Kako preživjeti WannaCry napad?

Kibernetički napad koji je pokrenut u petak, 12. svibnja 2017. je neupitno postavio WannaCry ransomware na naslovnice svih glavnih portala. Zlonamjeran računalni virus (također poznat pod imenima Wana Decrypt0r, WannaCryptor, WannaCrypt0r, Wcry ili WNCRY) uglavnom cilja starije verzije Microsoft Windowsa, iako stručnjaci preporučuju da se ni korisnica sustava Windows 10 ne raduju. Iako je kibernetički napad zaustavljen zahvaljujući trudu istraživača malwarea pod nadimkom MalwareTech, vrlo je vjerojatno da će virus nastaviti napadati korisnike računala. Uzimajući u obzir da je zlonamjeran softver uspio koruptirati privatne datoteke na više od 230,000 računala u otprilike 150 zemalja, nije začuđujuće zašto korisnici računala nervozno traže metode sprječavanja ransomware i alate kojima bi popravili inficirana računala.Biti napadnut od strane Wanna Decrypt0r 2.0 virusa koji zahtjeva otkupninu i obećava obrisati vaše datoteke ukoliko ne isplatite željenu svotu novaca je očito grozno iskustvo. U takvim situacijama, teško je reći da ostanete mirni i da se ponašate razumno. Stoga smo pripremili vodič koji objašnjava kako se zaštititi od WannaCry napada ukoliko postanete žrtva kibernetičkog napada.

Zaštitite svoje računalo od WannaCry

 1. Spomenuti računalni virus je, čini se, u mogućnosti inficirati sve verzije Windowsa osim Windows 10. Ažuriranje na Windows 10 je jedan od najboljih načina da se zaštitite od ransomware napada.
 2. Microsoft se već pobrinuo za slabu točku koji je ransomware otkrio preko EternalBlue, stoga morate instalirati sigurnosno ažuriranje MS17-010.
 3. Onemogućite SMBv1 koristeći upute koje pruža Microsoft. Molimo da pažljivo pročitate upute!
 4. Instalirajte pouzdan sigurnosni softver i držite ga upaljenim cijelo vrijeme. Nemojte ga zaboraviti ažurirati, ili, ukoliko je moguće, omogućite automatska ažuriranja.
 5. Držite sve programe ažurnima. Ukoliko imate stare programe koje nikad ne koristite, obrišite ih. Kako biste zaštitili svoje računalo od kibernetičkih napada, redovno ažurirajte programe koje odlučite zadržati. To je vrlo važno jer hakeri pronalaze sigurnosne rupe u neažurnim i ne toliko naprednim softverima.
 6. Nemojte onemogućiti Vatreni zid.
 7. Kreirajte sigurnosnu kopiju svojih podataka. Pronađite sve datoteke koje želite zaštititi, i tada pohranite kopije na prijenosnom uređaju za pohranu, na primjer, USB-u. Uklonite uređaj iz računala i držite ga na sigurnom mjestu.

Što učiniti ako WannaCry enkriptira vaše datoteke?

 1. Odlučite što želite učiniti – hoćete li podržati kibernetičke kriminalce i platiti im? Ne preporučamo da plaćate otkupninu jer se prevaranti često ne potrude pomoći žrtvama vratiti datoteke, čak iako je otkupnina plaćena.
 2. Ukoliko ste odlučili ne platiti, ponovo pokrenite računalo u Sigurnosnom načinu rada s umrežavanjem. Na ovaj način, zaustaviti ćete virus, i neće moći nastaviti svoje aktivnosti. Pričekajte dok se računalo u potpunosti ne pokrene i preuzmite posljednju verziju sigurnosnog softvera. Pomoću njeg pokrenite skeniranje sustava, a ukoliko ne uspije pronaći virus, uzmite u obzir korištenje snažnijeg alata za uklanjanje malwarea.
 3. Obrišite otkriveni virus koristeći softver za uklanjanje malwarea.
 4. Pokrenite preventivne mjere koristeći softver za uklanjanje malware.
 5. Iako se trenutne datoteke koje virus enkriptira i označuje se .wcry, .wncry, .wncryt proširenjima ne mogu vratiti koristeći nijedan alat za dekripciju datoteka, ne biste trebali gubiti nade za vraćanjem datoteka. Ukoliko imate sigurnosnu kopiju podataka, koristite je da zamijenite enkriptirane datoteke. Ukoliko nemate, pokušajte s opcijama za vraćanje datoteka opisanim u ovom članku o WannaCry.
O autoru
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Analitičar za malware...

Kontaktiraj Olivia Morelli
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima
Datoteke
Softver
Usporedi