Uklonite virus Tech Support Scam (Vodič za uklanjanje virusa) - sij 2018 ažuriranje

Tech Support Scam Priručnik za uklanjanje virusa

Što je Virus Tech Support Scam?

Što je potrebno znati o virusu Tech Support Scam?

Tech Support Scam virus

Kako se tehnologija razvija svaki dan, sve više smo uključeni u virtualni svijet. Kriminalci su naučili iskorištavati tu našu uključenost i smišljaju brojne načine na koje iskorištavaju žrtve koje ništa ne sumnjaju. Tisuće, ako ne i milijuni korisnika već su prevareni lažnim pozivima, no virus Tech Support Scam diže ovaj prevarantski posao na jednu višu razinu.

Ova vrsta prevare uključuje i računalnu i telefonsku tehnologiju, a one zajedno se koriste za iznuđivanje novca od korisnika. Kriminalci koji se bave ovakvim prevarama obično iskorištavaju znanje ljudske psihologije i koriste društveni inženjering da bi uvukli ljude u svoje prevarantske operacije. Ranjivosti na koju najčešće ciljaju su sigurnost i zdravlje ili računala korisnika. Prevaranti izmišljaju lažne tvrtke ili rade pod imenom onih poznatih, kao što je npr. Microsoft.

Oni pokušavaju na prevaru natjerati korisnika da kupovanje nepotrebnih proizvoda ili usluga koje uopće ne postoje. Ako i postoje, te usluge mogu biti nefunkcionalne ili čak opasne za osobno računalo. Dakle, ako ikada ugledate notifikaciju na svojem računalu koja tvrdi da je vaš sistem zaražen malware programom ili da se upravo dogodila neka sistemska pogreška, pažljivo ispitajte i procijenite o kakvoj poruci je riječ, prije nego poduzmete odgovarajuće korake.

Tech Support Scam virus

Kako funkcionira Tech Support Scam work

Već smo naglasili da se Tech Support Scam odnosi i na telefonsku i na računalnu tehnologiju, no sve ipak počinje virusnom infekcijom. Prevaranti koji koriste Tech Suport upotrebljavaju tehnologiju koja je slična adware programima. Ona će dopustiti virusu da se infiltrira u sistem s nekim drugim programom i omogućit će generiranje pop-up reklama i drugih notifikacija na nasumičnim web adresama koje posjećujete tijekom surfanja internetom.

Tako zapravo nema načina da se označi web stranice koje bi trebalo izbjegavati. Naravno, uvijek se može preporučiti da se klonite opskurnih i sumnjivih stranica, ali, zapamtite, nema nikakvih garancija da se takve sumnjive reklame neće pojaviti na vašoj omiljenoj stranici na kojoj čitate vijesti ili na nekoj od društvenih mreža koje koristite.

Teško je odrediti što se točno nalazi u tim reklamama jer u ovom trenutku postoji cijeli niz različitih Tech Support Scam virusa koji lutaju internetom i svaki od njih će upotrijebiti vlastiti trik u nastojanju da vas nadmudri. Prevaranti se mogu pretvarati da su predstavnici Windows Helpdeska, Windows Service Centera, Microsoft Supporta ili slične Microsoftove, navodno respektabilne, korisničke podrške.

Ono što sigurno znamo je činjenica da te notifikacije mogu sadržavati upozorenja vezana uz infekcije malware programima ili vam mogu nuditi kupovanje pretplate za tehničku podršku na daljinu koja će rješavati vaše probleme s računalom. te notifikacije uvijek će sadržavati broj telefona koji bi korisnik trebao nazvati ako žali koristiti ili kupiti te usluge.

Nažalost, ako pokušate nazvati broj telefona koji ste dobili, odmah ćete biti preusmjereni na prevaranta, a ne na profesionalnog tehničara ili predstavnika iz Microsofta. U tom slučaju, morali biste odmah poklopiti slušalicu i prekinuti vezu, a nakon toga skenirati računalo i provjeriti nalazi li se u njemu malware aplikacija odgovorna za generiranje tih poruka s upozorenjima.

Kako možete prepoznati da ste meta prevaranata?

Primarni i glavni cilj prevaranata koji koriste Tech Support je iznuđivanje novca od korisnika interneta. Dakle, veliki znak upozorenja koji upućuje na to da imate posla sa cyber kriminalcima je inzistirajući način komunikacije. Prevaranti bi vas mogli nagovarati da im omogućite daljinski pristup vašem računalu da bi vam riješili problem naveden u lažnim notifikacijama.

Jednom kad se spoje na vaše računalo, oni će imitirati skeniranje sistema i prijaviti velike probleme na vašem uređaju, čak i ako je računalo zapravo potpuno čisto i funkcionalno. U istom će trenutku prevaranti instalirati dodatne malware programe koji će potvrditi njihove tvrdnje. Nakon što joj prijave probleme unutar sistema, žrtva će biti primorana na kupovanje “jednog jedinog” rješenja koje će “popraviti” ranije navedene probleme.

Kako se možete zaraziti ovim malware programom i kako to izbjeći?

Virusi Tech Support Scam mogu zaraziti na slične načine kao i ostali potencijalno nepoželjni programi. Oni se mogu instalirati s drugim freeware ili shareware aplikacijama i neprimjetno izvršavati njihove aktivnosti na inficiranom računalu. Da biste to spriječili, ne smijete žuriti s instaliranjem svježe preuzetih programa i uvijek morate odabrati napredan način instalacije.

U postavkama programa uklonite odabir sumnjivih i nepotrebnih programskih komponenti u paketima, ako ih uopće ima. Također budite oprezni kad je u pitanju sigurnost na internetu. Izbjegavajte koristiti sumnjive stranice, nemojte klikati na sumnjive linkove i reklame. To će vam pomoći u izbjegavanju malware infekcija. No, nemojte zanemariti mogućnost zaraze, pa opremite svoj sistem alatima kojima ćete otkriti i ukloniti potencijalnu infekciju.

Što možete učiniti ako se zarazite?

Prije svega, ako ste se upravo zarazili virusom Tech Support i počeli ste primjećivati notifikacije s upozorenjima, NEMOJTE kontaktirati broj telefona koji vam je ponuđen. Nemojte raditi nikakve novčane transakcije i nemojte dopustiti kriminalcima da iz daljine imaju pristup vašem računalu jer još uvijek možda ima vremena da spriječite veću štetu. Ako su kriminalci još uvijek spojeni na vaše računalo, odmah prekinite tu vezu.

Zatvorite aplikaciju za daljinski pristup ili restartajte računalo. Nakon što se vaše računalo ponovno pokrene, skenirajte ga i provjerite ima na njemu koji malware program jer su kriminalci možda već uspjeli instalirati nekoliko key-logger virusa, Trojanaca ili crva, u nadi da će vas u budućnosti moći špijunirati i ukrasti vaše podatke. Treći korak je promjena sistemskih lozinki, svih lozinki za društvene mreže, email i bankovne račune kojima pristupate preko interneta.

Ako ste otišli toliko daleko da ste kriminalcima omogućili uvid u podatke o vašoj kreditnoj kartici, odmah o tome obavijestite banku koja vam je dala tu karticu, a oni će vas obavijestiti koji se sve koraci moraju poduzeti da biste zaštitili svoj račun. Isto tako, ako kriminalci sada raspolažu vašim osjetljivim informacijama, kao što je SSN, kućna adresa, datum rođenja, itd., morat ćete kontaktirati FTC i obavijestiti ih o potencijalnoj krađi identiteta.

Također ćete se morati pobrinuti da je virus u potpunosti uklonjen iz računala i da vas u budućnosti ne napadaju slične prijetnje. Iako se sama infekcija može veoma lagano eliminirati iz zaraženog računala, morat ćete u tu svrhu upotrijebiti profesionalne antivirusne alate. Nikad ne znate koji se još malware program mogao ušuljati u vaš uređaj uz pomoć virusa tech Support Scams.

Uz pomoć programa FortectIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Tech Support Scam Priručnik za uklanjanje virusa

Deinstalacija iz Windowsa

Primijetite da virus Tech Support neće biti označen tim imenom u Control Panelu. On se može kriti pod različitim nazivima, pa ćete morati provesti malo istraživanje prije uklanjanja. Pažljivo pregledajte sve sumnjive programe, a na internetu dva put provjerite njihovu pouzdanost.

Da biste uklonili Virus Tech Support Scam računala s Windowsima 10 ili 8, molimo vas da pratite sljedeće korake:

 1. Upišite Control Panel u kućicu s tražilicom za Windowse i stisnite Enter ili kliknite na rezultate pretraživanja.
 2. Ispod sekcije Programs, odaberite Uninstall a program. Deinstalacija iz Windowsa
 3. Na popisu pronađite unose povezane s Virus Tech Support Scam (ili bilo kojim nedavno instaliranim sumnjivim programom).
 4. Desnom tipkom miša (Right-click) kliknite na aplikaciju i odaberite Uninstall.
 5. Ako se pojavi User Account Control, kliknite na Yes.
 6. Pričekajte da se proces deinstalacije završi i kliknite na OK. Deinstalacija iz Windowsa

Ako ste korisnik Windowsa 7 ili XP, pratite upute koje slijede:

 1. Kliknite na Windows Start > Control Panel koji se nalazi na desnoj strani otvorenog menija (ako ste korisnik Windowsa XP, kliknite na Add/Remove Programs).
 2. U Control Panelu, odaberite Programs > Uninstall a program. Deinstalacija iz Windowsa
 3. Odaberite nepoželjnu aplikaciju tako da na nju kliknete jednom.
 4. Pri vrhu, kliknite na Uninstall/Change.
 5. Na upit o potvrdi vaše akcije, odaberite Yes.
 6. Kliknite na OK jednom kad se proces uklanjanja završi.

Uklonite Tech Support Scam iz Mac OS X sistema

Iako virus Tech Support obično napada korisnike Windowsa, vaš Mac OS X također može biti u opasnosti. Potražite programe sumnjivih naziva u sekciji “Applications” (“Aplikacije”).

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite Tech Support Scam ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Resetirajte Mozillu Firefox

Virus Tech Support može ubaciti svoje lažne reklame u vaš preglednik uz pomoć ekstenzija. Ipak, nemojte očekivati da će one imati naziv “Virus Tech Support” i umjesto toga potražite druge nedavno instalirane ekstenzije.

Uklonite opasne ekstenzije:

 1. Otvorite preglednik Mozilla Firefox i kliknite na Menu (tri horizontalne linije u gornjem desnom kutu prozora).
 2. Odaberite Add-ons.
 3. Ovdje odaberite pluginove koji su povezani s Virus Tech Support Scam i kliknite na Remove. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte početnu stranicu (homepage):

 1. Kliknite na tri horizontalne crte u gornjem desnom kutu da biste otvorili meni.
 2. Odaberite Options.
 3. Pod opcijama za Home, upišite adresu vaše omiljene stranice koja će se otvoriti svaki put kad pokrenete preglednik Mozilla Firefox.

Očistite kolačiće i podatke o stranicama:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Options.
 2. Idite na sekciju Privacy & Security.
 3. Skrolajte prema dolje i pronađite Cookies and Site Data.
 4. Kliknite na Clear Data…
 5. Odaberite Cookies and Site Data, kao i Cached Web Content i kliknite na Clear. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte Mozillu Firefox

U slučaju da niste uspjeli ukloniti Virus Tech Support Scam prateći upute iznad, morat ćete resetirati Mozillu Firefox:

 1. Pokrenite preglednik Mozilla Firefox i kliknite na Menu.
 2. Idite na  Help i tamo odaberite Troubleshooting Information. Resetirajte Mozillu Firefox
 3. Unutar sekcije Give Firefox a tune up kliknite na Refresh Firefox…
 4. Jednom kada vam iskoči pop-up prozor, potvrdite željenu akciju klikanjem na Refresh Firefox – to bi trebalo završiti uklanjanje Virus Tech Support Scam. Resetirajte Mozillu Firefox

Resetirajte Google Chrome

Virus Tech Support često će instalirati ekstenzije u web preglednik nekog računala da bi tako mogao generirati lažne notifikacije. Mort ćete pronaći te ekstenzije i ukloniti ih iz svojeg preglednika. Upamtite, te ekstenzije neće imati naziv “Virus Tech Support”, “Tech Support” ili nešto tome slično. Zato morate biti pažljivi, locirati i ukloniti ekstenzije koje možda nikada prije niste vidjeli ili ih niste sami instalirali.

Obrišite maliciozne ekstenzije iz preglednika Google Chrome:

 1. Otvorite Google Chrome, kliknite na Menu (tri vertikalne točke u gornjem desnom kutu) i odaberite More tools > Extensions.
 2. U novootvorenom prozoru vidjet ćete sve instalirane ekstenzije. Deinstalirajte sve što vam je sumnjivo i što bi moglo biti povezano s Virus Tech Support Scam tako da kliknete na Remove. Resetirajte Google Chrome

Očistite cache i podatke  web stranica iz preglednika Chrome:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Pod Privacy and security, odaberite Clear browsing data.
 3. Odaberite Browsing history, Cookies and other site data, kao i Cached images i files.
 4. Kliknite na Clear data. Resetirajte Google Chrome

Promijenite početnu stranicu:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Potražite sumnjive stranice kao što je Virus Tech Support Scam u sekciji On startup.
 3. Kliknite na Open a specific or set of pages i kliknite na tri točkice da biste došli do opcije Remove.

Resetirajte Google Chrome:

Ako vam prethodne metode nisu pomogle, resetirajte Google Chrome da biste eliminirali Virus Tech Support Scam i sve njegove komponente:

 1. Kliknite na Menu i odaberite Settings.
 2. Settings skrolajte prema dolje i kliknite na Advanced.
 3. Skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Reset and clean up.
 4. Sada kliknite na Restore settings to their original defaults.
 5. Potvrdite s Reset settings da biste završili uklanjanje Virus Tech Support Scam. Resetirajte Google Chrome

Resetirajte Safari

Iako virus Tech Support obično napada Windowse i njihove preglednike, vaš Safari preglednik može isto tako biti napadnut. Nemojte oslabiti svoju obranu, već provjerite popis ekstenzija za Safari. Ako primijetite neku sumnjivu ekstenziju, odmah je deinstalirajte.

Uklonite nepoželjne ekstenzije iz preglednika Safari:

 1. Kliknite na Safari > Preferences…
 2. U novom prozoru odaberite Extensions.
 3. Odaberite nepoželjne ekstenzije povezane s Virus Tech Support Scam i odaberite Uninstall. Resetirajte Safari

Očistite kolačiće i ostale podatke web stranica iz Safarija:

 1. Kliknite na Safari > Clear History…
 2. Iz padajućeg menija pod Clear, odaberite all history.
 3. Potvrdite vaš odabir s Clear History. Resetirajte Safari

Ako vam koraci iznad nisu pomogli, resetirajte Safari:

 1. Kliknite na Safari > Preferences…
 2. Idite na karticu (tabAdvanced.
 3. Stavite kvačicu u kućicu pokraj Show Develop menu.
 4. U meniju kliknite na Develop i zatim odaberite Empty Caches. Resetirajte Safari

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite Tech Support Scam tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Strastveni istraživač weba

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Gabriel E. Hall
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima