Uklonite virus UmbreCrypt (Lagani vodič za uklanjanje)

UmbreCrypt Priručnik za uklanjanje virusa

Što je Virus UmbreCrypt?

Što morate znati o virusu UmbreCrypt?

Prije svega, nemojte paničariti ako se vaše računalo zarazi virusom Umbrecrypt. Iako je to ekstremno opasan malware program, još uvijek postoji šansa da dođete do svojih datoteka. Ovaj virus funkcionira slično kao i ostale ransomware aplikacije koji zahtijevaju plaćanje otkupnine u zamjenu za dešifriranje vaših podataka, a primjeri su virusi Locky, Cryptowall, CTB Locker i mnogi drugi. Ipak, za razliku od drugih virusa, ako ste zaraženi ransomware virusom UmbreCrypt, moguće je dešifrirati zaključane datoteke bez plaćanja spomenute otkupnine. Također, pobrinite se da obrišete ovaj prevarantski program sa svog računala da bi se riješili početne prijetnje.

Morate biti svjesni činjenice da čim UmbreCrypt uđe u vaše računalo, on će početi s izvršavanjem malicioznih aktivnosti i uzrokovati brojne probleme. Svi načini na koje će ovaj program napasti vaše računalo dizajnirani su da bi generirali brzu i laganu zaradu svojim developerima. kad uđe u sustav, virus UmbreCrypt će ga skenirati ne bi li pronašao različite video, audio i tekstualne datoteke, kao i arhive i tome slično. Popis ekstenzija datoteka koje ovaj virus može napasti uključuje .dim, .diy, .dna, .dov, .dpb, .dsb, .fbc, .fbf, .fbk, .fbu, .fbw, .fh , .fhf, .flka, .flkb, .fpsx, .ftmb, .ful, .fwbackup, .fza, .fzb, .gb1, .gb2, .gbp, .ghs, .ibk, .icbu, .icf, .inprogress, .ipd, .iv2i, .jbk, .jdc, .kb2, .lcb, .llx, .mbf, .mbk, .mbw, .mdinfo, itd. Ti dokumenti se šifriraju algoritmom AES koji se naziva simetričnom metodom šifriranja. To znači da se datoteke mogu dešifrirati uz pomoć istog ključa koji je korišten za šifriranje. Međutim, ransomware programi šifriraju i ključ za dešifriranje, ali uz pomoć kriptosistema RSA, pa je praktički nemoguće da žrtva sama dešifrira datoteke. Nakon što su datoteke šifrirane, žrtva će dobiti obavijest u kojoj se traži kontakt s developerom ovog ransomware programa. Tek kad su počinitelji obaviješteni, bit će otkriven iznos novca koji je potreban za povrat datoteka. Žrtva će također dobiti i rok od tri dana unutar kojeg mora obavijestiti developere virusa.

Bez obzira na to koliko je situacija očajna, ne možemo vam preporučiti plaćanje otkupnine. Kako ovaj virus ne omogućuje sigurnu vezu sa serverom, moguće je da vam neće moći poslati ključ za dešifriranje. Dakle, savjetujemo vam da pokušate dešifrirati datoteke uz pomoć ključa za dešifriranje koji su pripremili stručnjaci, ali prije nego to učinite, pobrinite se da ste u potpunosti uklonili virus UmbreCrypt iz svog sustava. To možete napraviti upotrebom renomiranog anti-malware programa kao što je FortectIntego.

Kako se moje računalo zarazilo ovim virusom?

Pošto je uklanjanje virusa UmbreCrypt i vraćanje šifriranih datoteka dug i težak proces, bolja solucija je da se unaprijed zaštitite od infekcije. Postoji nekoliko stvari koje bi morali znati da bi izbjegli rizik od zaraze ovim virusom. Prije svega, ovaj ransomware je partnerski program grupe HydraCrypt, pa se tako širi internetom na sličan način kao i drugi srodni virusi, uz pomoć exploit kitova. Ako želite biti sigurni od ovakvih malicioznih programa, morate izbjegavati posjećivanje nepoznatih portala ili stranica koje mogu biti pune inficiranog sadržaja. Također morate biti svjesni da je relativno lako zaraziti se nekim virusom. Samo morate kliknuti na bliješteću reklamu, a ona će vas preusmjeriti na neku stranicu u vlasništvu treće strane s koje će biti izvršena infiltracija u vaš sistem. Stručnjaci za računalnu sigurnost tvrde da je moguće da se virus proširi dalje uz pomoć daljinske veze s desktopom (radna površina). Drugim riječima, ransomware UmbreCrypt se može proširiti direktno. Sve dok te tvrdnje nisu u potpunosti potvrđene, kompletna pažnja bi trebala biti usredotočena na poduzimanje mjera protiv infekcije.

Kako mogu ukloniti virus UmbreCrypt?

Uobičajeno je čuti korisnike koji kažu da uklanjanje virusa UmbreCrypt mora biti mukotrpno težak zadatak. To nije lagan proces kao brisanje nekog manje štetnog programa, ali je MOGUĆ. No, morat ćete uložiti određenu količinu vremena i pažljivo pratiti upute koje su objavljene niže. Pazite jer vodič zahtijeva nešto znanja o računalima, pa ako mislite da niste dovoljno kompetentni da bi sve sami napravili, kontaktirajte naš tim za podršku koji će vam pomoći pri uklanjanju virusa UmbreCrypt. Upute za ručnu i automatsku eliminaciju ovog virusa dostupne su vam u obliku niže objavljenog vodiča korak po korak. Posljednja stvar koju morate shvatiti je su te upute kreirane za uklanjanje virusa. Ako želite pokušati dešifrirati vaše datoteke, morat ćete upotrijebiti programe kao što su Photorec, alati za borbu protiv virusa Kaspersky ili R-Studio. Međutim, nema nikakve garancije da ćete uz pomoć tih programa uspjeti vratiti svoje datoteke. Nakon toga slijedi uklanjanje virusa.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni UmbreCrypt Priručnik za uklanjanje virusa

Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Važno! →
Vodič za ručno uklanjanje mogao bi biti previše kompliciran za obične korisnike računala. Da bi se proveo ispravno, taj vodič zahtijeva napredno IT znanje (ako se vitalne sistemske datoteke obrišu ili oštete, može doći do kompromitiranja kompletnih Windowsa) i moglo bi oduzeti nekoliko sati slobodnog vremena. Stoga toplo preporučujemo automatsku metodu uklanjanja koja se nalazi iznad.

Korak 1. Pristupite načinu rada Safe Mode with Networking

Ručno uklanjanje malware aplikacija najbolje bi se trebalo provesti u Safe Mode načinu rada.

Windows 7 / Vista / XP

 1. Kliknite na Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Kad vaše računalo postane aktivno, počnite višekratno pritiskati tipku F8 (ako to ne upali, probajte s F2, F12, Del, itd. – sve ovisi o modelu matične ploče) sve dok ne ugledate prozor Advanced Boot Options.
 3. S popisa odaberite Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Windows 10 / Windows 8

 1. Desnom tipkom miša kliknite na Start i odaberite Settings.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Skrolajte prema dolje i odaberite Update & Security.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Na lijevoj strani prozora odaberite Recovery.
 4. Ponovno skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Advanced Startup.
 5. Kliknite na Restart now.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Odaberite Troubleshoot. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 7. Idite na Advanced options. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 8. Odaberite Startup Settings. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 9. Pritisnite Restart.
 10. Sada pritisnite 5 (ili kliknite na 5) Enable Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 2. Isključite sumnjive procese

Windows Task Manager koristan je alat koji prikazuje sve procese aktivne u pozadini. Ako malware program radi kao proces, morate ga isključiti:

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Kliknite na More details.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Skrolajte prema dolje do sekcije Background processes i tražite nešto što vam je sumnjivo.
 4. Kliknite desnom tipkom miša na to i odaberite Open file location.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Idite natrag na proces, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite End Task.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Delete).

Korak 3. Provjerite Startup programa

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Idite na karticu (tab) Startup.
 3. Desnom tipkom miša kliknite na sumnjivi program i odaberite Disable.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 4. Obrišite datoteke virusa

Datoteke povezane s malware aplikacijom mogu se pronaći na raznim mjestima u sistemu računala. Slijede upute kako pronaći barem neke od njih:

 1. U Windows Search upišite Disk Cleanup i pritisnite Enter.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Odaberite particiju diska koju želite očistiti (C: je obično vaš glavni disk, a maliciozne datoteke vjerojatno se nalaze u njemu).
 3. Skrolajte po popisu Files to delete i odaberite sljedeće:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Odaberite Clean up system files.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Također možete potražiti maliciozne datoteke skrivene u sljedećim folderima (te unose utipkajte u Windows Search i pritisnite Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Nakon što ste završili, ponovno pokrenite vaš PC u normalnom načinu rada.

Ukloni UmbreCrypt koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije UmbreCrypt. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa FortectIntego i pobrinite se da je uklanjanje virusa UmbreCrypt uspješno provedeno

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od UmbreCrypt i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Olivia Morelli
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima