Uklonite virus CrySiS (Vodič za uklanjanje) - lip 2016 ažuriranje

CrySiS Priručnik za uklanjanje virusa

Što je Ransmoware virus CrySiS?

Kakav je to virus CrySiS i kakvu štetu može prouzročiti?

Virus CrySiS još je jedan ransomware program, a cyber kriminalci kreirali su ga početkom 2016. Baš kao i svaki drugi virus koji spada u grupu ransomware programa, on može šifrirati vaše datoteke, pa ćete ostati bez fotografija, glazbe, poslovnih dokumenata i sličnih podataka. Za one koji su spremni učiniti sve, samo da dođu do svojih datoteka, cyber kriminalci nude alat naziva CrySiS ransomware decryptor. Naravno, taj program morate platiti, no nitko vam ne može garantirati da će vam to pomoći u dešifriranju blokiranih datoteka. Osim toga, nikad ne možete biti sigurni da taj program nije pun dodatnih malware aplikacija, pa vam ne možemo preporučiti kupnju. Ako se u ovom trenutku borite s ovom računalnom prijetnjom, morate znati da svoje datoteke možete vratiti pomoću sigurnosne kopije (backup). Također, uvijek, umjesto usluge za dešifriranje ransomware programa CrySiS, možete probati s programima R-studio, Recuva ili Photorec. Da biste uklonili inficirane datoteke iz računala, preporučujemo vam upotrebu profesionalnog programa, kao što je FortectIntego.

Nakon što se prvi puta pojavio, prije gotovo pola godine, virus CrySiS brzo se proširio računalnim svijetom. Jednom kad se infiltrira u sistem i zaključa podatke na hard disku, virus počinje tražiti plaćanje znatne sume novca u zamjenu za privatni ključ koji bi trebao računalo dovesti u red. Nažalost, žrtve su obično toliko očajne u želji da otključaju svoje datoteke, pa se odluče na plaćanje otkupnine u zamjenu za ključ. Kao što smo već rekli, bolje bi bilo koncentrirati svoje napore na uklanjanje ransomware virusa CrySiS, umjesto da se taj program zadržava na računalu. Uklanjanje je jedini način koji će vam omogućiti da ponovno budete sigurni u korištenju računala.

Poruka za plaćanje otkupnine koju prikazuje ovaj iznimno opasan program izgleda ovako:

Pažnja! Vaše računalo napao je virus koji šifrira.

Sve vaše datoteke zaključane su snažnom šifrom, a bez odgovarajućeg ključa njihovo vraćanje je nemoguće. Da biste dobili decoder i originalni ključ, morate nam pisati na email dalailama2015@protonmail.ch, a u predmet poruke stavite “enkripcija” i vaš ID.

Pišite o svom slučaju, nemojte trošiti svoje i naše vrijeme na prazne prijetnje.

Odgovorit ćemo vam na poruku, nećemo je ignorirati.

P.S. Samo u slučaju ako niste dobili odgovor na prvi email unutar 48 sati, molimo vas da nam se javite na alternativnu adresu goldman0@india.com.

Attention! Your computer was attacked by virus-encoder.

All your files are encrypted cryptographically strong, without the original key recover is impossible! To get the decoder and the original key, you need to write us at the email: dalailama2015@protonmail.ch with subject “encryption” stating your id.

Write in the case, do not waste your and our time on empty threats.

Responses to letters only appropriate people are not adequate to ignore.

P.S. only in case you do not receive a response from the first email address within 48 hours please use this alternative email goldman0@india.com.

Ostaje nejasno koliko žrtva mora platiti za svoje datoteke, a to znači da je žrtva prisiljena osobno kontaktirati cyber kriminalce. Ako ugledate sličnu poruku na svojem računalu, nemojte žuriti udovoljavati njihovim zahtjevima. Razmislite, želite li podržati hakere u kreiranju još malicioznijih programa kao što je CrySiS? Ako imate sreće i uspijete jednom izbjeći virus, to ne znači da ćete biti imuni na buduće prijetnje. Dakle, savjetujemo vam da uklonite CrySiS iz zaraženog računala bez previše razmišljanja.

Kako zaštititi svoje računalo od ovog ransomware virusa?

Virus CrySiS, kao i većina drugih ransomware aplikacija, neprimjetno inficiraju sistem računala. Uobičajeno je da se infiltrira kao koristan privitak u email poruci ili zakrpa za neki program. Jednom kad se virus nađe u sistemu, odmah će početi skenirati i tražiti unaprijed određene datoteke koje šifrira algoritmima RSA i AES-128. Nakon šifriranja , datotekama se više ne može više pristupiti. Nažalost, žrtve primijete virus tek u ovoj fazi, kada se više ne može puno napraviti da ga se zaustavi. Virus CrySiS također će u računalu ostaviti datoteke Help_Decrypt_FILES.BMP, Help_Decrypt_FILES.HTM i Help_Decrypt_FILES.TXT u kojima su cyber kriminalci napisali detalje o procesu vraćanja datoteka.

Uvijek je lakše spriječiti napad virusa nego se nositi s posljedicama njegovog divljanja po sistemu računala. Stručnjaci za sigurnost preporučuju slojevitu zaštitu računala kombiniranjem nekoliko antivirusnih mogućnosti unutar sistema. Prvo i najvažnije, naravno, potrebno je nabaviti pouzdani antivirusni software i pobrinuti se da vam čuva leđa cijelo vrijeme. Drugo, snažan vatrozid (firewall) može biti koristan u zaustavljanju cyber kriminalaca u prodoru u vašu mrežu. Također se ne smije zaboraviti pratiti objavu novih sistemskih ažuriranja i pobrinuti se da je sve pravilno instalirano. Na kraju, i sami morate biti oprezni kad je u pitanju vlastita sigurnost. Izbjegavajte posjet opskurnim i nepouzdanim stranicama, nemojte preuzimati nepoznate programe na svoje računalo. Uvijek provjeravajte ažuriranja za programe na njihovim službenim stranicama, a izbjegavajte preuzimanje s nasumičnih stranica ili portala.

prijedlozi za sigurno uklanjanje ransomware virusa CrySiS:

Bez obzira na to jeste li već imali iskustva s uklanjanjem virusa, virus CrySiS mora se shvatiti ozbiljno. Ransomware virusi poznati su po tome da mogu utjecati na antivirusne alate, pa ako planirate ukloniti CrySiS, morate biti spremni na moguće pogreške i zastoje. Naš tim stručnjaka pripremio je upute koje bi vam trebale pomoći ukrotiti virus i pokrenuti skeniranje kompletnog sistema. Ali prije nego pokrenete skeniranje, pobrinite se da je vaš antivirusni alat ažuriran na najnoviju verziju. U suprotnom, vaš software možda neće moći detektirati i ukloniti CrySiS iz vašeg sistema, pa će virus i dalje predstavljati prijetnju vašim datotekama.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni CrySiS Priručnik za uklanjanje virusa

Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Važno! →
Vodič za ručno uklanjanje mogao bi biti previše kompliciran za obične korisnike računala. Da bi se proveo ispravno, taj vodič zahtijeva napredno IT znanje (ako se vitalne sistemske datoteke obrišu ili oštete, može doći do kompromitiranja kompletnih Windowsa) i moglo bi oduzeti nekoliko sati slobodnog vremena. Stoga toplo preporučujemo automatsku metodu uklanjanja koja se nalazi iznad.

Korak 1. Pristupite načinu rada Safe Mode with Networking

Ručno uklanjanje malware aplikacija najbolje bi se trebalo provesti u Safe Mode načinu rada.

Windows 7 / Vista / XP

 1. Kliknite na Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Kad vaše računalo postane aktivno, počnite višekratno pritiskati tipku F8 (ako to ne upali, probajte s F2, F12, Del, itd. – sve ovisi o modelu matične ploče) sve dok ne ugledate prozor Advanced Boot Options.
 3. S popisa odaberite Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Windows 10 / Windows 8

 1. Desnom tipkom miša kliknite na Start i odaberite Settings.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Skrolajte prema dolje i odaberite Update & Security.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Na lijevoj strani prozora odaberite Recovery.
 4. Ponovno skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Advanced Startup.
 5. Kliknite na Restart now.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Odaberite Troubleshoot. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 7. Idite na Advanced options. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 8. Odaberite Startup Settings. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 9. Pritisnite Restart.
 10. Sada pritisnite 5 (ili kliknite na 5) Enable Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 2. Isključite sumnjive procese

Windows Task Manager koristan je alat koji prikazuje sve procese aktivne u pozadini. Ako malware program radi kao proces, morate ga isključiti:

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Kliknite na More details.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Skrolajte prema dolje do sekcije Background processes i tražite nešto što vam je sumnjivo.
 4. Kliknite desnom tipkom miša na to i odaberite Open file location.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Idite natrag na proces, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite End Task.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Delete).

Korak 3. Provjerite Startup programa

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Idite na karticu (tab) Startup.
 3. Desnom tipkom miša kliknite na sumnjivi program i odaberite Disable.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 4. Obrišite datoteke virusa

Datoteke povezane s malware aplikacijom mogu se pronaći na raznim mjestima u sistemu računala. Slijede upute kako pronaći barem neke od njih:

 1. U Windows Search upišite Disk Cleanup i pritisnite Enter.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Odaberite particiju diska koju želite očistiti (C: je obično vaš glavni disk, a maliciozne datoteke vjerojatno se nalaze u njemu).
 3. Skrolajte po popisu Files to delete i odaberite sljedeće:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Odaberite Clean up system files.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Također možete potražiti maliciozne datoteke skrivene u sljedećim folderima (te unose utipkajte u Windows Search i pritisnite Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Nakon što ste završili, ponovno pokrenite vaš PC u normalnom načinu rada.

Ukloni CrySiS koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije CrySiS. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa FortectIntego i pobrinite se da je uklanjanje virusa CrySiS uspješno provedeno

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od CrySiS i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Julie Splinters
Julie Splinters - Specijalist za uklanjanje malware programa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Julie Splinters
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima