Ukloni Intego (Besplatan vodič) - Tutorial

Intego Priručnik za uklanjanje

Što je Intego?

Intego – moćan antivirusni program za Mac s arsenalom različitih funkcija

Intego Mac Internet Security

Intego je pouzdan sigurnosni software koji je ekskluzivno razvijan za Mac OS i Mac OS X. Sastoji se iz dva elementa: VirusBarrier X9 i NetBarrier X9, a svaki od ta dva elementa ima različite funkcije. Program kombinira najvažnije sigurnosne module, uključujući potpuno opremljeni firewall, zaštitu podataka, anti-spam, anti-phishing i antivirus i svi oni su esencijalni za zaštitu od virusa na Macu. Do ovog anti-malware programa može se doći na službenoj stranici, iako se može do njega putem softverskih paketa.

Softverski paketi zapravo su jedan oblik marketinške taktike koja se upotrebljava diljem svijeta. Korisna je i za tvrtke i za korisnike koje ovaj software zanima. Ipak, korisnici obično ne obraćaju previše pažnje na proces instalacije i nenamjerno instaliranje dodatnih programa. Iz tog razloga (ponajviše zato što se program pojavio “niotkuda”), neki korisnici bi mogli nazvati ovaj software nazivom “virus Intego”, što uopće nije istina. Antivirusni program Intego zapravo je tu da bi vas zaštitio od virusa, ne da ih prouzroči.

Bitne činjenice o programu Intego

Intego je prvi puta osnovan 1997. i eksplicitno se fokusirao na Mac, za razliku od mnogih drugih anti-malware softverskih kompanija koje su jako preferirale Windowse kao glavni cilj. Najnovija verzija zove se Intego Mac Internet Security X9 i uključuje dva modula: VirusBarrier X9 i NetBarrier X9. VirusBarrier X9 fokusira se na zaštitu Maca od malware programa, dok se NetBarrier X9 koncentrira na zaštitu vaše mreže od neželjenih upada.

Software se može preuzeti sa službene stranice i postoji u obliku besplatne probne verzije koja traje 30 dana. Nakon toga korisnici moraju kupiti punu licenciranu verziju koja košta 33,05 eura godišnje. Ovo je proizvod koji se bazira na pretplati, pa ako korisnik želi otkazati uslugu, mora to učiniti prije nego prođe cijela godina. S obzirom na to da se dobiju dva modula s dvije zasebne funkcije – cijena je sasvim pristojna. Osim toga, nemojte zaboraviti da developeri programa Intego moraju zaraditi novac kojim će financirati istraživanje malware aplikacija.

Čišćenje uz pomoć Intego Washing Machine

Instaliranje softwarea u sistem

Intego VirusBarrier i ostali moduli instaliraju se u samo nekoliko minuta. Da bi se proces finalizirao, potrebno je restartati sistem. Međutim, baš kao što smo spomenuli na početku, ovaj software može biti instaliran kao komponenta drugih programa. Veoma lako možete uočiti ovaj dodatak nekom programu ako odaberete Prilagođenu ili Naprednu instalaciju. No, ako ste u žurbi i želite čim prije preuzeti i instalirati potreban alat, na vašem računalu može se pojaviti ovaj Mac antivirus. Rezultat toga je vaš dojam da vam je računalo inficirano, no to nikako nije slučaj.

Nakon što se software instalira, korisnike se navodi da odaberu razinu zaštite, a izbor se svodi na sljedeće:

  • Minimalna razina – samo zaštita od malware aplikacija
  • Standardna razina – dodatna zaštita od Windows malware programa
  • Maksimalna razina – skeniranje ZIP datoteka i ostalih arhiva

Za većinu korisnika bi Standardna razina trebala biti dovoljna, iako odabir Maksimalne razine neće škoditi nikome, unaprijedit će i sigurnost vašeg Maca.

Nakon što odaberete razinu zaštite, program je spreman. Uz to, na raspolaganju je i prikladan dodatak koji objašnjava sve funkcionalnosti svake od funkcija. Ova mogućnost može se sakriti jednostavnim klikom miša i, naravno, opet aktivirati, ako bude potrebe za tim, ponovnim klikanjem na ikonicu informacija.

Intego izlistava sve particije na lijevoj strani prozora – korisnik može provesti brzo ili kompletno skeniranje na svakom od tih diskova. Korisnik također može zakazati skeniranja u glavnom prozoru, a može i kontrolirati mogućnost zaštite u stvarnom vremenu.

Intego instalacija

Objašnjenje anti-malware mogućnosti

Ubrzo nakon što je instalacija završena, Intego Mac Internet Security provodi skeniranje kompletnog sistema. Ako se pronađu bilo kakve prijetnje, program će u karantenu baciti zaražene datoteke, ukloniti ih i pokušati popraviti štetu napravljenu nad datotekama na računalu.

Uz to, program može automatski skenirati sve nadolazeće email poruke i USB diskove, čim se isti spoje na vaš Mac. To nije sve, mogućnost za anti-phishing može pomoći korisnicima u borbi protiv sumnjivih spam emailova koji mogu instalirati malware programe i prevarom natjerati korisnika da potroši novac na bezvrijedne proizvode.

AV-Test je otkrio da Intego može zaštititi vaš stroj od 100% malware aplikacija za Mac OS, a može i identificirati i označiti 99% potencijalno nepoželjnih programa. Zaštita od malware programa stvarno je od kritične važnosti jer vaše računalo može biti doslovno uništeno. No, zaštita od potencijalno nepoželjnih programa također je jako bitna jer vaš Mac može postati zagušen i natrpan, mogu se nekontrolirano prikazivati neželjene i naporne reklame, pa čak može doći i do ozbiljnih infekcija.

Intego antivirus

NetBarrier – efektan alat za zaštitu vaše mreže

NetBarrier je zapravo firewall koji je sposoban zaštititi mrežu od uljeza. Intego nudi tri različita načina rada:

  • Javni Hotspot – blokira sve konekcije s internetom ili mrežom, kao i sve mogućnosti za dijeljenje datoteka i rad sa serverima
  • Radni Hotspot – dopušta nadolazeće konekcije s pouzdanim mrežama, a dijeljenje datoteka dopušteno je samo uz odobrenje korisnika
  • Kućni Hotspot – dopušta nadolazeće konekcije, a dijeljenje datoteka automatski je omogućeno

Korisnici mogu odabrati koji hotspot žele koristiti ili promijeniti postavke u bilo kojem trenutku. Korisnici koji imaju napredno znanje o firewallu mogu kreirati iznimke i tako dopustiti samo specifične tipove konekcija, kao i modificirati druge opcije u Naprednim postavkama, iako ova funkcionalnost nije nužna za običnog korisnika.

Intego Mac Internet Security

U Intego je uključeno više korisnih mogućnosti

Osim obavezne antivirusne funkcije, Intego je također sposoban i za mnoge druge stvari. Barijera za sadržaj omogućuje softveru da blokira potencijalno štetne email poruke, linkove i poruke s društvenih mreža. Takav sadržaj ne samo da može naštetiti vašem Macu, već može upravljati osjetljivim informacijama o vama, a to može biti upotrebljeno u ilegalne svrhe.

Mogućnost naziva Personal Backup također je jedna je od bitnijih. Kao što su primijetili stručnjaci za sigurnost, sigurnosne kopije (backup) od vitalne su važnosti za modernog korisnika računala. Na primjer, neki ransomware može zaključati osobne datoteke i učiniti ih beskorisnima. Neki od crypto-malware programa mogu se dešifrirati, no, u većini slučajeva, stručnjacima je obično potrebno neko vrijeme da bi razbili maliciozni kod i objavili službeni program za dešifriranje. U tom slučaju, sigurnosne kopije su jedina pouzdana mogućnost kojom možete spasiti svoje osobne datoteke.

Washing Machine može očistiti otpad i smeće iz vašeg Mac OS-a X, povratiti prostor na disku i značajno ubrzati računalo. Ova mogućnost može ukloniti duple datoteke koje se ponekad mogu slučajno kreirati, može očistiti cache, preuzimanja, logove, smeće, pa čak i organizirati vaš desktop.

Upotreba antivirusnih programa je važna jer virusi za Mac stvarno postoje

Korisnici Maca još uvijek se bore s pogrešnim shvaćanjem mita da na Macu ne postoje malware programi. No, to je daleko od istine i pokazalo se da Macovi sistemi mogu biti napadnuti zbog ranjivosti i od strane malware aplikacija, baš kao što je to bio nedavni slučaj “mshelper” koji zloupotrebljava resurse računala i tjera bateriju da se potroši iznimno brzo. Najvjerojatnije je ta cyber prijetnja kreirana da bi rudarila kriptovalute.

Cyberkriminalci se žure čim prije zaraditi na račun nedužnih korisnika i nije im niti najmanje bitno na koji način će to postići – ankete ili prevare uz pomoć podrške za korisnike, otimači preglednika, adware, rudarenje kriptovaluta ili čak ransomware aplikacije. Rezultat toga je brz odgovor starijeg analitičara za elektroničke prijetnje, Bogdana Botezatualsa, na pitanje “Može li Mac biti zaražen virusom?”

Odgovor je definitivno – da. Bilo je već mnogo slučajeva, a bit će ih još.

Dakle, korisnici Maca morali bi biti svjesni opasnosti koje stiži preko interneta i moraju razmišljati o prikladnom načinu zaštite svog sistema. Intego je savršen alat za detektiranje i eliminiranje tih sumnjivih aplikacija i zaštitu vašeg Maca.

Uklonite Intego iz svojih programa ako vas nije strah malware programa za Mac

Ako ste odjednom primijetili ovaj program instaliran na vašem sistemu, a niste ga implementirali s namjerom, sigurno se tamo našao putem instalacije nekog drugog programa. U većini slučajeva korisnici ne obraćaju previše pažnje tijekom instalacije freeware aplikacija i biraju Preporučeni ili Brzi način instaliranja. Ipak, morali biste biti pažljiviji jer neki programi mogu biti korisni, dok su ostali čisti adware koji će vaš preglednik nakrcati oglasima i preusmjeravati ga prema sumnjivim stranicama.

Oni koji su otkrili da im se ovaj software pojavio “niotkuda” možda će poželjeti ukloniti Intego iz svojeg sistema. Za razliku od potencijalno nepoželjnih programa, ovaj sigurnosni software je veoma lako deinstalirati. Jednostavno je potrebno pratiti naš vodič i tako se riješiti VirusBarriera i sličnih komponenti koje su obično uključene u ovaj program.

I dok možda imate namjeru ukloniti kompletni Intego iz vašeg sistema, (primjerice, ne žalite platiti licenciranu verziju nakon što istekne probni period od 30 dana) bilo bi dobro najprije razmisliti koliko je ova aplikacija zapravo korisna. Mi vam toplo preporučujemo da se suzdržite od deinstalacije.

Uz pomoć programa FortectIntego moći ćete ukloniti štetu koju je napravio virus. Programi SpyHunter 5Combo Cleaner i Malwarebytes preporučuju se za detektiranje potencijalno nepoželjnih programa i virusa, kao i svih datoteka i unosa u registar koji su povezani s njima.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Intego Priručnik za uklanjanje

Uklonite Intego iz Mac OS X sistema

Ako želite deinstalirati Intego iz vašeg Mac OS-a X, samo pratite ove jednostavne korake

  1. Ako koristite OS X, kliknite na gumb Go u gornjem lijevom kutu ekrana te odaberite Applications. Kliknite 'Go' i odaberite 'Applications'
  2. Čekajte dok ne vidite mapu Applications i potražite Intego ili bilo koje sumnjive programe u njoj. Sada kliknite desnom tipkom miša na svaki od unosa te odaberite Move to Trash. Kliknite na svaki zlonamjeran unos i odaberite 'Move to Trash'

Nakon deinstalacije ovog potencijalno nepoželjnog programa i popravljanja svakog od Vaših web preglednika, preporučamo Vam da skenirate svoj računalno sustav reputabilnim anti-spywareom. Ovo će Vam pomoći da se riješite Intego tragova registra te će također identificirati srodne parazite ili moguće malware infekcije na Vašem računalu. Za to možete koristiti naše najbolje malware uklanjače: FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes.

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Strastveni istraživač weba

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Gabriel E. Hall
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima