Uklonite virus WhatsApp (Instrukcija za uklanjanje) - svi 2019 ažuriranje

WhatsApp Priručnik za uklanjanje virusa

Što je WhatsApp virus?

Raznovrsnost WhatsApp virusa i prevara

WhatsApp virus

WhatsApp virus je tip softvera izrađen kako bi iskorištavao korisnika WhatsApp aplikacije. Izvorna aplikacija sama po sebi NIJE virus, ali njeno ime ili platforma mogu biti korišteni od trećih strana kako bi izmanipulirali žrtve u preuzimanje trojanca ili dali svoje povjerljive podatke.

Tipično se ovakvi programi instaliraju kao dodatne komponente na inficiranom uređaju; stoga nije dovoljno jednostavno ukloniti WhatsApp s računala kako biste riješili problem.

WhatsApp je popularna besplatna aplikacija za čavrljanje kompatibilna s “iPhone”, “Android”, “Blackberry”, “Windows” i drugim mobilnim operativnim sustavima. Trenutno njena baza podataka doseže preko 1.2 milijarde korisnika , stoga nije čudno da prevaranti i kreatori malwarea traže načine da od toga pogoduju.

A sigurnosni nedostaci u kodu programa ne pomažu situaciji.

Početkom ove godine, istraživač Tobias Boatles sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrio je propust koji omogućuje neovlašten nadzor nad aplikacijom. Ova ranjivost je dopustila dekripciju sigurne end-to-end enkripcije, što omogućava hakerima da čitaju žrtvine razgovore .

Naravno, nedostatak je ubrzo zakrpan, ali postoji li garancija da se to neće ponoviti u budućnosti?

Čak iako se WhatsApp suočava sa svojim sigurnosnim nedostacima, mnogo je drugih načina na koje se aplikacija može koristiti u zlonamjerne svrhe.
U ovom članku ćemo predstaviti neke trenutno aktivne prijetnje, pokušati otkriti kako dospijevaju do uređaja te, napokon, razmotriti opcije uklanjanja WhatsApp virusa. Ukoliko ste korisnik Androida, također biste trebali pogledati korisne informacije u vodiču za uklanjanje Android virusa.

Ilustracija WhatsApp virusaWhatsApp virus dolazi u raznim oblicima i veličinama. Na slici iznad možete vidjeti nekoliko primjera verzija virusa.

Verzije Whatsapp virusa

WhatsApp GhostCtrl virus

GhostCtrl je trojanac koji se sakriva u mnogo različitih programa, uključujući WhatsApp. Kada je instalirana, lažna WhatsApp aplikacija će preuzeti kontrolu nad uređajem. Hakeri tada mogu početi prikupljati koje god informacije žele, bili to popisi poziva, SMS poruke, kontakti, GPS lokacija mobitela ili povijest pretraživanja interneta.

Povrh svega, GhostCtrl ima mogućnost paliti/gasiti mikrofon i kameru mobitela, što znači da vas može špijunirat bilo kada u stvarnom životu.

Lažna aplikacija izgleda točno poput uobičajene WhatsApp aplikacije. Stoga je može biti teško otkriti. Zbog toga biste uvijek trebali preuzimati aplikacije samo iz vjerodostojnih izvora.

WhatsApp glasovna poruka trojanski virus

Ukoliko ste primili glasovnu poruku od WhatsAppa na svoj e-mail, najvjerojatnije je da vas prevaranti imaju na piku. Predmet takvih spam poruka je “Propuštena glasovna poruka”, dok poruka sama po sebi sadrži informacije o tome kada je poruka zaprimljena te poveznicu da je preslušate.

Nažalost, klik na gumb “Pokreni” vas neće odvesti nigdje, već na zlonamjernu web stranicu gdje će vas kriminalci pokušati uvjeriti u instalaciju zlonamjernih programa poput Browser 6.5.

Takvi programi su vjerojatno inficirani ransomwareom ili sličnim virusima, stoga biste trebali biti vrlo oprezni!

WhatsApp Gold prevara

WhatsApp virus

Ovo je još jedna prevara dizajnirana za uvjeravanje naivnih korisnika u preuzimanje zlonamjernih softvera sakrivenih u obliku novih WhatsApp značajki.

Točnije, prevaranti okolo šire poruke koje tjeraju žrtve da nadograde svoj račun na premium WhatsApp verzije. Problem je što takva verzija ne postoji.

Kada korisnik klikne na poveznicu koja se nalazi u poruci, smjesta je preusmjeren na stranicu prepunu malwarea koja čini korisnikov uređaj ranjiv na infekcije.

WhatsApp trial lažna usluga

Slično prijašnje spomenutom virusu, WhatsApp lažna usluga je prevara koja se osniva na tome da šalje žrtvama lažne poruke tvrdeći da je njihova jednogodišnja probna verzija WhatsAppa istekla te da se korisnik mora pretplatiti kako bi je produžio.

Kako bi navukli korisnike na ovu lažnu ponudu, prevaranti ohrabljuju žrtve da se spoje na “korisnički portal” i prijave koristeći podatke za WhatsApp.

Od žrtve se tada traži da pruži detalje o kreditnoj kartici kako bi kupio mjesečnu ili godišnju pretplatu na uslugu.

Naravno, unešene informacije dolaze u ruke hakera koji mogu naplatiti velike svote novaca za usluge koje ne postoje.

WhatsApp virus

Distribucija virusa na pametnim uređajima

Mnogo je različitih načina na koje se možete inficirati WhatsApp virusom:

 • Možete kliknuti na inficiranu reklamu ili poveznicu tijekom surfanja internetom
 • Preuzimanjem inficirane aplikacije s izvora izvan službenih trgovina aplikacijama
 • Primanjem inficirane poveznice unutar same WhatsApp aplikacije
 • Primanjem spam emaila koji sadrži inficiranu poveznicu

Kako biste ostali zaštićeni, morate naučiti biti više skeptični prema stvarima. Nemojte žuriti s klikanjem na sumnjive poveznice, klonite se sumnjivih reklama, budite oprezni kod otvaranja email privitaka te zapamtite da vas WhatsApp nikada neće kontaktirati izvan aplikacije. Ukoliko to učine, vjerojatno je prevara.

Uklanjanje WhatsApp virusa

Ovisno o tipu virusa, možda ćete morati zaposliti različite tehnike kako biste uklonili WhatsApp virus sa svog uređaja.
U nekim slučajevima, bit će dovoljno ukloniti parazita koristeći antivirusni softver poput FortectIntego, dok ćete se za uklanjanje nekih drugih malwarea morati pripremiti na teže poslove. Možda ćete morati vratiti uređaj na tvorničke postavke ili ispočetka instalirati aplikaciju kako biste završili proces uklanjanja WhatsApp virusa.

Potražite korisne informacije o tome kako ukloniti viruse u vodiču za uklanjanje Android virusa na našoj stranici.

Uz pomoć programa FortectIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni WhatsApp Priručnik za uklanjanje virusa

Deinstalacija iz Windowsa

Da biste uklonili WhatsApp virus računala s Windowsima 10 ili 8, molimo vas da pratite sljedeće korake:

 1. Upišite Control Panel u kućicu s tražilicom za Windowse i stisnite Enter ili kliknite na rezultate pretraživanja.
 2. Ispod sekcije Programs, odaberite Uninstall a program. Deinstalacija iz Windowsa
 3. Na popisu pronađite unose povezane s WhatsApp virus (ili bilo kojim nedavno instaliranim sumnjivim programom).
 4. Desnom tipkom miša (Right-click) kliknite na aplikaciju i odaberite Uninstall.
 5. Ako se pojavi User Account Control, kliknite na Yes.
 6. Pričekajte da se proces deinstalacije završi i kliknite na OK. Deinstalacija iz Windowsa

Ako ste korisnik Windowsa 7 ili XP, pratite upute koje slijede:

 1. Kliknite na Windows Start > Control Panel koji se nalazi na desnoj strani otvorenog menija (ako ste korisnik Windowsa XP, kliknite na Add/Remove Programs).
 2. U Control Panelu, odaberite Programs > Uninstall a program. Deinstalacija iz Windowsa
 3. Odaberite nepoželjnu aplikaciju tako da na nju kliknete jednom.
 4. Pri vrhu, kliknite na Uninstall/Change.
 5. Na upit o potvrdi vaše akcije, odaberite Yes.
 6. Kliknite na OK jednom kad se proces uklanjanja završi.

Uklonite WhatsApp iz Mac OS X sistema

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite WhatsApp ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Obrišite nepoželjne ekstenzije iz preglednika MS Edge:

 1. Odaberite Menu (tri horizontalne točkice u gornjem desnom kutu prozora) i odaberite Extensions.
 2. S popisa odaberite ekstenziju i kliknite na Gear (ikonicu zupčanika).
 3. Kliknite na Uninstall koji se nalazi pri dnu. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Očistite kolačiće i ostale podatke spremljene tijekom surfanja:

 1. Kliknite na Menu (tri horizontalne točkice u gornjem desnom kutu prozora preglednika) i odaberite Privacy & security.
 2. Pod Clear browsing data odaberite Choose what to clear.
 3. Odaberite sve (izostavite lozinke, iako biste mogli ostaviti i Media licenses, ako je moguće) i kliknite na Clear. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Vratite postavke za novu karticu (tab) i početnu stranicu u početno stanje:

 1. Kliknite na ikonicu manija i odaberite Settings.
 2. pronađite sekciju On startup.
 3. Kliknite na Disable ako ste pronašli neku sumnjivu domenu.

Resetirajte MS Edge ako vam koraci iznad nisu pomogli:

 1. Pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Task Manager.
 2. Kliknite na strelicu More details koja se nalazi pri dnu prozora.
 3. Odaberite karticu (tabDetails.
 4. Sada skrolajte prema dolje i pronađite svaki unos koji u sebi sadrži naziv Microsoft Edge. Desnom tipkom miša kliknite na svaki od tih unosa i odaberite End Task da biste prekinuli rad preglednika MS Edge. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Ako vam ovo rješenje nije pomoglo , morat ćete upotrijebiti naprednu metodu resetiranja preglednika Edge. Prije nastavka morali biste napraviti sigurnosnu kopiju svojih podataka.

 1. Na računalu pronađite sljedeći folder: C:\\Users\\%username%\\AppData\\Local\\Packages\\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 2. Pritisnite na tipkovnici Ctrl + A da biste odabrali sve foldere.
 3. Desnom tipkom miša kliknite na njih i odaberite Delete. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge
 4. Sada desnom tikom miša kliknite na gumb Start i odaberite Windows PowerShell (Admin).
 5. Kad se otvori novi prozor, kopirajte i zalijepite sljedeću komandu, pa pritisnite Enter:

  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\\AppXManifest.xml” -Verbose Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Upute za Edge Chromium

Obrišite ekstenzije iz preglednika MS Edge (Chromium):

 1. Otvorite Edge i klikanjem odaberite Settings > Extensions.
 2. Obrišite nepoželjne ekstenzije tako što ćete kliknuti na Remove. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Očistite cache i podatke od spremljene tijekom surfanja:

 1. Kliknite na Menu i idite na Settings.
 2. Odaberite Privacy and services.
 3. Pod Clear browsing data odaberite Choose what to clear.
 4. Pod Time range birajte All time.
 5. Odaberite Clear now. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Resetirajte MS Edge (Chromium):

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Na lijevoj strani odaberite Reset settings.
 3. Odaberite Restore settings to their default values (resetirajte postavke na početne vrijednosti).
 4. Potvrdite s Reset. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Resetirajte Mozillu Firefox

Uklonite opasne ekstenzije:

 1. Otvorite preglednik Mozilla Firefox i kliknite na Menu (tri horizontalne linije u gornjem desnom kutu prozora).
 2. Odaberite Add-ons.
 3. Ovdje odaberite pluginove koji su povezani s WhatsApp virus i kliknite na Remove. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte početnu stranicu (homepage):

 1. Kliknite na tri horizontalne crte u gornjem desnom kutu da biste otvorili meni.
 2. Odaberite Options.
 3. Pod opcijama za Home, upišite adresu vaše omiljene stranice koja će se otvoriti svaki put kad pokrenete preglednik Mozilla Firefox.

Očistite kolačiće i podatke o stranicama:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Options.
 2. Idite na sekciju Privacy & Security.
 3. Skrolajte prema dolje i pronađite Cookies and Site Data.
 4. Kliknite na Clear Data…
 5. Odaberite Cookies and Site Data, kao i Cached Web Content i kliknite na Clear. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte Mozillu Firefox

U slučaju da niste uspjeli ukloniti WhatsApp virus prateći upute iznad, morat ćete resetirati Mozillu Firefox:

 1. Pokrenite preglednik Mozilla Firefox i kliknite na Menu.
 2. Idite na  Help i tamo odaberite Troubleshooting Information. Resetirajte Mozillu Firefox
 3. Unutar sekcije Give Firefox a tune up kliknite na Refresh Firefox…
 4. Jednom kada vam iskoči pop-up prozor, potvrdite željenu akciju klikanjem na Refresh Firefox – to bi trebalo završiti uklanjanje WhatsApp virus. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte Google Chrome

Obrišite maliciozne ekstenzije iz preglednika Google Chrome:

 1. Otvorite Google Chrome, kliknite na Menu (tri vertikalne točke u gornjem desnom kutu) i odaberite More tools > Extensions.
 2. U novootvorenom prozoru vidjet ćete sve instalirane ekstenzije. Deinstalirajte sve što vam je sumnjivo i što bi moglo biti povezano s WhatsApp virus tako da kliknete na Remove. Resetirajte Google Chrome

Očistite cache i podatke  web stranica iz preglednika Chrome:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Pod Privacy and security, odaberite Clear browsing data.
 3. Odaberite Browsing history, Cookies and other site data, kao i Cached images i files.
 4. Kliknite na Clear data. Resetirajte Google Chrome

Promijenite početnu stranicu:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Potražite sumnjive stranice kao što je WhatsApp virus u sekciji On startup.
 3. Kliknite na Open a specific or set of pages i kliknite na tri točkice da biste došli do opcije Remove.

Resetirajte Google Chrome:

Ako vam prethodne metode nisu pomogle, resetirajte Google Chrome da biste eliminirali WhatsApp virus i sve njegove komponente:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Settings skrolajte prema dolje i kliknite na Advanced.
 3. Skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Reset and clean up.
 4. Sada kliknite na Restore settings to their original defaults.
 5. Potvrdite s Reset settings da biste završili uklanjanje WhatsApp virus. Resetirajte Google Chrome

Resetirajte Safari

Uklonite nepoželjne ekstenzije iz preglednika Safari:

 1. Kliknite na Safari > Preferences…
 2. U novom prozoru odaberite Extensions.
 3. Odaberite nepoželjne ekstenzije povezane s WhatsApp virus i odaberite Uninstall. Resetirajte Safari

Očistite kolačiće i ostale podatke web stranica iz Safarija:

 1. Kliknite na Safari > Clear History…
 2. Iz padajućeg menija pod Clear, odaberite all history.
 3. Potvrdite vaš odabir s Clear History. Resetirajte Safari

Ako vam koraci iznad nisu pomogli, resetirajte Safari:

 1. Kliknite na Safari > Preferences…
 2. Idite na karticu (tabAdvanced.
 3. Stavite kvačicu u kućicu pokraj Show Develop menu.
 4. U meniju kliknite na Develop i zatim odaberite Empty Caches. Resetirajte Safari

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite WhatsApp tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Stručnjak za uklanjanje malware programa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Ugnius Kiguolis
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima