Uklonite virus WebHelper (Vodič za uklanjanje) - ažurirano svi 2019

WebHelper Priručnik za uklanjanje virusa

Što je Virus WebHelper?

WebHelper je potencijalno nepoželjna aplikacija koja je povezana s procesom utorrentie.exe

Reklame virusa WebHelper

WebHelper je nepoželjan program koji može potiho ući u sistem i raditi u pozadini, kao i utjecati na brzinu preglednika ili samog računala. Uljez se skriva iza procesa utorrentie.exe ili webhelper.dll. Ako koristite uTorrent za preuzimanje datoteka i programa, Web Helper 32-bit može konstantno pokretati i prikazivati reklame na desktopu vašeg računala. Nažalost, samo brisanje datoteke neće vam previše pomoći da biste se riješili tog nametljivog ponašanja jer se zapravo trebate pobrinuti oko uklanjanja glavnog adware programa. Datoteka se obično oslanja na pomoćne objekte preglednika koji je ponovno instaliraju zajedno s programom uTorrent. Morate provesti temeljito skeniranje sistema da biste zaustavili taj proces u uništili adware aplikaciju.

Naziv WebHelper
Tip Adware/otimač preglednika
Kategorija Potencijalno nepoželjan program
Simptomi Infiltrira se u sistem bez vašeg pristanka i utječe na performanse sistema nametljivim ponašanjem
Razina opasnosti Niska
Povezanost utorrentie.exe i webhelper.dll
Distribucija Nesigurne instalacije freeware programa
Eliminacija Upotrijebite FortectIntego za čišćenje sistema

Ako ste na računalu naišli na proces WebHelper, morate znati da on isporučuje oglase bazirane na aktivnostima korisnikovog web preglednika i provedenih pretraživanja interneta. Da bi u tome uspio, on korisnika prati neko vrijeme i prikuplja informacije o njegovim ili njezinim interesima, najposjećenijim web stranicama, na koje reklame se najčešće klika, itd.

Nažalost, u te informacije uključeno je mnogo osobnih detalja i to bi vam trebalo privući pažnju jer adware programi poput virusa WebHelper mogu pristupiti, prikupiti, pa čak i podijeliti sljedeće:

 • IP adresu
 • detalje o sistemu
 • lokaciju

Jednom kad spomenuti adware prikupi potrebnu količinu informacija, on će početi reproducirati audio reklame i tako zbuniti korisnika jer je jako teško vidjeti i otkriti koji program ili proces to zapravo radi. Izvor zvuka može se detektirati otvaranjem Windows Audio Mixera. No, ako ste mislili da će gašenje zvuka za WebHelper riješiti problem, morat ćemo vas razočarati jer će to biti samo privremeno (i kratkotrajno) rješenje.

Korisnici su se žalili na taj problem s reklamama, pa čak i na iznenadno prijavljivanje pogrešaka i upozorenja na prisutnost malwarea u audio ili video obliku:

Reklame mi se prikazuju kad se spojim na community server za CSGO (što je i normalno), ali mi se po prvi puta prikazao video s porukom “imate virus, bla, bla, bla, nazovite ovaj broj telefona, bla, bla, bla, ako zatvorite ovaj prozor, vaše računalo će umrijeti”. Nakon toga, provjerio sam odakle dolazi taj zvuk i otkrio da dolazi iz pomoćnika za Steam klijent.

Audio reklame koje isporučuje WebHelper naporne su. Međutim, moramo vas također upozoriti na njegove pop-upove i natpise koje ćete moći vidjeti tijekom surfanja internetom. Budite na oprezu jer u njima može biti linkova na potencijalno opasne stranice.

WebHelper virus

Osim toga, utorrentie.exe, datoteka povezana s ovim nametnikom, potajno iskorištava snagu CPU-a ne bi li komunicirala s posredničkim stranicama i učitavala njihove reklame na vaše računalo. Najveći problem povezan s tom aktivnosti je konstantno usporeni rad računala. Sigurni smo da se ne želite mučiti s takvim virtualnim smetnjama, pa vam toplo preporučujemo da uklonite WebHelper.

Ako virus ne možete obrisati uz pomoć uobičajenih metoda za uklanjanje adware aplikacija, možete upotrijebiti upute za automatsko uklanjanje koje se nalaze na kraju ovog članka. Tako ćete stati na kraj WebHelperu (32-bit), datotekama utorrentie.exe, webhelper.dll i sličnim aktivnostima. Nakon što obavite skeniranje programom FortectIntego ili nekim drugim sličnim alatom, provest ćete uklanjanje WebHelpera tako da slijedite upute koje smo vam predložili. Da biste saznali više o distribuciji ovog virusa, nastavite čitati.

Virus WebHelperWebHelper je program koji reproducira audio reklame korisnicima uTorrenta. Postoji način kako zauvijek ukloniti WebHelper.

Savjeti kako ubuduće izbjeći adware programe

Iako je ovaj nametnik dio uTorrenta, slične programe koji prikazuju reklame možete instalirati nehotice, pa smo vam pripremili vodič o tome kako spriječiti da se takve stvari ne događaju.

 • Kada instalirate besplatne programe, uvijek birajte Prilagođenu ili Naprednu instalaciju. Tako ćete doći do mogućnosti da vidite sve dodatne stvari koje su stigle s preuzimanjem.
 • Ako to ne učinite i oslonite se na Standardnu ili Zadanu instalaciju, jednostavno ćete zatrpati svoje računalo potencijalno nepoželjnim programima jer takve instalacije sa sobom uključuju i vaš pristanak na instaliranje predloženih dodataka.
 • Jednostavno odaberite Prilagođenu ili Naprednu instalaciju (Custom ili Advanced) i uklonite unaprijed odabrane ekstra dodatke koje ne želite na računalu.

Riješite se WebHelpera i procesa koji s njim povezani

Postoji način kako zauvijek ukloniti virus WebHelper. Imajte na umu da to nije jedan od krucijalnih računalnih programa i teško da predstavlja ikakvu opasnost za vašu sigurnost na internetu, no, tim stranice Zondervirus.nl kaže da su njegove aktivnosti izrazito naporne. Uz to, njegovo intenzivno praćenje i prikupljanje informacija može dovesti do gubitka specifičnih podataka.

WebHelper možete obrisati pomoći niže objavljenog vodiča. Pobrinite se da adware deinstalirate u Control Panelu i nakon toga obavezno resetirate sve web preglednika koji su bili napadnuti.

Ako ne želite napraviti ručno uklanjanje WebHelpera, možete provjeriti ima li u vašem sistemu adware programa ili otimača preglednika uz pomoć anti-malware softwarea. Neki od programa koje preporučujemo nalaze se na popisu niže. Molimo vas da ih obavezno ažurirate na najnoviju verziju kako biste imali kompletnu bazu podataka s virusima.

Uz pomoć programa FortectIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni WebHelper Priručnik za uklanjanje virusa

Deinstalacija iz Windowsa

Da biste uklonili WebHelper (utorrentie.exe) iz Windowsa 10 ili slične verzije operativnog sustava, morate kreirati lažnu kopiju njegove izvršne datoteke. Slijedi korak po korak što treba napraviti:

 1. Kao prvo, završite proces uTorrent koji je aktivan na vašem računalu. Jednostavno pritisnite Ctrl + Alt + Del, odaberite ga i kliknite na End Task.
 1. Idite na C:\Users\[YOUR COMPUTER NAME]\AppData\Roaming\uTorrent\updates i zatim otvorite folder/mapu nazvan imenom verzije uTorrenta koji trenutno koristite. Unutar te mape pronaći ćete datoteku utorrentie.exe. Zasad je ostavite na miru.
 2. Idite unatrag za jednu razinu mape i kliknite desnim gumbom miša bilo gdje. Odaberite New > Text Document i nazovite ga kako god želite, recimo test.txt. Kliknite bilo gdje u mapi da biste spremili ime datoteke i zatim tu istu datoteku koju ste kreirali otvorite. Idite na File>Save As.
 3. Sada odaberite lokaciju na koju ćete spremiti novu datoteku. Odaberite folder koji sadrži datoteku utorrentie.exe i spremite ovdje datoteku pod imenom utorrentie.exe. Kod opcije Save as type morate odabrati All files.
 4. Sistem će vas upitati želite li spremiti datoteku na mjesto one koja već postoji pod istim imenom. Kliknite na Yes.
 5. Sada možete obrisati datoteku test.exe iz foldera updates. Idite u folder koji sadrži datoteku utorrentie.exe. Kliknite desnom tipkom miša na tu datoteku i odaberite Properties.
 6. U kartici (tab) General, stavite kvačicu na Read-only u sekciji Attributes. Kliknite na Apply i nakon toga na OK.

SAVJET: Neki od stručnjaka za računala savjetuju onemogućavanje automatskog ažuriranja za uTorrent i kažu da bi to mogli riješiti problem. No, mi ne smatramo da je takav potez previše siguran (ako govorimo o  sigurnosti vašeg računala).

Da biste uklonili Virus WebHelper računala s Windowsima 10 ili 8, molimo vas da pratite sljedeće korake:

 1. Upišite Control Panel u kućicu s tražilicom za Windowse i stisnite Enter ili kliknite na rezultate pretraživanja.
 2. Ispod sekcije Programs, odaberite Uninstall a program. Deinstalacija iz Windowsa
 3. Na popisu pronađite unose povezane s Virus WebHelper (ili bilo kojim nedavno instaliranim sumnjivim programom).
 4. Desnom tipkom miša (Right-click) kliknite na aplikaciju i odaberite Uninstall.
 5. Ako se pojavi User Account Control, kliknite na Yes.
 6. Pričekajte da se proces deinstalacije završi i kliknite na OK. Deinstalacija iz Windowsa

Ako ste korisnik Windowsa 7 ili XP, pratite upute koje slijede:

 1. Kliknite na Windows Start > Control Panel koji se nalazi na desnoj strani otvorenog menija (ako ste korisnik Windowsa XP, kliknite na Add/Remove Programs).
 2. U Control Panelu, odaberite Programs > Uninstall a program. Deinstalacija iz Windowsa
 3. Odaberite nepoželjnu aplikaciju tako da na nju kliknete jednom.
 4. Pri vrhu, kliknite na Uninstall/Change.
 5. Na upit o potvrdi vaše akcije, odaberite Yes.
 6. Kliknite na OK jednom kad se proces uklanjanja završi.

Uklonite WebHelper iz Mac OS X sistema

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite WebHelper ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Obrišite nepoželjne ekstenzije iz preglednika MS Edge:

 1. Odaberite Menu (tri horizontalne točkice u gornjem desnom kutu prozora) i odaberite Extensions.
 2. S popisa odaberite ekstenziju i kliknite na Gear (ikonicu zupčanika).
 3. Kliknite na Uninstall koji se nalazi pri dnu. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Očistite kolačiće i ostale podatke spremljene tijekom surfanja:

 1. Kliknite na Menu (tri horizontalne točkice u gornjem desnom kutu prozora preglednika) i odaberite Privacy & security.
 2. Pod Clear browsing data odaberite Choose what to clear.
 3. Odaberite sve (izostavite lozinke, iako biste mogli ostaviti i Media licenses, ako je moguće) i kliknite na Clear. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Vratite postavke za novu karticu (tab) i početnu stranicu u početno stanje:

 1. Kliknite na ikonicu manija i odaberite Settings.
 2. pronađite sekciju On startup.
 3. Kliknite na Disable ako ste pronašli neku sumnjivu domenu.

Resetirajte MS Edge ako vam koraci iznad nisu pomogli:

 1. Pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Task Manager.
 2. Kliknite na strelicu More details koja se nalazi pri dnu prozora.
 3. Odaberite karticu (tabDetails.
 4. Sada skrolajte prema dolje i pronađite svaki unos koji u sebi sadrži naziv Microsoft Edge. Desnom tipkom miša kliknite na svaki od tih unosa i odaberite End Task da biste prekinuli rad preglednika MS Edge. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Ako vam ovo rješenje nije pomoglo , morat ćete upotrijebiti naprednu metodu resetiranja preglednika Edge. Prije nastavka morali biste napraviti sigurnosnu kopiju svojih podataka.

 1. Na računalu pronađite sljedeći folder: C:\\Users\\%username%\\AppData\\Local\\Packages\\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 2. Pritisnite na tipkovnici Ctrl + A da biste odabrali sve foldere.
 3. Desnom tipkom miša kliknite na njih i odaberite Delete. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge
 4. Sada desnom tikom miša kliknite na gumb Start i odaberite Windows PowerShell (Admin).
 5. Kad se otvori novi prozor, kopirajte i zalijepite sljedeću komandu, pa pritisnite Enter:

  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\\AppXManifest.xml” -Verbose Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Upute za Edge Chromium

Obrišite ekstenzije iz preglednika MS Edge (Chromium):

 1. Otvorite Edge i klikanjem odaberite Settings > Extensions.
 2. Obrišite nepoželjne ekstenzije tako što ćete kliknuti na Remove. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Očistite cache i podatke od spremljene tijekom surfanja:

 1. Kliknite na Menu i idite na Settings.
 2. Odaberite Privacy and services.
 3. Pod Clear browsing data odaberite Choose what to clear.
 4. Pod Time range birajte All time.
 5. Odaberite Clear now. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Resetirajte MS Edge (Chromium):

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Na lijevoj strani odaberite Reset settings.
 3. Odaberite Restore settings to their default values (resetirajte postavke na početne vrijednosti).
 4. Potvrdite s Reset. Resetirajte MS Edge/Chromium Edge

Resetirajte Mozillu Firefox

Nemojte zaboraviti očistiti svoj preglednik od nepoželjnog i nepotrebnog sadržaja u slučaju dodatnih promjena

Uklonite opasne ekstenzije:

 1. Otvorite preglednik Mozilla Firefox i kliknite na Menu (tri horizontalne linije u gornjem desnom kutu prozora).
 2. Odaberite Add-ons.
 3. Ovdje odaberite pluginove koji su povezani s Virus WebHelper i kliknite na Remove. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte početnu stranicu (homepage):

 1. Kliknite na tri horizontalne crte u gornjem desnom kutu da biste otvorili meni.
 2. Odaberite Options.
 3. Pod opcijama za Home, upišite adresu vaše omiljene stranice koja će se otvoriti svaki put kad pokrenete preglednik Mozilla Firefox.

Očistite kolačiće i podatke o stranicama:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Options.
 2. Idite na sekciju Privacy & Security.
 3. Skrolajte prema dolje i pronađite Cookies and Site Data.
 4. Kliknite na Clear Data…
 5. Odaberite Cookies and Site Data, kao i Cached Web Content i kliknite na Clear. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte Mozillu Firefox

U slučaju da niste uspjeli ukloniti Virus WebHelper prateći upute iznad, morat ćete resetirati Mozillu Firefox:

 1. Pokrenite preglednik Mozilla Firefox i kliknite na Menu.
 2. Idite na  Help i tamo odaberite Troubleshooting Information. Resetirajte Mozillu Firefox
 3. Unutar sekcije Give Firefox a tune up kliknite na Refresh Firefox…
 4. Jednom kada vam iskoči pop-up prozor, potvrdite željenu akciju klikanjem na Refresh Firefox – to bi trebalo završiti uklanjanje Virus WebHelper. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte Google Chrome

Ako ovaj adware preuzme kontrolu nad vašim preglednikom Chrome, pobrinite se da ga resetirate i to bi zauvijek trebalo riješiti ovaj problem

Obrišite maliciozne ekstenzije iz preglednika Google Chrome:

 1. Otvorite Google Chrome, kliknite na Menu (tri vertikalne točke u gornjem desnom kutu) i odaberite More tools > Extensions.
 2. U novootvorenom prozoru vidjet ćete sve instalirane ekstenzije. Deinstalirajte sve što vam je sumnjivo i što bi moglo biti povezano s Virus WebHelper tako da kliknete na Remove. Resetirajte Google Chrome

Očistite cache i podatke  web stranica iz preglednika Chrome:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Pod Privacy and security, odaberite Clear browsing data.
 3. Odaberite Browsing history, Cookies and other site data, kao i Cached images i files.
 4. Kliknite na Clear data. Resetirajte Google Chrome

Promijenite početnu stranicu:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Potražite sumnjive stranice kao što je Virus WebHelper u sekciji On startup.
 3. Kliknite na Open a specific or set of pages i kliknite na tri točkice da biste došli do opcije Remove.

Resetirajte Google Chrome:

Ako vam prethodne metode nisu pomogle, resetirajte Google Chrome da biste eliminirali Virus WebHelper i sve njegove komponente:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Settings skrolajte prema dolje i kliknite na Advanced.
 3. Skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Reset and clean up.
 4. Sada kliknite na Restore settings to their original defaults.
 5. Potvrdite s Reset settings da biste završili uklanjanje Virus WebHelper. Resetirajte Google Chrome

Resetirajte Safari

Uklonite nepoželjne ekstenzije iz preglednika Safari:

 1. Kliknite na Safari > Preferences…
 2. U novom prozoru odaberite Extensions.
 3. Odaberite nepoželjne ekstenzije povezane s Virus WebHelper i odaberite Uninstall. Resetirajte Safari

Očistite kolačiće i ostale podatke web stranica iz Safarija:

 1. Kliknite na Safari > Clear History…
 2. Iz padajućeg menija pod Clear, odaberite all history.
 3. Potvrdite vaš odabir s Clear History. Resetirajte Safari

Ako vam koraci iznad nisu pomogli, resetirajte Safari:

 1. Kliknite na Safari > Preferences…
 2. Idite na karticu (tabAdvanced.
 3. Stavite kvačicu u kućicu pokraj Show Develop menu.
 4. U meniju kliknite na Develop i zatim odaberite Empty Caches. Resetirajte Safari

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite WebHelper tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Strastveni istraživač weba

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Gabriel E. Hall
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima