Uklonite virus Onion (Vodič za uklanjanje) - ažurirano svi 2017

Onion Priručnik za uklanjanje virusa

Što je Ransomware Onion?

Ransomware program Onion ponovno napada u novim verzijama

Virus Onion pripada grupi virusa koji šifriraju datoteke i uz to prikazuju sat na kojem istječe rok od 72 sata. Javnosti prezentira svoju jedinstvenu email adresu – ttk@ruggedinbox.com. Sama infekcija se povezuje s virusima CryptoLocker i Dharma ransomware. Nedavno su se ponovno povele rasprave jer se pojavio novi derivat tog malware programa – .onion file extension virus. Kad je 2014. originalna verzija ovog virusa napala virtualnu zajednicu, privukla je pažnju zbog tendencije da se maskira u Command and Control server uz pomoć mreže Tor. Tada je takva mogućnost bila prilično neobična. S vremenom, aktivnost virusa se primirila. Ipak, to nije dugo potrajalo jer je uočeno njegovo širenje u drugom obliku. No, unaprijeđena verzija nije u potpunosti analizirana, a to sprečava u kreiranju efikasnog programa za dešifriranje (decrypter). Unatoč svemu, ne preporučujemo vam da gajite nadu u vraćanje podataka jer su šanse da će vam hakeri vratiti datoteke veoma male. Dakle, fokusirajte se na uklanjanje virusa Onion. Jedno od rješenja je upotreba programa FortectIntego ili Malwarebytes.

Slika prikazuje virus Onion

Malware napada tipove datoteka PDF, XLS, PPT, DOCT, TXT, JPEG, JPEG i JS i šifrira ih algoritmom RSA-21024. Nakon uspješnog šifriranja podataka, korisnik će pronaći datoteku MW_ IN FILES.txt or KK_ IN YOUR DOCUMENTS.txt u svakoj mapi. U njoj su upute kako pristupiti mreži To2Web, kupiti 3 Bitcoina (3754.12 američkih dolara) i prebaciti ih na ponuđenu bitcoin adresu. Jednom kad se uplata izvrši, korisnik će dobiti jedinstveni kod koji mora poslati na spomenutu email adresu. Prema uputama u poruci s otkupninom, žrtva bi tada trebala dobiti ključ za dešifriranje. No, pojavilo se nekoliko izvještaja o povratnim informacijama. Ako dođete u iskušenje da preuzmete Onion Decrypter, nanijet ćete potencijalno još veću štetu svojem računalu. Čak i ako software za dešifriranje otključa datoteke, on može ostaviti korumpirane datoteke u sistemu koje će se kasnije “detonirati” i izvršiti preuzimanje kontrole u obliku virusa Onion. Ne preporučuje se plaćanje otkupnine jer to samo ohrabruje hakere da se nastave baviti ovakvim oblikom kriminala. Nema nikakvih garancija da će igrati prema pravilima.

Tehnike distribucije

Poput bilo kojeg drugog ransomware programa, Onion se nastoji širiti uz pomoć exploit kitova, privitaka u spam emailovima, ilegalnih web stranica, itd. Prema najnovijim istraživanjima malware aplikacija, virus se širi prerušen u ZIP datoteku koja se nalazi u spam emailu u obliku privitka. Takve email poruke navodno šalju razne službene organizacije i prezentiraju ih kao račune, obračune poreza i slične važne dokumente. Provjerite i potvrdite pošiljaoca i tek nakon toga pregledajte sadržaj. Nadalje, izbjegavajte posjećivanje ilegalnih web stranica, klikanje na pop-up prozore u kojima se iz vedra neba nudi ažuriranje za Javu, Flash Player, Media Player ili neki drugi software. Dijeljenje datoteka, konkretno domene za dijeljenje torrenta, često su kompromitirane od strane malware programa, najčešće exploit kitova. Da biste smanjili rizik od infekcije, instalirajte FortectIntego ili Malwarebytes. To su također praktični alati za borbu protiv ostalih vrsta malware aplikacija. Krenimo sada na posljednju sekciju koja će objasniti kako ukloniti virus Onion.

Screenshot poruke kojom Onion traži otkupninuRansomware program Onion vraća se s prikrivenom datotekom .onion.

Eliminiranje ransomware virusa Onion

Bez obzira na to koja prijeteća ransomware aplikacija napadne uređaj, od krucijalne je važnosti odmah stati na kraj tom malware programu. Zato uklonite virus Onion uz pomoć alata za eliminaciju malware programa. Nemojte se iznenaditi ako vaš uređaj ne bude u mogućnosti u potpunosti odgovoriti na sve vaše zahtjeve. Malware program može modificirati datoteke u registru i to može rezultirati neresponzivnim funkcijama. U tom slučaju dobro će vam doći vodič koji smo pripremili ispod. Imajte na umu da se uklanjanje virusa Onion mora kompletirati da biste mogli prijeći na sljedeću fazu. Također se možete umiješati u tijek procesa koje provodi malware tako da zaustavite pokrenute zadatke (task) u Task Manageru.

Ponuda
uradi sada!
Preuzmi
Fortect Sreća
Zagarantirana
Preuzmi
Intego Sreća
Zagarantirana
Kompatibilan sa Microsoft Windows Kompatibilan sa macOS
Što učiniti ako nije uspjelo?
Ako niste uspjeli ukloniti štetu izazvanu virusom uz pomoć Fortect Intego, postavite pitanje našem timu za podršku i navedite što je više moguće detalja.
Program Fortect Intego ima besplatan ograničeni skener. Fortect Intego nudi daleko više kada kupite njegovu kompletnu verziju. Kad besplatan skener detektira probleme, možete ih ukloniti besplatnom metodom popravka ili možete odlučiti kupiti kompletnu verziju da biste te probleme uklonili automatski.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Fortect, pokušajte pokrenuti SpyHunter 5.
ALternativni Softver
Različiti software ima različitu namjenu. Ako niste uspjeli popraviti oštećene datoteke programom Intego, pokušajte pokrenuti Combo Cleaner.

Ručni Onion Priručnik za uklanjanje virusa

Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Pratite korake koji slijede da biste pokrenuli Safe Mode with Networking. To bi vam trebalo omogućiti pristup vitalnim funkcijama sistema. Pokrenite program kojim ćete iskorijeniti malware Onion.

Važno! →
Vodič za ručno uklanjanje mogao bi biti previše kompliciran za obične korisnike računala. Da bi se proveo ispravno, taj vodič zahtijeva napredno IT znanje (ako se vitalne sistemske datoteke obrišu ili oštete, može doći do kompromitiranja kompletnih Windowsa) i moglo bi oduzeti nekoliko sati slobodnog vremena. Stoga toplo preporučujemo automatsku metodu uklanjanja koja se nalazi iznad.

Korak 1. Pristupite načinu rada Safe Mode with Networking

Ručno uklanjanje malware aplikacija najbolje bi se trebalo provesti u Safe Mode načinu rada.

Windows 7 / Vista / XP

 1. Kliknite na Start > Shutdown > Restart > OK.
 2. Kad vaše računalo postane aktivno, počnite višekratno pritiskati tipku F8 (ako to ne upali, probajte s F2, F12, Del, itd. – sve ovisi o modelu matične ploče) sve dok ne ugledate prozor Advanced Boot Options.
 3. S popisa odaberite Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Windows 10 / Windows 8

 1. Desnom tipkom miša kliknite na Start i odaberite Settings.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Skrolajte prema dolje i odaberite Update & Security.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Na lijevoj strani prozora odaberite Recovery.
 4. Ponovno skrolajte prema dolje i pronađite sekciju Advanced Startup.
 5. Kliknite na Restart now.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Odaberite Troubleshoot. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 7. Idite na Advanced options. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 8. Odaberite Startup Settings. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 9. Pritisnite Restart.
 10. Sada pritisnite 5 (ili kliknite na 5) Enable Safe Mode with Networking. Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 2. Isključite sumnjive procese

Windows Task Manager koristan je alat koji prikazuje sve procese aktivne u pozadini. Ako malware program radi kao proces, morate ga isključiti:

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Kliknite na More details.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 3. Skrolajte prema dolje do sekcije Background processes i tražite nešto što vam je sumnjivo.
 4. Kliknite desnom tipkom miša na to i odaberite Open file location.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Idite natrag na proces, kliknite na njega desnom tipkom miša i odaberite End Task.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 6. Delete).

Korak 3. Provjerite Startup programa

 1. Na tipkovnici pritisnite Ctrl + Shift + Esc da biste otvorili Windows Task Manager.
 2. Idite na karticu (tab) Startup.
 3. Desnom tipkom miša kliknite na sumnjivi program i odaberite Disable.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada

Korak 4. Obrišite datoteke virusa

Datoteke povezane s malware aplikacijom mogu se pronaći na raznim mjestima u sistemu računala. Slijede upute kako pronaći barem neke od njih:

 1. U Windows Search upišite Disk Cleanup i pritisnite Enter.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 2. Odaberite particiju diska koju želite očistiti (C: je obično vaš glavni disk, a maliciozne datoteke vjerojatno se nalaze u njemu).
 3. Skrolajte po popisu Files to delete i odaberite sljedeće:

  Temporary Internet Files
  Downloads
  Recycle Bin
  Temporary files

 4. Odaberite Clean up system files.
  Ransomware: Ručno uklanjanje ransomware programa u Safe Mode načinu rada
 5. Također možete potražiti maliciozne datoteke skrivene u sljedećim folderima (te unose utipkajte u Windows Search i pritisnite Enter):

  %AppData%
  %LocalAppData%
  %ProgramData%
  %WinDir%

Nakon što ste završili, ponovno pokrenite vaš PC u normalnom načinu rada.

Ukloni Onion koristeći System Restore

 • Korak 1: Podigni sustav računala na Safe Mode with Command Prompt
  Windows 7 / Vista / XP
  1. Kliknite na Start Shutdown Restart OK.
  2. Kad se vaše računalo aktivira, počnite pritiskati F8 više puta sve dok vam se ne pokaže prozor Advanced Boot Options.
  3. Na listi odaberite Command Prompt Odaberite 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Pritisnite gumb Power kod Windows ekrana za logiranje. Sada pritisnite i držite Shift, koji se nalazi na tipkovnici, pa kliknite Restart..
  2. Sada odaberite Troubleshoot Advanced options Startup Settings i na kraju pritisnite Restart.
  3. Kad se računalo aktivira, odaberite Enable Safe Mode with Command Prompt u prozoru Startup Settings. Odaberite 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Korak 2: Vratite sistemske datoteke i postavke
  1. Kada se pojavi prozor Command Prompt, upišite cd restore i kliknite Enter. Upišite 'cd restore' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  2. Sada upišite rstrui.exe i još jednom pritisnite Enter. Upišite 'rstrui.exe' nez navodnika i pritisnite 'Enter'
  3. Kad se pojavi novi prozor, kliknite na Next i odaberite točku vraćanja prije infiltracije Onion. Nakon što to učinite, kliknite na Next. Kad se pojavi prozor 'System Restore', odaberite 'Next' Odaberite točku vraćanja i kliknite na 'Next'
  4. Sada kliknite na Yes da bi započeli s vraćanjem sistema. Kliknite na 'Yes' i započnite vraćanje sistema
  Jednom kad vratite sistemske datoteke i postavke na raniji datum, preuzmite i skenirajte računalo uz pomoć programa FortectIntego i pobrinite se da je uklanjanje virusa Onion uspješno provedeno

Bonus: Vratite svoje podatke

Vodič koji je prezentiran iznad ovog teksta bi vam trebao pomoći pri uklanjanju virusa Onion iz vašeg računala. Da biste vratili šifrirane datoteke, preporučujemo vam upotrebu detaljnog vodiča koji su pripremili stručnjaci za sigurnost na internetu tvrtke virusi.hr.

Ako je vaše datoteke šifrirao virus Onion, možete upotrijebiti nekoliko metoda da ponovno dođete do njih.

Vraćanje podataka uz pomoć programa Data Recovery Pro

Ovaj program jedno je od rješenja kojim možete vratiti datoteke. Mogao bi također biti koristan za vraćanje slučajno obrisanih emailova.

 • Preuzmi Data Recovery Pro;
 • Pratite korake postavki programa za vraćanje podataka (Data Recovery) i instalirajte ga na računalo;
 • Pokrenite ga i skenirajte računalo da biste pronašli datoteke koje je šifrirao ransomware program Onion;
 • Vratite datoteke.

Upotrijebite ShadowExplorer

Nema izvještaja o tome uklanja li ovaj malware program shadow volume kopije prije napada. Tako vam je na raspolaganju potencijalna metoda za vraćanje podataka.

 • Preuzmite program Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Pratite Čarobnjaka za postavke programa Shadow Explorer i instalirajte ovu aplikaciju na svoje računalo;
 • Pokrenite program i idite na padajući meni u gornjem lijevom kutu ekrana da biste odabrali disk na kojem se nalaze šifrirani podaci. Provjerite koje mape se tamo nalaze;
 • Desnom tipkom miša kliknite na mapu koju želite vratiti i odaberite “Export”. Također možete odabrati kamo želite pohraniti te podatke.

Onion Decrypter

Budući da je povezan s virusom Dharma, možda ćete uspjeti dešifrirati podatke uz pomoć Dharma Decryptora. S druge strane, ako uzmete u obzir ažurirane mogućnosti virusa, nema garancije da će ova tehnika uspjeti.

Na kraju, uvijek morate razmišljati o zaštiti od crypto-ransomware programa. Da bi zaštitili vaše računalo od Onion i ostalih ransomware programa, morate se poslužiti renomiranim anti-spyware programima kao što su FortectIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner ili Malwarebytes

Preporučujemo Vam

Nemojte dopustiti da vas vlada špijunira

Vlada ima mnogo problema vezanih uz praćenje korisnika i korisničkih podataka, kao i sa špijuniranjem građana, pa biste trebali uzeti u obzir i naučiti nešto više o sumnjivim praksama prikupljanja podataka. Pokušajte izbjeći bilo kakav pokušaj vlade da vas prati ili špijunira tako da na internetu postanete potpuno anonimni.

Možete odabrati drugu lokaciju kad budete online i pristupati bilo kakvom materijalu bez nekih posebnih ograničenja na sadržaj. Veoma lako možete imati internetsku vezu bez ikakvih rizika od hakerskih napada koristeći Private Internet Access VPN.

Kontrolirajte informacije kojima može pristupiti vlada ili bilo koja neželjena stranka i surfajte internetom bez mogućnosti da vas se špijunira. Čak i ako niste umiješani u ilegalne aktivnosti ili vjerujete svojem izboru usluga i platformi, budite sumnjičavi oko vlastite sigurnosti i poduzmite mjere predostrožnosti korištenjem usluge VPN-a.

Za slučaj malware napada, napravite sigurnosne kopije datoteka za kasniju upotrebu

Korisnici računala mogu na razne načine izgubiti podatke zahvaljujući cyber infekcijama ili upravo njihovom štetnom djelovanju. Softverski problemi koje stvaraju malware programi ili direktan gubitak podataka zbog šifriranja mogu dovesti do problema sa samim uređajem ili čak nanijeti permanentna oštećenja. Kada imate aktualne sigurnosne kopije, na veoma lagan način možete se oporaviti nakon takvog incidenta i nastaviti s radom.

Najbitnije je kreirati ažuriranja za svoje sigurnosne kopije, i to nakon bilo kakve promjene na računalu, pa ćete se moći vratiti točno u vrijeme prije nego je malware bilo što uspio promijeniti ili prije nego problemi s uređajem uzrokuju probleme s performansama ili oštećenje podataka. Kada imate raniju verziju svakog bitnog dokumenta ili projekta, lako ćete izbjeći frustracije i nervne slomove. To je pogotovo korisno kada se malware stvori niotkuda. Za potrebe vraćanja sistema u određenu točku u vremenu možete upotrijebiti Data Recovery Pro.

O autoru
Jake Doevan
Jake Doevan - Život je prekratak da bi se trošio na borbu s virusima

Ukoliko Vam je ovaj besplatan vodič za uklanjanje pomogao i zadovoljni ste našom uslugom, molimo Vas da razmislite o doniranju kako bi ova usluga opstala. Čak i najmanja cifra će biti cijenjena.

Kontaktiraj Jake Doevan
O tvrtci Esolutions

Vodič za uklanjanje na drugim jezicima