Uklonite virus iPhone (Vodič za uklanjanje) - ažurirano ožu 2019

iPhone Priručnik za uklanjanje virusa

Što je iPhone virus?

iPhone virus je pojam za opis malware aplikacije koja napada iPhone uređaje

iPhone malware

iPhone virus je malware dizajniran za napad na korisnike iOS-a. I dok su korisnici uvjereni da hakeri još uvijek nisu kreirali malware za iOS, cyberkriminalci nastavljaju s predstavljanjem malicioznog softwarea za macOS i iOS. Naravno, postotak Mac virusa i dalje je daleko niži od takvih aplikacija koje se kreiraju za Windowse ili Android. No, nema sumnje da se količina malware programa usmjerenih prema korisnicima Applea dramatično povećava; zbog toga negiranje nikako ne može riješiti sam problem. Iako mnogi korisnici obožavaju macOS, on je i dalje daleko manje popularan od Windowsa. Dakle, količina malware aplikacija kreirana za zloupotrebu ovog operativnog sustava je isto tako manja. Međutim, korisnici poduzimaju sve preventivne mjere da bi spriječili dolazak iPhone virusa na njihov uređaj.

Naziv iPhone virus
Verzija Virus koji preusmjerava Otimač preglednika Prevara službe za korisnike Ransomware Spyware
Primjeri
 • Pegasus
Opasnost Srednja Niska Srednja Visoka Visoka
Distribucija Maliciozne stranice, programski paketi Maliciozne stranice, programski paketi Maliciozne stranice, programski paketi Spam, ilegalni software Phishing (krađa lozinke)
Simptomi Preusmjeravanje na sumnjive stranice, sponzorirane oglase, itd. Lažni oglasi koji nude kontakt s lažnom službom za korisnike Promjene unutar sistema, preusmjeravanje na sumnjive stranice, sponzorirani oglasi, itd. Šifriranje datoteka, poruka sa zahtjevom za plaćanje otkupnine u određenom iznosu

Pretjerano špijuniranje

Uklanjanje Upotrijebiti FortectIntego da bi se identificirale maliciozne datoteke unutar sistema. U rijetkim prilikama bit će potrebno resetirati uređaj na tvorničke postavke.

Korisnici Maca i iOS-a uvjereni su da su njihovi uređaji imuni na iPhone virus zbog više razloga:

 • Ograničen pristup sistemskim datotekama
 • Fragmentirani OS
 • Ograničene dozvole za aplikacije trećih strana.

Nažalost, iPhone uređaji jednako su ranjivi kao i svi ostali. Ako ne pridajete dovoljno pažnje vašim navikama tijekom surfanja i ako ne surfate internetom krajnje oprezno, možete se zaraziti ransomware programom, adware aplikacijom ili otimačem preglednika unutar samo nekoliko sati neopreznog surfanja. Posljedice infekcije virusa na iPhone uređaju mogu varirati od promjena u tražilici i pretraživanju, pa do zaključavanja važnih podataka.

Niže slijedi popis tipova malware programa. Ako se pitate što učiniti da bi se provelo uklanjanje iPhone virusa, idite na zadnji odlomak ovog članka.

Prevara "Osvojite iPhone"

Apple proizvodi meta su potencijalno nepoželjnih programa

U ovom trenutku problematični adware programi i skripte prevladavaju internetom kad su u pitanju potencijalno nepoželjni programi (PUP). I dok korisnici Windowsa javljaju o reklamama koje je nemoguće izbaciti iz njihovih preglednika, korisnici iPhone uređaja više upozoravaju na sumnjive službe za korisnike.

Uobičajeno je da takve vrste prevare obavještavaju svoje žrtve da je njihov uređaj napao virus koji je sposoban ukrasti njihove podatke. Uz to, takvi iPhone virusi nude kontakt s posebnom timom službe za korisnike preko određenog broja telefona, a to je izravan put do grupe hakera koji će korisniku pokušati ukrasti novac. Morate znati da Apple ne prikazuje takve notifikacije u nasumičnim porukama, niti prikazuje broj telefona preko kojeg se nudi korisnicima kontakt s njihovim timom.

Također ne smijemo zaboraviti uobičajene online prevare u kojima se iPhone uređaji nude besplatno. U tom slučaju prevaranti prikupljaju osobne informacije korisnika tako da ih uključe u lažne i nepostojeće ankete ili natječaje.

Frustrirajuće pop-up reklame zapravo su nešto uobičajeno za iPhone virus. Budući da to funkcionira putem web-skripte ubačene u preglednik, iskakanje reklama smetat će vas s vremena na vrijeme ili će vas gnjaviti svaki put kad pokrenete preglednik. Neke od tih reklama nevjerojatno su uporne u svom iskakanju, pa ćete na silu morati ugasiti Safari.

Otimači preglednika mogu napasti i korisnike Apple uređaja. Jedan od nedavnih primjera je otimač search.stuckopoe.com. I dok izgleda kao uobičajena tražilica, on prikuplja neosobne podatke o svojim korisnicima te ih upotrebljava u svrhu “unaprjeđenja usluge”. On će povremeno prikazivati pop-up reklame, a najnegativniji aspekt ovog virusa je njegova eliminacija.

Kad dođete na stranicu s uputama za uklanjanje, sam virus će ponuditi instalaciju alata za eliminaciju pod nazivom Uninstaller.dmg. Problem je što je sama datoteka zaražena adware virusom macOS:Genleo-BQ. Ako na svojem iPhone uređaju koristite standardnu verziju Safarija, posebno morate paziti na takve otimače preglednika. Da biste uklonili virus iz iPhonea, možda ćete morati resetirati uređaj. Da biste saznali više, idite do vodiča za uklanjanje koji se nalazi na kraju ovog članka.

iPhone virusiPhone virus je pojam za brojne malware programe koji se koriste za napad na te uređaje. Taj pojam uništava mit da su iPhone uređaji otporni na viruse

Različite verzije prevara na iPhone uređajima

Budući da su Apple uređaji visoko cijenjeni, nedavno su se na internetu počele pojavljivati raznovrsne prevare s iPhone uređajima. Primarni cilj varalica iza takvih prevara je uvjeriti žrtve da su poželjan kandidat koji može od Applea dobiti poklon – obično je to novi iPhone, iPad ili neki drugi uređaj. Pogledajmo što žele prevaranti i pokušajmo pobliže objasniti svaku od obmana.

Novi iPhone X za 1 dolar

Novi iPhone X za 1 dolar je prevara u kojoj se nudi besplatan iPhone X, a to uopće ne postoji. Sve što žrtva mora napraviti je plaćanje pristojbe od jednog dolara. Na prvi pogled, to je odlična prilika! No, sve je očito laž, a korisnik neće dobiti obećani uređaj.

Poruka je dizajnirana tako da izgleda legitimno, budući da su logo i tema izgledom identični onima koje koristi Apple. Međutim, nakon što se nastavi s procedurom, korisnik se preusmjerava na nekoliko stranica i od njega se traži popunjavanje formulara osobnim podacima i pristajanje na pravila natječaja. Ono što korisnik/žrtva ne shvaća je činjenica da se upravo pretplatio na skupi glazbeni servis koji košta 49,99 dolara mjesečno. Ako se ponuda ručno ne odbije, kreditna kartica će se zbog iPhone virusa teretiti svaki mjesec, i to za navedeni iznos.

Osvojite iPhone X

Osvojite iPhone X veoma je slična prevara onoj opisanoj iznad. Ova lažna poruka također obećava korisnicima iPhone X. Žrtva veoma lako može upasti u ovu zamku, pogotovo oni korisnici koji se nikad prije nisu susreli s digitalnim prevarama. Cijena ovog skupog poklona je minimalna – korisnici samo moraju odabrati “pravu” kutiju s poklonom.

Naravno, ne iznenađuje što je svaki odabir točan (ipak, svaki od korisnika to ne zna i misli da jednostavno imaju sreće). Vrlo brzo nakon “ispravnog pogotka” korisnik dobije čestitku i traži ga se da upiše osobne podatke, kao što su broj računa u banci, ime, broj telefona i slično. Te se informacije mogu iskoristiti za ozbiljne prekršaje, poput krađe identiteta, jer nikada niste sigurni kome ste otkrili svoje osobne podatke.

Prevara Iphonewinstoday.com

Prevara iphonewinstoday.com je uzrokovana od strane adware virusa koji preusmjerava korisnike upravo na tu spomenutu stranicu. I tamo se od korisnika traži da otvore “ispravnu” kutiju s poklonom i to im daje šansu za osvajanje novog novcatog telefona iPhone X. Još jednom, nema iznenađenja, svaka kutijica koja se odabere je ispravna. Nakon toga, žrtva se vodi na stranicu na kojoj upisuju osobne podatke. Također se objašnjava da će biti korištena e-mail adresa u slučaju da “sretni gost” osvoji nagradu. No, sve je to samo trik da bi se izvukle osobne informacije i iste upotrijebile u ilegalne svrhe, naravno, krađa identiteta.

Uz to, iPhone virus preusmjerava svoje žrtve na iphonewinstoday.com i slične web adrese na kojima se isto tako promoviraju i drugi lažni pokloni, kao što su recimo telefoni Samsung Galaxy, skupi vaučeri i slično. Bez obzira na to kakva je nagrada, ne biste smjeli vjerovati niti jednom od tih lažnih upozorenja i obavijesti.

Odabrani ste za testiranje telefona iPhone 9

Odabrani ste za testiranje telefona iPhone 9 najnovija je prevara koja se počela širiti u ožujku 2018. Ova podvala korisnicima nudi mogućnost testiranja najnovije verzije iPhonea 9, i to prije nego izađe u javnost. Ne iznenađuje da bi svaki obožavatelj Appleovih uređaja bio nevjerojatno uzbuđen oko takve mogućnosti. Uz sve to, prevaranti također nude mogućnost besplatnog osvajanja iPhonea X 128GB! Sve što korisnik mora napraviti je tek sudjelovanje u kratkoj anketi i odgovaranje na nekoliko pitanja.

Očito je da su pitanja koja postavlja iPhone virus tamo samo iz razloga da se stvori iluzija da sudionici zapravo nešto moraju napraviti u zamjenu za poklon. Ubrzo nakon završetka ankete, od žrtve se zahtijeva upisivanje punog imena i prezimena, adrese, email adrese i broja telefona.

Jasno je da Apple ne stoji iza takvih poruka i nikada ne bi tražio sufionike u anketi takvim putem. Naravno, ako naiđete na takvu pop-up poruku, nikako joj ne smijete vjerovati.

Nebitno je na kakvu ste prevaru naletjeli, nikada nemojte u njima sudjelovati. Upamtite, kad ponuda zvuči predobro da bi bila istinita – obično je to tako. Ono što prevaranti žele je vaš novac ili vaši osobni podaci. Zato uvijek ignorirajte ovakve prevare i uklonite adware aplikacije koje ih prikazuju.

Malware Pegasus prakticira pretjerano špijuniranje korisnika Applea

Riječ je o softwareu za špijuniranje i to je jedan od najboljih primjera koji ilustrira da Appleovi, pogotovo iOS uređaji mogu biti zaraženi malware programima. Zapravo, tu je riječ i o najviše obeshrabrujućem primjeru. Virus je uočen u kolovozu 2016. Sumnja se da je malware razvila izraelska tvrtka NSO koja je na lošem glasu upravo zbog rada na spyware aplikacijama.

Malware ne napada nasumične mete, već samo odabrane korisnike. Oni dobiju obmanjujuću SMS poruku s linkovima. Ako se klikne, na uređaj će se preuzeti spyware dizajniran za iPhone uređaje bez jailbreaka. Taj virus funkcionira na osnovi ranjivosti 30 dana.

Jednom kad se u potpunosti aktivira, provest će kompletan nadzor nad korisnikom. Špijunira se sve, i lako dostupni podaci i šifrirani podaci, poruke, a mogu se preslušavati i audio zapisi. Još jedan problem leži u sposobnosti virusa da se samouništi ako se ne poveže s udaljenim Command and Control serverom u roku od 60 dana. Developeri su također dizajnirali odgovarajuću i identičnu verziju Pegasusa za Android.

Zbog razrađenog ponašanja i strukture, prilično je teško detektirati ovaj malware. On sam neće otkriti vlastitu prisutnost u Activity Monitoru, dok su iPhone uređaju sasvim druga priča jer uopće nemaju takav alat. Morat ćete preuzeti dodatne programe za detekciju i provesti određene korake. Više informacija o uklanjanju Pegasusa pronaći ćete ovdje.

Developeri ransomware aplikacija zainteresirani su i za iOS

Budući da je ransomware na Androidu postao uobičajeni trend, može se pretpostaviti da će doći vrijeme i za iPhone uređaje. Takve sumnje uopće nisu iracionalne jer je već objavljeno nekoliko primjera Mac ransomware virusa. Jedan od njih pretvara se da je alat pod nazivom “Patcher”, kreiran za piratiziranje softwarea. Taj virus napisan je programskim jezikom Swift.

Sam malware distribuiran je putem BitTorrent domena. Funkcionira veoma slično kao i crypto-malware programi na Windowsima, budući da se skriva u .zip folderu. Virus nije ispravno programiran jer ga je krasio “bugovit” proziran izgled, a niti upravljanje ključevima za dešifriranje nije radilo, što je rezultiralo gubitkom mogućnosti za dešifriranje.

Nažalost, virus je i dalje bez problema šifrirao korisnicima dokumente i fotografije. Iako su pronađeni primjeri napada ove malware aplikacije na Mac računala, korisnici iPhonea bi također trebali biti oprezni.

iPhone prevara

Spriječite infekcije malware virusima na svojim uređajima

Različite malware prijetnje distribuiraju se putem različitih kanala. Ranije spomenuti iPhone adware i otimači preglednika šire se pomoću web skripti. Kako one nisu vidljive običnim korisnicima, njihovo detektiranje bi moglo biti problematično. S druge strane, mogućnost zaraze iPhone virusom može se limitirati izbjegavanjem klikanja na linkove smještene na stranicama posvećenima igrama, kockanju ili nekom drugom sumnjivom sadržaju.

Kad su u pitanju složeniji malware programi, korisnicima iPhonea bi mogli koristiti sljedeći savjeti:

 • Ažurirajte sistemski software čim to bude moguće
 • Nemojte preuzimati nepotrebne aplikacije trećih strana

Raspravimo sada o mogućnostima uklanjanja iPhone virusa.

Obrišite sve prijetnje koje bi mogle oštetiti vaš iPhone

Ako su vam pop-up reklame preplavile telefon, resetirajte preglednik i tako uklonite virus iz iPhonea. Ne brinite, adware aplikacije i otimači preglednika nisu ni blizu agresivni kao ransomware virusi. U slučaju prevare sa službom za korisnike, jednostavno napustite stranicu. Ako ne možete, na silu ugasite preglednik. Da biste prekinuli preusmjeravanje i ponovno aktiviranje, provedite sljedeće korake:

 1. Idite na Settings
 2. Kliknite ja ikonicu Safari
 3. Odaberite Clear History and Website Data
 4. Zatvorite prozor

Ako se borite s ozbiljnijom prijetnjom, uklonite iPhone virus uz pomoć FortectIntego ili Malwarebytes. Ako primijetite neuobičajeno ponašanje na svojem telefonu, nešto poput rušenja aplikacija ili zaključavanja datoteka, resetirajte iPhone na tvorničke postavke. Da biste upotrijebili ovu opciju uklanjanja iPhone virusa, pratite vodič koji slijedi:

 1. Idite na Settings
 2. Navigirajte do General
 3. Kliknite na opciju Erase All Contents

Uz pomoć programa FortectIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni iPhone Priručnik za uklanjanje virusa

macOSSafari

Uklonite iPhone iz Mac OS X sistema

Korisnici MacOS-a imaju određenu prednost nad korisnicima iPhonea jer mogu instalirati određene sigurnosne aplikacije kojima mogu obrisati opasne malware programe.

 1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
 2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite iPhone ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'
macOSSafari

Resetirajte Safari

Obrišite povijest surfanja da biste spriječili ponovno pojavljivanje pop-up reklama/poruka koje uzrokuje iPhone virus.

Uklonite nepoželjne ekstenzije iz preglednika Safari:

 1. Kliknite na Safari > Preferences…
 2. U novom prozoru odaberite Extensions.
 3. Odaberite nepoželjne ekstenzije povezane s iPhone virus i odaberite Uninstall. Resetirajte Safari

Očistite kolačiće i ostale podatke web stranica iz Safarija:

 1. Kliknite na Safari > Clear History…
 2. Iz padajućeg menija pod Clear, odaberite all history.
 3. Potvrdite vaš odabir s Clear History. Resetirajte Safari

Ako vam koraci iznad nisu pomogli, resetirajte Safari:

 1. Kliknite na Safari > Preferences…
 2. Idite na karticu (tabAdvanced.
 3. Stavite kvačicu u kućicu pokraj Show Develop menu.
 4. U meniju kliknite na Develop i zatim odaberite Empty Caches. Resetirajte Safari

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite iPhone tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Julie Splinters
Julie Splinters - Specijalist za uklanjanje malware programa

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Julie Splinters
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima