Sprječavanje Locky virusa: 5 savjeta za preuzimanje kontrole

Teško je pronaći korisnika Interneta koji nije čuo za Locky virus i njegovu štetu cijelom online svijetu. U slučaju da rijetko koristite Internet i da niste svjesni ovog virusa i razloga zbog kojeg uzrokuje toliko kaosa, bit će nam drago prosvjetliti Vas o ovoj kibernetičkoj prijetnji. Locky virus je ransomware tip programa, kojemu su cilj Vaši osobni podatci i njihovo enkriptiranje. Nakon toga prikazuje obavijest koja zahtjeva određenu svotu novca kako biste vratili svoje enkriptirane podatke. Zbog svoje kompleksnosti, ovaj je virus uspio inficirati tisuće računala diljem svijeta i vjeruje se da je zaradio milijune dolara od privatnih i korporativnih korisnika. Iznenađujuće, još nitko nije uspio zaustaviti ovaj virus, te on još luta virtualnim svijetom. Stoga, pružit ćemo nekoliko prijedloga koji će Vam pomoći spriječiti infiltraciju Locky virusa i smanjiti štetu. Ispisani su ispod:

  • Izbjegavajte otvaranje sumnjivih email ili spam poruka, koje Vam navodno šalju tijela državnih institucija. Primjećeno je da se malware često širi preko emaila koji dolaze s Word ili JavaScript privitcima. Budite oprezni s emailovima koji imaju naslove poput ATTN: Invoice J-98223100 ili slične. Čak iako imate redovno poslovanje sa spomenutim institucijama, direktno im se obratite ukoliko postoje neke sumnje. Ukoliko radite u tvrtci, upozorite svoje kolege da budu oprezni sa svakim emailom koji dolazi od nepoznatih pošiljatelja. Također biste ih trebali upozoriti na ovu prijetnju.
  • Često radite backup pohrane svojih datoteka. Možete koristiti vanjske diskove, online backup rješenja, backup u oblaku i slična rješenja kako biste zadržali kopije svojih najvrijednijih datoteka sigurnima. Imajte na umu da u većini slučajeva podatci koje držite u online rješenjima za pohranu (Dropbox, Google Drive ili Microsoft OneDrive) mogu biti inficirani od strane malwarea jer su spojeni na Vaše računalo preko mreže.
  • Instalirajte pouzdan softver za sigurnost. Bitno je da ga imate jer možete previdjeti inficirane datoteke, posebice trojance, koji se nastoje dobro sakriti. Štoviše, bitno je da često ažurirate svoje anti-spyware i anti-virus programe tako da dobivaju nove definicije virusa čim je to češće moguće. Anti-malware program Vam često može pomoći kad se suočavate i s manjim prijetnjama.
  • Svakodnevno ažurirajte svoj sistemski softver. Zasigurno je da su ažuriranja potrebna. Kad imate najnoviju verziju preglednika, vjerojatnost da će Vas malware inficirati je minimalna. Štoviše, obnavljanje sustavskih programa ne samo da garantira efektivnost performansa, već i smanjuje mogućnost korupcije.
  • Onemogućite makro postavke. Jedna od činjenica o Locky ransomwareu je to da se aktivira ukoliko su makro postavke omogućene na sustavu. Ukoliko nisu, traži od Vas da to učinite. Naravno, trebali biste ignorirati takve zahtjeve. Bez obzira na to što su makro postavke onemogućene po zadanome od Microsofta, trebali biste provjeriti jesu li postavke na Vašem i na računalima Vaših kolega pravilne.

Da zaključimo, ove sigurnosne mjere bi Vas trebale zaštititi od ransomware prijetnji. Kako god, budite realni i zapamtite da se ‘nadate najboljemu, ali ste spremni na najgore’. Ukoliko ste inficirani, pročitajte Locky vodič za uklanjanje.

O autoru
Lucia Danes
Lucia Danes - Istraživač virusa

Kontaktiraj Lucia Danes
O tvrtci Esolutions

Pročitajte na drugim jezicima