Uklonite virus PokemonGo (Besplatne instrukcija)

PokemonGo Priručnik za uklanjanje virusa

Što je ransomware virus PokemonGo?

Cyber kriminalci objavili su ransomware virus PokemonGo

Cyber kriminalcima nije bilo potrebno mnogo vremena da eksploatiraju popularnost igre PokemonGo i na prevaru natjeraju korisnike na instaliranje lažnih verzija igre, dodatnih aplikacija i ostalih datoteka koje su navodno povezane s tom zanimljivom i privlačnom igrom. Nažalost, prevaranti su odlučili kreirati istoimeni ransomware PokemonGo i na prevaru korisnicima uzimati novac tako da zaključavaju njihove privatne datoteke. Čini se da je virus PokemonGo baziran na ransomware programu Hidden-Tear, a riječ je o crypto-ransomware varijanti otvorenog koda. Ona koristi sistem šifriranja AES da se ograniči pristup datotekama žrtve, a koristi se i AES ključ 123vivalgerie. Preveli smo vam značenje ključa – 123 Nek živi Alžir. Zbog toga imamo pravo mislit da je autor virusa državljanin te zemlje. Baš kao što je slučaj s tipičnim crypto-ransomware virusima, i ovaj zaključava sve datoteke i onemogućuje pristup žrtve istima. Također, virus ostavlja poruku s otkupninom u obliku datoteke هام جدا.txt. Kao što možete pogoditi, naslov poruke napisan je na arapskom jeziku, a može se prevesti kao Važno.txt. Poruka koja se nalazi u toj datoteci također je napisana na arapskom jeziku i traži od žrtve da se kriminalce kontaktira putem emaila slanjem poruke na blackhat20152015@gmail.com ili me.blackhat20152015@mt2015.com. Pogledajte kako izgleda poruka:

(: لقد تم تشفير ملفاتكم، لفك الشفرة فلكسي موبيليس للعنوان التالي me.blackhat20152015@mt2015.com وشكرا على كرمكم مسبقا

Ekskluzivne karakteristike ovog virusa:

 • Virus kreira dijeljenje veze s internetom na računalu.
 • Spomenuti ransomware program dodaje dodatni profil korisnika na kompromitirani PC (ime novog korisnika je Hack3r) i dodaje ga na listu administratora. No, taj korisnik neće se pojaviti na popisu korisnika na ekranu za prijavu jer virus napravi promjene u registru koji je za to odgovoran. Imajte na umu da taj profil namijenjen isključivo zato da autor ransomware virusa ima pristup vašem PC-ju.
 • Malware program kreira datoteku Autorun.ini koja se pokrene svaki put kad netko na zaraženi PC priključi prijenosni disk. Ta datoteka namijenjena je za stavljanje izvršne datoteke PokemonGo.exe na prijenosni disk i šifriranje podataka koje tamo pronađe.

Ako je vaše računalo inficirano ovim malware programom, nemojte pokušavati kontaktirati cyber kriminalce na email koji su vam pripremili jer će od vas tražiti plaćanje ogromnog iznosa novca u zamjenu za program koji bi navodno dešifrirao zaključane datoteke. Umjesto toga, morali biste ukloniti virus PokemonGo uz pomoć programa FortectIntego ili nekog drugog alata za uklanjanje malware aplikacija, kao i pokušati vratiti izgubljene podatke iz vlastitih sigurnosnih kopija (backup). Ne preporučujemo vam da pokušavate sami provesti ručno uklanjanje virusa PokemonGo, osim ako ste stručnjak za programiranje i imate iskustva s napadima ransomware programa.

Kako se širi ovaj malware?

Čini se da se ovaj malware program širi uz pomoć malicioznih email poruka i malicioznih reklama (malvertising), baš kao i ostale vrste ransomware virusa. Da biste zaštitili svoje računalo od ove malware aplikacije, morate biti iznimno oprezni i imati osnovno znanje o tome kako se šire ovakvi virusi. Predstavit ćemo vam metode koje se koriste za distribuciju ovog virusa:

 • Virus PokemonGo može zaraziti vaše računalo odmah nakon što pokrenete sumnjivi privitak u emailu. Danas maliciozni privitci ne moraju nužno biti .exe datoteke, budući da kriminalci mogu ubaciti maliciozni kod u Word datoteke i ostale vrste datoteka koje izgledaju nevino. Dakle, savjetujemo vam da se klonite emailova koji vam stižu iz sumnjivih izvora. Uobičajeno je da su cyber kriminalci skloni pravopisnim pogreškama i nemaju dovoljno gramatičkog znanja, pa ako uočite takve greške u emailu koji ste tek primili, dva puta razmislite prije nego kliknete na link koji se nalazi u samoj poruci ili datoteci u privitku.
 • Nemojte lutati sumnjivim web stranicama u vlasništvu trećih strana i klikati na sve što vidite. Nemojte dopustiti da vas prevari zarazni slogan i pokušajte izbjegavati klikanje na linkove i agresivne reklame koje vas tjeraju da istražite sadržaj koji nude. Nasumičnim klikanjem na dostupan sadržaj, riskirate da završite na opasnim stranicama gdje slučajnim klikom možete instalirati virus ili Trojanca u svoj sistem.

Kako ukloniti virus PokemonGo?

Ako pričamo o uklanjanju virusa PokemonGo, moramo vas upozoriti da se ne radi o običnom programu. Naime, on uz sebe nema aplikaciju za deinstalaciju (uninstaller). Virus je kreiran tako da sam sebe može sakriti od napadnutog korisnika, ali i preuzeti potpunu kontrolu nad računalom, pa vas molimo da ozbiljno shvatite ovu cyber prijetnju i za uklanjanje upotrijebite pošteni anti-malware alat. Da biste u potpunosti uklonili malware PokemonGo, ažurirajte svoj sigurnosni software ili, ako ga ne posjedujete, preuzmite ga i skenirajte sistem računala. Virus će vas možda pokušati blokirati u tom pokušaju, ali u slučaju da naletite na takvu situaciju, pratite smjernice koje smo vam pripremili nakon ovog članka.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni PokemonGo Priručnik za uklanjanje virusa

Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Važno! →
Vodič za ručno uklanjanje mogao bi biti previše kompliciran za obične korisnike računala. Da bi se proveo ispravno, taj vodič zahtijeva napredno IT znanje (ako se vitalne sistemske datoteke obrišu ili oštete, može doći do kompromitiranja kompletnih Windowsa) i moglo bi oduzeti nekoliko sati slobodnog vremena. Stoga toplo preporučujemo automatsku metodu uklanjanja koja se nalazi iznad.

Korak 1. Pristupite načinu rada Safe Mode with Networking

Ručno uklanjanje malware aplikacija najbolje bi se trebalo provesti u Safe Mode načinu rada.

Windows 7 / Vista / XP

 1. Kliknite na Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Kad vaše računalo postane aktivno, počnite višekratno pritiskati tipku F8 (ako to ne upali, probajte s F2, F12, Del, itd. – sve ovisi o modelu matične ploče) sve dok ne ugledate prozor Advanced Boot Options.
 3. S popisa odaberite Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Windows 10 / Windows 8

 1. Desnom tipkom miša kliknite na Start i odaberite Settings.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Skrolajte prema dolje i odaberite Update & Security.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Na lijevoj strani prozora odaberite Recovery.
 4. Ponovno skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Advanced Startup.
 5. Kliknite na Restart now.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Odaberite Troubleshoot. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 7. Idite na Advanced options. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 8. Odaberite Startup Settings. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 9. Pritisnite Restart.
 10. Sada pritisnite 5 (ili kliknite na 5) Enable Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 2. Isključite sumnjive procese

Windows Task Manager koristan je alat koji prikazuje sve procese aktivne u pozadini. Ako malware program radi kao proces, morate ga isključiti:

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Kliknite na More details.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Skrolajte prema dolje do sekcije Background processes i tražite nešto što vam je sumnjivo.
 4. Kliknite desnom tipkom miša na to i odaberite Open file location.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Idite natrag na proces, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite End Task.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Delete).

Korak 3. Provjerite Startup programa

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Idite na karticu (tab) Startup.
 3. Desnom tipkom miša kliknite na sumnjivi program i odaberite Disable.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 4. Obrišite datoteke virusa

Datoteke povezane s malware aplikacijom mogu se pronaći na raznim mjestima u sistemu računala. Slijede upute kako pronaći barem neke od njih:

 1. U Windows Search upišite Disk Cleanup i pritisnite Enter.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Odaberite particiju diska koju želite očistiti (C: je obično vaš glavni disk, a maliciozne datoteke vjerojatno se nalaze u njemu).
 3. Skrolajte po popisu Files to delete i odaberite sljedeće:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Odaberite Clean up system files.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Također možete potražiti maliciozne datoteke skrivene u sljedećim folderima (te unose utipkajte u Windows Search i pritisnite Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Nakon što ste završili, ponovno pokrenite vaš PC u normalnom načinu rada.

Ukloni PokemonGo koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije PokemonGo. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa FortectIntego i pobrinite se da je uklanjanje virusa PokemonGo uspješno provedeno

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od PokemonGo i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Olivia Morelli
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima