Uklonite virus WeChat (Vodič za uklanjanje) - Besplatan vodič

WeChat Priručnik za uklanjanje virusa

Što je WeChat virus?

Kibernetički kriminalci ciljaju korisnike WeChata kako bi im uzeli novac i povjerljive osobne informacije

WeChat virus

WeChat virus je generički naziv korišten za opisivanje raznih verzija malwarea preko softvera za razmjenu poruka. Kriminalci često pokušavaju poslati zlonamjerne poveznice potencijalnim žrtvama preko raznih aplikacija za razmjenu poruka i mame ih u inficirane web stranice s namjerom da im oduzmu novac ili osobne informacije.

WeChat od Tencent, Ltd. je jedna od najpopularnijih aplikacija za razmjenu poruka. Koristi je više od 889 milijuna mjesečno aktivnih korisnika (sudeći prema izvještaju ChinaChannela) te dominira u Kini. Također je poznata i kao Weixin, kako je i ispuštena 2011.

Virusi i prevare koji se šire preko ove komunikacijske platforme ne mogu biti povezani sa službenim kreatorom aplikacije. WeChat/Weixin, poput Facebooka, Whatsappa, Vibera, Gmaila ili eBaya je samo popularan komunikacijski alat koji dopušta prevaratima da traže potencijalne žrtve, da ih prevare i hakiraju njihove račune ili ih natjeraju na instalaciju opasnih virusa.

Postoji jedan “virus” kojeg bismo posebice htjeli istaknuti. U siječnju 2016., Tencent je objavio web stranicu pod nazivom “The Story of Me and WeChat”, koja je dopuštala korisnicima da pregledaju svoje aktivnosti koristeći aplikaaciju, neke statistike, te slične informacije.

Međutim, nedugo nakon što su se tračevi počeli širiti, govoreći da je web stranica rizična i da njeno posjećivanje uzima sav žrtvin novac s Alipay računa. Tencent je potvrdio da su te poruke prevara i da je web stranica u potpunosti sigurna za posjećivanje.

Aplikacija za dopisivanje je također bila pod rizikom tijekom nekoliko napada protiv App Trogivne u rujnu 2015. Napadači su napravili lažnu kopiju Xcodea, programa koji se koristi za izradu iOS aplikacija. Lažna kopija je također prozvana XcodeGhost. Ona je dopuštala napadačima da kreiraju aplikacije kako bi ukrali osobne informacije o žrtvama i prenijeli je na servere kriminalaca. Jedna od inficiranih aplikacija bila je WeChat. Tencent je otkrio da je napadnuta samo verzija 6.2.5.

Trgovina aplikacija je uklonila taj softver i osigurala se da kreatori aplikacija koriste ispravnu verziju Xcodea.

Primjeri WeChat virusaWeChat je popularna aplikacija za dopisivanje koju ponekad koriste kibernetički kriminalci za distribuciju poruka koje sadrže zlonamjerne poveznice. Poruka gore prikazuje WeChat prevaru - tračevi o "The story of Me and WeChat" stranici virusa su lažni.

Savjeti kako zaštititi svoj račun:

 • Kako biste se držali podalje od prevaranata i nastavili koristiti ovu popularnu aplikaciju bezbrižno, nemojte dodavati nepoznate ljude;
 • Spojite svoj račun na pouzdan email ili mobitel kako biste mogli oporaviti svoj račun ukoliko izgubite mobitel ili on bude ukraden;
 • Ukoliko vas netko upita za novac preko ove aplikacije za razmjenu poruka, nemojte im vjerovati. Čak ukoliko je i netko koga poznajete, nazovite ih i pitajte da li su vam oni poslali tu poruku;
 • Nikad nemojte davati osobne informacije preko platforme za razmjenu poruka, osobito nepoznatih ljudima;
 • Zadržite svoju Weixin lozinku privatnom;
 • Nikad nemojte otvarati na poveznice koje vam šalju nepoznati ljudi, čak ako obećavaju velike popuste na poznatim web trgovinama, kupone ili besplatne usluge. Mogu vas nasamariti na posjećivanje zlonamjernih web stranica. Ukoliko koristite WeChat na webu, možete inficirati svoje računala ransomwareima ili trojancima!

Distribucija WeChat virusa

WeChat applications su dostupne za Windows, Mac, iPhone te Android korisnike. Preporučujemo korištene softvera samo sa službene stranice, www.wechat.com. Nemojte vjerovati drugim stranicama i nikad se nemojte složiti s preuzimanjem softvera s njih jer one mogu pripojiti dodatne softvere k programu koji odaberete i natjerati vas da ih instalirate.

To što iamte legitimnu aplikaciju vas ne štiti od napadača koji pokušavaju zavarati žrtve šaljući im uvjerljive poruke. Međutim, ukoliko pratite savjete koje smo pružili, trebali biste biti u redu. Koristite sigurne lozinke, nikad ih ne otkrivajte nikome, nemojte dodavati nepoznate ljude i otvarati sumnjive poveznice koje vam šalju nepoznati ljudi ili čak obitelj.

Uklonite WeChat virus

Ukoliko sumnjate da je vaše računalo ili mobilni uređaj inficiran, morate smjesta ukloniti WeChat malware. Za to, preporučamo korištenje anti-spyware ili anti-malware aplikacija poput FortectIntego. Ukoliko koristite Mac, uzmite u obzir korištenje Malwarebytes softvera.

Upute ispod članka su dizajnirane za korisnike Windowsa koji su slučajno inficirali svoje računalo malwareom tijekom korištenja web verzije aplikacije za razmjenu poruka. U slučaju da je vaš Android uređaj inficran, preporučamo da bacite pogled na upute za uklanjanje Android virusa.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni WeChat Priručnik za uklanjanje virusa

Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Odaberite pouzdan softver za uklanjanje malwarea kako biste obrisali Weixin virus. Uklonite prijetnju nakon ponovnog pokretanja sustava u Sigurnom načinu rada s umrežavanjem.

Važno! →
Vodič za ručno uklanjanje mogao bi biti previše kompliciran za obične korisnike računala. Da bi se proveo ispravno, taj vodič zahtijeva napredno IT znanje (ako se vitalne sistemske datoteke obrišu ili oštete, može doći do kompromitiranja kompletnih Windowsa) i moglo bi oduzeti nekoliko sati slobodnog vremena. Stoga toplo preporučujemo automatsku metodu uklanjanja koja se nalazi iznad.

Korak 1. Pristupite načinu rada Safe Mode with Networking

Ručno uklanjanje malware aplikacija najbolje bi se trebalo provesti u Safe Mode načinu rada.

Windows 7 / Vista / XP

 1. Kliknite na Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Kad vaše računalo postane aktivno, počnite višekratno pritiskati tipku F8 (ako to ne upali, probajte s F2, F12, Del, itd. – sve ovisi o modelu matične ploče) sve dok ne ugledate prozor Advanced Boot Options.
 3. S popisa odaberite Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Windows 10 / Windows 8

 1. Desnom tipkom miša kliknite na Start i odaberite Settings.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Skrolajte prema dolje i odaberite Update & Security.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Na lijevoj strani prozora odaberite Recovery.
 4. Ponovno skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Advanced Startup.
 5. Kliknite na Restart now.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Odaberite Troubleshoot. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 7. Idite na Advanced options. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 8. Odaberite Startup Settings. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 9. Pritisnite Restart.
 10. Sada pritisnite 5 (ili kliknite na 5) Enable Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 2. Isključite sumnjive procese

Windows Task Manager koristan je alat koji prikazuje sve procese aktivne u pozadini. Ako malware program radi kao proces, morate ga isključiti:

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Kliknite na More details.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Skrolajte prema dolje do sekcije Background processes i tražite nešto što vam je sumnjivo.
 4. Kliknite desnom tipkom miša na to i odaberite Open file location.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Idite natrag na proces, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite End Task.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Delete).

Korak 3. Provjerite Startup programa

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Idite na karticu (tab) Startup.
 3. Desnom tipkom miša kliknite na sumnjivi program i odaberite Disable.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 4. Obrišite datoteke virusa

Datoteke povezane s malware aplikacijom mogu se pronaći na raznim mjestima u sistemu računala. Slijede upute kako pronaći barem neke od njih:

 1. U Windows Search upišite Disk Cleanup i pritisnite Enter.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Odaberite particiju diska koju želite očistiti (C: je obično vaš glavni disk, a maliciozne datoteke vjerojatno se nalaze u njemu).
 3. Skrolajte po popisu Files to delete i odaberite sljedeće:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Odaberite Clean up system files.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Također možete potražiti maliciozne datoteke skrivene u sljedećim folderima (te unose utipkajte u Windows Search i pritisnite Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Nakon što ste završili, ponovno pokrenite vaš PC u normalnom načinu rada.

Ukloni WeChat koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije WeChat. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa FortectIntego i pobrinite se da je uklanjanje virusa WeChat uspješno provedeno

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od WeChat i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Ugnius Kiguolis
Ugnius Kiguolis - Stručnjak za uklanjanje malware programa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Ugnius Kiguolis
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima