Uklonite virus Vipasana (Instrukcija za uklanjanje) - ažurirano kol 2016

Vipasana Priručnik za uklanjanje virusa

Što je Ransomware virus Vipasana?

Zaražen sam virusom Vipasana. Što to znači?

Među novijim ransomware programima koji su uzrokovali i još uvijek uzrokuju probleme zajednici korisnika interneta, ransomware virus Vipasana ne zaostaje kad je u pitanju opasnost i nanesena šteta. Iako pojam “Vipasana” u originalu znači formu meditacije, osjećaji koje kod korisnika izaziva ovaj virus daleko su od unutarnje smirenosti. Virus je u mogućnosti šifrirati osobne datoteke uz pomoć matematički izvrsno sastavljenog algoritma. No, to nije jedina opasnost koju predstavlja ova računalna prijetnja. Ovaj virus smatra se jednim od rijetkih koji mogu zaključati datoteke kad računalo nema vezu s internetom. To znači da čak i ako uspijete prekinuti vezu s internetom, to vas ne može zaštititi od napada ovog ransomware virusa. Ako ste jedna od žrtava, koncentrirajte se na uklanjanje virusa Vipasana. Jedan od načina na koji ćete to uspjeti je instaliranje anti-spyware programa.

Kad je u pitanju tekst u obavijesti o otkupnini, čini se da virus cilja na korisnike koji govore ruski. No, čak i ako živite izvan istočne Europe ili Azije, nemojte misliti da ste sigurni od ovog računalnog napasnika. Poznato je da virus koristi popularnu tehniku šifriranja pod nazivom AES, a ona se sastoji od kreiranja javnih i privatnih ključeva. Ovaj algoritam pomogao je brojnim vlasnicima ransomware aplikacija da uspješno šifriraju privatne podatke napadnutih korisnika. Zato ne biste smjeli spuštati gard. Štoviše, malware Vipasana trebao bi se smatrati još opasnijim jer može funkcionirati u “offline” načinu rada. Kad maliciozna datoteka koja sadrži virus napadne vaše računalo, ona će se aktivirati čak i ako prekinete vezu s internetom.

Nadalje, sumnja se da virus pripada zloglasnoj skupini koja međusobno dijeli slične email adrese za kontakt. Do sad je bilo više računalnih prijetnji, poput vegclass@aol.com ili gerkaman@aol.com.xtbl, koje funkcioniraju na isti način. Kad govorimo o ovom virusu, nije poznat iznos otkupnine koji traži od svojih žrtava. Žrtve bi se morale javiti hakerima na email vipasana@aol.com. Tjedan dana je rok koji su hakeri odredili za transfer novca. Nakon toga se dobiju upute kako kreirati novčanik za Bitcoin i kako poslati detalje o transakciji u zamjenu za osobne datoteke. Željeli bismo vas podsjetiti da ne gajite prevelike nade za vraćanje podataka nakon što je transakcija provedena. Cyber kriminalci nemaju nikakav osjećaj odgovornosti ili savjest, pa vam vjerojatno neće vratiti zaključane datoteke. Umjesto toga, možete pokušati s programima za vraćanje podataka. Prije toga, ipak morate u potpunosti ukloniti ovaj virus.

Kako virus Vipasana može zaraziti računalo?

Kao i svaka druga prijetnja ove vrste, ransomware virus Vipasana nastoji zaraziti računala uz pomoć privitaka u spam emailu. Nemojte žuriti i otvarati nikakve email poruke od tvrtki koje se bave porezima, transportom, pa čak niti poruke od lokalnog suda. Hakeri su se usavršili u pronalaženju načina i strategija za nagovaranje. Lažne email poruke obično sadrže gramatičke i pravopisne pogreške. Možda ćete takve pogreške primijetiti u kopiji logotipa. Obratite pažnju i ostanite na oprezu prilikom otvaranja sličnih emailova. Uz to, hakeri vas nastoje nagovoriti i natjerati na otvaranje tih privitaka koji u sebi sadrže infekciju Vipasana virusom ili nekim drugim ransomware programom. Ako sumnjate, direktno kontaktirajte navedenu instituciju ili tvrtku. Neoprezno otvaranje emaila može uzrokovati dugoročne i velike probleme. Na kraju, imajte na umu da malware programi mogu napasti računala i uz pomoć Trojanaca. Zbog toga vam je potreban moćna anti-spyware aplikacija, npr. FortectIntego, a ona će na vrijeme detektirati prijetnju prije nego se razotkrije i u opticaj pusti ransomware virus.

Vodič za uklanjanje virusa Vipasana:

Preporučujemo vam da odmah odaberete automatsku eliminaciju. Program za uklanjanje malware aplikacije locirat će virus i ukloniti aplikaciju Vipasana za nekoliko minuta. Uz to, tako ćete se osigurati da niti jedna datoteka povezana s virusom ne ostane u sistemu. Nakon što je prijetnja u potpunosti eliminirana, možete početi razmišljati o načinima kako dešifrirati svoje datoteke. Kao što smo spomenuli ranije, možete pokušati s programima za vraćanje podataka. Najbolji način vraćanja datoteka je korištenje sigurnosne kopije (backup). Uz to, pokušajte pronaći kopije datoteka na hard disku. Ako nemate niti jednu, tada je vrijeme da napravite sigurnosnu kopiju svojih podataka. Važne datoteke također možete pohraniti na nekoliko prijenosnih lokacija. Na kraju, nemojte zaboraviti biti na oprezu tijekom surfanja internetom i preuzimanja novih programa. Nikad ne znate gdje ovaj virus može čekati na svoju novu žrtvu.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Vipasana Priručnik za uklanjanje virusa

Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Važno! →
Vodič za ručno uklanjanje mogao bi biti previše kompliciran za obične korisnike računala. Da bi se proveo ispravno, taj vodič zahtijeva napredno IT znanje (ako se vitalne sistemske datoteke obrišu ili oštete, može doći do kompromitiranja kompletnih Windowsa) i moglo bi oduzeti nekoliko sati slobodnog vremena. Stoga toplo preporučujemo automatsku metodu uklanjanja koja se nalazi iznad.

Korak 1. Pristupite načinu rada Safe Mode with Networking

Ručno uklanjanje malware aplikacija najbolje bi se trebalo provesti u Safe Mode načinu rada.

Windows 7 / Vista / XP

 1. Kliknite na Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Kad vaše računalo postane aktivno, počnite višekratno pritiskati tipku F8 (ako to ne upali, probajte s F2, F12, Del, itd. – sve ovisi o modelu matične ploče) sve dok ne ugledate prozor Advanced Boot Options.
 3. S popisa odaberite Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Windows 10 / Windows 8

 1. Desnom tipkom miša kliknite na Start i odaberite Settings.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Skrolajte prema dolje i odaberite Update & Security.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Na lijevoj strani prozora odaberite Recovery.
 4. Ponovno skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Advanced Startup.
 5. Kliknite na Restart now.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Odaberite Troubleshoot. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 7. Idite na Advanced options. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 8. Odaberite Startup Settings. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 9. Pritisnite Restart.
 10. Sada pritisnite 5 (ili kliknite na 5) Enable Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 2. Isključite sumnjive procese

Windows Task Manager koristan je alat koji prikazuje sve procese aktivne u pozadini. Ako malware program radi kao proces, morate ga isključiti:

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Kliknite na More details.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Skrolajte prema dolje do sekcije Background processes i tražite nešto što vam je sumnjivo.
 4. Kliknite desnom tipkom miša na to i odaberite Open file location.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Idite natrag na proces, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite End Task.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Delete).

Korak 3. Provjerite Startup programa

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Idite na karticu (tab) Startup.
 3. Desnom tipkom miša kliknite na sumnjivi program i odaberite Disable.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 4. Obrišite datoteke virusa

Datoteke povezane s malware aplikacijom mogu se pronaći na raznim mjestima u sistemu računala. Slijede upute kako pronaći barem neke od njih:

 1. U Windows Search upišite Disk Cleanup i pritisnite Enter.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Odaberite particiju diska koju želite očistiti (C: je obično vaš glavni disk, a maliciozne datoteke vjerojatno se nalaze u njemu).
 3. Skrolajte po popisu Files to delete i odaberite sljedeće:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Odaberite Clean up system files.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Također možete potražiti maliciozne datoteke skrivene u sljedećim folderima (te unose utipkajte u Windows Search i pritisnite Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Nakon što ste završili, ponovno pokrenite vaš PC u normalnom načinu rada.

Ukloni Vipasana koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije Vipasana. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa FortectIntego i pobrinite se da je uklanjanje virusa Vipasana uspješno provedeno

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od Vipasana i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Julie Splinters
Julie Splinters - Specijalist za uklanjanje malware programa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Julie Splinters
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima