Uklonite virus Alpha (Poboljšane instrukcije) - kol 2016 ažuriranje

Alpha Priručnik za uklanjanje virusa

Što je Ransomware virus Alpha?

Najbitnije stvari koje morate znati o ransomware virusu Alpha:

Nedavno su cyber kriminalci manifestirali svoju kreativnost lansiranjem novog ransomware programa – virusa Alpha. Kao što vrsta ove prijetnje sugerira, ovaj malware pokušava zaključati važne datoteke i zahtijevati otkupninu. Glavna osobina kojom se ističe ovaj virus je zahtjev za 400 dolara na poklon kartici iTunesa. Nije uobičajeno da autori ransomware virusa biraju ovakav način naplate jer ga se vrlo lako može pratiti, no to zapravo nije sasvim novi način naplaćivanja. Na primjer, virus TrueCrypt zahtijeva od svojih žrtava plaćanje poklon karticama Amazona. Tako bi netko mogao posumnjati da developeri ovog virusa nisu još uvijek punoljetni ili svoju aktivnost smatraju alternativom za trošenje slobodnog vremena. Ransomware program koji je umiješan u velike globalne prevare obično bira diskretniju metodu primanja novca, da bi prikrio identitet vlastitih developera i autora. Ipak, pristup preuzimanju otkupnine ne utječe na štetu koju su ovakvi programi sposobni nanijeti žrtvi. Dakle, ako ste postali žrtva ovog ransomware virusa, nastavite čitati da biste otkrili informacije o metodama uklanjanja virusa Alpha ili ga možete ukloniti odmah programom FortectIntego.

The example of Alpha virus

Kad se virus neprimjetno infiltrira u sistem, on će ga brzo početi skenirati u potrazi za slikama, video materijalom, Office dokumentima i ostalim podacima koji se nalaze na unaprijed sastavljenoj listi. Osobne datoteke žrtve šifriraju se algoritmom AES-256 i one postaju praktično nedostupne, osim ako se za njihovo dešifriranje ne iskoristi privatni ključ. Cijeli proces šifriranja ne traje dugo i nakon što je kompletiran, u svaki zaraženi folder na računalu ostavlja se datoteka Read Me (How Decrypt) !!!!.txt. U tom dokumentu nalaze se upute kako vratiti zaključane podatke:

Pozdrav,

željeli bismo se ispričati za neugodnosti, no vaše računalo je zaključano. Da biste ga otključali, morate ispuniti sljedeće zahtjeve:

1. Kupite poklon karticu za iTunes u vrijednosti od 400 dolara

2. Pošaljite poklon-kodove na navedenu email adresu

3. Primite kod i datoteku koja će otključati vaše računalo

Molimo vas da imate na umu:

– Nominalna vrijednost pojedine poklon kartice nije bitna, no ukupan iznos mora biti jednak onome navedenom iznad.

– Poklon kartice za iTunes možete kupiti preko interneta ili u bilo kojoj trgovini. Kodovi moraju biti točni jer u suprotnom nećete dobiti ništa.

– Nakon što primite kod i sigurnosnu datoteku, vaše računalo bit će otključano i više nikad neće moći biti zaključano.

Žao nam je za sve uzrokovane neugodnosti.

Greetings,
We’d like to apologize for the inconveniences, however, your computer has been locked. In order to unlock it, you have to complete the following steps:
1. Buy iTunes Gift Cards for a total amount of $400.00
2. Send the gift codes to the indicated e-mail address
3. Receive a code and a file that will unlock your computer.
Please note:,
– The nominal amount of the particular gift card doesn’t matter, yet the total amount have to be as listed above.
– You can buy the iTunes Gift Cards online or in any shop. The codes must be correct, otherwise, you won’t receive anything.
– After receiving the code and the security file, your computer will be unlocked and will never be locked again.
Sorry for the inconveniences caused.

Ova poruka možda ima pomirljiv ton, no to ne mijenja činjenicu da vaše iznimno bitne datoteke više nisu dostupne, a od vas se zahtijeva da plaćanje znatnog iznosa novca ta biste ih dobili natrag. Srećom, specijalist za IT, Michael Gillespie, uspio je pronaći ranjive točke ovog virusa i razviti program koji će dešifrirati podatke besplatno. Taj Alpha Decrypter može se pronaći na internetu.

Nedavno su počeli pristizati izvještaji o novoj vrsti ransomware virusa koji se naziva Alfa, a predstavili su ga autori virusa Cerber. Stručnjaci su primijetili da se ipak radi o novoj i unaprijeđenoj verziji ransomware virusa Alpha. Čini se da je ta nova varijanta ransomware aplikacije potpuno drugačija od one početne. Lopovi su popravili aspekt privatnosti pri prikupljanju otkupnine, pa se sada žrtvu traži plaćanje preko BitCoina (koristeći anonimnu mrežu TOR), umjesto dosadašnjih poklon kartica za iTunes. Isto tako, do programa za dešifriranje ransomware virusa Alpha vrlo lako se može doći na internetu, ali jedini alat za dešifriranje virusa Alfa može se kupiti samo od autora virusa i to za 650 dolara. Datotekama koje imaju neuobičajenu ekstenziju .bin koju virus Alfa dodaje nakon što ih šifrira, neće se moći nikako drugačije pristupiti. Za svaki slučaj, imajte na umu oba virusa, i Alpha i Alfa.

Metode za distribuciju virusa:

Budući da je ova prijetnja relativno nova, nema previše informacija o svim mogućim načinim na koje se može naići na virus Alpha. No, možemo se osloniti na najvažnije metode. Kao i kod većine virusa ove vrste, vaše računalo može se zaraziti malicioznim privitkom u emailu. morate biti svjesni toga da su cyber kriminalci unaprijedili svoje tehnike nagovaranja i uvjeravanja, pa izbjegavajte otvaranje sumnjivih emailova, čak i ako su ih poslale postojeće tvrtke ili vladine institucije u obliku računa ili obavijesti o pošiljkama.

S druge strane, morali biste požuriti i instalirati pouzdan program za sigurnost računala koji će moći detektirati “exploit kitove”. Stručnjaci su primijetili da se i na taj način mogu širiti neke vrste ransomware programa. Oni su posebno podmukli jer se mogu uvući u računalo, a da ih antivirusni program ne pošalje u karantenu. Zbog toga je neophodno imati dodatnu sigurnosnu aplikaciju, kao što je FortectIntego, koja će funkcionirati usporedo s primarnom antivirusnom aplikacijom.

Na kraju, budući da se čini kako hakeri koji su kreirali ransomware Alpha preferiraju iTunes kartice, morali biste biti oprezni i suzdržati se od klikanja na bilo koji sumnjivi hyperlink koji ste dobili na web stranici. Nitko vam ne može garantirati da će korištenje legitimne stranice spriječiti napad od strane ransomware virusa. Zato ćemo nastaviti do sekcije u kojoj su prezentirani načini za uklanjanje virusa Alpha.

Upute za uklanjanje virusa Alpha:

Samo su dva načina za uklanjanje virusa Alpha iz napadnutog i oštećenog sistema – automatski i ručni. Upute za ručno uklanjanje navedene su niže. Ako uzmemo u obzir da se radi o ransomware virusu, morate to shvatiti ozbiljno. Preciznost i pažnja potrebne su da bi se virus Alpha uklonio bez ostavljanja tragova. S druge strane, preporučit ćemo vam instaliranje anti-spyware programa koji je kreiran upravo za terminiranje sličnih virusa. Osim uklanjanja virusa Alpha, anti-spyware program poslužit će za odbijanje napada slabije malware aplikacije, baš kao što su ranije spomenuti “exploit kitovi”. Ipak, ovog puta možete se smatrati sretnim jer postoji način na koji možete dešifrirati svoje datoteke, no morali biste početi razmišljati o alternativnim načinima za pohranjivanje svojih osobnih podataka.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Alpha Priručnik za uklanjanje virusa

Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Važno! →
Vodič za ručno uklanjanje mogao bi biti previše kompliciran za obične korisnike računala. Da bi se proveo ispravno, taj vodič zahtijeva napredno IT znanje (ako se vitalne sistemske datoteke obrišu ili oštete, može doći do kompromitiranja kompletnih Windowsa) i moglo bi oduzeti nekoliko sati slobodnog vremena. Stoga toplo preporučujemo automatsku metodu uklanjanja koja se nalazi iznad.

Korak 1. Pristupite načinu rada Safe Mode with Networking

Ručno uklanjanje malware aplikacija najbolje bi se trebalo provesti u Safe Mode načinu rada.

Windows 7 / Vista / XP

 1. Kliknite na Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Kad vaše računalo postane aktivno, počnite višekratno pritiskati tipku F8 (ako to ne upali, probajte s F2, F12, Del, itd. – sve ovisi o modelu matične ploče) sve dok ne ugledate prozor Advanced Boot Options.
 3. S popisa odaberite Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Windows 10 / Windows 8

 1. Desnom tipkom miša kliknite na Start i odaberite Settings.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Skrolajte prema dolje i odaberite Update & Security.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Na lijevoj strani prozora odaberite Recovery.
 4. Ponovno skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Advanced Startup.
 5. Kliknite na Restart now.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Odaberite Troubleshoot. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 7. Idite na Advanced options. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 8. Odaberite Startup Settings. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 9. Pritisnite Restart.
 10. Sada pritisnite 5 (ili kliknite na 5) Enable Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 2. Isključite sumnjive procese

Windows Task Manager koristan je alat koji prikazuje sve procese aktivne u pozadini. Ako malware program radi kao proces, morate ga isključiti:

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Kliknite na More details.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Skrolajte prema dolje do sekcije Background processes i tražite nešto što vam je sumnjivo.
 4. Kliknite desnom tipkom miša na to i odaberite Open file location.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Idite natrag na proces, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite End Task.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Delete).

Korak 3. Provjerite Startup programa

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Idite na karticu (tab) Startup.
 3. Desnom tipkom miša kliknite na sumnjivi program i odaberite Disable.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 4. Obrišite datoteke virusa

Datoteke povezane s malware aplikacijom mogu se pronaći na raznim mjestima u sistemu računala. Slijede upute kako pronaći barem neke od njih:

 1. U Windows Search upišite Disk Cleanup i pritisnite Enter.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Odaberite particiju diska koju želite očistiti (C: je obično vaš glavni disk, a maliciozne datoteke vjerojatno se nalaze u njemu).
 3. Skrolajte po popisu Files to delete i odaberite sljedeće:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Odaberite Clean up system files.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Također možete potražiti maliciozne datoteke skrivene u sljedećim folderima (te unose utipkajte u Windows Search i pritisnite Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Nakon što ste završili, ponovno pokrenite vaš PC u normalnom načinu rada.

Ukloni Alpha koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije Alpha. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa FortectIntego i pobrinite se da je uklanjanje virusa Alpha uspješno provedeno

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od Alpha i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Jake Doevan
Jake Doevan - Život je prekratak da bi se trošio na borbu s virusima

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Jake Doevan
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima