Uklonite virus CerberTear (Jednostavan vodič za uklanjanje)

CerberTear Priručnik za uklanjanje virusa

Što je Ransomware virus CerberTear?

Trebate li se plašiti ransomware virusa CerberTear?

Čini se da se virus CerberTear pokušava na silu probiti koristeći lošu reputaciju ransomware aplikacije Cerber i pokušava izgledati još strašnije u očima korisnika. Ime ovog tipa ransomware virusa podsjeća na HiddenTear, virus iste vrste, a oba ta virusa zapravo imaju sličan kod. CerberTear baziran je na programu HiddenTear, a on predstavlja vrstu aplikacije koja educira o ransomware virusima. No, prevaranti vrlo brzo iskorištavaju takve informacije i koriste ih u zlonamjerne svrhe. Tako se zapravo kreira ransomware. Takvi programi žele postati što strašniji i prijeteći, uz što manje uloženog truda, a da bi se to postiglo, developeri su ga odlučili nazvati po virusu Cerber. Budući da se u posljednje vrijeme nove verzije Cerbera objavljuju jedna za drugom, korisnici bi zapravo mogli povjerovati da se radi o pravom parazitu. No, verzija s “Tear” u naslovu samo je slabašna kopija pravog virusa i vrlo vjerojatno će se moći lako dešifrirati. Sada ćemo vam objasniti kako funkcionira ovaj virus.

Jednom kad se virus instalira, on počinje skenirati sistem u potrazi za određenim ekstenzijama datoteka (kompletan popis ekstenzija možete naći ispod), da bi ih nakon toga šifrirao. Šifrirane datoteke dobit će ekstenziju .cerber, pa će se, recimo, datoteka song.mp4 pretvoriti u song.mp4.cerber. No, dok pravi virus nakon šifriranja mijenja pozadinu radne površine (desktop), ova lažna verzija to neće učiniti. Samo će se pokrenuti datoteku s porukom koja se zove HOW_TO_RESTORE_YOUR_DATA.html (ova poruka u kojoj se traži plaćanje otkupnine može se naći u svakom folderu sa šifriranim datotekama) kojom se prezentira Cerber Ransomware Decryptor. Poruka uopće ne izgleda kao prava. Međutim, baš kao što to piše u pravoj, i u ovoj se traži plaćanje otkupnine valutom Bitcoin uz upotrebu preglednika Tor. Traži se plaćanje 0,4 Bitcoina, što iznosi oko 285 američkih dolara. Molimo vas da, prije nego uopće pomislite na plaćanje otkupnine, isprobate sve metode za vraćanje podataka koje smo vam pripremili u tutorijalu za uklanjanje virusa CerberTear.

Ciljani tipovi datoteka koje šifrira ovaj virus: .aaf, .aepx, .aet, .ai, .aif, .accdb, .aep, .as, .asf, .asx, .avi, .asp, .bmp, .c, .csv, .class, .cpp, .cs, .dat, .db, .dbf, .doc, .docx, .docb, .docm, .dot, .dotm, .dotx, .dwg, .dxf, .efx, .eps, .fla, .flv, .gif, .grle, .game, .h, .idml, .indl, .indt, .inx, .jar, .java, .jpeg, .iff, .indb, .indd, .jpg, .m3u, .m3u8, .m4u, .max, .mlx, .mov, .mdb, .mid, .mp3, .mp4, .mpg, .msg, .mpa, .mpeg, .pdb, .pdf, .php, .plb, .pmd, .png, .pot, .potm, .potx, .ppam, .ppt, .pptm, .pptx, .rtf, .sav, .sdf, .ses, .prel, .prproj, .ps, .psd, .ra, .raw, .ppj, .pps, .ppsm, .ppsx, .rb, .sldm, .sldx, .slot, .spv, .sql, .sv5, .3dm, .3g2, .3gp, .svg, .swf, .tif, .txt, .vcf, .vob, .wps, .xla, .xlam, .wav, .wma, .wmv, .wpd, .xll, .xlm, .xls, .xlsb, .xltx, .xltm, .xlw, .xqx, .xlsx, .xlt.

Kako ste zarazili svoj PC ovom varijantom malware aplikacije?

Iako bi prva vaša pomisao mogla biti “Ne, nisam, nemoguće!”, molimo vas da pažljivo pročitate ovaj odlomak. Ovaj ransomware koristi tehniku Trojanskih konja da bi provalio u ciljanu lokaciju, a da ne bude detektiran kao opasan objekt. To znači distributeri ransomware programa svojim žrtvama nude otvaranje datoteka koje izgledaju sigurno i uz to im poručuju da se radi o nekim važnim informacijama koje se moraju pročitati. Uobičajeno je da prevaranti kreiraju emailove koji izgledaju legitimno i uvjerljivo i nastoje zavarati svoje žrtve da pomisle kako ih šalju zaposlenici poznatih i pouzdanih tvrtki, a zapravo se ilegalno predstavljaju u njihovo ime. Pretvaraju se da dostavljaju relevantne informacije, dok zapravo u privicima isporučuju maliciozne skripte s naslovima “račun”, “CV”, “uplata” ili “važna informacija”. Molimo vas da ne otvarate takve sumnjive emailove – prvo provjerite email pošiljaoca. Ako sumnjate da je osoba koja vam je poslala email zaposlenik određene kompanije, provjerite stranicu te tvrtke. Male su šanse da je johnbell27294@protonmail.ru službeni predstavnik neke legitimne tvrtke. Kao što vjerojatno znate, službena email adresa obično je slična sljedećoj adresi: [ime.prezime]@[web stranica tvrtke]. Izbjegavajte emailove koji stižu od sumnjivih pošiljatelja i definitivno nemojte otvarati privitke koji se u njima nalaze.

Kako ukloniti ransomware virus CerberTear?

Vrijeme je da popričamo o tehnikama za uklanjanje virusa CerberTear i metodama za dešifriranje .cerber datoteka. Prije svega, morate ukloniti virus CerberTear, a tek nakon toga pokušati vratiti svoje datoteke. Da biste to učinili, morate upotrijebiti snažan i pouzdan software, bap kao što je FortectIntego. Nakon toga morate napraviti sigurnosnu kopiju (backup) šifriranih podataka i prebaciti je na prenosivi medij za pohranu (USB ili nešto slično). Nakon toga pratite smjernice za dešifriranje podataka koji slijede nakon ovog članka. Možda ćete uspješno vratiti svoje datoteke bez plaćanja otkupnine, pa je stoga vrijeme za akciju!

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni CerberTear Priručnik za uklanjanje virusa

Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Važno! →
Vodič za ručno uklanjanje mogao bi biti previše kompliciran za obične korisnike računala. Da bi se proveo ispravno, taj vodič zahtijeva napredno IT znanje (ako se vitalne sistemske datoteke obrišu ili oštete, može doći do kompromitiranja kompletnih Windowsa) i moglo bi oduzeti nekoliko sati slobodnog vremena. Stoga toplo preporučujemo automatsku metodu uklanjanja koja se nalazi iznad.

Korak 1. Pristupite načinu rada Safe Mode with Networking

Ručno uklanjanje malware aplikacija najbolje bi se trebalo provesti u Safe Mode načinu rada.

Windows 7 / Vista / XP

 1. Kliknite na Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Kad vaše računalo postane aktivno, počnite višekratno pritiskati tipku F8 (ako to ne upali, probajte s F2, F12, Del, itd. – sve ovisi o modelu matične ploče) sve dok ne ugledate prozor Advanced Boot Options.
 3. S popisa odaberite Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Windows 10 / Windows 8

 1. Desnom tipkom miša kliknite na Start i odaberite Settings.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Skrolajte prema dolje i odaberite Update & Security.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Na lijevoj strani prozora odaberite Recovery.
 4. Ponovno skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Advanced Startup.
 5. Kliknite na Restart now.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Odaberite Troubleshoot. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 7. Idite na Advanced options. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 8. Odaberite Startup Settings. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 9. Pritisnite Restart.
 10. Sada pritisnite 5 (ili kliknite na 5) Enable Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 2. Isključite sumnjive procese

Windows Task Manager koristan je alat koji prikazuje sve procese aktivne u pozadini. Ako malware program radi kao proces, morate ga isključiti:

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Kliknite na More details.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Skrolajte prema dolje do sekcije Background processes i tražite nešto što vam je sumnjivo.
 4. Kliknite desnom tipkom miša na to i odaberite Open file location.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Idite natrag na proces, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite End Task.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Delete).

Korak 3. Provjerite Startup programa

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Idite na karticu (tab) Startup.
 3. Desnom tipkom miša kliknite na sumnjivi program i odaberite Disable.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 4. Obrišite datoteke virusa

Datoteke povezane s malware aplikacijom mogu se pronaći na raznim mjestima u sistemu računala. Slijede upute kako pronaći barem neke od njih:

 1. U Windows Search upišite Disk Cleanup i pritisnite Enter.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Odaberite particiju diska koju želite očistiti (C: je obično vaš glavni disk, a maliciozne datoteke vjerojatno se nalaze u njemu).
 3. Skrolajte po popisu Files to delete i odaberite sljedeće:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Odaberite Clean up system files.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Također možete potražiti maliciozne datoteke skrivene u sljedećim folderima (te unose utipkajte u Windows Search i pritisnite Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Nakon što ste završili, ponovno pokrenite vaš PC u normalnom načinu rada.

Ukloni CerberTear koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije CerberTear. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa FortectIntego i pobrinite se da je uklanjanje virusa CerberTear uspješno provedeno

Bonus: Vratite svoje podatke

Vodič koji je prezentiran iznad ovog teksta bi vam trebao pomoći pri uklanjanju virusa CerberTear iz vašeg računala. Da biste vratili šifrirane datoteke, preporučujemo vam upotrebu detaljnog vodiča koji su pripremili stručnjaci za sigurnost na internetu tvrtke virusi.hr.

Ako je vaše datoteke šifrirao virus CerberTear, možete upotrijebiti nekoliko metoda da ponovno dođete do njih.

Isprobajte Data Recovery Pro

Prvo ćemo vam savjetovati da pokušate upotrijebiti program za dešifriranje (decryptor) virusa HiddenTear, a on se nalazi ispod. Ako ne uspijete s tim programom, predlažemo vam da isprobate ovaj alat za vraćanje podataka:

 • Preuzmi Data Recovery Pro;
 • Pratite korake postavki programa za vraćanje podataka (Data Recovery) i instalirajte ga na računalo;
 • Pokrenite ga i skenirajte računalo da biste pronašli datoteke koje je šifrirao ransomware program CerberTear;
 • Vratite datoteke.

Upotrijebite program za dešifriranje (decryptor) virusa HiddenTear

Stručnjak za proučavanje sigurnosti i zaštite na internetu, Michael Gillespie, objavio je alat za dešifriranje koji može otključati datoteke koje je napao ransomware varijanta virusa HiddenTear. Preporučujemo vam da ga isprobate – odmah ga preuzmite ovdje.

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od CerberTear i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Olivia Morelli
Olivia Morelli

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Olivia Morelli
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima