Uklonite virus Kovter

Kovter Priručnik za uklanjanje virusa

Što je Kovter ransomware?

Ransomvare Kovter stvarno je opasna cyber infekcija, a pojavila se sredinom svibnja 2014. U trenutku pisanja ovog članka, virus se može pronaći u SAD-u, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji i Nizozemskoj. Čim se nađe u računalu, aplikacija ga blokira i pokreće druge aktivnosti koje bi vas trebale prevariti i natjerati na plaćanje lažne otkupnine. Ovaj malware vrlo je sličan “slavnim” virusima kao što su Police virus, Ukash virus, FBI virus i ostali ransomware programi. Svi oni oslanjaju se na komponentu naziva Winlocker koja im pomaže blokirati sistem. Novost vezana uz ovaj virus njegova je sposobnost da provjerava povijest surfanja korisnika i prikuplja podatke o neprikladnim/ilegalnim stranicama kojima se stalno vraćate. Čim to napravi, Kovter počinje prikazivati lažnu notifikaciju koja uključuje IP adresu računala i ostale osjetljive informacije. On također javlja o korištenju ranije otkrivenih web stranica i traži plaćanje otkupnine. Čini se da njegova sposobnost otkrivanja povijesti surfanja korisnika objašnjava zašto je toliko ljudi već platilo otkupninu kreatorima programa. Naravno, NIKAD to nemojte napraviti. Morate ignorirati upozorenja koja pripadaju ovom virusu i ukloniti ransomware Kovter sa svog računala.

Kako Kovter može zaraziti moje računalo?

Ransomware Kovter najčešće se širi korištenjem istih malicioznih metoda koje su se koristile za distribuciju ostalih Ukash virusa. Te metode oslanjaju se na trojanskog konja koji se skriva na ilegalnim web stranicama i u istim takvim datotekama. Da bi izbjegli viruse poput ovog, morate zaštititi svoje računalo najnovijom verzijom anti-spyware programa. Uz to, morate početi upotrebljavati metode za sigurno surfanje internetom, a to podrazumijeva izbjegavanje ilegalnih web stranica, ignoriranje reklama i emailova od nepoznatih pošiljaoca. Ako virus Kovter uspije ući u sistem, pokrenut će ranije spomenute aktivnosti i početi prikazivati lažne poruke vladinih institucija koje se obično biraju ovisno o lokaciji žrtve. Ako ste primijetili da je vaš PC blokiralo Ministarstvo pravosuđa, policija ili neka sličan institucija, morate ignorirati takve poruke. Nije uopće važno ako izgledaju pouzdano jer pripadaju hakerima koji samo žele ukrasti vaš novac. Također, morate ukloniti virus Kovter s vašeg računala, a isto treba učiniti sa svim datotekama koje mu pripadaju. Možete upotrijebiti vodič koji slijedi:

Kako ukloniti ransomware Kovter?

Ako je vaš PC zaražen virusom Kovter i ako ga želite ukloniti, ne smijete gubiti vrijeme, već skenirati računalo programom FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili nekom drugom renomiranom anti-spyware aplikacijom. Ako ne možete skinuti ili pokrenuti neki od tih programa, pratite korake koji slijede da otključate svoje računalo.

* Ručno uklanjanje virusa Kovter:

  1. Da bi onesposobili virus, ponovno podignite operativni sustav zaraženog u ‘Safe mode with command prompt’ ( ovo bi trebalo funkcionirati sa svim verzijama ove prijetnje).
  2. Pokrenite Regedit.
  3. Potražite WinLogon Entries i zapišite sve datoteke koje nisu explorer.exe ili prazne. Zamijenite ih s explorer.exe.
  4. U registru računala pronađite datoteke koje ste ranije zapisali i obrišite registarske ključeve koji su povezani s pronađenim datotekama.
  5. Ponovno pokrenite sustav i pokrenite skeniranje kompletnog sistema ažuriranom verzijom programa FortectIntego da bi uklonili ostatke virusa. Također možete pokušati s programima SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

* Flash drive metoda:

  1. Na nekom drugom računalu skinite FortectIntego ili neki drugi renomirani anti-malware program.
  2. Ažurirajte program i prebacite ga na USB stick ili CD.
  3. U međuvremenu, podignite sustav zaraženog računala u Safe Mode, u komandnoj liniji (op. prev. command prompt) i umetnite USB stick.
  4. Još jednom podignite sustav računala zaraženog virusom Kovter i pokrenite skeniranje kompletnog sistema.

* Korisnicima zaraženima virusom Kovter dopušten je pristup drugim računima u Windowsima. Ako jedan od tih računa ima administratorske ovlasti, moći će se pokrenuti anti-malware program.

* Pokušajte onemogućiti Flash da bi natjerali ransomware da se ne ponaša onako kako je programiran. Da bi onemogućili Flash, morate otići na podršku za Macromediju i odabrati “Deny”: http://www.macromedia.com/support/documentation/en/flashplayer/help/help09.html. Nakon što to učinite, pokrenite skeniranje kompletnog sistema anti-malware programom.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Jake Doevan
Jake Doevan - Život je prekratak da bi se trošio na borbu s virusima

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Jake Doevan
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima