditi da je nedavno ažuriran. U tom slučaju, pratite upute koje slijede da biste uklonili startpageing123 iz svojeg uređaja, kao i ostale unose povezane s Yandexom.

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite StartPageing123.com ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Resetirajte Mozillu Firefox

Ako je preuzeta kontrola nad vašim Firefoxom, pobrinite se prvo da ste eliminirali sve Yandexove dodatke. Također morate ukloniti dodatak StartPageing123 iz Mozille Firefoxa i resetirati postavke preglednika na način koji je prikazan niže.

Uklonite opasne ekstenzije:

 1. Otvorite preglednik Mozilla Firefox i kliknite na Menu (tri horizontalne linije u gornjem desnom kutu prozora).
 2. Odaberite Add-ons.
 3. Ovdje odaberite pluginove koji su povezani s Virus StartPageing123.com i kliknite na Remove. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte početnu stranicu (homepage):

 1. Kliknite na tri horizontalne crte u gornjem desnom kutu da biste otvorili meni.
 2. Odaberite Options.
 3. Pod opcijama za Home, upišite adresu vaše omiljene stranice koja će se otvoriti svaki put kad pokrenete preglednik Mozilla Firefox.

Očistite kolačiće i podatke o stranicama:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Options.
 2. Idite na sekciju Privacy & Security.
 3. Skrolajte prema dolje i pronađite Cookies and Site Data.
 4. Kliknite na Clear Data…
 5. Odaberite Cookies and Site Data, kao i Cached Web Content i kliknite na Clear. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte Mozillu Firefox

U slučaju da niste uspjeli ukloniti Virus StartPageing123.com prateći upute iznad, morat ćete resetirati Mozillu Firefox:

 1. Pokrenite preglednik Mozilla Firefox i kliknite na Menu.
 2. Idite na  Help i tamo odaberite Troubleshooting Information. Resetirajte Mozillu Firefox
 3. Unutar sekcije Give Firefox a tune up kliknite na Refresh Firefox…
 4. Jednom kada vam iskoči pop-up prozor, potvrdite željenu akciju klikanjem na Refresh Firefox – to bi trebalo završiti uklanjanje Virus StartPageing123.com. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte Google Chrome

Brisanje URL-a StartPageing123 nikako nije dovoljno da biste se riješili ovog otimača preglednika. Da biste popravili računalo, morate deinstalirati sumnjive Yandexove ekstenzije. Nakon toga, pobrinite se da je vaš preglednik resetiran prema uputama koje slijede.

Obrišite maliciozne ekstenzije iz preglednika Google Chrome:

 1. Otvorite Google Chrome, kliknite na Menu (tri vertikalne točke u gornjem desnom kutu) i odaberite More tools > Extensions.
 2. U novootvorenom prozoru vidjet ćete sve instalirane ekstenzije. Deinstalirajte sve što vam je sumnjivo i što bi moglo biti povezano s Virus StartPageing123.com tako da kliknete na Remove. Resetirajte Google Chrome

Očistite cache i podatke  web stranica iz preglednika Chrome:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Pod Privacy and security, odaberite Clear browsing data.
 3. Odaberite Browsing history, Cookies and other site data, kao i Cached images i files.
 4. Kliknite na Clear data. Resetirajte Google Chrome

Promijenite početnu stranicu:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Potražite sumnjive stranice kao što je Virus StartPageing123.com u sekciji On startup.
 3. Kliknite na Open a specific or set of pages i kliknite na tri točkice da biste došli do opcije Remove.

Resetirajte Google Chrome:

Ako vam prethodne metode nisu pomogle, resetirajte Google Chrome da biste eliminirali Virus StartPageing123.com i sve njegove komponente:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Settings skrolajte prema dolje i kliknite na Advanced.
 3. Skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Reset and clean up.
 4. Sada kliknite na Restore settings to their original defaults.
 5. Potvrdite s Reset settings da biste završili uklanjanje Virus StartPageing123.com. Resetirajte Google Chrome

Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Obrišite nepoželjne ekstenzije iz preglednika MS Edge:

 1. Odaberite Menu (tri horizontalne točkice u gornjem desnom kutu prozora) i odaberite Extensions.
 2. S popisa odaberite ekstenziju i kliknite na Gear (ikonicu zupčanika).
 3. Kliknite na Uninstall koji se nalazi pri dnu. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Očistite kolačiće i ostale podatke spremljene tijekom surfanja:

 1. Kliknite na Menu (tri horizontalne točkice u gornjem desnom kutu prozora preglednika) i odaberite Privacy & security.
 2. Pod Clear browsing data odaberite Choose what to clear.
 3. Odaberite sve (izostavite lozinke, iako biste mogli ostaviti i Media licenses, ako je moguće) i kliknite na Clear. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Vratite postavke za novu karticu (tab) i početnu stranicu u početno stanje:

 1. Kliknite na ikonicu manija i odaberite Settings.
 2. pronađite sekciju On startup.
 3. Kliknite na Disable ako ste pronašli neku sumnjivu domenu.

Resetirajte MS Edge ako vam koraci iznad nisu pomogli:

 1. Pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Task Manager.
 2. Kliknite na strelicu More details koja se nalazi pri dnu prozora.
 3. Odaberite karticu (tabDetails.
 4. Sada skrolajte prema dolje i pronađite svaki unos koji u sebi sadrži naziv Microsoft Edge. Desnom tipkom miša kliknite na svaki od tih unosa i odaberite End Task da biste prekinuli rad preglednika MS Edge. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Ako vam ovo rješenje nije pomoglo , morat ćete upotrijebiti naprednu metodu resetiranja preglednika Edge. Prije nastavka morali biste napraviti sigurnosnu kopiju svojih podataka.

 1. Na računalu pronađite sljedeći folder: C:\\Users\\%username%\\AppData\\Local\\Packages\\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 2. Pritisnite na tipkovnici Ctrl + A da biste odabrali sve foldere.
 3. Desnom tipkom miša kliknite na njih i odaberite Delete. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge
 4. Sada desnom tikom miša kliknite na gumb Start i odaberite Windows PowerShell (Admin).
 5. Kad se otvori novi prozor, kopirajte i zalijepite sljedeću komandu, pa pritisnite Enter:

  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\\AppXManifest.xml” -Verbose Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Upute za Edge Chromium

Obrišite ekstenzije iz preglednika MS Edge (Chromium):

 1. Otvorite Edge i klikanjem odaberite Settings > Extensions.
 2. Obrišite nepoželjne ekstenzije tako što ćete kliknuti na Remove. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Očistite cache i podatke od spremljene tijekom surfanja:

 1. Kliknite na Menu i idite na Settings.
 2. Odaberite Privacy and services.
 3. Pod Clear browsing data odaberite Choose what to clear.
 4. Pod Time range birajte All time.
 5. Odaberite Clear now. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Resetirajte MS Edge (Chromium):

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Na lijevoj strani odaberite Reset settings.
 3. Odaberite Restore settings to their default values (resetirajte postavke na početne vrijednosti).
 4. Potvrdite s Reset. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Resetirajte Safari

Uklonite nepoželjne ekstenzije iz preglednika Safari:

 1. Kliknite na Safari > Preferences…
 2. U novom prozoru odaberite Extensions.
 3. Odaberite nepoželjne ekstenzije povezane s Virus StartPageing123.com i odaberite Uninstall. Resetirajte Safari

Očistite kolačiće i ostale podatke web stranica iz Safarija:

 1. Kliknite na Safari > Clear History…
 2. Iz padajućeg menija pod Clear, odaberite all history.
 3. Potvrdite vaš odabir s Clear History. Resetirajte Safari

Ako vam koraci iznad nisu pomogli, resetirajte Safari:

 1. Kliknite na Safari > Preferences…
 2. Idite na karticu (tabAdvanced.
 3. Stavite kvačicu u kućicu pokraj Show Develop menu.
 4. U meniju kliknite na Develop i zatim odaberite Empty Caches. Resetirajte Safari

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite StartPageing123.com tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Julie Splinters
Julie Splinters - Specijalist za uklanjanje malware programa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Julie Splinters
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima