Superfish, Delta Homes i JollyWallet najpopularniji injektori reklama 2014. godine

Prema najnovijem istraživanju koje je proveo Goolge, u 2014. godini 5.5% njegovih korisnika vidjelo je zlonamjerne reklame tijekom surfanja. To iznosi deset milijuna ranjivih korisnika koji su mogli biti izloženi opasnim aktivnostima kao što su krađa podataka, preoteti rezultati upita za pretraživanje i instaliranje malware programa.

Dodatni rezultati istraživanja u koje je bilo uključeno Sveučilište u Kaliforniji, Berkley i Sveučilište Santa Barbara, pokrenuli su još više rasprava i potaknuli zabrinutost, jer je u objavi također otkriveno da je 50.870 ekstenzija za Chrome i više od 34.000 programskih aplikacija djelovalo kao neželjeni injektor reklama. To znači da su mogli ubacivati reklame i mijenjati već postojeće na stranicama koje su posjećivali korisnici. Treba biti oprezan jer se vjeruje da će brojke tih potencijalno neželjenih aplikacija u budućnosti rasti, pa je najvažniji savjet, koji se u trenutku pisanja ovog članka može dati, instaliranje renomiranog anti-spyware programa na vaše računalo. Anti-spyware program treba cijelo vrijeme ažurirati. O tome treba razmišljati prije nego naletite na te potencijalno neželjene programe.

Čini se da su tijekom 2014. godine Superfish [Superfish] i Jollywallet [Jollywallet] bili najpopularniji adware programi koji su ljudima tijekom surfanja prikazivali neželjene reklame. Ti programi pojavili su se u 3.9%, odnosno 2.4%, prikazivanja stranica preko Googlea. Uz to, ako ste prošle godine aktivno preuzimali freeware programe na vaše računalo, možda znate za još jedan potencijalno neželjeni program koji je preuzimao kontrolu nad preglednikom i ubacivao reklame u upite korisnika za pretraživanje. Taj program poznat je pod nazivom Delta Homes [Delta Homes]. Zanimljivo je da je ta aplikacija pogodila i korisnike Windowsa i one koji su koristili Mac OS. Tako se čini da danas uopće nije bitno koji operativni sustav ćete koristiti.

Zbog čega spammeri (op. prev. oni koji šalju neželjenu elektroničku poštu) moraju ubacivati reklame u vaše rezultate pretrage i web stranice koje najčešće posjećujete? Prije svega, time im se otvara mogućnost da vas preusmjere na partnerske stranice i zarade novac od oglašavanja. Dio web stranica koje se promoviraju uz pomoć takvih tehnika su stranice za prodaju, a jedan dio uopće nema nikakve veze s tim. Možemo dodati da se te reklame mogu koristiti za prikupljanje osobnih podataka koji vas mogu identificirati ili koji vas ne mogu identificirati, a nakon toga se ti podaci podijele s trećom stranom. Na kraju, kroz te reklame mogu vam se ponuditi sumnjivi programi i malware.

Ako želite biti sigurni i zaštićeni, trebali bi razmisliti o instaliranju renomiranih sigurnosnih programa na vaše računalo. Ako koristite Windowse, možete preuzeti FortectIntego, koji pokazuje odlične rezultate pri blokiranju adware programa i njihovoj eliminaciji iz sistema. Onima koji koriste Mac, velika preporuka ide za program Webroot SecureAnywhere AntiVirus, vrlo moćan i vrlo dobro dizajniran alat.

O autoru
Gabriel E. Hall
Gabriel E. Hall - Strastveni istraživač weba

Gabriel E. Hall strastvena je istraživačica malware aplikacija koja radi za virusi.hr gotovo cijelo desetljeće.

Kontaktiraj Gabriel E. Hall
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima
Softver
Usporedi