Uklonite virus RAA (ažurirano lis 2016) - Instrukcije za uklanjanje virusa

RAA Priručnik za uklanjanje virusa

Što je Ransomware virus RAA?

Čudan način na koji funkcionira virus RAA

Virus RAA (poznat i kao RAA-SEP) ponaša se kao i svaki drugi malware koji šifrira datoteke. Glavna odlika po kojoj se ističe ovaj malware je činjenica da se radi o JavaScript datoteci. U usporedbi s ostalim virusima, ovakvo ponašanje je prilično neuobičajeno jer je većina ransomware varijanti virusa napisano u jeziku C ili C++. U svakom slučaju, Što prije uklonite RAA iz računala, to bolje. Ako odugovlačite s eliminacijom, virus može izazvati više štete, tj. šifrirat će više datoteka. Uz to, developeri koriste CryptoJS i zaključavaju datoteke jakim algoritmom za šifriranje, AES. Na kraju članka pronaći ćete naše preporuke za načine uklanjanja virusa RAA. Jedan od njih je pokretanje programa FortectIntego.

Jednom kad ovaj virus napadne računalo, on počinje svoju misiju nanošenja štete upotrebom alata Windows Script Host. Kasnije će skenirati cijelo računalo i šifrirati sve podatke koji će postati neupotrebljivi. Upamtite da developeri ransomware programa ne kreiraju takve aplikacije iz zabave; Kad ovakav virus kodira datoteke spremljene na računalu korisnika, one postaju bezvrijedne, jer ih nije moguće otvoriti niti koristiti. Virus će također dodati ekstenziju .locked svakoj šifriranoj datoteci. Šifrirani podaci mogu se dešifrirati samo jedinstvenim ključem koji spremljen na serverima cyber kriminalaca. No, kriminalci nude žrtvi taj ključ za dešifriranje u zamjenu za 250 američkih dolara. Oni objašnjavaju što se dogodilo i kažu žrtvi da mora platiti za vraćanje podataka. Ta poruka može se pronaći datoteci !!!README!!![Victim’s ID].rtf, a nju će virus kreirati i pohraniti na radnoj površini (desktop). Međutim, ne biste smjeli plaćati otkupninu jer bi vam kriminalci mogli dati neupotrebljiv software kojim nećete moći doći do svojih datoteka. Imajte na umu da je jedini mogući način vraćanja vaših datoteka njihov uvoz iz eksternog medija za pohranu podataka. Nažalost, nemoguće je vratiti datoteke uz upotrebu Volume Shadow Copies jer ovaj ih virus jednostavno obriše.RAA ransomware encrypts files, adds .locked file extensions

Uz sve to, ransomware virus RAA neće samo šifrirati datoteke svoje žrtve. Kad se pokrene, on će također instalirati dobro poznati malware trojanac Pony, a on je dizajniran za funkcioniranje u pozadini sistema i krađu žrtvinih privatnih informacija. Ta maliciozna prijetnja može ukrasti vaše lozinke, osobne informacije, podatke o kreditnim karticama i slično. Pa ako vaše datoteke odjednom postanu nepristupačne, ako vidite da im je dodana ekstenzija .locked i ako ste primili poruku sa zahtjevom za plaćanje otkupnine, morate požuriti i odmah iz računala ukloniti virus RAA i malware Pony. Da biste to učinili, upotrijebite snažan antimalware software kao što je FortectIntego.

Metode širenja internetom

Malware RAA distribuira se pomoću email poruka. Prevaranti šalju tisuće malicioznih poruka korisnicima i dodaju im zlonamjerne privitke. Ti privitci mogu imati sljedeći naziv: [random symbols_doc_].js. Kao što možete vidjeti, kriminalci datotekama daju naziv dodajući _doc_, samo da bi zbunili žrtve i da pomisle da se radi o Word datoteci. No, tip datoteke zapravo je .js, što znači da se radi o JavaScript datoteci. Ako žrtva otvori takav privitak, malware će ući u sistem računala i pokrenuti lažni Word dokument u kojem se nalazi ispremiješani tekst. Dok žrtva zbunjeno gleda u taj tekst, malware počinje sa šifriranjem datoteka na računalu.

Da biste zaštitili računalo od napada ransomware programa, morate:

 • Konstantno kreirati sigurnosne kopije (backup) svojih podataka i spremati ih na prijenosne uređaje za pohranu;
 • Nikad ne otvarati sumnjive emailove ili datoteke koje se u njima nalaze;
 • Instalirati anti-malware program na svoje računalo;
 • Redovno ažurirati svoj software.

Vodič za eliminaciju

Ransomware program RAA nije obična vrsta virusa. Zbog toga ručna eliminacije vam možda neće pomoći. Autori ove cyber prijetnje dali su sve od sebe kad su radili na ovoj računalnoj prijetnji. Uz sve to, ovaj malware također je programiran da zaustavi vlastito uklanjanje koje će pokušati napraviti antivirusna aplikacija, pa da biste ga deaktivirali i pokrenuli anti-spyware program, kao što je FortectIntego ili Malwarebytes, morate pratiti upute za uklanjanje virusa RAA koje slijede nakon članka. Procedura vraćanja pristupa antivirusnim aplikacijama ne bi trebala trajati predugo. Nakon toga, moći ćete ukloniti RAA. Na kraju, morate imati na umu da većina ransomware programa i drugih štetnih virusa preferiraju širenje spam emailovima. Ostanite oprezni i pažljivi prilikom čitanja poruka u vašem inboxu. Ažuriranje sigurnosnih programa bi isto tako morala postati jedna od navika.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni RAA Priručnik za uklanjanje virusa

Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Važno! →
Vodič za ručno uklanjanje mogao bi biti previše kompliciran za obične korisnike računala. Da bi se proveo ispravno, taj vodič zahtijeva napredno IT znanje (ako se vitalne sistemske datoteke obrišu ili oštete, može doći do kompromitiranja kompletnih Windowsa) i moglo bi oduzeti nekoliko sati slobodnog vremena. Stoga toplo preporučujemo automatsku metodu uklanjanja koja se nalazi iznad.

Korak 1. Pristupite načinu rada Safe Mode with Networking

Ručno uklanjanje malware aplikacija najbolje bi se trebalo provesti u Safe Mode načinu rada.

Windows 7 / Vista / XP

 1. Kliknite na Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Kad vaše računalo postane aktivno, počnite višekratno pritiskati tipku F8 (ako to ne upali, probajte s F2, F12, Del, itd. – sve ovisi o modelu matične ploče) sve dok ne ugledate prozor Advanced Boot Options.
 3. S popisa odaberite Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Windows 10 / Windows 8

 1. Desnom tipkom miša kliknite na Start i odaberite Settings.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Skrolajte prema dolje i odaberite Update & Security.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Na lijevoj strani prozora odaberite Recovery.
 4. Ponovno skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Advanced Startup.
 5. Kliknite na Restart now.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Odaberite Troubleshoot. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 7. Idite na Advanced options. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 8. Odaberite Startup Settings. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 9. Pritisnite Restart.
 10. Sada pritisnite 5 (ili kliknite na 5) Enable Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 2. Isključite sumnjive procese

Windows Task Manager koristan je alat koji prikazuje sve procese aktivne u pozadini. Ako malware program radi kao proces, morate ga isključiti:

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Kliknite na More details.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Skrolajte prema dolje do sekcije Background processes i tražite nešto što vam je sumnjivo.
 4. Kliknite desnom tipkom miša na to i odaberite Open file location.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Idite natrag na proces, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite End Task.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Delete).

Korak 3. Provjerite Startup programa

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Idite na karticu (tab) Startup.
 3. Desnom tipkom miša kliknite na sumnjivi program i odaberite Disable.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 4. Obrišite datoteke virusa

Datoteke povezane s malware aplikacijom mogu se pronaći na raznim mjestima u sistemu računala. Slijede upute kako pronaći barem neke od njih:

 1. U Windows Search upišite Disk Cleanup i pritisnite Enter.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Odaberite particiju diska koju želite očistiti (C: je obično vaš glavni disk, a maliciozne datoteke vjerojatno se nalaze u njemu).
 3. Skrolajte po popisu Files to delete i odaberite sljedeće:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Odaberite Clean up system files.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Također možete potražiti maliciozne datoteke skrivene u sljedećim folderima (te unose utipkajte u Windows Search i pritisnite Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Nakon što ste završili, ponovno pokrenite vaš PC u normalnom načinu rada.

Ukloni RAA koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije RAA. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa FortectIntego i pobrinite se da je uklanjanje virusa RAA uspješno provedeno

Bonus: Vratite svoje podatke

Vodič koji je prezentiran iznad ovog teksta bi vam trebao pomoći pri uklanjanju virusa RAA iz vašeg računala. Da biste vratili šifrirane datoteke, preporučujemo vam upotrebu detaljnog vodiča koji su pripremili stručnjaci za sigurnost na internetu tvrtke virusi.hr.

Ako je vaše datoteke šifrirao virus RAA, možete upotrijebiti nekoliko metoda da ponovno dođete do njih.

Praktične mogućnosti programa Data Recover Pro

I dok ovaj alat najbolje funkcionira kad su datoteke jednostavno pokvarene nakon neuspješnog restarta sistema, ovaj program bi također mogao pomoći u vraćanju nekih šifriranih datoteka.

 • Preuzmi Data Recovery Pro;
 • Pratite korake postavki programa za vraćanje podataka (Data Recovery) i instalirajte ga na računalo;
 • Pokrenite ga i skenirajte računalo da biste pronašli datoteke koje je šifrirao ransomware program RAA;
 • Vratite datoteke.

Beneficije funkcije System Restore

U nekim slučajevima, vraćanje sistema u prijašnje stanje moglo bi biti korisno pri eliminiranju virusa. No, budući da se ispostavilo da je ransomware RAA delikatan, pokretanje vraćanja u prijašnje stanje možda neće ukloniti sami virus.

 • Pronađite datoteku koju trebate vratiti i kliknite na nju desnom tipkom miša;
 • Odaberite “Properties” i idite na karticu (tab) “Previous versions”;
 • Ovdje provjerite sve dostupne verzije datoteke u mapi “Folder versions”. Trebali biste odabrati verziju koju želite vratiti i kliknuti na “Restore”.

Hoće li Shadow Explorer vratiti moje podatke?

Ovaj alat efikasan je samo kad virus ne obriše Shadow Volume kopije. Ipak, ništa nećete izgubiti ako probate.

 • Preuzmite program Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Pratite Čarobnjaka za postavke programa Shadow Explorer i instalirajte ovu aplikaciju na svoje računalo;
 • Pokrenite program i idite na padajući meni u gornjem lijevom kutu ekrana da biste odabrali disk na kojem se nalaze šifrirani podaci. Provjerite koje mape se tamo nalaze;
 • Desnom tipkom miša kliknite na mapu koju želite vratiti i odaberite “Export”. Također možete odabrati kamo želite pohraniti te podatke.

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od RAA i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Olivia Morelli
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima